Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 136 15-30/6/2002Αρ. Φύλ. 136 15-30 Ιούνη 2002
Το νέο επιθετικό δόγμα του Μπους και τα γκανγκστερικά σχέδια εξόντωσης των Σαντάμ Χουσεϊν και Γιασέρ Αραφάτ

Η αχαλίνωτη επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη κορυφώνεται -πέρα απ' τη διεξαγωγή του δολοφονικού πολέμου σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν και την πρωτοφανή

 

 

 


ΚΑΤΩ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Με το φασιστικό νόμο του ιδρυτή του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ επιστρατεύει τους ναυτεργάτες ο Σημίτης

Αυτή τη φορά η μεγαλοαστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να «σπάσει» την απεργία των ναυτεργατών  που κήρυξε η ΠΝΟ ούτε να εμποδίσει την κλιμάκωση του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Έτσι όταν η ΠΝΟ το απόγευμα της Παρασκευής (21.6.2002) αποφασίζει νέα 48ωρη απεργία η κυβέρνηση δεν καταφεύγει πλέον στην καταστολή της με τις ειδικές δυνάμεις του λιμενικού, δηλ. ξυλοκοπώντας τους άγρια όπως ήδη είχε πράξει νωρίτερα, αλλά «ντύνει στο χακί» τους 4.000 ναυτεργάτες δηλ. αποφασίζει να τους επιστρατεύσει με βάση το στρατιωτικό νόμο (ΝΔ 17/74) του ιδρυτή του μοναρχοφασιστικό κόμματος της ΝΔ. Το φασιστικό αυτό νόμο του «Εθνάρχη»(!) που εφαρμόστηκε απ' τις διάφορες αστικές κυβερνήσεις και διατηρεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση αυτό το νόμο η παραβίαση της απόφασης πολιτικής επιστράτευσης τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη 5-20 ετών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Κ. Χρυσόγονος εκτιμά ότι η εφαρμογή αυτών των διατάξεων έρχεται σε αντίθεση με την 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει από το 1961 και η οποία απαγορεύει ρητά την πολιτική επιστράτευση ως μέτρο κατά των απεργών.

Οι χρουστσοφικοί του «Ριζοσπάστη» «πληροφορούν»(!) το λαό ότι δήθεν «οι ναυτεργάτες απ' την πλευρά τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων (ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) (=τους ρεφορμιστές αποκαλούν «ταξικά συνδικάτα»(!), σημ. δική μας, εξέφρασαν άμεσα την απειθαρχία τους στην επιστράτευση» («Ριζοσπάστης» 22.6.2002). Σαπουνόφουσκες και ολωσδιόλου ψευδές: η παραπληροφόρηση στο αποκορύφωμά της, αφού είναι γνωστό ότι όλοι οι ναυτεργάτες υποτάχθηκαν στην επιστράτευση και δουλεύουν.

Και δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτό η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ αλλά προχωρεί και παραπέρα: για να «βγάλει λάδι» το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ, δηλ. να το παρουσιάσει σαν κόμμα «δημοκρατικό»(!), παραπληροφορεί τους αναγνώστες γράφοντας: «χθες το απόγευμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ξέθαψε» τα δικτατορικά διατάγματα του Μεταξά -από το 1938» («Ριζοσπάστης» 22.6.2002, σελ.10) δηλ. αποσιωπά σκόπιμα ότι η επιστράτευση έγινε με βάση το φασιστικό νόμο του φίλου και συμμάχου της ρεβιζιονιστικής ηγεσίας Κ. Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι βέβαια γνωστό ότι δεν έχουν καταργηθεί και ισχύουν ακόμα και σήμερα διάφοροι φασιστικοί νόμοι της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας του Μεταξά και των άλλων μοναρχοφασιστικών κυβερνήσεων του προηγούμενου αιώνα.

 


Προκλητικές δηλώσεις στο πνεύμα του δοσιλογισμού

Κ. Καραμανλής: να σβηστούν οι «διαχωριστικές γραμμές» της δεκαετίας του '40

Ο αρχηγός του μεγαλοαστικού μοναρχοφασιστικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής εδώ και και καιρό, ξελαρυγγιζόμενος καθημερινά, κηρύσσει πομπόδικα το «ξεπέρασμα»(!) των «διαχωριστικών γραμμών» δηλ. εκείνη μεταξύ αντιδραστικής τάξης-προλεταριάτου και εκείνη μεταξύ αντιφασιστικών-αντιιμπεριαλιστικών και φασιστικών-εθνικιστικών-ρατσιστικών δυνάμεων με στόχο να εξαπατήσει το λαό και να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές -έχοντας σ' αυτή την άκρατη δημαγωγική προσπάθειά του δραστήριο υποστηρικτή και ακούραστο τελάλη τη λαλίστατη υπηρέτριά του σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα και το «Ριζοσπάστη» που επαναλαμβάνουν ακούραστα και σ' όλους τους τόνους την αντιδραστική αυτή αστική καραμανλική προπαγάνδα.

Όμως τώρα τελευταία ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας επιπλέον να σβηστούν και οι διαχωριστικές γραμμές της δεκαετίας του '40 δηλ. μεταξύ των συνεργατών του κατακτητών δοσίλογων και των αντιφασιστικών δυνάμεων του λαού μας που πολέμησαν τους ναζιφασίστες κατακτητές και απελευθέρωσαν τη χώρα απ' το ζυγό τους. Έτσι κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, με περισσό θράσος και στο πνεύμα του δοσιλογισμού, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «δε με χωρίζει τίποτα με κάποιον, απλώς και μόνο γιατί οι γονείς μα βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του '40»(!!!) («Ελευθεροτυπία» 27.5.2002).

Εδώ ο αντιδραστικός πολιτικάντης της μοναρχοφασιστικής Δεξιάς πάει πολύ μακριά. Σαν γνήσιο παιδί και άξιος-συνεπής εκπρόσωπος όλων των δοσίλογων συνεργατών των ναζιφασιστών κατακτητών επιχειρεί: πρώτο, να δώσει έτσι «άφεση αμαρτιών»(!) στους προδότες συνεργάτες των ναζιφασιστών κατακτητών -χωρίς ούτε καν τυπικά να τους καταδικάζει- αλλά και στα αποτρόπαια εγκλήματα που αυτοί διέπραξαν μαζί με τους κατακτητές σε βάρος του λαού και της χώρας, προδίνοντάς την επαίσχυντα στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, δεύτερο, να εξισώσει τους προδότες συνεργάτες των κατακτητών με το μαχόμενο τον κατακτητή λαό, δηλ. να σβήσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δοσιλογισμού-αντιφασιστικών δυνάμεων, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας που αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας, όταν η τάξη του, η αντιδραστική και ξενόδουλη αστική τάξη, την είχε καταπροδώσει με τον πιο επαίσχυντο τρόπο, τρίτο, να δικαιολογήσει όλα τα εγκλήματα της μοναρχοφασιστικής αντίδρασης σε βάρος του λαού ως το τέλος της δεκαετίας του '40 δηλ. επιπλέον και εκείνα της περιόδου '45-'49 όταν η μοναρχοφασιστική παράταξη που έχτιζε τους «νέους Παρθενώνες» για να «αναγεννηθεί η Ελλάς»(!) και εκτελούσε κατά χιλιάδες τους αγωνιστές, γέμιζε τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, επειδή το μόνο «έγκλημα»(!) που είχαν «διαπράξει» ήταν να πολεμήσουν, αρχικά ενάντια στην τριπλή ιταλο-γερμανο-βουλγάρικη κατοχή, όταν η παράταξη των προδοτών ταγματασφαλιτών, μαζί με τους κατακτητές, ρήμαζε, λεηλατούσε και δολοφονούσε τον αγωνιζόμενο λαό, και στη συνέχεια ενάντια στους αγγλο-αμερικάνους ιμπεριαλιστές, όταν η ξενόδουλη «εθνικόφρων-παράταξις» του έλεγε «υπερήφανη»(!), απευθυνόμενη στα αφεντικά της αμερικάνους ιμπεριαλιστές, για τον ελληνικό στρατό: «ιδού ο στρατό σας» (Π. Κανελλόπουλος προς Βαν Φλιτ) και παρέδινε τον τόπο βορά στα ξένα τσακάλια του διεθνούς ιμπεριαλισμού.


 

58 χρόνια απ' τη σφαγή του Διστόμου (10.6.44)

Αλέξανδρος Κορογιαννάκης. "Οι σφαγές του Διστόμου". Ξυλογραφία

 

Στις 10 Ιούνη συμπληρώθηκαν 58 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου -ένα από τα ανήκουστα και πιο αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν τα «ξανθά κτήνη» του χιτλεροφασισμού, μαζί με τους προδότες ταγματασφαλίτες, στη χώρα μας, ένα απ' τα ανατριχιαστικότερα ομαδικά εγκλήματα και σφαγές στον Ευρωπαϊκό χώρο, επιδεικνύοντας έτσι την πρωτοφανή βαρβαρότητα, θηριωδία και κτηνωδία του γερμανικού μιλιταρισμού της ιμπεριαλιστικής του περιόδου, του πιο αδίστακτου που γνώρισε ποτέ η ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα ναζιστικά κτήνη δολοφόνησαν, αδιακρίτως και όποιον βρήκαν μπροστά τους, γύρω στους 250 κατοίκους του μαρτυρικού χωριού: άνδρες, γυναίκες, γέρους, παιδιά ακόμα και μωρά, ξεκοίλιασαν έγκυες γυναίκες και βίασαν σκοτωμένες.

Μετέτρεψαν το μαρτυρικό Δίστομο σ' ένα απέραντο νεκροταφείο και τα άλλοτε όμορφα σπίτια του σε πραγματικούς τάφους. Όσοι επέζησαν δεν βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή στο χωριό.

Διοικητής των φασιστικών χιτλερικών ορδών και σφαγέας του Διστόμου ήταν ο υπολοχαγός των S-S, Χάινς Ζάμπελ, ο οποίος όταν εκδόθηκε στη χώρα μας για να τιμωρηθεί ως εγκληματίας πολέμου, οι ξενόδουλες κυβερνήσεις της μοναρχοφασιστικής Δεξιάς τον παρέδωσαν, όπως και τον άλλο εγκληματία πολέμου, το διαβόητο Μαξ Μέρτεν, στη Γερμανία.

Σήμερα που οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές διαπράττουν ανάλογα εγκλήματα, ο γερμανικός ιμπεριαλισμός είναι κυρίαρχος στην Ευρώπη και σημειώνεται αισθητή άνοδος των ναζι-φασιστικο-εθνικιστικο-ρατσιστικών δυνάμεων σ' όλη την Ευρώπη, η σφαγή του Διστόμου αλλά και όλες οι άλλες στην πατρίδα μας και αλλού, ας αφυπνίσουν τη συνείδηση του λαού μας και της νεολαίας.

Αυτό το νόημα -και όχι μόνο εκείνο της ιστορικής μνείας και τιμής- έχει το παρακάτω μικρό αφιέρωμα.

Από τα πολλά σπουδαία ποιήματα του πλούσιου σε πολύτιμα υλικά αφιερώματα στα «50 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου 1944-1994» του περιοδικού «Εμβόλιμον» (τ. 21-22, Ιούνιος 1994), αναδημοσιεύουμε μόνο δυο ποιήματα, ένα του Αργύρη Σφουντούρη και το άλλο του Φώτη Φωτεινού, γιατί μεν ο πρώτος κατάγεται απ' το μαρτυρικό Δίστομο, μικρό παιδί τότε επέζησε τυχαία και έζησε όλη τη φρίκη της σφαγής, και ο δεύτερος επειδή συμμετείχε στην πρώτη εκδήλωση-μνημόσυνο «υπό την ιδιότητα του γραμματέα μόρφωσης-διαφώτισης του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Βοιωτίας» για την οργάνωση της τελετής.

 

 

Επίγραμμα για το Δίστομο

 

 

Η μάχη του Στειριού της 10ης Ιουνίου 1944 και η αλήθεια για τη σφαγή του Διστόμου

Νίκου Λ. Ασημάκη

«Πολλά ελέχθηκαν και πολλά εγγράφηκαν για τη σφαγή του Διστόμου απ' τους Γερμανούς κατακτητές και τη μάχη, που έδωσε ο τιμημένος και ηρωικός ΕΛΑΣ κοντά στο χωριό Στείρι την ίδια ημέρα. Οι επικριτές της Εθνικής Αντίστασης, οι συνεργάτες του κατακτητή, οι άνθρωποι της λούφας και των κηρυγμάτων του συμβιβασμού με τα στρατεύματα κατοχής, έριξαν και ρίχνουν ακόμη δηλητήριο κατά της Εθνικής Αντίστασης στα γραφόμενά τους ή στα προφορικά τους γύρω από τη μάχη αυτή και τη σφαγή του μαρτυρικού Διστόμου.

Την ευθύνη για το ανήκουστο και αποτρόπαιο έγκλημα την αποδίδουν όλοι οι παραπάνω στη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους την 10ην Ιουνίου 1944, ημέρα Σαββάτο στη περιοχή Στειριού. Η αλήθεια παρ' όλα τα χρόνια που πέρασαν συσκοτίζεται σκόπιμα από τη Δεξιά και τους υποστηρικτές της με βάσει τα κομματικά τους συμφέροντα...»

(Παρακάτω περιγράφονται συνθήκες της διεξαγωγής της μάχης του ΕΛΑΣ στο Στείρι, τμήμα που παραλείπεται εδώ λόγω έλλειψης χώρου, σημ. «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ»)

«...Έχει λοιπόν υποστηριχθεί επανειλημμένα από τους λασπολόγους της Εθνικής Αντίστασης ότι η φονική αυτή μάχη αποτέλεσε το έναυσμα για τη σφαγή του Διστόμου.

Τα πράγματα όμως αποδεικνύονται ακριβώς αντίθετα.

Κατ' αρχήν οι Γερμανοί ξεκίνησαν από τη Λειβαδιά μαζί με τους ντόπιους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους (υπογρ. «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ») με προκαθορισμένο σχέδιο για βιαιοπραγίες, αρπαγές, συλλήψεις και δολοφονίες αμάχων, για την κατατρομοκράτηση του πληθυσμού των γύρω χωριών και συγκεκριμένα του Διστόμου και του Στειριού, τα οποία ήταν καλά οργανωμένα από το ΕΑΜ και βοηθούσαν και φιλοξενούσαν πάντα τους αντάρτες του ΕΛΑΣ των ορεινών όγκων που περιβάλλουν τα χωριά αυτά. Ακόμα ήθελαν να κάνουν και μια γενικότερη επίδειξη δυνάμεως, για να τονώσουν το ηθικό τους, μια που βρισκόμασταν στο 1944 και το έδαφος είχε υποχωρήσει κάτω από τα πόδια τους (απόβαση Νορμανδίας, προέλαση του Σοβιετικού Στρατού στην Ευρώπη και την Βαλκανική). Το δολοφονικό τους σχέδιο μπήκε σ' εφαρμογή πολύ πριν φτάσουν στον αντικειμενικό τους στόχο. Φτάνοντας στην τοποθεσία «Τσερές», πολλά χιλιόμετρα πριν από το Δίστομο, εκτέλεσαν χωρίς αιτία και αφορμή 5 άτομα, γεωργούς που θέριζαν τα χωράφια τους, τσοπάνηδες που φύλαγαν τα κοπάδια τους και παραγωγούς ακόμα που βάδιζαν με τα κάρα τους στον κεντρικό δρόμο. Επίσης συνέλαβαν 12 άτομα, πάλι γεωργούς και τσοπάνηδες, και τους πήραν ομήρους, αφού τους έδεσαν τα χέρια. Μετά απ' αυτά έφτασαν στο Δίστομο περίπου στις 10:30 π.μ., όπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες (υπογρ. «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ») άρχισαν να επιδίδονται σ' αρπαγές (άρπαξαν προίκες από ρούχα, έπιπλα, άλλα αντικείμενα αξίας), να συλλαμβάνουν, να δέρνουν, να εκτελούν υπόπτους και να τρομοκρατούν τους πάντες πυροβολώντας μέσα σ' όλο το χωριό στο οποίο είχαν διασκορπισθεί. Ενώ λοιπόν όλα αυτά συνεχιζόντουσαν, ένα τμήμα τους αποσπάστηκε μαζί με το Διοικητή τους, επιβιβάσθηκε σε 6 αυτοκίνητα λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι και αφήνοντας το Δίστομο πήρε το δρόμο για το χωριό ΣΤΕΙΡΙ, με σκοπό να συνεχίσουν και εκεί τα ίδια, όπως και στο Δίστομο (βιαιοπραγίες κατά του πληθυσμού). Δεν πήγαιναν στον Όσιο Λουκά να συλλάβουν έναν καλόγερο, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Διστομοίτης Γεώργιος Νικολάου. Δεν χρειαζόντουσαν 6 αυτοκίνητα με 80-90 άνδρες για να συλλάβουν έναν άοπλο καλόγηρο.

Την ίδια λοιπόν τύχη θα είχε και το χωριό Στείρι, εάν εντελώς τυχαία ο ΕΛΑΣ δεν ευρίσκετο στην περιοχή να τους κόψει το δρόμο και να τους ανατρέψει το δολοφονικό σχέδιο.

Ποια θα ήταν η έκβαση των πραγμάτων εάν ο Διοικητής του 11ου Λόχου Λοχαγός Χριστόφορος δεν είχε την πρόνοια και τις στρατιωτικές ικανότητες να προετοιμάσει το τμήμα και να προκαθορίσει τις θέσεις μάχης για ν' αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση, είναι άγνωστο. Σίγουρο, όμως, και πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι, ότι αν ο ΕΛΑΣ δεν σταματούσε τους Γερμανούς με τη μάχη του έδωσε ,στο Στείρι θα είχε καταστραφεί, όπως και το Δίστομο. Βέβαια μετά τη μάχη, όσοι Γερμανοί και ταγματασφαλίτες γλίτωσαν, γύρισαν στο Δίστομο και μαζί με τους άλλους, που είχαν απομείνει εκεί, συνέχισαν το κτηνώδες και εγκληματικό έργο τους, μια που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο Στείρι, με πυρπολήσεις και δολοφονίες αθώων Διστομιτών έως το απόγευμα που αποχώρησαν επιστρέφοντας στη Λιβαδειά.

Αυτή είναι η αλήθεια για τη σφαγή του Διστόμου και τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ κοντά στο χωριό Στείρι. Ας παραδεχθούν, επιτέλους, οι επικριτές της Εθνικής Αντίστασης την αλήθεια και ας πάψουν να κατηγορούν τον ΕΛΑΣ για τη θηριωδία και τα εγκλήματα των ανθρωπόμορφων τεράτων του Χίτλερ.

Ο φασισμός δεν χρειάσθηκε προσχήματα για να διαπράξει τα εγκλήματά του και να εξοντώσει εκατομμύρια αθώων ανθρώπων στην προσπάθειά του να επικρατήσει» (υπογρ. «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ»).

 


ΔΙΣΤΟΜΟ

Φώτης Φωτεινός

Πέρα στο μονοπάτι, βροντοφωνάζει το χωνί
κραυγές πνιχτές, άγρια σημαίνει η καμπάνα
πρόβαλαν στο χωριό οι Γερμανοί,
ξεμαλλιασμένη τρέχει κάθε μάνα.

Τα πρώτα σπίτια κύκλωσαν οι λύκοι.
Χυμούν στις πόρτες, ορμούν τις σπάζουν.
Στριγγλιές, αντάρα, χαλασμός και φρίκη.
Με βία γυμνώνουν τα σπαθιά και σφάζουν.

Θανάτου ανατριχίλα στον αγέρα
σπαραχτικό ένα κλάμα, φωνές, αλοί μου
μου σφάζουνε το γέρο μου πατέρα,
σφάζουν εμένα, σφάζουν το παιδί μου.

Μισοσφαγμένη μία κόρη την αρπάζουν
τριάντα Ούννοι. Η άμοιρη είναι μόνη.
Στην εκκλησία μπροστά την ατιμάζουν
και ο οφιτσίερ από κοντά τούς καμαρώνει

Το Δίστομο είναι βόγγος συνταράζει.
Ποτάμι το αίμα στις στράτες του κυλάει.
Κάθε φαμίλια σπαρταρά, στενάζει
όμως κανένας δεν προδίνει, δε λυγάει

Φεύγουνε τραγουδώντας οι σταυροφόροι της σφαγής
θεμελιωτές της βίας και του τρόμου!
μαρτυρικός ο βόγγος του Διστόμου
ακούγεται στα πέρατα της γης.

 

Το ποίημα για το Δίστομο

«Το «Δίστομο» γράφτηκε επί τόπου την παραμονή μια εκδήλωσης-μνημόσυνου που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής. Υπό την ιδιότητα του γραμματέα μόρφωσης-διαφώτισης του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Βοιωτίας, ήρθα από τη Λειβαδιά με εντολή να οργανώσω τελετή. Συνομιλώντας με τους επιζήσαντες της σφαγής κατοίκους του Διστόμου, έγινα άμεσος κοινωνός μιας περιγραφής του χαλασμού. Έμεινα άναυδος. Το βράδυ με βάση τα βιώματα από την επικοινωνία μου με τους συγγενείς των θυμάτων, έγραψα το ποίημα το οποίο και απήγγειλα την άλλη μέρα κατά την επιμνημόσυνη δέηση. Πρώτη δημοσίευση: Ριζοσπάστης της 28.3.45.

Η σημαντικότερη συνεισφορά του ποιήματος είναι η ανακοίνωση του περιεχομένου του. Η θεματική του. Αυτή είναι και η ουσία του. Μια ατόφια κατάθεση. Κατάθεση ιστορίας. Πρόκειται για ένα ποίημα από αυτά που γράφονταν εν ώρα μάχης με μοναδικό σκοπό να συμβάλλουν με το γράψιμό τους, με την αμεσότητά τους στην επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα. Αυτός είναι και ο μεγάλος σκοπός...»

 

Φώτης Φωτεινός: Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές: Μόναχο, Φράιμπουργκ, Βασιλεία 1954-1963. Λέκτωρ Πανεπιστημίων Βασιλείας 1959-1967, Ζυρίχης 1960-1983. Συντάκτης της "Νέας Γενιάς". Ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Δημοσιογράφων Αντιστασιακού Τύπου.


ΔΕΗΣΗ

Αργύρης Ν. Σφουντούρης

Όσο λαμπρό το φως
               τόσο πυκνό το σκότος-
Πως να ξεχάσω;

Τ' αποδεκατισμένα χώματα το λέγανε,
το φώναζαν οι πέτρες,
τα φύλλα το ψιθύριζαν
το κελαηδούσαν τα πουλιά

κι όπως το αρνί
               βελάζει λυπηρά
Πως να ξεχάσω;

όταν τη μάνα κράζει
στέλνανε οι ψυχές
              παράκληση...

Τόσο πυκνό το σκότος
               Πως να ξεχάσω;

Σαν κυπαρίσσι στέκομαι
αλύγιστος
              ακλόνητος
ανάμεσα σε τάφους
              Πάνω τους
τρεμοσβήνει
              τρομαγμένη ακόμα
                            η φλόγα
στης ελπίδας το καντήλι -

Που είν' η εξιλέωση
              να συμπληρώσει,
πριν σωθεί τελείως,
              λίγο λάδι;

(Δίστομο, 10 Ιουνίου 1964 -μετά είκοσι χρόνια)

 


Λιτόχωρο
μοναρχοφασίστες της Νέας Δημοκρατίας οργανώνουν φασιστική εκδήλωση

Στις 31 Μάρτη, μέρα Κυριακή, οργανώθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας, μ' αφορμή την επίθεση του ΔΣΕ κατά του σταθμού Χωροφυλακής (Μάρτη 1946), εκδήλωση κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών»(!), δηλ. κατά του ΔΣΕ, απ' το Σύλλογο Αποστράτων Χωροφυλακής.

Στη φασιστική εκδήλωση συμμετείχαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο βουλευτής Γ. Αναγνωστόπουλος, ο πολιτευτής Αν. Καρπούζας και ο πρόεδρος των αστυνομικών της πόλης Φωτόπουλος.

Κεντρικό σύνθημα των μοναρχοφασιστών της Νέας Δημοκρατίας ήταν: «Αγώνας κατά των ξενοκίνητων κομμουνιστοσυμμοριτών», «Ένοπλη συμμορία», «Συμμοριτοπόλεμος», κλπ, κλπ.

Η προδοτική σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ, που έχει μετατρέψει αυτό το κόμμα στο πλέον αθλιέστερο Γραφείο χορήγησης «πιστοποιητικών δημοκρατικών φρονημάτων»(!) στο μοναρχοφασιστικό αυτό κόμμα, βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη θέση, επειδή παρά τις μόνιμες «φιλότιμες» προσπάθειές της να του φορέσει «δημοκρατικό μανδύα» και διαδίδει την αντιδραστική αστική καραμανλική φλυαρία περί «ξεπεράσματος»(!) των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ φασιστικών-αντιφασιστικών δυνάμεων, η ηγεσία της ΝΔ νοιώθει ασφυκτικά με την περιβολή του «δημοκρατικού μανδύα», την «ξεφορτώνεται» καθημερινά, πετώντας την στα σκουπίδια και βαδίζει το δικό της γνώριμο μοναρχοφασιστικό δρόμο.

 


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΜΑΤΑΙΩΣΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΝΑΖΙ-ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ

Οι ναζι-φασίστες της «Χρυσής Αυγής» είχαν προγραμματίσει για τις 29 Απρίλη το απόγευμα συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως (άγαλμα Κωνσταντίνου) για να διαδηλώσουν υπέρ του Λεπέν.

Όμως αντιφασίστες (περίπου 500 άτομα) από διάφορες οργανώσεις συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στον ίδιο χώρο και με συνθήματα «ποτέ ξανά φασισμός», «εκτός νόμου οι φασίστες», «Εμπρός λαέ στην

πρώτη τη γραμμή να φύγουν οι φασιστές και οι νεο-ναζί» απαίτησαν να «κλείσουν τα γραφεία» της «Χρυσής Αυγής».

Οι ναζι-φασίστες της «Χρυσής Αυγής» δεν τόλμησαν να εμφανιστούν στο «Πεδίο του Άρεως» και έτσι ματαιώθηκε η προκλητική φασιστική συγκέντρωση υπέρ του γάλλου ναζι-φασίστα Λεπέν και του κόμματός του.Κυρώθηκε στη βουλή με ψήφους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ η φασιστική τρομοκρατική σύμβαση του ΟΗΕ

Στις 17 Απρίλη ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος εισηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής τη κύρωση της διεθνούς Σύμβασης τβν Ηνωμένων Εθνών που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο

 


Ρωσία-Κίνα-4 πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες υπέγραψαν τη «Χάρτα συνεργασίας της Σαγκάης»

Οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και των 4 πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν) για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας κατέληξαν στην υπογραφή (7 Ιούνη) της «Χάρτας συνεργασίας της Σαγκάης» στο Λένινγκραντ (=σημερινή Αγία Πετρούπολη), επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέληση και την απόφασή τους να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία. Μια συνεργασία που στρέφεται προφανώς ενάντια στις προσπάθειες διείσδυσης των άλλων ιμπεριαλιστών και προπαντός των αμερικανών ιμπεριαλιστών στον Ασιατικό Χώρο.

Μετά την υπογραφή της «Χάρτας συνεργασίας της Σαγκάης» οι ηγέτες των παραπάνω χωρών δήλωσαν-«διαβεβαίωσαν» ότι η συνεργασία τους δεν «αποτελεί μέτωπο ή κλειστή συμμαχία και δεν στρέφεται εναντίον ομάδας ή μεμονωμένων κρατών».

Ο Β. Πούτιν υποδέχτηκε τον ηγέτη της Κίνας Τζιάν Τζεμίν με την προσφώνηση «σύντροφε» και εξήρε με τα πιο θερμά λόγια τη «στρατηγική συνεργασία» των δυο χωρών και τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας-Κίνας. Υπογράμμισε επιπλέον τα «μεγάλα σχέδια» που έχουν οι δυο πλευρές στην κατεύθυνση της «στρατηγικής συνεργασίας» και έκανε λόγο για το ρόλο-κλειδί της Κίνας στις διεθνείς εξελίξεις και για το «σταθερό ενδιαφέρον της Μόσχας στις σχέσεις που διαμορφώνει με το μεγάλο γείτονάς της». Από την πλευρά του ο ηγέτης της Κίνας Τζιάν Τζεμίν υπογράμμισε το σταθερό προσανατολισμό της Ρωσίας για τη βελτίωση των ρωσο-κινέζικων σχέσεων.

 


Δημαγωγίας συνέχεια για ΔΣΕ
ή πως το
«ηρωικό παιδί» των Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ Δ. Γόντικας «πιάνεται στα πράσα»

«Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη ΒΙΑΙΗ (υπογρ. δική μας) ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος» ΜΑΡΞ/ΕΝΓΚΕΛΣ: «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Σ' ένα πανό του «Κ»ΚΕ που το κρατούσαν ΚΝίτες («Ρ» 16.6.2002) στο χωριό Αράχωβα-Λακωνίας διαβάζουμε: «Τιμάμε το ΔΣΕ». Και πως αλήθεια «τιμούν» το ΔΣΕ οι χουστσοφικοί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ; Να πως: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη Συγκρότηση του Λαϊκού μετώπου - τη Λαϊκή Εξουσία - το Σοσιαλισμό». Δηλαδή τον «τιμούν»(!) βάζοντας τον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ στην υπηρεσία της αντεπαναστατικής σοσιαλδημοκρατικής γραμμής του διαβόητου «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος» στη «Λαϊκή Εξουσία-σοσιαλισμό» τους(!) (πολιτική απάτη πρώτου μεγέθους) δηλ. απορρίπτοντάς τον.

Η απόρριψη του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ απ' την ηγεσία του «Κ»ΚΕ επιβεβαιώνεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και απ' την ανεπιτυχή προσπάθεια της ομιλίας του σοσιαλδημοκράτη Δημήτρη Γόντικα να θέσει τον αγώνα του ΔΣΕ στην υπηρεσία της χρουστσοφικής σοσιαλδημοκρατικής γραμμής του «κοινοβουλευτικού δρόμου». Σ' αυτή ο Δ. Γόντικας δεν τα καλοκαταφέρνει και βγάζει την πομπή του στο δρόμο και έτσι «πιάνεται στα πράσα»: παραλείπει σκόπιμα απ' την παράφραση του αποσπάσματος των Μαρξ-Ένγκελς το πιο σπουδαίο: τη «λεξούλα»(!) «ΒΙΑΙΗ» δηλ. απορρίπτει την επαναστατική βία.

Ας παραθέσουμε το απόσπασμα της ομιλίας του προς σύγκριση με το παραπάνω των Μαρξ-Ένγκελς ώστε να φανεί η σκόπιμη παράλειψη. Ο Γόντικας αντιγράφοντας-παραφράζοντας το γνωστό αυτό απόσπασμα του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» -και πρώτα απ' όλα διαστρεβλώνοντας τους Μαρξ-Ένγκελς σ' ένα απ' τα πιο βασικά της προλεταριακής επανάστασης: εκείνο της επαναστατικής ΒΙΑΣ -στην ομιλία του λέει: «Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους, που ταυτίζονται με τα συμφέροντα και τις επιθυμίες της εργατικής τάξης, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν παρά μόνο με την ανατροπή του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος». («Ρ» 16.6.2002 σελ. 13)!!!

Ο μαθητάκος των Μπερνστάιν-Καούτσκι-Χρουστσόφ τρέμει τη λέξη «ΒΙΑΙΗ» όπως οι δάσκαλοί του, γι' αυτό και την εξαφανίζει απ' το απόσπασμα των Μαρξ-Ένγκελς. Σαν πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου ο σοσιαλδημοκράτης Γόντικας παραλείποντας την πολύ ενοχλητική και εξαιρετικά επικίνδυνη για την εξουσία της αντιδραστικής αστικής τάξης «ΒΙΑΙΗ»: πρώτο, εμφανίζει τους Μαρξ-Ένγκελς ως ρεβιζιονιστές δηλ. οπαδούς του αντεπαναστατικού σοσιαλδημοκρατικού «ειρηνικού κοινοβουλευτικού δρόμου», δεύτερο, απορρίπτει την επαναστατική βία ως το μόνο δρόμο ανατροπής του καπιταλισμού και επομένως και τον ένοπλο αγώνα του ένδοξου ΔΣΕ, τον οποίο υποτίθεται ότι «τιμά»(!), και τρίτο, θέτει τον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ στην υπηρεσία του σοσιαλδημοκρατικού «κοινοβουλευτικού δρόμου» των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών, δηλ. «μεταμορφώνει», στην προκειμένη περίπτωση, τα όπλα του ένδοξου ΔΣΕ σε ψηφοδέλτια για να χωρέσουν στις κάλπες της αντιδραστικής αστικής τάξης -«μεταμόρφωση» πολύ δύσκολη βέβαια ή σωστότερα εντελώς ακατόρθωτη έστω κι' αν προστρέξει στη βοήθεια της «θαυματουργής»(!) αγαιαστούρας του συμμάχου-φίλου του «Κ»ΚΕ, εθνικιστή-ρατσιστή χουντο-Χριστόδουλου, αφού είναι γνωστό ότι απ' τις στήλες του «Ριζοσπάστη» έχουν καλέσει ανοιχτά «την επίσημη Ιεραρχία της Εκκλησίας με επικεφαλής τον προκαθήμενό της» («Ρ» 22.10.2000 σελ. 31) να προσχωρήσει στο ψευδεπίγραφο «Μέτωπό τους» τους!!! 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Κάτω η φασιστική επιστράτευση - Με το φασιστικό νόμο του ιδρυτή του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ επιστρατεύει τους ναυτεργάτες ο Σημίτης

Προκλητικές δηλώσεις στο πνεύμα του δοσιλογισμού

58 χρόνια απ' τη σφαγή του Διστόμου (10.6.44)

Γ. Ρίτσου: Επίγραμμα για το Δίστομο

Νίκου Λ. Ασημάκη: Η μάχη του Στειριού της 10ης Ιουνίου 1944 και η αλήθεια για τη σφαγή του Διστόμου

Φ. Φωτεινού: Δίστομο (ποίημα)

Το ποίημα για το Δίστομο

Α. Ν. Σφουντούρη: Δέηση (ποίημα)

Λιτόχωρο: μοναρχοφασίστες της ΝΔ οργανώνουν φασιστική εκδήλωση

Αντιφασίστες ματαίωσαν διαδήλωση ναζι-φασιστών υπέρ του Λεπέν

Κυρώθηκε στη βουλή με ψήφους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ η φασιστική τρομοκρατική σύμβαση του ΟΗΕ

Ρωσία-Κίνα-4 πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες υπέγραψαν τη «Χάρτα συνεργασίας της Σαγκάης»

Δημαγωγίας συνέχεια για ΔΣΕ ή πως το «ηρωικό παιδί» των Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ Δ. Γόντικας «πιάνεται στα πράσα»

 

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55