Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 124 15-31/12/2001Αρ. Φύλ. 124 15-31 Δεκέμβρη 2001

122 χρόνια από τη γέννησή του

Ι.Β. Στάλιν: Μεγαλοφυής αρχιτέκτονας και οικοδόμος της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας

«Ο λήθαργος του μυαλού, γράφει ο κομμουνιστής επιστήμονας Ι.Ι. Τσάγκλι στο περιοδικό «Ο μαρξισμός και η σύγχρονη εποχή», (τ.1 (15) 2000, σελ. 178), συνεχίζει να παραλύει το μυαλό των λαών των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Για να αφυπνίσουμε τους λαούς, να τους επιστρέψουμε με τις δυνάμεις και τη γενναιότητα για τον γεμάτο αυταπάρνηση αγώνα για το σοσιαλισμό είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τον αρχηγό της Ηρωικής εποχής Στάλιν.

(Όμως, δεν πρωτοτύπησε για το λήθαργο του μυαλού, που παραλύει τους ΕΣΣΔ και του κόσμου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης Πάνος
28.11.2001

 


Αργεντινή

Μεγαλειώδης λαϊκή εξέγερση

Οι μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις του λαού της Αργεντινής που άρχισαν στις 19 Δεκέμβρη εναντίον και των τελευταίων-πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων του προέδρου της χώρας Φερνάντο ντε Λα Ρούα κορυφώθηκαν σε μια πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση που οδήγησε τις πεινασμένες και εξαθλιωμένες μάζες σε «λεηλασίες» καταστημάτων τροφίμων, σε εμπρησμούς κυβερνητικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων και του Υπουργείου Οικονομικών, και σε εκτεταμένες σφοδρότατες συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό. Ούτε η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατάφερε να περιορίσει τη μαχητικότητα και την έκταση της λαϊκής εξέγερσης και να διασώσει τον Υπουργό των Οικονομικών Ντομίνκο Καβάγιο που παραιτήθηκε.

Στις συγκρούσεις των πρώτων ημερών δολοφονήθηκαν 16 διαδηλωτές για να φθάσουν στις επόμενες μέρες τους 26. Τραυματίστηκαν πολλές εκατοντάδες και πολλές άλλες συνελήφθηκαν.

Με την εξέγερση των λαϊκών μαζών τερματίζεται το διαβόητο «οικονομικό θαύμα» της Αργεντινής που αποτέλεσε το «πειραματόζωο» της αντιδραστικής οικονομικής πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού που οδήγησε αυτή τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη οικονομική κρίση και πλήρη χρεοκοπία.

Το χρέος της Αργεντινής (εσωτερικό και εξωτερικό) εξαιτίας αυτής της πολιτικής έφτασε τα 155 δισεκατομμύρια δολάρια, η ανεργία το 20%, εκατομμύρια εξαθλιώθηκαν, κλπ., ενώ υο ΔΝΤ και η κυβέρνηση της Αργεντινής επέβαλλαν και νέα βάρη στο λαό σαν να μην έφθαναν όλα εκείνα τα μέτρα, εδώ και 4 χρόνια, που εξαθλίωσαν εκατομμύρια αργεντινούς, κυρίως ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ανέργους, εργάτες, φτωχούς.

Η λαϊκή οργή δεν οδήγησε μόνο σε παραίτηση και εξαφάνιση του Υπουργού των Οικονομικών αλλά και του προέδρου της Αργεντινής.

Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής ξεπούλησαν απλόχερα τον πλούτο της χώρας στους ξένους, ιδιωτικοποίησαν τις κρατικές επιχειρήσεις και τις ξεπούλησαν σε ξένους και ντόπιους καπιταλιστές, άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στο ξένο εμπόριο, πρόσδεσαν το πέσος, νόμισμα της χώρας, στο δολάριο, «δολαριοποίησαν» την οικονομία της χώρας και την κατέστησαν έρμαιο και «παράδεισο» του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου.


Κρατικός προϋπολογισμός 2002

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2002 χαρακτηρίστηκε απ' τον υπουργό των Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη ως «ιστορικός» επειδή «είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε Ευρώ, που θα κυκλοφορήσει στη φυσική του μορφή».

Και αυτός ο προϋπολογισμός αναδιανέμει τα εισοδήματα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος της εργατικής τάξης και των πλατιών εργαζόμενων μαζών. Σ' αυτόν αυξάνονται τα φορολογικά βάρη των εργαζομένων και διευρύνονται οι φορολογικές απαλλαγές των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, κλπ. «Ιστορικός» είναι ο προϋπολογισμός του 2002 όχι επειδή συντάχθηκε σε Ευρώ, αλλά επειδή προσδένει την οικονομία της χώρας σφυχτότερα στο άρμα του μεγάλου ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου.


Οχτωβριανή Επανάσταση - «Κ»ΚΕ
Αμφισβήτηση των συνδεδεμένων με την επανάσταση ιστορικών γεγονότων και απροκάλυπτη εγκατάλειψη-προδοσία του μαρξισμού-λενινισμού

Μ' αφορμή την ομιλία του χρουστσοφικού Π. Γεωργιάδη για την επέτειο

Οι παλιοί κομμουνιστές επαναστάτες σταλινιστές-ζαχαριαδικοί γνώριζαν και γνωρίζουν εδώ και μισό αιώνα ότι το χρουστσοφικό «Κ»ΚΕ ήταν ευθύς εξαρχής, δηλ. απ' το 1956


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΚΟΣ

Στην μνήμη του αξέχαστου Χρήσου Μπάκου δημοσιεύεται ένα μικρό απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του «Το ημερολόγιο ενός επαναστάτη της γενιάς του '40» που αφορά τη γέννησή του:

«...Εκεί στην περιοχή των περήφανων Τζουμέρκων, υπάρχει ένα μεγαλόπρεπο και ωραιότατο χωριό

 

 

 

 

Στην μνήμη του αγαπημένου τους ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΚΟΥ προσφέρουν 45.000 δρχ. στην «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» οι: Αγλαΐα Μπάκου, Ντίνα Καΐκη-Μπελογιάννη, Ήρα Καΐκη Λαμπράκη.

 

Συνδρομές - Οικονομικές ενισχύσεις

Κατάθεση ΕΤΕ 5.12.01 5.000 Κεφαλάς Σ. 19.12.01 15.000
Κατάθεση ΕΤΕ 11.12.01 5.000 Κατάθεση ΕΤΕ 21.12.01 10.000
Κατάθεση ΕΤΕ 13.12.01 20.000 Περιοχή Αλμυρού 45.000
Κατάθεση ΕΤΕ 19.12.01 5.000 Παμίχας Νίκος 4.1.02 50.000

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Αργεντινή: Μεγαλειώδης λαϊκή εξέγερση

Κρατικός προϋπολογισμός 2002

Οχτωβριανή Επανάσταση - «Κ»ΚΕ: Αμφισβήτηση των συνδεδεμένων με την επανάσταση ιστορικών γεγονότων και απροκάλυπτη εγκατάλειψη-προδοσία του μαρξισμού-λενινισμού

Χρήστος Μπάκος

Μικρό απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του Χρ. Μπάκου «Το ημερολόγιο ενός επαναστάτη της γενιάς του '40»

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55