Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 114 15-31/7/2001Αρ. Φύλ. 1114 15-31 Ιουλίου 2001
ΓΕΝΟΒΑ: Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της "G8"
Η φασιστική κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έβαψε τα χέρια της στο αίμα του νεαρού ήρωα Κάρλο Τζουλιάνι

Η σύνοδος κορυφής της "G8" στη Γένοβα

 

 

 

 

 

 

 


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματική-παράνομη ακόμα και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες

Αντισυνταγματική και παράνομη ακόμα και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την πρόσφατη (27 Ιούνη) δημοσίευση 8 Αποφάσεων κρίνει, κατά πλειοψηφία (29-8) ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική τόσο η υποχρεωτική όσο και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες γιατί παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 13) για τη θρησκευτική ελευθερία. Μειοψήφησαν σε σύνολο 37 μελών οι σύμβουλοι Τσαμπαση, Παναγιωτόπουλος, Σακελλαρίου, Παπαευαγγέλου, Ράντος, Μαρινάκης, Παπαγεωργίου και Καραμάνωφ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες έστω και αν αυτό γίνεται με τη συγκατάθεση του «πολίτη», εξηγώντας: «Το άρθρο 13 του Συντάγματος όχι μόνον δεν παρέχει τέτοια αξίωση στους φορείς του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά απαγορεύει και την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ως μέσο εκδήλωσης και απόδειξης αυτού. Η αντίθετη ερμηνεία θα είχε ως συνέπεια την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας από την αρνητική της έκφανση, εκείνων των Ελλήνων οι οποίοι δεν επιθυμούν να εκδηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις με αυτόν τον τρόπο, αναιρώντας παράλληλα και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους». Σύμφωνα με το Συμβούλιο Επικρατείας όσοι αρνούνται να αναγράψουν το θρήσκευμα «αναγκάζονται να αποκαλύψουν εμμέσως και οιονεί δημόσια μια πλευρά της ενδιάθετης στάσης τους απέναντι στο θείο, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιούνται, παρά τη θέλησή τους και με την επέμβαση των κρατικών οργάνων, από εκείνους τους Έλληνες που ομολογούν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις με την αναγραφή αυτών στο δελτίο». Και καταλήγει πως η αναγραφή του θρησκεύματος, έστω και με συγκατάθεση, «παρέχει και έδαφος ενδεχόμενων διακρίσεων και ενέχει συνεπώς τον κίνδυνο προσβολής της θρησκευτικής ισότητας που κατοχυρώνεται με τη θεμελιώδη διάταξη της παρ. 1 αρ. 13 του Συντάγματος».

Έτσι το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώνει οριστικά την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, δίνοντας οριστικά τέλος και κλείνοντας το δικαστικό μέτωπο στο θέμα της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος σ' αυτές.

Αντίθετα, για το θέμα της ιθαγένειας έκρινε, επικαλούμενο τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση ατόμων») απαραίτητο να γράφεται αυτή υποχρεωτικά στις ταυτότητες επειδή χρησιμοποιούνται και ως ταξιδιωτικά έγγραφα και παράνομη την απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που δεν επέτρεπε την αναγραφή της ιθαγένειας στις νέου τύπου ταυτότητες.

Τέλος η αρμόδια αρχή που θα εκδίδει τις αστυνομικές ταυτότητες θα είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όχι το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μόλις δυο μέρες πριν την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για τις ταυτότητες, ο Χριστόδουλος αποφασίζει «αιφνίδια» να μην ανακοινώσει τον αριθμό των υπογραφών γιατί προφανώς γνώριζε το περιεχόμενο της απόφασης και επομένως η μάχη των ταυτοτήτων γι' αυτόν ήταν πλέον χαμένη.

Ο νέος «χειρισμός» του Χριστόδουλου υποκρύπτει συνάμα και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης-εκκλησίας και τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις-συμβιβασμούς ανάμεσά τους ή όπως γράφτηκε στον τύπο: «ρίξτε το θέμα των ταυτοτήτων και μεις θα φροντίσουμε για τα υπόλοιπα» (Κοινοτικά προγράμματα, εκκλησιαστική περιουσία, κλπ.)


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΚΟΣ

Ένας χρόνος μετά το θάνατο του

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 19.8.2001 ώρα 11 πμ
Νεκροταφείο Αγ. Αναρύρων

Η συντρόφισσα της ζωής και της πάλης Αγλαΐα και η οικογένεια Λεωνίδα-Ντίνα Μπελογιάννη προσφέρουν στη μνήμη μου 30.000 δρχ. στην εφημερίδα «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ»

 


Οι τάξεις και τα κόμματα και η στάση τους απέναντι στη θρησκεία και την εκκλησία

Β.Ι. Λένιν

Οι συζητήσεις στην κρατική δούμα για το ζήτημα

 


Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πάπας - «Κ»ΚΕ
και παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Πολωνία

Ο «Ριζοσπάστης» (8.5.2001) σχολιάζοντας


Σχεδιάζεται και πάλι συνεργασία «Κ»ΚΕ- ΝΔ στις επόμενες δημοτικές εκλογές

Απ' την πλευρά της ηγεσίας του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ

 


Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ - επιδέξιος υπερασπιστής του σοσιαλισμού στις δύσκολες στιγμές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Κώστα Σουμελίδη

Η εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ» του Δημήτρη Ρίζου, αρ. φύλλου 114 (275) Κυριακή 8 Ιουνίου 2000 έγραφε, σχολίαζε, τον Μπέρια με στόχο στρατηγικό τον Στάλιν.

Παραθέτεται παρακάτω το σχόλιο όπως εμφανίστηκε στο φως

 

 

Τον Αύγουστο θα κυκλοφορήσει μόνο ένα φύλλο προς το τελευταίο δεκαήμερο, λόγω διακοπών τυπογραφείου


Τη δική σου βοήθα εφημερίδα,
όπως πάντα με τον οβολό σου,
φίλε, το λαό μας, τη πατρίδα.
Το λαμπρό σκοπό μας, το καλό σου.

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Συμβούλιο Επικρατείας: Αντισυνταγματική-παράνομη ακόμα και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες

Χρήστος Μπάκος: Ένας χρόνος μετά το θάνατο του

Β.Ι. Λένιν: Οι τάξεις και τα κόμματα και η στάση τους απέναντι στη θρησκεία και την εκκλησία

Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πάπας - «Κ»ΚΕ και παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Πολωνία

Κώστα Σουμελίδη: Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ - επιδέξιος υπερασπιστής του σοσιαλισμού στις δύσκολες στιγμές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55