Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 109 1-15/5/2001Αρ. Φύλ. 109 1-15 Μάη 2001
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ - αρχιτέκτονα και οδηγητή της μεγάλης Νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό

Διάγγελμα προς το λαό, 9 του Μάη 1945

Σύντροφοι! Πατριώτες και πατριώτισσες!
Έφτασε η μεγάλη μέρα της νίκης ενάντια στη Γερμανία. Η φασιστική Γερμανία, γονατισμένη από τον Κόκκινο Στρατό και τα στρατεύματα των συμμάχων μας, αναγνώρισε πως είναι ηττημένη και δέκτηκε να συνθηκολογήσει χωρίς όρους.
Στις 7 Μάη στην πόλη Ρέιμς υπογράφτηκε το προκαταρκτικό πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Στις 8 Μάη οι αντιπρόσωποι της γερμανικής ανώτατης διοίκησης, μπροστά στους αντιπροσώπους της ανώτατης διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων και της ανώτατης διοίκησης των σοβιετικών στρατευμάτων, υπέγραψαν στο Βερολίνο το τελικό έγγραφο της συνθηκολόγησης, που η εφαρμογή του άρχισε από την 24η ώρα της 8 του Μάη.
Ξέροντας τη συνήθεια των γερμανών λύκων να θεωρούν κουρελόχαρτα τα σύμφωνα και τις συνθήκες, δεν έχουμε καμιά βάση να πιστεύουμε στο λόγο τους. Ωστόσο σήμερα από το πρωί, τα γερμανικά στρατεύματα σε εκτέλεση της πράξης της συνθηκολόγησης, άρχισαν να καταθέτουν τα όπλα κατά μάζες και να παραδίδονται αιχμάλωτοι στα στρατεύματά μας. Αυτό πια δεν είναι κουρελόχαρτο. Είναι η πραγματική συνθηκολόγηση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Είναι αλήθεια πως μια ομάδα γερμανικά στρατεύματα στη περιοχή της Τσεχοσλοβακίας αρνείται ακόμα τη συνθηκολόγηση. Αλλά ελπίζω πως ο Κόκκινος Στρατός θα κατορθώσει να τους κάνει να συνέλθουν.
Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε με πεποίθηση, πως έφτασε η ιστορική μέρα της τελικής συντριβής της Γερμανίας, μέρας της μεγάλης νίκης του λαού μας ενάντια στο γερμανικό ιμπεριαλισμό.
 Οι μεγάλες θυσίες που προσφέραμε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, οι αμέτρητες στερήσεις και βάσανα που πέρασε ο λαός μας στο διάστημα του πολέμου, η γεμάτη υπερένταση εργασία στα μετόπισθεν και στο μέτωπο, που προσφέρθηκαν στο βωμό της Πατρίδας, δεν πήγαν χαμένα και στεφανώθηκαν με την πλέρια νίκη πάνω στον εχθρό. Η προαιώνια πάλη των σλαβικών λαών για την ύπαρξη τους και την ανεξαρτησία τους, τελείωσε με τη νίκη πάνω στους γερμανούς επιδρομείς και τη γερμανική τυραννία.
 Από δω και μπρος πάνω στην Ευρώπη θα κυματίζει  η μεγάλη σημαία της ελευθερίας των λαών και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς.
Πριν από τρία χρόνια ο Χίτλερ δήλωσε δημόσια, πως μέσα στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται και ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ένωσης και η απόσπαση από αυτήν του Καυκάσου, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, των Βαλτικών και άλλων περιοχών. Δήλωσε ξεκάθαρα: «Θα εξοντώσουμε τη Ρωσία ώστε να μη μπορέσει ποτέ πια να σηκωθεί». Αυτό ήταν πριν τρία χρόνια. Δεν ήταν όμως τυχερό να πραγματοποιηθούν οι παράφρονες ιδέες του Χίτλερ, η πορεία του πολέμου τις εξανέμισε. Στην πραγματικότητα έγινε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν μέσα στο παραλήρημά τους οι χιτλερικοί. Η Γερμανία τσακίστηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολόγησαν. Η Σοβιετική Ένωση πανηγυρίζει τη νίκη, αν και δεν ετοιμάζεται ούτε να διαμελίσει, ούτε να εκμηδενίσει τη Γερμανία.
Σύντροφοι! Ο μεγάλος πόλεμος για την πατρίδα τελείωσε με την πλέρια νίκη μας. Η περίοδος του πολέμου στην Ευρώπη τελείωσε. Άρχισε η περίοδος της ειρηνικής εξέλιξης.
Σας συγχαίρω για τη νίκη σας, αγαπητοί μου πατριώτες και πατριώτισσες!
Δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό μας, που υπεράσπισε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και κατάκτησε τη νίκη πάνω στον εχθρό!
Δόξα στο μεγάλο μας λαό, το λαό-νικητή!
Αιώνια δόξα στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες ενάντια στον εχθρό και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας!


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ

Στη μέρα της Νίκης (9.5.1945) κατά του φασισμού

ΛΕΟΝΙΝΤ ΛΕΟΝΟΦ, ρώσος, σοβιετικός κλασικός συγγραφέας (1899-1996)

Ήταν ο σύγχρονος πατριάρχης της ρώσικης λογοτεχνίας. Ο δημιουργός του αθάνατου κλασικού μυθιστορήματος «Τ ο ρ ω σ ι κ ό  δ ά σ ο ς». Ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Πρώτο οικολογικό μυθιστόρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα εμπνευσμένο ανυπέρβλητο ποίημα σε πεζό λόγο, αφιερωμένο στο δάσος, πράσινο, αχώριστο φίλο και αιώνιο συμπαραστάτη του ανθρώπου πάνω στο γη. Μια ανυπέρβλητη, μνημειώδης πανοραματική τοιχογραφία της ελεύθερης και ευτυχισμένης ζωής του σοβιετικού λαού. Της τρισένδοξης ηρωικής εποποιίας του στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (1941-1945) του Σοβιετικού λαού κατά του φασισμού. Πλημμυρισμένο καλοσύνη, ανθρωπιά μέσα σε ένα  «λ ο γ ι κ ό  σ ύ σ τ η μ α». όπως αποκαλεί το Σοβιετικό σύστημα. Το τελείωσε το 1953.  800 σελίδες. Σε μετάφρασή μου.

Το άρθρο αυτό με τον τίτλο από λόγια του Στάλιν δημοσιεύτηκε στην «Πράβντα» 30.10.1995. Δε στάλθηκε στο «Ριζοσπάστη», γιατί δεν θα το δημοσίευε, όπως και άλλα γραφτά μου (Δ.Π.).

«Εμείς, αρχίζει το άρθρο του, στεκόμαστε στο κατώφλι της πενηντάχρονης επετείου της Μεγάλης Νίκης. Πενήντα χρόνια! Είναι πολλά ή λίγα; Εμείς λογαριάζουμε

Μετάφραση: Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

 

 


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Δυνάμωμα της πάλης για την απόκρουση της νέας επίθεσης του κεφαλαίου

17 Μάη: Όλοι στην απεργία

Οι επιθέσεις των μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο των κατακτήσεων των εργαζομένων

 

 


Γιάννης Μάστορας-Τζαβέλας (1917-2001)

Αγαπητέ αείμνηστε Γιάννη!

Πέρασες αγέρωχος, ατρόμητος και πάντα νικητής μέσα από αμέτρητες μάχες

Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

 


ΑΛΕΞΕΪ ΓΚΟΛΕΝΚΟΦ

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ

Μετάφραση, σχολιασμός: Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

Συνέχεια από το προηγούμενο

9. Η οικονομία μας και ο Στάλιν

Ας πάρουμε το βιοτικό επίπεδο του σοβιετικού λαού. Πολύ χαρακτηριστικό γνώρισμα

 

Συνεχίζεται


Τελευταίο μεροκάματο...
Με ευθύνη ποιών;
Τρεις θάνατοι εργατών σε διάστημα 3 ημερών

Πέρα από την εκμετάλλευση, την καταπίεση και το σύνολο των κοινωνικών προβλημάτων που βιώνει η εργατική τάξη στη χώρα μας ο φόρος αίματος στο βωμό του κέρδους έρχεται να προστεθεί ως αποκορύφωμα


Έκκληση για Μιλόσεβιτς

Κάνω έκκληση σ' όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου να διαμαρτυρηθούν κατά του εγκλήματος

Νίκος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


Συνεχίζουν οι ηγέτες του «Κ»ΚΕ τον επαναστατικό δρόμο του Νίκου Μπελογιάννη ή τον αντεπαναστατικό σοσιαλδημοκρατικό χρουστσοφικό δρόμο;

Οι ρεβιζιονιστές ηγέτες του «Κ»ΚΕ μ' αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων απ' την εκτέλεση-δολοφονία του ήρωα Νίκου Μπελογιάννη στο «Ριζοσπάστη» (3.4.2001) «πληροφορούν»(!) και «διαβεβαιώνουν»(!) τους κομμουνιστές: «συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νίκος Μπελογιάννης»!!!

Πρόκειται προφανώς για δημαγωγικό ισχυρισμό που προσβάλλει με τον πιο βάναυσο τρόπο τη μνήμη του ήρωα  του λαού μας επαναστάτη-κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη και για αποτυχημένη γελοία απόπειρα μετατροπής του σε αστό σοσιαλδημοκράτη, χρουστσοφικού τύπου που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος.

Καταρχήν ας σημειώσουμε ότι οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ αποφεύγουν να προσδιορίσουν ποιός ήταν ο δρόμος του Μπελογιάννη: ο επαναστατικός δρόμος των Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν ή ο αντεπαναστατικός δρόμος των Χρουστσώφ-Μπέρζνιεφ-Γκορμπατσόφ;

Δεύτερο, ο Νίκος Μπελογιάννης δεν χάραξε ποτέ και πουθενά κανένα «δικό» του δρόμο ούτε είχε ποτέ τέτοιες αξιώσεις: ο δρόμος που πάντα ακολούθησε με συνέπεια ήταν ο επαναστατικός δρόμος του ΚΚΕ καθοδηγούμενο απ' τον Ν. Ζαχαριάδη, που δεν ήταν άλλος απ' τον επαναστατικό δρόμο των ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ-ΚΟΜΙΝΦΟΡΝ καθοδηγούμενων απ' τον ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ -δρόμος που ήταν διαμετρικά αντίθετος απ' τον αντεπαναστατικό «ειρηνικό κοινοβουλευτικό» δρόμο και τον αστικό «σοσιαλισμό» της προδοτικής σοσιαλδημοκρατίας, δρόμοι που βρίσκονται μόνιμα σε σκληρή και εχθρική αντιπαράθεση.

Τρίτο, ο Νίκος Μπελογιάννης διαπαιδαγωγήθηκε και διδάσκονταν πάντα από το επαναστατικό και τη ζωή του Ιωσήφ Στάλιν όπως τονίζει ο ίδιος στο λόγο του «Για τα 70χρονα του Μεγάλου Στάλιν» (1949) («ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» φ. 107 1-15 Απρίλη 2001), τον οποίο οι χρουστσοφικοί ηγέτες, με εντολή των ιμπεριαλιστών, κατασυκοφάντησαν και διέσυραν με τον πιο αισχρό τρόπο. Και σήμερα εξακολουθούν να βαδίζουν τον ίδιο αντισταλινικό-αντικομμουνιστικό χρουστσοφικό δρόμο, όπως έδειξε και η συγκέντρωση στα «Προπύλαια» με κεντρικό ομιλητή τον νεόκοπο σοσιαλδημοκράτη δημοσιογράφο Χαλιβελάκη που στην ομιλία του για την επέτειο της μεγάλης Νίκης κατά του φασισμού δεν ανέφερε ούτε μια φορά, έστω και δημαγωγικά, το όνομα του Στάλιν, αρχιτέκτονα και οδηγητή της λαμπρής Νίκης των λαών κατά του φασισμού (ούτε στο κείμενο του «Ριζοσπάστη» (9.5.2001) για την επέτειο της Νίκης αναφέρεται το όνομά του).

Τέταρτο, ακριβώς γι' αυτόν τον επαναστατικό σταλινικό-ζαχαριαδικό δρόμο και την πολιτική του ΚΚΕ που αντιστοιχούσε σ' αυτόν θυσίασε τη ζωή του ο Ν. Μπελογιάννης, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση υποταγής στην αντιδραστική αστική τάξη και τους αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστές για να σώσει τη ζωή του, όπως έπραξαν οι προδότες ρεβιζιονιστές ηγέτες Φλωράκης-Τσολάκης-Λουλές-Φαράκος-Παπαρήγα, κλπ. (επαίσχυντη προδοτική δήλωση Φλωράκη στον Άρειο Πάγο, 2.10.1974).

Πέμπτο, βασίζοντας αυτόν τον επαναστατικό λενινιστικό-σταλινικό δρόμο, όπως έδειξε με τη θυσία της ζωής του, θα είχε την «τύχη» να δολοφονηθεί αν βρίσκονταν στις ρεβιζιονιστικές χώρες, απ' τους χρουστσοφικούς ρεβιζιονιστές όπως συνέβη με τον Νίκο Ζαχαριάδη. Ασφαλώς δεν είναι πρώτη φορά που οι ρεβιζιονιστές δολοφονούν επαναστάτες: οι χρουστσοφικοί διδάχτηκαν πολλά απ' τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και σ' αυτό το ζήτημα απ' τις δολοφονίες των Ρ. Λούξεμπουργκ - Κ. Λίμπκενχτ.

Έκτο, ο επαναστατικός δρόμος που ακολούθησε ο Ν. Μπελογιάννης και για τον οποίο θυσίασε ακόμα και τη ζωή του δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον αντισταλινικό-αντικομμουνιστικό και αντεπαναστατικό σοσιαλδημοκρατικό χρουστσοφικό δρόμο της σημερινής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ τόσο σχετικά με το ζήτημα της προλεταριακής επανάστασης («κοινοβουλευτικός δρόμος», διατήρηση του αστικού «δημοκρατικού» κράτους, κλπ.) όσο και με το ζήτημα του σοσιαλισμού (αστική αντίληψη: πολυκομματισμός =άρνηση της διχτατορίας του προλεταριάτου, διατήρηση της ατομικής καπιταλιστικής ιδιοχτησίας, κλπ. «Σοσιαλισμός» α λα Τίτο, Γκομούλκα, Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ-Γκορμπατσόφ).

 

 

Συνδρομές - Οικονομικές ενισχύσεις

Από φίλους ΑΛΜΥΡΟ 25.000 Γκαβέλας Γιάννης 10.000
Καλουδάκη Μ. 5.000 Ζαχαρόπουλος Β. 3.000
Σ.Π. 5.000 Κυριακίδης Ε. (Θεσσαλονίκη) 5.000
Κατάθεση ΕΤΕ 9.4.01 30.000 Σύντροφοι από Κεφαλονιά 15.000
Κατάθεση ΕΤΕ 2.5.01 5.000 Πούλος Μιχάλης 10.000
Κατάθεση ΕΤΕ 3.5.01 3.000 Β.Μ. 10.000

 

Τη δική σου βοήθα εφημερίδα,
όπως πάντα με τον οβολό σου,
φίλε, το λαό μας, τη πατρίδα.
Το λαμπρό σκοπό μας, το καλό σου.

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ι.Β. Στάλιν: Διάγγελμα προς το λαό, 9 του Μάη 1945

Λεονίντ Λεόνοφ (1899-1996): Η υπόθεση μας είναι δίκαιη - Στη μέρα της Νίκης (9.5.1945) κατά του φασισμού

Ασφαλιστικό: Δυνάμωμα της πάλης για την απόκρουση της νέας επίθεσης του κεφαλαίου - 17 Μάη: Όλοι στην απεργία

Γιάννης Μάστορας-Τζαβέλας (1917-2001)

Αλεξέι Γκολένκοφ: Προτείνω να ερμηνεύσουμε τον Στάλιν (συνέχεια από το προηγούμενο)

Τελευταίο μεροκάματο... Με ευθύνη ποιών; Τρεις θάνατοι εργατών σε διάστημα 3 ημερών

Νίκου Κυριακίδη: Έκκληση για Μιλόσεβιτς

Συνεχίζουν οι ηγέτες του «Κ»ΚΕ τον επαναστατικό δρόμο του Νίκου Μπελογιάννη ή τον αντεπαναστατικό σοσιαλδημοκρατικό χρουστσοφικό δρόμο;

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55