Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 126 15-31/1/2002Αρ. Φύλ. 126 15-31 Γενάρη 2002
Προκλητικές πιέσεις των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στη χώρα μας

Ο ελληνικός λαός γνωρίζοντας απ' τη μακρόχρονη πείρα της ιμπεριαλιστική καταπίεσης

 

 

 

 

 


Ιμπεριαλιστικά στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν
Όχι στην αποστολή ελλήνων στρατιωτών

   Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, συνεχίζοντας το δολοφονικό τους έργο, βομβαρδίζουν ακόμα διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν. Μετά από πολύπλευρες πιέσεις και διαβουλεύσεις των ιμπεριαλιστών ο σχηματισμός της κυβέρνησης μαριονέτα του Χαμίντ Καρζάι, προσκείμενης στον έκπτωτο μονάρχη Ζαχίρ Σαχ που αναμένεται να επιστρέψει το Μάρτη στην Καμπούλ, είναι πλέον γεγονός και τα πρώτα στρατεύματα των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών φτάνουν στην πολύπαθη και κατεστραμμένη αυτή χώρα.
   Ήδη στις αρχές του τελευταίου δεκαήμερου του Δεκέμβρη έφτασαν οι πρώτοι 200 βρετανοί πεζοναύτες. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συγκρούονται τώρα μεταξύ τους για το ποιος ελέγχει τη λεγόμενη «ειρηνευτική δύναμη», δηλ. τα στρατεύματα κατοχής. Οι γερμανοί αρχικά απείλησαν ότι θα απόσχουν απ' την «πολυεθνική δύναμη», ενώ οι γάλλοι εξέφρασαν και αυτοί τις αντιρρήσεις τους. Μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της «ειρηνευτικής αποστολής» η Γερμανία έθεσε του 1.700 γερμανούς στρατιώτες στη διάθεση του ΟΗΕ. Στις 11 Γενάρη έφτασαν στο Αφγανιστάν οι πρώτοι 70 γερμανοί αλεξιπτωτιστές οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής και Ασφάλειας (ISAF). Η Γερμανία έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει 1.200 στρατιώτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην υπό την εντολή του ΟΗΕ στρατιωτική δύναμη. Στην Καμπούλ βρίσκονται ήδη 1.000 στρατιώτες από την Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

   Η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε επίσης και αυτή την αποστολή ελλήνων μισθοφόρων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, εκπληρώνοντας έτσι τις «υποχρεώσεις» της απέναντι στα αφεντικά της - ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η αποστολή θα αποτελείται, όπως έχει ανακοινωθεί, από 130 περίπου «εθελοντές» στρατιωτικούς, δηλ. ένα λόχο μηχανικού εξοπλισμένο με χωματουργικά μηχανήματα και μηχανήματα οδοποιίας, μια ομάδα υγειονομικού, ναρκαλιευτές και καταδρομείς.
   Η αποστολή των ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στα μέσα του Γενάρη, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής ’μυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
   Η παραπάνω στρατιωτική δύναμη, που εκπαιδεύεται ήδη στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, θα αναχωρήσει για το Αφγανιστάν προς το τέλος Φλεβάρη.
   Τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν που, από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών χωρών, διαφημίζονται ως «στρατεύματα που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανασυγκρότηση» αυτής της χώρας, αφού πρώτα την κατέστρεψαν με βομβαρδισμούς, στην πραγματικότητα είναι στρατεύματα κατοχής για την υπεράσπιση των εκεί συμφερόντων της κάθε μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης ξεχωριστά.


Μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σ' ολόκληρη τη χώρα

Σ' ολόκληρη την Ελλάδα απ' τη Θράκη ως την Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μαχητικά τα αιτήματά τους.

Τα προβλήματα των χιλιάδων φτωχών αγροτών έχουν πρωταρχικά τη ρίζα τους στο καπιταλιστικό σύστημα και επιπλέον στην αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική και προπαντός στη αγροτική πολιτική της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική εκμετάλλευσης και ξεκληρίσματος μεγάλων τμημάτων της αγροτιάς που πυκνώνουν καθημερινά τις στρατιές των ανέργων που συρρέουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας και ερημώνεται η ύπαιθρος.

Τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών εκμεταλλεύονται κατά κόρον δημαγωγικά τα αστικά και ρεβιζιονιστικά κόμματα για ψηφοθηρικούς λόγους, τα οποία στη πραγματικότητα είναι εχθροί και αντίπαλοι των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς και υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγαλο-αγροτών. Κυβέρνηση και κόμματα εμπαίζουν τους αγρότες και οι δημαγωγοί συνδικαλιστές ηγέτες είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν το δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Η πάλη των φτωχών και μεσαίων αγροτών στρέφεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ' την οποία και καθορίζεται η αγροτική πολιτική των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων.

Για να έχει επιτυχία ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι απαραίτητο οι αγρότες να απαλλαγούν απ' τους συνδικαλιστές ηγέτες των αστικών και ρεβιζιονιστικών κομμάτων που υπερασπίζουν τους μεγαλο-αγρότες και να συνδέσουν την πάλη τους με την πάλη των εργατών γης.

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

(Σχέδιο)

Συνέχεια από το προηγούμενο

 

Β. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. Η Ελλάδα είναι χώρα με καθυστερημένη κεφαλαιοκρατική ανάπτυξη,

 

Συνεχίζεται

 

Το Πρόγραμμα (1954) που αναδημοσιεύουμε σε συνέχειες είναι του επαναστατικού ΚΚΕ 1918-55 με Γραμματέα το σ. Νίκο Ζαχαριάδη και δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό ρεφορμιστικό πρόγραμμα του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ.

 


ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ

Τον φτερωτό Θεό

Ποιος έμεινε αδάκρυτος!
Δεν δάκρυσε δεν έκλαψε,
ποιος ή ποια
στα στήθη του πάλλει
ελληνική καρδιά!
Ποιος από συγκίνηση, δεν
ανατρίχιασε!
Ποια, ποια
δεν έκλαψε από χαρά
και περηφάνια περισσή
ποιος από μας τους ποιητές
δεν συγκινήθη σύμψυχος
όταν
σα βέλος γρήγορος
σαν φτερωτός Θεός!
Ώσπου να πούμε «κιμίνο»
άρπαξε την πρωτιά
στο Έντμουντον του Καναδά
ο ΚΩΣΤΑΣ ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ
μαζί με το μετάλλιο
τ' ακριβοπληρωμένο απ' αυτόν
που τόσο το ποθούσε: το χρυσό.

Ποιος, ποια ελληνίδα
νέα, γρηά
μυτιληνιά ή κρητικιά
αιγιοπελαγίτισσα
για από την Κοκκινιά,
αθηναιοπειραιώτισσα
σαλονικιά,
δραπετσωνίτισσα
κασαριανιώτισσα:
Ποιος, ποια απ' όλα τα χωριά
και μέρη της Ελλάδας μας
ποια, ποια επώνυμη, ανώνυμη
δεν εδονήθη σύγκορμη
όταν,
στο πιο ψηλό
σκαλί του βάθρου

αντίκρισε απ' την Τιβί
τον ΚΩΣΤΑ τον ΚΕΝΤΕΡΗ,
ευθυτενή, περήφανο και χαμογελαστό
τ' αξιοζήλευτο καμάρι μας,
σε στάση προσοχής, ν' ακούει
τον Ύμνο μας τον Εθνικό.

Τι, και πως αισθάνθηκα εγώ
να ξέρατε, αν ήταν δυνατό
λιώμα ενόμιζα
που γένετ' η ψυχή μου
λιώμα!
Όταν στην κυανόλευκη
τον είδα τυλιγμένο!
Και τί δεν ενθυμήθηκα
Πόσα δε μούρθαν στο μυαλό
κι από τη Μυτηλίνη, τότε.
Πόσους αγώνες μας σκληρούς
για λευτεριά για παναγνά ιδανικά
και πόσα ονόματα ιερά
μαζί που πορευτήκαμε
στους δρόμους του Αγώνα.

Και με τη Νίκη αυτή μας τη χρυσή
και τους πανηγυρισμούς
τσ' ολόλαμπρους
ποιος άξιος πατριώτης
μυτιληνιός ή μυτιληνιά
σ' ώρες τέτοιας συγκίνησης
δεν θ' αναθυμηθεί
μ' ευλάβεια τη μνήμη τους!

Νάναι καλά ο Κώστας μας
γονείς και συγγενείς κι' οι φίλοι
όλ' οι μυτιληνιοί!
Νάναι καλά, πάντα γερός
ο Κώστας το καμάρι μας
και πάντα νικητής, χρυσός!

Ν. Κεπέσης
12 Αυγούστου 2001

 


Γιώργος Ευαγ. Κουτμάνης

Στις 29 του Γενάρη 2002, συμπληρώθηκε ένας χρόνος που έφυγε από τη ζωή, ένας ακόμα παλαίμαχος αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ 1918-55.

Ο Γιώργος Κουτμάνης γεννήθηκε στις 25 Δεκέμβρη 1904 στη Σούρπη της Επαρχίας Αλμυρού. Έζησε όμως πολλά χρόνια και στην Αθήνα. Εκεί, όντας κληρωτός στο Ναυτικό, γνωρίζετε με απλά μέλη, αλλά και με ανώτερα στελέχη του ΚΚΕ, όπως το Νίκο Ζαχαριάδη, Μιλτιάδη Πορφυρογένη, Κ. Καραγιώργη κ.α. και το 1924 οργανώνεται στο ΚΚΕ.

Ο σ. Γιώργος με υπόδειξη του Ν. Ζαχαριάδη επιστρέφει στο χωριό του για ν' ασχοληθεί με τα προβλήματα των αδικημένων, των εργατών, των φτωχών αγροτών, σκλάβων στη γη των τσιφλικάδων. Στόχος του είναι μαζί και με άλλους ψυχωμένους αγρότες και εργάτες της γης της Επαρχίας να πετύχουν την απαλλοτρίωση. Μιας τεράστιας έκτασης τσιφλικάδικης γης και να δοθεί σ' αυτούς που τη δουλεύουν, σε όσους δεν έχουν κτήματα, πράγμα που ενωμένοι όλοι μαζί το κατορθώνουν, προς μεγάλη ικανοποίηση όλων των κατοίκων του χωριού, που γι' αυτό τον αποκαλούσαν μικρό... Μαρίνο Αντύπα.

Ήταν δίκαιος και αγαπητός στο λαό, γι' αυτό και οι συγχωριανοί του τον προστάτευαν από τους χωροφύλακες του Κ. Μανιαδάκη, και κυρίως από τους Ιταλούς και τους λεγεωνάριους, που τον αναζητούσαν επίμονα.

Ο σ. Γιώργος ήταν από τους πρώτους που οργανώθηκαν στο ΕΑΜ και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Το 1947 βγήκε στο βουνό. Το Κόμμα και η Διοίκηση του Κλιμακίου του ΔΣΕ, του εμπιστεύτηκαν την ασφάλεια και τη θεραπεία των τραυματιών μας αναθέτοντάς τον υπεύθυνο του Νοσοκομείου των τμημάτων της 1ης, 2ης Μεραρχίας, καθώς και των άλλων τμημάτων, που δρούσαν στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (ΚΓΑΝΕ). Ένα πόστο πολύ δύσκολο, στο οποίο ο σ. Γιώργος ανταποκρίθηκε επάξια.

Ύστερα από την υποχώρηση των τμημάτων του ΔΣΕ το 1949 στις Σοσιαλιστικές χώρες ο Γ. Κουτμάνης έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μέχρι τον επαναπατρισμό του.

Την περίοδο της επέμβαση;, το 1956, των σοβιετικών αναθεωρητών Χρουστστώφ κ.α. στο ΚΚΕ, ο σ. Γιώργος, συντάχθηκε από τους πρώτους με τις επαναστατικές δυνάμεις, παίρνοντας ανοιχτή θέση κατά των επεμβασιών, υπερασπίζοντας την ΕΝΟΤΗΤΑ του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Πέθανε στη Σούρπη στις 29 Γενάρη 2001. Ας είναι ελαφρό το χώμα που σκεπάζει ακόμα έναν μαχητή, λαϊκό Αγωνιστή-Κομμουνιστή.

Η κόρη του Μαρίνα προσφέρει στην εφημερίδα «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» 5.000 δρχ.

Αλμυρός,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣ. ΚΑΡΑΣΤΑΘΗΣ

 


Σχετικά με την κριτική στην αντεπαναστατική ρεφορμιστική γραμμή του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ

Διάφοροι αγωνιστές που βρίσκονται στις γραμμές του «Κ»ΚΕ και είναι αντίθετοι με το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό αλλά και άλλοι που δεν ανήκουν οργανωτικά σ' αυτό και θέλουν να είναι κομμουνιστές, όμως δεν έχουν «αποδεσμευτεί» εντελώς απ' την παραλλαγή αυτή της αντιδραστικής αστικής ιδεολογίας υποστηρίζουν πως οι επαναστατικές απόψεις-θέσεις των σταλινιστών-ζαχαριαδικών μπορούν σε σειρά ζητήματα του κομμουνιστικού κινήματος να συμπίπτουν μ' εκείνες των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών ηγετών του «Κ»ΚΕ.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι ολωσδιόλου αβάσιμος και δείχνει ότι οι αγωνιστές αυτοί δεν έχουν αφομοιώσει σε βάθος την επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου, το μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό, δεν έχουν κατανοήσει την ταξική φύση και τον αντεπαναστατικό ρόλο του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού και επιπλέον δεν έχουν απαλλαγεί εντελώς απ' τα ιδεολογικο-πολιτικά δεσμά αυτού του αντεπαναστατικού ρεύματος.

Ακριβώς το αντίθετο είναι σωστό. Οι επαναστατικές απόψεις και θέσεις των σταλινιστών-ζαχαριαδικών, που ας σημειωθεί επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά απ' τις ιστορικές εξελίξεις του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, δεν είναι ποτέ δυνατόν να συμπίπτουν με κείνες των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών σε κανένα βασικό ζήτημα του κομμουνιστικού κινήματος και προπαντός στα δυο σπουδαιότερα απ' αυτά: εκείνο της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Οι απόψεις των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών σ' αυτά τα ζητήματα είναι ουσιαστικά οι αστικές απόψεις της παλιάς προδοτικής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες αναπροσαρμόζονται κάθε φορά απ' τους χρουστσοφικούς ανάλογα με τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης της μπουρζουαζίας κατά της εργατικής τάξης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή πρόκειται αυτή να αντιμετωπίσει στην ταξική πάλη κατά του προλεταριάτου.

Αν σε κάποια δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα παρατηρείται επιφανειακά «ταυτότητα απόψεων», τότε πρόκειται για δημαγωγία των ρεβιζιονιστών ηγετών του «Κ»ΚΕ που φαινομενικά «περνούν» με το μέρος του «κομμουνισμού» για να διατηρήσουν την επιρροή τους στην εργατική τάξη, με στόχους βραχυπρόθεσμους (ψηφοθηρικούς κλπ.) αλλά και μακροπρόθεσμους: 1. Αποπροσανατολισμός και συνειδητή εξαπάτηση της εργατικής τάξης ενόψει της επικείμενης όξυνσης της ταξικής πάλης, και 2. εγκλωβισμός σε ρεφορμιστική κατεύθυνση, ακίνδυνης για την εξουσία της αντιδραστικής αστικής τάξης.

Οι κομμουνιστές για να προσανατολίζονται σωστά και να μην εξαπατώνται απ' τους κάθε φορά δημαγωγικούς προς όφελος της αστικής τάξης ελιγμούς της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του  πρέπει να έχουν πάντα ως αφετηρία και βάση της κριτικής τους, στην αντεπαναστατική ρεφορμιστική γραμμή του «Κ»ΚΕ, τις παρακάτω μαρξιστικές θέσεις-εκτιμήσεις:

πρώτο, το ρεβιζιονιστικό «Κ»ΚΕ ήταν ευθύς εξαρχής και είναι και σήμερα ένα αστικό κόμμα σοσιαλδημοκρατικού τύπου, επειδή:

1. καθοδηγούνταν και καθοδηγείται απ' το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό, παραλλαγή της αντιδραστικής αστικής ιδεολογίας.

2. το ρεφορμιστικό Πρόγραμμα δε θίγει τα θεμέλια του καπιταλισμού, γιατί:

α) αρνείται την προλεταριακή επανάσταση (1. «ειρηνικός δρόμος» - «κυβέρνηση με βάση το κοινοβούλιο», (σελ. 39), 2. διατήρηση του αστικού κράτους - «εκδημοκρατισμός του αστικού κράτους» (σελ. 35), 3. και συνεπώς άρνηση της διχτατορίας του προλεταριάτου),

β) έχει μια αστικο-ρεβιζιονιστική αντίληψη του σοσιαλισμού (επειδή: 1. διατηρεί τα αστικά πολιτικά κόμματα στο σοσιαλισμό (σελ. 45). που σημαίνει  άρνηση της διχτατορίας του προλεταριάτου, 2. διατηρεί την ατομική ιδιοκτησία - «δράση ενός μέρος του κεφαλαίου, του μη μονοπωλιακού» (σελ. 48) και επομένως και την εκμετάλλευση.

δεύτερο, η ηγεσία του έχει εγκαταλείψει οριστικά την επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου, το μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό, και έχει προδώσει μια για πάντα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

τρίτο, η σχεδόν εκατονταετής πείρα του εργατικού κινήματος διδάσκει ότι κανένα ρεβιζιονιστικό κόμμα δεν επανήλθε ποτέ στον επαναστατικό δρόμο: ούτε από εκείνα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας στα 100 σχεδόν χρόνια ύπαρξης και δράσης τους ούτε απ' εκείνα του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού απ' το '56 και ύστερα ως τα σήμερα.

τέταρτο, κανένα ρεφορμιστικό κόμμα -παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικό ή χρουστσοφικό- δεν πραγματοποίησε ποτέ και πουθενά προλεταριακή επανάσταση ούτε οικοδόμησε σε κάποια χώρα σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

πέμπτο, μάλιστα τα αντεπαναστατικά χρουστσοφικά κόμματα και εκεί που υπήρχε σοσιαλισμός, όπως στην Σοβιετική Ένωση των Λένιν-Στάλιν και στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες, ήταν ακριβώς εκείνα που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της διχτατορίας του προλεταριάτου, τη σταδιακή εξάλειψη των σοσιαλιστικών-κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής και την παλινόρθωση του καπιταλισμού σ' αυτές. Τα άλλα που δεν βρίσκονταν στην εξουσία, μεταξύ των οποίων και το «Κ»ΚΕ, υπερασπίστηκαν δραστήρια την αντεπαναστατική χρουστσοφική γραμμή κατεδάφισης του σοσιαλισμού.

Ξεχνώντας ή εγκαταλείποντας, άθελα τους οι αγωνιστές που θέλουν να είναι κομμουνιστές, τις παραπάνω βασικές μαρξιστικές θέσεις - εκτιμήσεις για την αντεπαναστατική ταξική φύση των ρεβιζιονιστικών κομμάτων -που συνίσταται στην εξυπηρέτηση των ταξικών συμφερόντων της μπουρζουαζίας (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) και στη διαιώνιση της εξουσίας του κεφαλαίου- κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αφελή πολιτικά θύματα της δημαγωγίας των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ, εκλαμβάνοντας τις δημαγωγικές  «προσαρμογές» της ως  «δείγματα» επιστροφής στον επαναστατικό σταλινικό-ζαχαριαδικό δρόμο, όπως συμβαίνει και με τα μέλη και τους οπαδούς αυτού του αντισταλινικού κόμματος.

 


Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ

Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε εξαιτίας των

 

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν-Βαλκάνια-«Ευρωστρατός»

Στο ζήτημα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας

 

Ελληνο-τουρκικές σχέσεις-Κυπριακό-«Τρομοκρατία»

Η «ομαλοποίηση» των ελληνο-τουρικών σχέσεων -σε βάρος βέβαια της Ελλάδας

 


Δολοφονία Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ

Πάνω από 100.000 γερμανοί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του Βερολίνου -Friedrichsfelde για να τιμήσουν και φέτος την επέτειο της δολοφονίας των μεγάλων επαναστατών Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

Οι γερμανοί επαναστάτες δολοφονήθηκαν στις 15 Γενάρη 1919 με εντολή των πρακτόρων του γερμανικού ιμπεριαλισμού προδοτών ηγετών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Έμπερτ Σαΐντεμαν Νόσκε.

Η γερμανική Ασφάλεια και ο στρατός κατάφεραν να εντοπίσουν τους Λούξεμπουργκ-Λίμπκνεχτ, τους μετέφεραν στη φρουρά του Βερολίνου και εκεί τους δολοφόνησαν άνανδρα. Τη μεν Ρόζα Λούξεμπουργκ την πέταξε στο ποτάμι και βρέθηκε στις 31 Μάη 1919, τον δε Λίμπκνεχτ τον μετέφεραν κρυφά στο νεκροταφείο.

Η κηδεία του Καρλ Λίμπκνεχτ έγινε τελικά στις 25.1.1919 και της Λούξεμπουργκ στις 13.6.1919. Και στις δυο κηδείες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του Βερολίνου. Οι κηδείες τους μετατράπηκαν σε μαχητικές διαδηλώσεις του γερμανικού προλεταριάτου.


Γκουαντανάμο: Το «Νταχάου» των αμερικανών ιμπεριαλιστών

Οι ανατρεπτικές εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα των κρατουμένων Αφγανών αιχμαλώτων στη βάση Γκουαντανάμο της Κούβας θυμίζουν τη δημιουργία ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Στο νέο Νταχάου οι Αφγανοί αιχμάλωτοι φιμωμένοι, με δεμένα μάτια, ποτισμένοι με ναρκωτικά, αλυσοδεμένοι χειροπόδαρα σαν άγρια θηρία γονατίζουν μπροστά τους δεσμοφύλακές τους και προσκυνούν το εγκληματικό «μεγαλείο» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Το Γκουαντανάμο είναι ένα νέο Νταχάου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού -υψωμένο  «μεγαλοπρεπές» σύμβολο του καπιταλισμού του νέου αιώνα που διανύουμε.

Οι πρωτοφανούς βαρβαρότητας αυτές εικόνες που έκαναν το γύρω του κόσμου δικαιολογημένα ξεσήκωσαν τη μεγάλη οργή και αγανάκτηση των λαών των διαφόρων χωρών.

Οι φωτογραφίες δεν ήταν κάποιες κρυφά τραβηγμένες αλλά επίσημες φωτογραφίες του αμερικανικού Πενταγώνου. Πρόκειται, λοιπόν, για γκάφα ή λάθος των αμερικανών ιθυνόντων ή για σκόπιμη συνειδητή πράξη;

Προφανώς για το δεύτερο. Η βάρβαρη αυτή πράξη που παραβιάζει βάναυσα τη συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων είναι επίδειξη δύναμης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, θέλοντας μ' αυτή να κατατρομοκρατήσει τους λαούς που αγωνίζονται ενάντιά του και να τους προειδοποιήσει: «Να τι σας περιμένει. Είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τη υφήλιο σ' ένα απέραντο Νταχάου και ’ουσβιτς».

Ο βρετανικός τύπος καταδίκασε αυτή την πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακολούθησαν οι χώρες της ΕΕ, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και γνωστοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκοί ιμπεριαλισμού, όπως οι Φίσσερ, Σολάνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο, κλπ.

Αν οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν μετατρέψει τη χώρα τους σε απέραντο φασιστικό στρατόπεδο για το λαό, δεν κινδυνεύουν λιγότερο οι ευρωπαϊκοί λαοί με τους φασιστικούς «τρομονόμους», την κατάργηση του ασύλου, τις συλλήψεις και την έκδοση πολιτών στο εξωτερικό, την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών.

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ιμπεριαλιστικά στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν - Όχι στην αποστολή ελλήνων στρατιωτών

Μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σ' ολόκληρη τη χώρα

Σχέδιο προγράμματος του ΚΚΕ (συνέχεια από το προηγούμενο)

Ν. Κεπέση: Ωδή στον Κώστα Κεντέρη, τον φτερωτό Θεό (ποίημα)

Γιώργος Ευαγ. Κουτμάνης (1904-2001)

Σχετικά με την κριτική στην αντεπαναστατική ρεφορμιστική γραμμή του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ

Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν-Βαλκάνια-«Ευρωστρατός»

Ελληνο-τουρκικές σχέσεις-Κυπριακό-«Τρομοκρατία»

Δολοφονία Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ

Γκουαντανάμο: Το «Νταχάου» των αμερικανών ιμπεριαλιστών

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55