Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 115-116 1-31/8/2001Αρ. Φύλ. 115-116 1-31 Αυγούστου 2001

Βαρυσήμαντο άρθρο

Η ΚΥΡΙΟΤΑΤΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

«Επιβίωσε 40 χρόνια με το μαχαίρι των χρουστσοφικών μεταρρυθμίσεων στην ίδια την καρδιά της»

Γ.Α. ΖΙΑΜΠΛΟΦ

Στα χρόνια μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, τα βιβλία των κομματικών και κρατικών

 

 

 

 

Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

ΜΙΛΑΕΙ Ο ΜΟΛΟΤΟΦ, ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ
«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΟΥΣΤΣΟΦΙΚΟΥΣ»

Το μπουρζουάδικο καθεστώς είναι καλύτερο από το σοσιαλιστικό; Καλύτερο; Σε τι; Είναι καλύτερο, γιατί είμαστε μολυσμένοι από το χρουτσοφισμό. Και ο χρουστσοφισμός είναι το μπουρζουάδικο πνεύμα.

Εγώ τα είπα αυτά τα πράγματα κατά πρόσωπο στον Χρουστσόφ... θα σας πω ότι δεν πρέπει να σερνόμαστε πίσω από τους χρου-στσο-φι-κούς! Και δεν έχουμε μόνο έναν Χρουστσόφ. Είναι πολλοί χρουστσοφικοί. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Κ' εμείς που στεκόμαστε σε άλλες θέσεις αρχών, πρέπει να σκεφτόμαστε πιο βαθιά... Γιατί υπάρχει σ' εμάς τέτοια κατάσταση; Ποια είναι η αιτία; Μόνο ένας Χρουστσόφ φταίει; Πετάχτηκε εύκολα. Όμως γύρω κάθονται χρουστσοφικοί. Μόνο που αυτοί δε βγάζουν τσιμουδιά. Και τώρα αυτοί κατάλαβαν... Όλοι θέλουν να ζήσουν, δίκαιη απαίτηση. Όμως αν εμείς στρέψουμε τώρα την προσοχή μας σε αυτό; Εμείς που θεωρούμε τον εαυτό μας κομμουνιστή, τότε εμείς θα τραβήξουμε πάνω στον μπουρζουάδικο κάμπο προς βοήθεια του Χρουστσόφ, θα κρατιόμαστε από το παλούκι του για να μην μείνουμε πίσω απ' αυτόν.

21.6.1972

(Αυτό ακριβώς κάνει τώρα το χρουστσοφικό οπορτουνιστικό αντεπαναστατικό «Κ»ΚΕ (Δ.Π.))

(Από το βιβλίο του Φ. Τσούγιεφ «Μολότοφ, ο ημικρατικός κυβερνήτης», Μόσχα, 2000, σελ. 552).

 

 

 


Ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση στην ΠΓΔΜ

Τα στρατεύματα των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ΠΓΔΜ μετατρέποντας έτσι τη γειτονική χώρα σε στρατόπεδο και μόνιμη στρατιωτική βάση των ιμπεριαλιστικών χωρών (ΕΠΑ-ΕΕ) που συνεχίζουν τον μεταξύ τους, μαζί με την Ρωσία, οξύτατο ανταγωνισμό στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αρχικά οι ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές και κυρίως αυτοί των ΕΠΑ υπέθαλψαν και υποκίνησαν τις πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ αλβανών και σλαβο-μακεδόνων, εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τον UCK ως μισθοφορικό τους στρατό, τον οποίο στη συνέχεια ενθάρρυναν να εντείνει τη δράση του στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Έτσι αποδυναμώθηκε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και προετοιμάστηκε κατάλληλα το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική χώρα. χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη συνέχιση των συγκρούσεων που οι ίδιοι υπέθαλπαν και υποκινούσαν αλλά και την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ των σλαβο-μακεδονικών και αλβανικών κομμάτων.

Οι ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες (περίπου 4.500 άνδρες) που συμμετέχουν στην επέμβαση, μετά την ενεργοποίηση της απόφασης το μεσημέρι της 22ης Αυγούστου, έχουν ήδη αναπτυχθεί στο έδαφος της ΠΓΔΜ και άρχισαν τη συγκέντρωση όπλων των μισθοφόρων του UCK, ο «πολιτικός αρχηγός» (Αλί Αχμέτι) του οποίου δήλωσε: «θα παραδώσουμε όλα τα όπλα επειδή δεν τα χρειαζόμαστε»!!!

Η προσχεδιασμένη επέμβαση των ιμπεριαλιστών και η εγκατάσταση στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ με πρόσχημα τη «στήριξη» και τη διατήρηση της εσωτερικής «σταθερότητας» της γειτονικής χώρας θα συμβάλλει, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των ιμπεριαλιστών, σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση τόσο της ίδιας όσο και ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων. Ας υπενθυμίσουμε ότι τα ίδια υποστήριζαν οι ιμπεριαλιστές και πριν την αποστολή και εγκατάσταση στρατευμάτων τους στο Κόσσοβο. Όλοι όμως διαπιστώνουν σήμερα και κανένας δεν αμφιβάλλει ότι αυτά τα στρατεύματα οδήγησαν σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, αποσταθεροποίηση που επεκτάθηκε τελικά και κατέληξε στον εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό τη ΠΓΔΜ με άμεσο κίνδυνο το διαμελισμό της. Η τωρινή κατάσταση απειλεί να συμπαρασύρει σε γενική πολεμική σύρραξη, σε διαρκεί αιματοχυσία των λαών για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, σε έξαρση του εθνικισμού, των επεκτατικών βλέψεων και εδαφικών διεκδικήσεων και τελικά σε επαναχάραξη των συνόρων της περιοχής που θα έχει και για τη χώρα μας αρνητικές συνέπειες.

Απ' αυτή την άποψη μεγάλη ευθύνη φέρει και η υποτακτική στους ιμπεριαλιστές κυβέρνηση Σημίτη που σπεύδει κάθε φορά εθελοντικά ή με πιέσεις να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους, διευκολύνοντας έτσι τα τυχοδιωκτικά και επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών τόσο για την περιοχή όσο και ια τη χώρα μας. Μεγαλύτερη ακόμα είναι η ευθύνη της αποστολής ελλήνων στρατιωτών στη ΠΓΔΜ, μετατρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο το στρατό της χώρας σε μισθοφόρους των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Ταυτότητες-θρήσκευμα
συμπαράταξη του
«Ριζοσπάστη» με το αντιδραστικό φεουδο-αστικό ιερατείο με επικεφαλής το χουντο-Χριστόδουλο

Απ' τις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Αυγούστου οι αστικές και ρεβιζιονιστικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και ο «Ριζοσπάστης», ασχολήθηκαν εκ νέου με το θέμα των ταυτοτήτων


 

Κώστας Ν. Σουμελίδης
(1919-2001)

Ένας ακόμα σύντροφος, ένας ακόμη επαναστάτης κομμουνιστής έφυγε για πάντα από κοντά μας. Πέθανε στις 25.7.2001 στη Θεσσαλονίκη ο σ. Κ. Ν. Σουμελίδης.

Ο Κ. Σουμελίδης γεννήθηκε το 1919 και εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα. Το 1937 τελείωσε το κατώτερο πρακτικό γεωργικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.

Πήρε μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο και στη συνέχεια στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ, στην περιοχή Βίτσι, την ίδια περίοδο γίνεται μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την απελευθέρωση απ' τους ναζιφασίστες κατακτητές και τις προδοτικές συμφωνίες μ' αποκορύφωμα τη Βάρκιζα απ' την οπορτουνιστική Σιαντική ηγεσία διώχτηκε και πέρασε στο Μπούλκες. Στη συνέχεια το 1946 κατατάχθηκε στο ΔΣΕ με το βαθμό του λοχαγού στο πυροβολικό (Π.Ε.) και πολέμησε απ' τις γραμμές του τον ντόπιο μοναρχοφασισμό. Το 1949 στο Βίτσι παντρεύεται με την συντρόφισσα και αντάρτισσα Όλγα Ι. Κεραμυδά από το Πολύκαρπο Καστοριάς.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949, δια μέσου της Λ.Σ.Δ. Αλβανίας βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην μακρινή Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Τασκένδη δούλευε σε οικοδομές και ήταν Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της 4ης Πολιτείας.

Από το '55 αντιτάχθηκε στην επέμβαση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ και υπεράσπισε την επαναστατική γραμμή του ηρωικού μας Κόμματος με επικεφαλής το σύντροφο Νίκο Ζαχαριάδη.

Μετά το 20ο αντεπαναστατικό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 και την εκδήλωση της πραξικοπηματικής 6ης Ολομέλειας στο ΚΚΕ το 1956 τάσσεται ενάντιά της, υπερασπίζει την επαναστατική γραμμή των Στάλιν-Ζαχαριάδη με αποτέλεσμα να διωχθεί.

Τον Οχτώβρη του 1962 μαζί με άλλους 35 συντρόφους στέλνεται εξορία στο βόρειο Καζακστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Κοστανάι στο χωριό Κρασν Παρτιζάν ως το 1965. Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Τασκένδη στις οικοδομές.

Το Νοέμβρη του 1982 η γυναίκα του επέστρεψε στην Ελλάδα και στη συνέχεια το Μάρτη του 1984 επέστρεψε και ο Κώστας Ν. Σουμελίδης και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου έπαψε να χτυπά η καρδιά του στις 25.7.2001.

Ο Κώστας Ν. Σουμελίδης παρέμεινε ως την τελευταία στιγμή του επαναστάτης κομμουνιστής με σημαία το μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό. Διακρίνονταν για την απλότητα, εντιμότητα και το ήθος στο χαρακτήρα του στις σχέσεις με τους γύρω.

Παράλληλα ως τελευταία δεν έπαψε να σκέφτεται και να προβληματίζεται πάνω στα ζητήματα του κινήματος και ειδικότερα στο θέμα Στάλιν του οποίου υπήρξε θερμός υποστηρικτής και οι σκέψεις του και οι προβληματισμοί πάνω σ' αυτό το ζήτημα έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας με άρθρα του στην «Ανασύνταξη».


Ο σύντροφος των ηγεσιών «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ
Δ. Χριστόφιας και τα
«εικονίσματα» της Παναγίας

Το χρουστσοφικό ρεφορμιστικό κόμμα ΑΚΕΛ της Κύπρου αύξησε, ως γνωστόν, στις τελευταίες εκλογές το ποσοστό των ψήφων του, πράγμα που έδωσε τη δυνατότητα στο γραμματέα του Δημήτρη Χριστόφια να αναδειχτεί πρόεδρος της νέας Βουλής της Κύπρου.

Απ' την «Ελευθεροτυπία» πληροφορούμαστε ότι τον συνεχάρησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και ανάμεσά τους ο συνυποψήφιος Ν. Αναστασιάδης, που ανάμεσα στις άλλες συστάσεις που του έκανε «ήταν να μην κατεβάσει το εικόνισμα της Παναγίας από το γραφείο του προέδρου, το οποίο διατήρησαν οι επτά προηγούμενοι πρόεδροι του Σώματος. Και ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Όχι μόνο δεν θα κατεβάσω την Παναγία από το γραφείο μου, αλλά θα βάλω και δεύτερη. Αυτή την παραγγελία μού έκανε η μάνα μου που θρησκεύει ως το κόκκαλο». Πληροφορίες λένε ότι μετά την προ διετίας περιπέτεια της υγείας του, ο κ. Χριστόφιας έχει στο σπίτι του το εικόνισμα της Παναγίας και ανάβει συχνά ο ίδιος το καντήλι της» και ο αστός δημοδιογράφος Φ.Κ. ειρωνικά καταλήγει: «Άλλαξαν, βλέπετε, πολλά πράγματα στο κομμουνιστικό στρατόπεδο και έπονται, προφανώς, κι άλλα...» («Ελευθεροτυπία» 9.6.2001).

Και η περίπτωση Χριστόφια δείχνει ότι η συγχώνευση του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού με τη θρησκεία είναι στις μέρες το αντεπαναστατικό αυτό πολιτικό ρεύμα σε παγκόσμια κλίμακα (ΑΚΕΛ, «Κ»ΚΕ, ΚΚΡΟ, κλπ.) -μια επιπλέον απόδειξη πλήρους εγκατάλειψης του μαρξισμού εκ μέρους των ηγετών των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστικών κομμάτων που βαδίζουν στα χνάρια της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας η οποία έχει εδώ και πολλές δεκαετίες πριν συγχωνευτεί με τη θρησκεία και είναι ο πρώτο διδάξας αυτής της αντεπαναστατικής πορείας.

Όσον αφορά τον ηγέτη του ΑΚΕΛ έχει τώρα την ευκαιρία ή να μετατρέψει το προεδρικό Μέγαρο σε Μοναστήρι και να καλέσει σ' αυτό του μόνιμους συγκάτοικους του τις συντρόφισσές του θεούσες Παπαρήγα-Κανέλλη-Ζουράρι, κλπ. ή σε θρησκευτικό μαγαζί, δεχόμενος μερικές εικόνες από την ηγεσία του «Κ»ΚΕ για να τις προσφέρει ως «δώρα» στους «υψηλούς» κάθε φορά «επισκέπτες» του.

Του ευχόμαστε καλή «σταδιοδρομία»(!) για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.


4η Διεθνής συνάντηση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστικών κομμάτων
τα χρουστσοφικά κόμματα - «επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα
» ή αστικά κόμματα σοσιαλδημοκρατικού τύπου

Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ κάθε φορά που πραγματοποιείται μια διεθνής συνάντηση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστικών κομμάτων παρουσιάζει στην εργατική τάξη και το λαό μας αυτές τις διεθνείς συναντήσεις ως συναντήσεις «επαναστατικών κομμουνιστικών κομμάτων». Στην πραγματικότητα όμως είναι συναντήσεις κομμάτων που έχουν εδώ και μισό αιώνα προδώσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, έχουν εγκαταλείψει τον επαναστατικό μαρξισμό και ακολουθούν το αντεπαναστατικό ρεύμα του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού γενικά και πιο συγκεκριμένα την αντεπαναστατική σοσιαλδημοκρατική γραμμή του κακόφημου 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (Φλεβάρης 1956).

Τα χρουστσοφικά ρεβιζιονιστικά κόμματα που συμμετέχουν στις συναντήσεις των Αθηνών έχουν τα πιο πολλά απ' αυτά ή σχεδόν όλα μισό αιώνας ύπαρξης και πολιτικής δράσης, δηλαδή χρόνο επαρκή ώστε να μπορεί να κριθεί ο χαρακτήρας της δράσης τους και η πολιτική τους.

Όλα τα πρώην κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που με τον ένα ή άλλο τρόπο ακολούθησαν την αντεπαναστατική γραμμή του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ μετατράπηκαν από επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα που ήταν σε αντεπαναστατικά αστικά κόμματα σοσιαλδημοκρατικού τύπου, επειδή:

Πρώτο, απομακρύνθηκαν, εγκατέλειψαν και πρόδωσαν την επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου και δεν καθοδηγούνται πλέον απ' τον επαναστατικό μαρξισμό, δηλαδή το μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό αλλά από το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό, που αποτελεί παραλλαγή της αστικής ιδεολογίας.

Δεύτερο, επεξεργάστηκαν και υιοθέτησαν ρεφορμιστικά σοσιαλδημοκρατικά προγράμματα στα οποία εγκαταλείπονται λενινιστική-σταλινική θεωρία της βίαιης προλεταριακής επανάστασης, η συντριβή της αστικής κρατικής μηχανής και η εγκαθίδρυση της Διχτατορίας του Προλεταριάτου και αντ' αυτών προβάλλεται το διαβόητο

 

Τη δική σου βοήθα εφημερίδα,
όπως πάντα με τον οβολό σου,
φίλε, το λαό μας, τη πατρίδα.
Το λαμπρό σκοπό μας, το καλό σου.

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Μολότοφ: «Δεν πρέπει να σερνόμαστε πίσω από τους χρουστσοφικούς»

Ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση στην ΠΓΔΜ

Ταυτότητες-θρήσκευμα: Συμπαράταξη του «Ριζοσπάστη» με το αντιδραστικό φεουδο-αστικό ιερατείο με επικεφαλής το χουντο-Χριστόδουλο

Κώστας Ν. Σουμελίδης (1919-2001)

Ο σύντροφος των ηγεσιών «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ Δ. Χριστόφιας και τα «εικονίσματα» της Παναγίας

4η Διεθνής συνάντηση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστικών κομμάτων: Τα χρουστσοφικά κόμματα - «επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα» ή αστικά κόμματα σοσιαλδημοκρατικού τύπου

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55