Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 147 1-15/12/2002Αρ. Φύλ. 147 1-15 Δεκέμβρη 2002
ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Οι ακραίοι επιθετικοί κύκλοι του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος των μονοπωλίων των ΗΠΑ, εκπροσωπούμενοι απ' την κυβέρνηση του Μπους

 

 

 


ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ Π. ΚΑΖΑΚΟΥ

 

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο με απόφαση στις 14 Νοέμβρη επέβαλλε για μια ακόμη φορά, όπως και πρωτόδικα, ποινή δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη στο δολοφόνο ρατσιστή Π. Καζάκο, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζήτησε να καταδικαστεί χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ακόμα το δικαστήριο απέρριψε το υπερασπιστικό "άλλοθι" για μειωμένο καταλογισμό των ευθυνών κατά τη διάρκεια που διέπραξε τις εγκληματικές αποτρόπαιες πράξεις με συντριπτική πλειοψηφία (6 προς 1).

Ο εγκληματίας Π. Καζάκος σε κατάσταση ρατσιστικού και θρησκευτικού αμόκ δολοφόνησε πριν 3 χρόνια (19-22 Οχτώβρη 1999) εν ψυχρώ δύο μετανάστες και τραυμάτισε βαρύτατα άλλους επτά. Διέπραξε το πολλαπλό στυγερό έγκλημά του με αναφορά το ρατσισμό και την ορθοδοξία. Είχε δηλώσει τότε στην αστυνομία μετά το αποτρόπαιο έγκλημά του: «γέμισε η Ελλάδα αλλοδαπούς. Το κακό έχει παραγίνει». «Είμαι χριστιανός και αυτοί μουσουλμάνοι». «Με ενοχλεί ακόμα και η αναπνοή τους». «Δεν μετανιώνω για ότι έκανα. Έπαιρνα το πιστόλι μαζί μου, ώστε όταν έβρισκα ευκαιρία να πυροβολώ εναντίον των αλλοδαπών».

 

Ο συνήγορος των θυμάτων Σπ. Φυτράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ορθή απόφαση, δηλώνοντας ότι επρόκειτο χωρίς αμφιβολία για ένα έγκλημα με ρατσιστικό υπόβαθρο: «Η απόφαση είναι απόλυτα σωστή. Το υπόστρωμα αυτής της υπόθεσης είναι ρατσιστικό. Όσον αφορά τα ζητήματα που έθεσε ο κατηγορούμενος, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να αποδείξουν ότι είχε ακαταλόγιστο. Αυτό που μένει τώρα είναι η πολιτεία να βοηθήσει τα θύματα του κατηγορουμένου, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ο ρατσισμός «γέννημα-θρέμμα» του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, καλλιεργείται συστηματικά απ' τις ναζιφασιστικές Οργανώσεις «Χρυσή Αυγή», «ΛΑΟΣ», κλπ. αλλά και από το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ και το φεουδαστικό ιερατείο και τα ΜΜΕ που αποδίδουν όλες τις αρνητικές για τους ντόπιους εργαζόμενους συνέπειες και τα σύμφυτα στον καπιταλισμό φαινόμενα (ανεργία, κλπ.) στους ξένους εργάτες. Τα επικίνδυνα φαινόμενα του ρατσισμού-εθνικισμού-θρησκευτικού φανατισμού είναι υπαρκτά στην ελληνική αστική κοινωνία, εξαπλώνονται και αναπτύσσονται επικίνδυνα δηλητηριάζοντας ακόμα και πλατιά στρώματα εργαζομένων.

 


Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΚΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΑΠ' ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο επιδίκασε 4,6 δισεκατομμύρια δρχ. ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της περιουσίας των Γκλύξμπουργκ που δεν του ανήκε -γιατί ανήκει στο λαό και έπρεπε να είχε δημευθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα- τη στιγμή που ο ίδιος διεκδικούσε 168 δισεκατομμύρια δραχμές.

Είναι φανερό πως η πρόταση αυτής της εκκρεμότητας (29 χρόνια απ' τη μεταπολίτευση) οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων της ΝΔ Καραμανλή-Ράλλη-Μητσοτάκη αλλά και σε λάθη της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου που δεν έκλεισε το θέμα ως το 1985, πράγμα που επέτρεψε και έσωσε τη νομική δυνατότητα στον έκπτωτο μονάρχη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Ασφαλώς ο ελληνικός λαός δεν χρωστούσε ποτέ τίποτε στον Γκλύξμπουργκ, αλλά υπήρξε αντίθετα έναν και πλέον αιώνα αντικείμενο της πιο άγριας και ωμής εκμετάλλευσης της μοναρχίας.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που με το νόμο 2086/92 αναγνώρισε για πρώτη φορά στον έκπτωτο Γκλύξμπουργκ τα περιουσιακά του δικαιώματα που είχαν ήδη απαλλοτριωθεί. Και ακριβώς σ' αυτόν τον νόμο στηρίχθηκε ο έκπτωτος για να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το 1994 η κυβέρνηση Παπανδρέου ορθώς κατάργησε ως αντισυνταγματικό το νόμου του Μητσοτάκη με το νόμο 2215/94, αλλά δεν προχώρησε στη δήμευση της περιουσίας του έκπτωτου και επομένως φέρει βαριά ευθύνη για τη σημερινή εξέλιξη. Κινήθηκε στην κατεύθυνση και λογική της απαλλοτρίωσης με το παραπάνω κόστος παρότι η τωρινή κυβέρνηση Σημίτη δήλωσε επανειλημμένα ότι δε θα πληρώσει ούτε δραχμή.

Ο  Γκλύξμπουργκ μετά την επιδίκαση του παραπάνω ποσού προκαλώντας το λαό δήλωσε ότι θα «διαθέσει»(!) το ποσό, (τα χρήματα του ελληνικού λαού) σε «ευαγή ιδρύματα», δηλ. θα ξαναμοιράσει τα κακόφημα βιβλιάρια «απόρων κορασίδων»!!!

Μ' αφορμή το θέμα της αποζημίωσης όχι μόνο οι ανοιχτοί μοναρχικοί και ναζιφασίστες αλλά και το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του έκπτωτου μονάρχη δηλώνοντας («Ελευθεροτυπία» 7.12.2002) δια στόματος Μητσοτάκη: «Ο άνθρωπος είπε τη δική του άποψη και έχει απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς άλλη μια φορά και με την τελευταία απόφαση η Ελλάς καταδικάστηκε. Αποδείχτηκε πως είμαστε μια τελείως τριτοκοσμική χώρα, παρά το ότι ανήκουμε στην Ευρώπη, που δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αποδείχτηκε ακόμη και κάτι άλλο και σ' αυτό είχε δίκιο ο τέως βασιλιάς χθες το βράδυ, ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και προσωπικά ο πρωθυπουργός αντιδικεί με πάθος εναντίον ενός ανθρώπου ο οποίος επιτέλους αυτή τη στιγμή είναι εκτός και, αν θέλετε, είναι και ανυπεράσπιστος. Θέλω να κάνω μια τελευταία παρατήρηση. Εγώ ως Έλληνας ντρέπομαι για το επίπεδο ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης που θέλουν να θεωρούνται σοβαρά και ορισμένων πολιτικών, δυστυχώς και νεότερων όπως είναι ο κ. Χριστοδουλάκης, οι οποίοι νομίζουν ότι με το να υβρίζουν χυδαία έναν άνθρωπο ανυπεράσπιστο ανεβαίνουν στη συνείδηση του λαού. Κάνουν λάθος»!!!

Πάλι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κρύψει το μοναρχοφασιστικό της χαρακτήρα. Ας θυμίσουμε ακόμα πως ο Κ. Μητσοτάκης γνωστός μοναρχικός είχε σε μια νύχτα φυγαδεύσει, απ' το Τατόι 30, και πλέον Κοντέινερ με έργα αμύθητης αξίας, είχε αμφισβητήσει στο παρελθόν και χαρακτηρίσει άδικο το δημοψήφισμα που κατάργησε τη βασιλεία (το γνωστό κακόφημο «ανφέαρ» (=unfair)), είχε επιτρέψει-φέρει στην Ελλάδα επί κυβερνήσεώς του για πολιτική περιοδεία τον Γκλύξμπουργκ, κλπ. κλπ.

Ασφαλώς το νέο «ανφέαρ» του Μητσοτάκη και του κόμματός του σκοπό έχει την ενίσχυση των προσπαθειών του έκπτωτου Γκλύξμπουργκ για επάνοδο στη χώρα με οποιοδήποτε τρόπο, ο οποίο μάλιστα σε τελευταία συνέντευξή του προκλητικότατα ζήτησε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η επανεμφάνιση του Γκλύξμπουργκ δείχνει, δίπλα στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, πόσο επικίνδυνα προς τα δεξιά έχει μετατοπιστεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Σ' αυτή την κατάσταση έρχεται να ενισχύσει τη φιλομοναρχική στάση της Νέας Δημοκρατίας και η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των Φλωράκη-Παπαρήγα παρουσιάζοντας το όλο θέμα των προσπαθειών των φιλομοναρχικών δυνάμεων για επάνοδο του Γκλύξμπουργκ μόνο ως δημαγωγία και «βρώμικο παιγνίδι» της κυβέρνησης Σημίτη που επιχειρεί «να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ, ποντάροντας στη αντίδραση των φιλοβασιλικών στελεχών της» («Ρ» 30.11.2002), ενισχύοντας έτσι αυτές τις προσπάθειες και επιτρέποντας στην κυβέρνηση Σημίτη να βγαίνει απ' τα αριστερά στο «Κ»ΚΕ και σ' αυτό το ζήτημα.


Α. Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, ρώσος φιλόσοφος

Η σταλινική εποχή ήταν μεγάλη σε έκταση με γεγονότα και εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάρα πολλά εκατομμύρια σοβιετικοί άνθρωποι στην ειρηνική περίοδο της οικοδόμησης του κομμουνισμού, στον πόλεμο κατά του γερμανικού φασισμού και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν ανορθώθηκαν τα ερείπια του πολέμου σε συντομότατο διάστημα. Η χώρα μεταβάλλονταν σε έναν ενιαίο κοινωνικό οργανισμό μέσα σε βάσανα και απώλειες. Και με τεράστια αποτελέσματα. Η χώρα έγινε κομμουνιστική. Και όλα αυτά ήταν συνδεδεμένα με το όνομα του Στάλιν... Το χρουστσοφικό "πραξικόπημα" (1956) ξεφτέλησε και εκχυδαιοπίησε την πιο μεγάλη περίοδο της σοβιετικής ιστορίας. Ο μπρεζνιεφισμός δημιούργησε σε αυτή την περίοδο μια καρικατούρα. Ο  γκομπαρτσοφισμός συνένωσε μέσα του τη χυδαιότητα, την καρικατούρα και την αχαριστία του χρουστσοφισμού και του μπρεζνιεφισμού. Ακριβώς η σχέση προς τον Στάλιν και η σταλινική εποχή αποκαλύπτει τη μηδαμινότητα των καθοδηγητών της τωρινής σοβιετικής ιστορίας. Αποκαλύπτει τη μηδαμινότητα και την πρόστυχη φύση όλης της σοβιετικής κοινωνίας, που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλα ιστορικά βάσανα και νίκες. Οι νάνοι γίνονται κριτές των πράξεων, που συντελέστηκαν από γίγαντες. Οι νάνοι σκοτώνουν τους γίγαντες για να δείξουν ότι είναι γίγαντες. Η μεγάλη ιστορική εποχή γίνεται αντικείμενο γελοιοποίησης και δημαγωγίας για τις μηδαμινότητες.

(Από το βιβλίο του Α. Ζινόβιεφ "Το πεπρωμένο της Ρωσίας", Μόσχα 1999, σελ. 303-304).

 

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Εγώ ήμουν αντισταλινιστής και δεν μεταβλήθηκα σε σταλινιστή. Σκεπτόμενος πολλά χρόνια κατέληξα σε ένα τέτοιο συμπέρασμα: ο σταλινικός δρόμος στις συνθήκες της χρεοκοπίας της Ρώσικης Αυτοκρατορίας μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) και του ξεχαρβάλωματός της ήταν ο πιο τελεσφόρος δρόμος για την οικοδόμηση του κομμουνισμού και προφανώς ο μοναδικός. Λόγος γίνεται για το ότι η φύση της νέας κοινωνίας πρόβαλε τον εαυτό της πιο λαμπρά ακριβώς πάνω σε αυτό το δρόμο. Ο Στάλιν ήταν γιος της εποχής του, ο οποίος πιο ολοκληρωμένα και ξάστερα αυτοαπεικόνησε την ουσία του υπαρκτού κομμουνισμού. Η σταλινική περίοδος παραμένει μέχρι τώρα η πιο σημαντική στη σοβιετική ιστορία. Η περίοδος αυτή, βεβαίως, αξίζει να της γίνεται κριτική. Όμως αξίζει πιο πολύ να γίνεται η αντικειμενική της κατανόηση. Ο Στάλιν είναι και θα παραμείνει αιώνια η κύρια προσωπικότητα στην ιστορία του υπαρκτού κομμουνισμού.

Η αρνητική σχέση προς τον Στάλιν εξηγείται με το ότι ο Στάλιν αποκάλυψε την ουσία του μαρξισμού-λενινισμού σαν ιδεολογία και ουσία του υπαρκτού κομμουνισμού. Ο Στάλιν έπαιξε το δικό του ιστορικό ρόλο. Και τώρα μπορούν να ρίχνουν πάνω του όλα τα αρνητικά φαινόμενα, τα οποία ουσιαστικά είναι τα απαράγραπτα χαρακτηριστικά του κομμουνισμού. Τον έχουν κάνει αποδιοπομπαίο τράγο για όλες τια αμαρτίες της ιστορίας και για τις απρόβλεπτες συνέπειες της ύπαρξης του κομμουνισμού.

Μετάφραση: Δημήτρης ΠΑΝΟΣ


"ΠΟΤΕ Θ' ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΙ;"

Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν -
τα μωράκια που έρχονται άθελά τους
να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι,
σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων.
Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος
εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!...
Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι;

ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
20.10.1973

Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν, Ζαχαριάδης -
Αστέρια πέντε, πίστη μας, ελπίδα χαρωπή.
Και οι πέντε ήλιοι μας να γκρεμιστεί ο Άδης
του κεφαλαίου με βίαιη ανατροπή!

Μα οι ταγοί του Περισσού ευνουχισμένοι
με Δήλωση Φλωράκη στον Καραμανλή.
Απ' τους αφέντες χεροπόδορα δεμένοι,
την Επανάσταση μας πρόδωσαν, αλί!

Με το παλούκι βίας τους κρατούν αλάργα.
Για Επανάσταση -σκασμός και τσιμουδιά!
Απ' ευκολόπιστους μαζεύουν χρήμα κάργα.
Κι ο λαουτζίκος μες στη φτώχια και αναπαραδιά.

Χωρίς προλεταριάτο, εργατιά και νιάτα
νερόβραστο "σοσιαλισμό", χρουστσοφισμό
μας τάζουν. Θλιβερά τα ψέματά τους, νάτα!
Πριν με Νου Δου στις εκλογές αγκαλιασμό.

Βουτούν μιλιούνια απ' το ξενόφερτο γκουβέρνο
σαν χαϊδεμένο του υπάκουο παιδί,
σαν κόμμα αντεπαναστατικό, μοντέρνο
χαΐρι, προκοπή η Ελλάδα να μη δει.

Μαθήματα, διαφώτιση για τους εργάτες
ποτέ για τον κομμουνισμό, τη λευτεριά!
Μονάχα δούλους θέλουν κι όχι επαναστάτες.
Να κουβαλάμε τα δεσμά μας τα βαριά.

Την Επανάσταση την έχουνε θαμμένη
βαθιά στο βούρκο τους με ψέμα πονηρό
τσιφλίκι ξένων η πατρίδα μας να μείνει.
Με κόμματα ομοούσια κάνουν τρύπες στο νερό.

Με "εξουσία λαϊκή, λαϊκή οικονομία"
γελάνε το λαό οι φαιδροί δημαγωγοί
του Περισσού. Με προδοσία κι ατιμία
λαοκρατία δεν ανθεί. Μ' υποταγή.

Ο γίγαντας λαός μας το 'χει καταλάβει,
πως μ' αποστάτες δεν θα δει πια λυτρωμό.
Θα ζουν οι Έλληνες τυραγνισμένοι σκλάβοι.
Θε να ζουν με πάνδημο ξεσηκωμό.

Μα τίποτα, να λένε, δεν μπορεί να γίνει,
με το πιστόλι οι Αμερικάνοι παν στη Γη,
δες, στα μελίγγια μας. Αχ, παν οι χρόνοι εκείνοι!
Μπορούν οι νέοι Ήρωες, του Ήλιου γιοι!

Λαέ μου, φρένο οι σοσιαλδημοκράτες
του Περισσού. Με Κόμμα επαναστατικό
θ' ανοίξεις μπρος της λευτεριάς τις στράτες!
Αυτό που σου το κρατάνε χρόνια μυστικό.

Αντρειωμένοι Μπολσεβίκοι ματαπάλι
θα κάνουν έφοδο στους ουρανούς.
Μ' αγνή, ορμητικοί και παννικήτρια Πάλη
θ' ανοίξουν στη Ζωή φωτοχαράς κρουνούς!

Δημήτρης ΠΑΝΟΣ
Αθήνα, 24.6.2002

 


 

Ερωτήσεις για τη δήλωση Φλωράκη (2.10.1974)

Ήταν και είναι "Ελεύθερο πολίτευμα" αυτό που αναφέρεται στη υπεύθυνη δήλωσή του; Μάλιστα. "Ελεύθερο" για μια δράκα της ληστρικής πλουτοκρατικής ολιγαρχίας της χώρας μας, που εκμεταλλεύεται και καταδυναστεύει τον εργαζόμενο λαό μας, την πλειονότητα των Ελλήνων. Δεμένο με τους ξένους καπιταλιστές και ιμπεριαλιστές ιδιαίτερα με τους Αμερικάνους. Είναι το "Ελεύθερο Πολίτευμα" των "ελεύθερων αφεντάδων", όπως τους ονομάζει επιγραμματικά σε ποίημά του ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Βάρναλης, που η δεύτερη στροφή του προτάσσεται στο σημερινό ποίημα της εφημερίδας μας.

Ήταν και είναι "Δημοκρατικό πολίτευμα"; Ναι. Είναι το "Δημοκρατικό πολίτευμα", που το ανέβασε στην εξουσία το Δεκέμβρη του 1944 ο μακελάρης του λαούς της Αθήνας και του Πειραιά Εγγλέζος στρατηγός Σκόμπι με 60 και πάνω χιλιάδες στρατό με τις λόγχες, τα κανόνια, τα αεροπλάνα, τα καράβια και τα τανκς ενάντια στα 85% του ΕΑΜικού κινήματος της Εθνικής μας Αντίστασης (1941-1944). "Δημοκρατικό πολίτευμα", που απαρτίζονταν από τους Ράλληδες, ταγματασφαλίτες, τους τσολιάδες, που σφάζανε και κρεμούσανε μαζί με τους χιτλερικούς φασίστες του έλληνες κομμουνιστές και πατριώτες. Από τους χαφιέδες, τους προδότες, τους δοσίλογους, τους χίτες. Από τους στυγερούς δολοφόνους των Μακρονησιωτών. Από τους χουντικούς δήμιους.

Είναι άραγε αντίθετη η βία, η επαναστατική βία στον μαρξισμό-λενινισμό; Ορίστε τι γράφουν οι Μαρξ, Ενγκελς στο "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" (1848), Ευαγγέλιο του επιστημονικού κομμουνισμού: "Οι κομμουνιστές δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος (σελ. 48).

Επίσης και ο Λένιν τονίζει: "Ενάντια στους δεδηλωμένους εχθρούς μας έχουμε ένα όπλο, την επαναστατική βία" (τ. 38, σελ. 7).

Στην ολοκάθαρη, ξάστερη, ακριβολογημένη, κατηγορηματική πεντάλεκτη διατύπωση των κλασικών του μαρξισμού "μονάχα με τη βίαιη ανατροπή" εκφράζεται η πεμπτουσία του επιστημονικού επαναστατικού μαρξισμού που δεν επιδέχεται καμιά απολύτως παρερμηνεία, σοφιστεία και παραχάραξη.

Και το απαύγασμα αυτό της μαρξιστικής θεωρίας μας στηρίζεται στο σίγουρο, ακατανίκητο ελπιδοφόρο σύνθημα: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!". Μόνο ενωμένοι οι προλετάριοι όλου του κόσμου με καθοδηγητές και μπροστάρηδες τα Μπολσεβίκικα Κομμουνιστικά Κόμματα θα κατορθώσουν τη βίαιη ανατροπή του καπιταλισμού.

Παραθέτουμε και τις λέξεις της δήλωσης Φλωράκη, που είναι εξολοκλήρου αντίθετες στο επαναστατικό επιστημονικό πνεύμα του μαρξισμού, όπως "Αι αρχαί του ΚΚΕ αντιτίθενται εις την βία". Ακριβώς αυτό, που θέλουν και επιδιώκουν να αφανίσουν οι λύκοι του κεφαλαίου με όλα τα μέσα.

Και έτσι με τη σύγκριση έλαμψε η επαναστατική ακράδαντη αλήθεια του μαρξισμού, από τη μία μεριά και η ξεκάθαρη προδοσία, αποστασία του χρουστσοφικού "Κ"ΚΕ από την άλλη.

Όλοι όσοι τάσσονται ενάντια στην επαναστατική διατύπωση του μαρξισμού σχετικά με τη βίαιη ανατροπή του καπιταλιστικού καθεστώτος, είναι, εκόντες άκοντες εχθροί του μαρξισμού, του του προλεταριάτου και όλων των εργαζομένων, γιατί μόνο η βίαιη ανατροπή θα σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή στην οποία τη σπρώχνει ο καπιταλισμός. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Και όσοι την πολεμούν, την αντιπαρέρχονται, τη παρακάμπτουν, την προδίνουν περνούν στο στρατόπεδο του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.

Σχετικά με τα λόγια της Δήλωσης: "...της μη βίας ή απειλής βίας... εις βάρος του λαού" θυμίζουν τον Καραγκιόζη, που έκανε πλάκα, λέγοντας: "Έφαγα και γω, μο' δωκαν κι αυτοί, σαν τους αρέσει ας βγουν έξω". Μετά τη Δήλωση της ολοκληρωτικής υποταγής αυτού του Κόμματος, που το έκανε παντελώς αναξιόπιστο απέναντι στον ελληνικό λαό, τώρα το κατεστημένο δεν το λογαριάζει καθόλου σαν κάποια σοβαρή πολιτική δύναμη, γιατί η ηγεσία του παραδόθηκε μόνη της στους ταξικούς εχθρούς. "Περιθωριακούς" τους ονόμασε πρόσφατα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μίλλερ.

Ερώτηση: Γιατί δεν επιδιώχθηκε, ώστε να μπει θέμα "εις την μέλλουσαν Βουλήν για την κατάργησην της Δήλωσης" μέσα στα 22 χρόνια, που πέρασαν από τότε, καθώς δημαγωγικά και απατηλά είχε γίνει δήθεν επιφύλαξη στο τέλος της Δήλωσης;

Μα ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνει αυτό η ηγεσία του "Κ"ΚΕ, γιατί απλούστατα θα αυτοαποκαλυφθεί μπροστά στον ελληνικό λαό σαν προδοτική ηγεσία.

Και μια άλλη ερώτηση: Θα έκαναν ο Ζαχαριάδης, ο Μπελογιάννης μια τέτοια υπεύθυνη Δήλωση προδοσίας σαν αυτή του Φλωράκη;

Τελευταία ερώτηση: Αν ανασταίνονταν οι σκοτωμένοι μας από τις σφαίρες των εχθρών μας, τι θα του λέγατε εσείς οι ηγέτες της Δήλωσης για την επαίσχυντη καταπρόδωση του ηρωικού αγώνα μας με τη Δήλωση υποταγής σας στους δολοφόνους τους;

Προφανώς θα λέγατε ότι, αν δεν κάνατε αυτή τη Δήλωση, δεν θα σας επέτρεπαν να μπείτε στη Βουλή.

Και όμως οι Μπολσεβίκοι με αρχηγό το μεγάλο προλεταριακό στρατηλάτη Λένιν μπήκαν στην τσαρική Δούμα χωρίς να κάνουν καμία απολύτως Δήλωση. Αν και σεις ήσασταν Μπολσεβίκοι, θα κάνατε και σεις το ίδιο. Κι' ας σας στέλναν στη φυλακή και την εξορία, όπως έκανε ο τσάρος στους Μπολσεβίκους βουλευτές. Αλλά στα μυαλά των τοτινών ηγετών του κομμουνιστικού κινήματος είχε ριζοβολήσει βαθιά η οπορτουνιστική αντεπαναστατική θεωρία χρουστσοφική θεωρία για το ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό μέσω του αστικού κοινοβουλίου, γι' αυτό και σεις κατατσακιστήκατε να μπείτε άρον-άρον στη Βουλή, μπας και δεν προλάβετε να περάσετε ειρηνικά στο σοσιαλισμό. Επίσης, ξαναστήσατε ένα όχι μπολσεβίκικο ΚΚΕ, αλλά ένα χρουστσοφικό, οπορτουνιστικό, αντεπαναστατικό κόμμα όλου του λαού, σύμφωνα με τη γραμμή του αντιμπολσεβίκικου 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (1956). Και τώρα έχετε ένα μικροαστικό, οπορτουνιστικό κόμμα, αναξιόπιστο στον ελληνικό λαό. Δεν είναι ούτε κόμμα όλου του λαού, αλλά ούτε και δικό σας κόμμα, γιατί δεν είναι επαναστατικό, όπως ήταν το ηρωικό μας ΚΚΕ από το 1918 ως το 1955.

Και ο Μαρξ έγραφε "Είτε η εργατική τάξη είναι επαναστατική είτε είναι ένα τίποτα". Μια που το χρουστσοφικό οπορτουνιστικό "Κ"ΚΕ δεν είναι επαναστατικό είναι και αυτό ένα τίποτα. Επίσης οι Ρωμαίοι έλεγαν: "De nihil nihilo" από το τίποτα δε γίνεται τίποτα. Πολλά χρόνια αυτό το αντεπαναστατικό κόμμα κάνει διαρκώς σοσιαλδημοκρατικές πορείες και διαδηλώσεις με κραυγές και κούφια νταηλίκια χωρίς να ματαιώσει και να ανατρέψει ούτε μια αντιλαϊκή απόφαση, μέτρο, νόμο, συμφωνία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ στη γερμανοφασιστική κατοχή που το ηρωικό μας ΚΚΕ αγωνίζονταν γενναία με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, ματαιώθηκε στις 5 Μάρτη του 1943 η πολιτική επιστράτευση του Χίτλερ. Νεκροί 13, τραυματίες 134. Επίσης ματαιώθηκε η κάθοδος των Βούλγαρων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ιούλης 1943. Νεκροί 29, τραυματίες 195. Όμως το οπορτουνιστικό "Κ"ΚΕ δείλιασε και δεν αποτόλμησε να ματαιώσει το πέρασμα των ΝΑΤΟϊκών από την Ελλάδα, την επίσκεψη του Κλίντον. Θορυβεί αναποτελεσματικά και η πάλη του είναι απλώς μια ενόχληση για τα κυβερνητικά κόμματα. Γιατί μόνο επαναστατικά μπολσεβίκικα κόμματα μπορούν να τραβούν θαρραλέα μπροστά, παλεύοντας με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλου του λαού.

Ο Λένιν επίσης επισημαίνει: "Η δύναμη της αλήθειας βρίσκεται στη δήλωση της αλήθειας". Και βέβαια της επαναστατικής λεβέντικης μπολσεβίκικης αλήθειας μας. Και όχι στη δήλωση της προδοσίας του Χαρίλαου Φλωράκη.

"Οι Μπολσεβίκοι νίκησαν, είπε ο Ιγκόρ Μαλιαρόφ από μέρους της Εθνικής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της ΚΟΜΣΟΜΟΛ, όχι επειδή είχαν πολλά χρήματα, αλλά επειδή είχαν γερή οργάνωση και γερή ιδεολογία" ("Ριζοσπάστης" 2.2.1992). Εσείς δεν έχετε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Έχετε ένα σκέτο μικροαστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Οι διαρκείς, αγωνιώδεις, επίμονες εκκλήσεις σας για Λαϊκό Μέτωπο, Λαϊκή εξουσία, Λαϊκή οικονομία ήταν και παραμένουν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ένα μεγάλο ψέμα και μια καθαρή απάτη. Η αυτοδιάλυσή σας είναι αργά ή γρήγορα σίγουρη, όσα βιβλία κι αν εκδώσετε, όσα χρήματα και αν μαζέψετε, όσες συσκέψεις ξένων οπορτουνιστικών κομμάτων και αν κάνετε. Ούτε τα κλεμμένα σύμβολα από το ηρωικό ΚΚΕ (1918-1955)μ σφυροδρέπανο και κόκκινη σημαία, ούτε ο "Ριζοσπάστης" θα σας σώσουν. Είστε και σεις ένα κόμμα σαν τα άλλα αστικά κόμματα, που σας φρουρεί το κατεστημένο και σας χρηματοδοτεί. Μόνοι σας ετοιμάζετε τον αφανισμό σας.

Σχετικά με το Χαρίλαο Φλωράκη από τότε, που το 1972 έγινε Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του "Κ"ΚΕ, πέρασε ανοιχτά με το μέρος του χρουστσοφικού οπορτουνισμού και της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας και όλη η δράση του είναι εξολοκλήρου αντεπαναστατική, αναιρετική, αντιλενινιστική.

Δημήτρης Πάνος

 


Διεθνής Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ FRANCISCO CARABALLO (Κολομβία)

Αγαπητέ σύντροφε,

Η Διεθνής Σύσκεψη των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων σου απευθύνει επαναστατικούς και αδελφικούς χαιρετισμούς.

Σ' αυτή τη στιγμή, κατά την οποία ο ιμπεριαλισμός και η αντίδραση δυναμώνουν τις επιθέσεις τους ενάντια στους λαούς, όταν ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ επιδιώκει να διατηρήσει-δυναμώσει την κυριαρχία του στον κόσμο και προετοιμάζει νέους ληστρικούς πολέμους, οι κομμουνιστές προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους λαούς, σε πρώτη γραμμή την εργατική τάξη, και να συγκροτήσουν μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αντίδραση και τη μπουρζουαζία σε κάθε χώρα.

Τα καθήκοντά μας και οι αγώνες είναι δύσκολοι και πολύπλοκοι, όμως προχωρούμε με ενθουσιασμό κα αισιοδοξία, όπως συνηθίζουν οι κομμουνιστές.

Σύντροφε, εμείς γνωρίζουμε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που κρατιέσαι φυλακισμένος συνδέεσαι με τον αγώνα μας και στο βαθμό των δυνατοτήτων σου συμμετέχεις σ' αυτόν.

Επιθυμούμε να γνωρίζεις ότι το παράδειγμά σου είναι πάντα παρόν στις συγκεντρώσεις μας, μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη. Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν είναι αναγκαίο να σε ενθαρρύνουμε για να συνεχίσεις των αγώνα, αφού γνωρίζουμε ότι τον συνεχίζεις με το ίδιο θάρρος και παραμένεις σταθερός στις Αρχές μας.

Όλα τα Μαρξιστικά-Λενινιστικά Κόμματα και Οργανώσεις σε χαιρετούν αδελφικά και σου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Είμαστε σίγουροι ότι δε θα διαρκέσει πολύ και θα βρίσκεσαι μαζί μας στον κοινό αγώνα για την απελευθέρωση των λαών και της επανάστασης.

Σύντροφε, σου ευχόμαστε καλή υγεία.

Αδελφικά,
η Διεθνής Σύσκεψη των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ

1. Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή ένα καταστροφικό σχέδιο ενάντια στους λαούς της περιοχής των Άνδεων και ιδιαίτερα ενάντια στην Κολομβία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τον σιδερένιο πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό έλεγχο, για να λεηλατήσουν αυτή την περιοχή. Παρουσιάζουν ως πλαίσιο τον αγώνα που δήθεν ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, το οποίοι οι ίδιοι επιτρέπουν και ενθαρρύνουν.

2. Η περιφερειακή πρωτοβουλία-Άνδεων ή το σχέδιο-Κολομβία προβλέπει την εγκαθίδρυση βορειο-αμερικάνικων βάσεων στην Κολομβία και τις γειτονικές χώρες, τη χρησιμοποίηση πολιτικής και στρατιωτικής υποδομής, την ανάπτυξη πολυεθνικών στρατευμάτων σ' αυτές.

3. Στο πεδίο του αγώνα των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την κυριαρχία στην Λατινική Αμερική, το σχέδιο-Κολομβία εκφράζει ακόμα μια φορά τα συμφέροντα όλων των ιμπεριαλιστών, δίνει ειδικό βάρος στους γιάνκηδες στην περιοχή για να εξασφαλίσουν τα νώτα τους.

4. Στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στην Κολομβία οι δομές της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας έχουν οδηγήσει σε τέτοια φθορά ώστε να μην μπορούν να επιδράσουν με τον αντιδραστικό πόλεμο, να μην μπορούν να εμποδίσουν την εξέγερση των λαών και να μην κατορθώνουν να ελέγξουν τις μάζες.

5. Στη Λατινική Αμερική η πάλη των λαών και το αυξανόμενο μίσος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό έλεγχο, την εκμετάλλευση και την παντός είδους καταπίεση δυναμώνει ολοένα και περισσότερο.

6. Ο ιμπεριαλισμός έχει συνδεθεί πολύ στενά με τις ντόπιες μπουρζουαζίες για να διατηρήσει την κυριαρχία του, αναπτύσσοντας δράση και εξυφαίνοντας συνομωσίες για να απομακρύνει και να αποπροσανατολίσει τον επαναστατικό αγώνα από τους στρατηγικούς του στόχους.

7. Τα κρατικά σχέδια της κολομβιανής κυβέρνησης δεν είναι παρά μια αναπροσαρμογή των υπαγορεύσεων των γιάνκηδων σε εθνικό επίπεδο. Γι' αυτό η Σύσκεψή μας τα καταδικάζει δηλώνοντας ότι αυτά εξυπηρετούν μόνο τη χρηματιστική ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό και στρέφονται ενάντια στην εργατική τάξη και τον κολομβιανό λαό.

8. Οι εργάτες και οι λαοί των χωρών που με το σχέδιο-Κολομβία δέχονται την επίθεση του ιμπεριαλισμού, πρέπει να δυναμώσουν τη δράση τους και να αντισταθούν για να μην χρησιμοποιηθούν οι χώρες τους, ο υλικός τους πλούτος και ο εθνικός στρατός στον ολοκληρωτικό πόλεμο που προετοιμάζει ο βορειο-αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ενάντια στην Κολομβία και στο λαό της.

9. Η Σύσκεψή μας δηλώνει αλληλέγγυα με το λαό της Κολομβίας και καλεί σε δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στη μπουρζουαζία με προοπτική την ανάπτυξη της πάλης για μια ελεύθερη και δημοκρατική Κολομβία.

10. Χαιρετίζουμε την πάλη της εργατικής τάξης και του λαού της Κολομβίας, την ένοπλη πάλη του FARC (Fuerzas Armadas Revolutionarias de Colombia = επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις Κολομβίας) τη δράση των αριστερών και επαναστατικών πολιτικών Κομμάτων και Οργανώσεων και ιδιαίτερα εκείνη των συντρόφων του Partido Communista de Colombia (marxista-leninista) (=Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας (μαρξιστικό-λενινιστικό)).

Τα συμμετέχοντα στη Διεθνή Σύσκεψη Μαρξιστικά-Λενινιστικά Κόμματα και Οργανώσεις:

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού (Μ-Λ)
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας Δομινικανής Δημοκρατίας
Κόκκινη Σημαία Βενεζουέλας
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Κόμμα Εργασίας Ιράν (Τουφάν)
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπουρκίνα Φάσο
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπενίν
Μαρξιστική-Λενινιστική Ομάδα Επανάσταση Νορβηγίας
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Δανίας
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γαλλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας
Οργάνωση Κομμουνιστών Οχτώβρης Ισπανίας
Οργάνωση για το Κομμουνιστικό Κόμμα Προλεταριάτου Ιταλίας
Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ (1918-55)

 

Η αποκατάσταση της ζημιάς του τεχνικού μηχανισμού της εφημερίδας μας κόστισε μερικές εκατοντάδες ευρώ. Γι' αυτό καλούμε τους συντρόφους και φίλους να ενισχύσουν οικονομικά την εφημερίδα.

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Νίκη ενάντια στο ρατσισμό η καταδίκη του δολοφόνου Π. Καζάκου

Η πρόκληση του Γκλύξμπουργκ και η υπεράσπιση του έκπτωτου απ' τη ΝΔ

Αλεξάντρ Ζινόβιεφ: Η μεγάλη σταλινική εποχή

Δ. Πάνος: "Πότε θ' αναστηθούν οι πεθαμένοι;" (ποίημα)

Ερωτήσεις για τη δήλωση Φλωράκη (2.10.1974)

Διεθνής Σύσκεψης των Μ-Λ Κομμάτων και Οργανώσεων
 - Προς το φυλακισμένο σύντροφο Francisco Caraballo (Κολομβία)

- Απόφαση για το σχέδιο Κολομβία

 

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55