Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 148 15-31/12/2002Αρ. Φύλ. 148 15-31 Δεκέμβρη 2002
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απλός διεκπεραιωτής των αποφάσεων των ισχυρών ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Αν και μας χωρίζουν ακόμα δυο βδομάδες απ' τις αρχές του 2003 που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

 

 


ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ «Κ»ΚΕ - ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

Από το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό στην ανοιχτή συγχώνευση με τον αντιδραστικό αστικό εθνικισμό

Γ. Καρατζαφέρης για συνεργασία με το «Κ»ΚΕ:

«Βέβαια! Με πολύ χαρά. Αυτή τη στιγμή με την Αλ, Παπαρήγα συμφωνώ περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό στα εθνικά θέματα. Είμαστε δυο ξεχωριστοί πολιτικοί πόλοι που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση, στα νέα τάξη πραγμάτων και στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως αυτός εκφράζεται σήμερα με τις κατακτήσεις χωρών».

Τα τελευταία χρόνια ο εθνικισμός στην ηγεσία του «Κ»ΚΕ κυριαρχεί και δυναμώνει συνεχώς, για να φθάσει ως την πρόσφατη ανάδειξη του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ σε ανοιχτό και μαχητικό σημαιοφόρο του αντιδραστικού αστικού εθνικισμού -με πρόσχημα, βέβαια, το αμερικανο-αγγλικής έμπνευσης «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο.

Η τέτοια κατάληξη του «Κ»ΚΕ που αποτελεί το αναπόφευχτο αποτέλεσμα της ρεφορμιστικής πολιτικής αυτού του κόμματος -εκτρωματικό κατασκεύασμα της χρουστσοφικής επέμβασης (1955-56) στο ΚΚΕ- που υπηρετεί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, επιβάλλει να επισημανθούν εκ νέου ορισμένες φάσεις αυτής της επικίνδυνης εκφυλιστικής πορείας στην κατεύθυνση του αντιδραστικού αστικού εθνικισμού.

Ήδη πριν δυόμισι χρόνια μ' αφορμή την εμφάνιση στη λίστα των υποψηφίων του «Κ»ΚΕ για τις ευρωεκλογές των Κανέλλη-Ζουράρι (μελών ταυτόχρονα και του «Δικτύο 21», η Κανέλλη λέει πως αποχώρησε) η Οργάνωσή μας αναφερόμενη και αναλύοντας το πρόβλημα της σχέσης «Κ»ΚΕ και εθνικισμού-«νεο»ορθοδοξίας διαπίστωνε: «Με την συμμετοχή των Κ. Ζουράρι - Λ. Κανέλλη στο ευρωψηφοδέλτιο του «Κ»ΚΕ ο χρουστσοφικός ρεβιζιονισμός συγχωνεύεται επίσημα πλέον με τα αντιδραστικά ρεύματα του εθνικισμού και της «νεο»ορθοδοξίας και διοχετεύει στις αριστερές και αντιφασιστικές μάζες τα δηλητήρια των εθνικισμού-«νεο»ορθοδοξίας και στην πράξη φτάσαμε στη δημιουργία ενός επικίνδυνου «εθνικιστικού»-«υπερπατριωτικού»-νεοορθόδοξου μετώπου» («ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» 15-30 Ιούνη 1999). Από τότε η αντιδραστική «νεοορθόδοξη» εθνικίστρια Λ. Κανέλλη διαδίδει μόνιμα τις αντιδραστικές εθνικιστικές της απόψεις μέσω της δραστηριότητάς της στον «902», το «Ριζοσπάστη» -που κάθε Κυριακή σηκώνει τη ρομφαία του «υπερπατριώτη» με το «πατριδογνωμόνιο» και το «χάρτη της Ελλάδας» (απομίμηση της φασιστοφυλλάδας «Χώρα» του ομοϊδεάτη φίλου της και γνωστού φασιστοειδούς Γ. Τράγκα)- το αντιδραστικό εθνικιστικό-«νεοορθόδοξο» περιοδικό «NEMECIS» και των εκπομπών της στην TV με προσκεκλημένους γνωστούς «νεοορθόδοξους» σκοταδιστές φασιστοειδή τύπου Γιανναρά, Τράγκα, κλπ., κλπ.

Από εκείνη την περίοδο η ηγεσία του «Κ»ΚΕ εγκαταλείπει ανοιχτά πλέον και οριστικά το μέτωπο κατά του αντιδραστικού εθνικισμού-«νεο»ορθοδοξίας για να φτάσει σήμερα να εξελιχθεί σε μαχητικό σημαιοφόρο του εθνικισμού.

Ασφαλώς η κατάληξη του «Κ»ΚΕ δηλ. η συγχώνευση του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού με το «νεο»ορθόδοξο εθνικιστικό ρεύμα έχει μακρινές ρίζες και καταβολές και πέρασε από διάφορες φάσεις απ' την προβολής της διαβόητης «φωτισμένης δεξιάς»(!) του Π. Κανελλόπουλου, στη συνεργασία με τους «εθνικόφρονες»(!) της ΝΔ στις κυβερνήσεις Τζανετάκη-Ζολώτα, περνάει στα Ίμια με τις υπογραφές βουλευτών του «Κ»ΚΕ κειμένων διαμαρτυρίας με εθνικιστές βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από εκεί στην «υπόθεση Οτσαλάν» με τη συμπαράταξη στη Βουλή -στη βάση των εθνικιστικών-σοβινιστικών επιδιώξεων της αντιδραστικής αστικής τάξης -υπογραφής κειμένων από βουλευτές όλων των κομμάτων στο οποίο προτείνεται να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν- και μάλιστα στις παραμονές του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και όταν είναι γνωστές οι οξυμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Τις ίδιες μέρες του παραληρήματος «Οτσαλάν» δραστηριοποιείται και το διαβόητο εθνικιστικό «φιλοκουρδικό λόμπι της Βουλής» που έχει την καταγωγή του στη λεγόμενη «Δημοκρατική Κοινοβουλευτική Πρωτοβουλία για θέματα ελληνισμού» (Φλεβάρης 1994). Στη δε περίοδο του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας σημειώνεται άτυπη συνεργασία-συμπαράταξη μεταξύ «Κ»ΚΕ και ντόπιων εθνικιστικών κύκλων (συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας), των οποίων οι εθνικιστικές απόψεις προβάλλονται από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» ως «αντιιμπεριαλιστικές»!!!

Τα τελευταία χρόνια το «νεο»ορθόδοξο εθνικιστικό ρεύμα στην ηγεσία των Φλωράκη-Παπαρήγα έχει δυναμώσει εξαιτίας της συμμαχίας «Κ»ΚΕ-φεουδαστικού ιερατείου με επικεφαλής των χουντο-Χριστόδουλο στα θέματα ταυτοτήτων, κλπ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Χριστόδουλος απευθύνεται σε βουλευτή του «Κ»ΚΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, λέγοντάς του πως με το «κόμμα σας συνεννοούμαι καλύτερα απ' όλα τα άλλα κόμματα»!!! Όμως η εθνικιστική τάση δυνάμωσε ακόμα περισσότερο με τη συμμαχία-συνεργασία του «Κ»ΚΕ στις δημοτικές εκλογές με τους εθνικιστές του ΔΗΚΚΙ (Τσοβόλας-Ναξάκης, κλπ.) αλλά και με το Χαραλαμπίδη στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνο όμως που ανέδειξε το «Κ»ΚΕ μαχητικό σημαιοφόρο του αντιδραστικού αστικού εθνικισμού ήταν η στάση του και η ανοιχτή σύμπραξή του στις έξαλλες δραστηριότητες της διαβόητης «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών»(!) του Τσοβόλα, με πρόσχημα, βέβαια, και καλυπτόμενο πίσω απ' το αμερικανο-αγγλικής έμπνευσης «σχέδιο Ανάν» -σύμπραξη που που κορυφώθηκε στην κακόφημη αντιδραστική αστική και ακραία εθνικιστική «Διακήρυξη για το Κυπριακό» που υπογράφεται από βουλευτές των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-«Κ»ΚΕ-ΔΗΚΚΙ και από γνωστούς «τουρκοφάγους» εθνικιστές (καθηγητές, στρατιωτικούς, ηγούμενους-αρχιμανδρίτες) και δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» (3.12.2002).

Ας παρακολουθήσουμε σύντομα αυτές τις εθνικιστικές δραστηριότητες με πρόσχημα το «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό. Αρχικά το «Κ»ΚΕ παίρνει μέρος (Χαλβατζής) στην εκδήλωση που έγινε (15.11.2002) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ και με θέμα «Εξελίξεις στο Κυπριακό» («Ρ» 16.11.2002), στο τέλος της οποίας αποφασίστηκε η ίδρυση της διαβόητης «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών» από γνωστούς εθνικιστές του ΔΗΚΚΙ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κύπριους, όπως ο Κ. Ωρολογάς (Δήμαρχος Κυρήνειας) και ο Μ. Λοΐζος στέλεχος του αντιδραστικού εθνικιστικού κόμματος «Νέοι Ορίζοντες». Στις 19.11.2002 γίνεται εκδήλωση της «ΠΚΠ» στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Δ. Τσοβόλα στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του «Κ»ΚΕ (Γιαννούσης, Σαχίνης, κλπ.) και συγκροτήθηκε η «ΠΚΠ» Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Νοέμβρη η φθινοπορινο-χειμερινή εκστρατεία στα «πάτρια» εδάφη της Κύπρου των μεγάλων πολέμαρχων Τσοβολο-Αρσένηδων με υπασπιστές τους Κανελλο-Ζουράριδες και επιτελείς τους εθνικιστές φασίστες ιεράρχες του Χριστόδουλου με επικεφαλής των Αμβρόσιο των Καλαβρύτων και κύπριους ιεράρχες με κεντρικά συνθήματα τη «σωτηρία του ελληνισμού»(!) και τις «χαμένες πατρίδες»!!!

Σε εκδήλωση (26.11.2002) του «Άρδην» πάλι στην ΕΣΗΕΑ συμμετέχουν οι γνωστοί εθνικιστές Δ. Τσοβόλας, Λ. Κανέλλη, Α. Ναξάκης, Χρ. Λαζαρίδης (σύμβουλος του χουντο-Χριστόδουλου επί εθνικών θεμάτων!), Φ. Κρανιδιώτης, κλπ. με πρώτο ομιλητή τον πρόεδρο του αντιδραστικού εθνικιστικού κόμματος Κύπρου «Νέου Ορίζοντες» Νίκος Κουτσού με το γνωστό παρελθόν: «Η χούντα του Παπαδόπουλου τον "φυλάκισε" διορίζοντας τον παρά τη θέλησή του Πρόεδρο της ΕΦΕΚ. Γι' αυτό και όταν ανέλαβε ο Ιωαννίδης του έστειλε ενθουσιώδες απελευθερωτικό-τηλεγράφημα. Τόσο ενθουσιώδες, που ο Ιωαννίδης νόμισε ότι όλοι οι Κύπριοι είναι σαν τον Κουτσού και προχώρησε στο γνωστό πραξικόπημα» («Εποχή», 1.12.2002).

Σ' άλλη εκδήλωση (29.11.2002) για την Κύπρο στο Πολεμικό Μουσείο με συμμετοχή πολλών εθνικιστών (Α. Ναξάκης, Γ. Καραμπελιάς, Κ. Ζουράρις, Χ. Λαζαρίδης, κλπ.) ο Χριστόδουλος, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Χίτη Γ. Γρίβα και τον ανακήρυξε «άγιο»(!) χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα διακήρυξε: «Με το σχέδιο Ανάν διακυβεύονται ύψιστα εθνικά συμφέροντα και απειλείται ο κυπριακός Ελληνισμός με εξανδραποδισμό και εξουθένωση, εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν τα ποθούμενα αποτελέσματα που αξιώνει το αίμα των πεσόντων υπέρ της Ελλάδος Κυπρίων...»!!!

Ήδη στα τέλη Νοέμβρη η ηγεσία του «Κ»ΚΕ ξεπερνά τους δισταγμούς της και συμμετέχει ενεργά πλέον στην «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών», κάτι που σημειώνει και η Ελευθεροτυπία: «Στην κινητικότητα των ημερών καταγράφεται και η μετατόπιση του ΚΚΕ, από την στάση της «θετικής ουδετερότητας» στην ενεργό συμμετοχή, με επικεφαλής τους βουλευτές Ορ. Κολοζώφ και Σ. Στριφτάρη» («Ελευθεροτυπία» 1.12.2002), το δε στέλεχος και μέλος της ΚΕ του «Κ»ΚΕ Ηλίας Λέγγερης «παραβρέθηκε», όπως μας πληροφορεί ο «Ριζοσπάστης», «στη χθεσινή συνεδρίαση της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών" στην οποία μίλησε εκ μέρους του "Κ"ΚΕ» («Ρ» 5.12.2002). Επίσης, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (11.12.2002) της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών» στα Προπύλαια στην οποία συμμετείχαν γνωστοί εθνικιστές, όπως Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Δ. Τσοβόλας, Χρ. Γιαλουρίδης, ο Μητροπολίτης Κυρήνειας Παύλος, Λ. Βερυβάκης, κλπ. συμμετείχε και μίλησε και το μέλος της ΚΕ του «Κ»ΚΕ Α. Κανταρτζής («Ρ» 12.12.2002).

Τέλος φτάνουμε στην επαίσχυντη και ακραία εθνικιστική «Διακήρυξη για το Κυπριακό» -που αναδεικνύει τη σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ σε μαχητικό σημαιοφόρο του αντιδραστικού αστικού εθνικισμού -υπογραμμένη αντιπροσωπευτικά από όλο το αντιδραστικό εθνικιστικό φάσμα των κομμάτων: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-«Κ»ΚΕ-ΔΗΚΚΙ, πράγμα που αποσιωπά σκόπιμα η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των Φλωράκη-Παπαρήγα, αφού αποκρύβει από τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» τα κόμματα στα οποία ανήκουν οι υπογράφοντες βουλευτές, αναφέροντας μόνο τα ονόματά τους. Αναδημοσιεύουμε τα ονόματα αλλά και τα κόμματα, σ' αντίθεση με τον «Ριζοσπάστη», στα οποία ανήκουν: Λ. Βερυβάκης (ΠΑΣΟΚ), Ν. Γκάτζης («Κ»ΚΕ), Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Λ. Κανέλλη («Κ»ΚΕ), Π. Κρητικός (ΠΑΣΟΚ), Ν. Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ), Σ. Παπαθεμελής (ΠΑΣΟΚ), Α. Πεπονής (ΠΑΣΟΚ), Α. Τζέκης («Κ»ΚΕ), Δ. Τσοβόλας (ΔΗΚΚΙ), Γ. Χουρμουζιάδης («Κ»ΚΕ). Επίσης η αντιδραστική εθνικιστική «Διακήρυξη» υπογράφεται από γνωστούς τουρκοφάγους όπως οι Ν. Σαρρής, Χ. Γιαλουρίδης, Κ. Ζουράρις, Γ. Μεταλληνός, και άλλους εθνικιστές στρατιωτικούς και ιεράρχες. Ένα νέο 2ο «Δίκτυο 21».

Το κείμενο αυτό της «Διακήρυξης για το Κυπριακό» δεν είναι μόνο αντιμαρξιστικό αστικό επειδή απουσιάζει κάθε ταξική αναφορά της κυπριακής κοινωνίας (έλληνες-τούρκοι, καπιταλιστές, εργάτες, αγρότες, κλπ.) αλλά και ακραία αντιδραστικό εθνικιστικό, επειδή έχει συνταχθεί στο πνεύμα των «χαμένων πατρίδων»(!) και μιλάει για «ενταφιασμό του κυπριακού ελληνισμού»(!), «ελληνοκύπριους που έχυσαν το αίμα τους»(!), «τρίτο Αττίλα»(!), κλπ. για να κορυφωθεί και καταλήξει το εθνικιστικό παραλήρημα: «Οι Έλληνες έχουμε συνείδηση ότι στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή ολόκληρου του Ελληνισμού. Υποχώρηση τέτοιων διαστάσεων στην Κύπρο θα σημάνει υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα. Οφείλουμε σήμερα να πράξουμε αυτό που ήξεραν να πράττουν πάντα οι Ελεύθεροι Έλληνες. Να πούμε ΟΧΙ»!!! («Ρ» 3.12.2002).

Μάλιστα είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο εκφυλισμού και εθνικιστικής κατρακύλας η ηγεσία του «Κ»ΚΕ ώστε ακόμα και ο γνωστός ναζιφασίστας Γ. Καρατζαφέρης διαλαλεί «καθημερινά» ότι, σε σχέση με τ' άλλα κόμματα στα «εθνικά θέματα» βρίσκεται «πιο κοντά στο ΚΚΕ»(!) και τελευταία σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Penthouse» (τεύχος Νοέμβρη-Δεκέμβρη 2002) και σε ερώτηση «αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Αριστερά, για παράδειγμα με την Αλέκα Παπαρήγα» απάντησε: «Βέβαια! Με πολύ χαρά. Αυτή τη στιγμή με την Αλ, Παπαρήγα συμφωνώ περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό στα εθνικά θέματα. Είμαστε δυο ξεχωριστοί πολιτικοί πόλοι που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση, στα νέα τάξη πραγμάτων και στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως αυτός εκφράζεται σήμερα με τις κατακτήσεις χωρών».

Να, λοιπόν, το εθνικιστικό κατάντημα της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ και το μέγεθος της κατρακύλας της. Ας σημειωθεί με την ευκαιρία ότι ο αστικός παραπλανητικός όρος «ιμπεριαλισμός» του Καρατζαφέρη δεν έχει καμία σχέση με τη μαρξιστική-λενινιστική έννοια του όρου.

 


Μοναρχοφασιστικός συρφετός στο Μακρυγιάννη

Πάλι φέτος συγκεντρώθηκε στου Μακρυγιάννη ο συνήθης μοναρχοφασιστικός συρφετός αρχίζοντας από τα μέλη και τους οπαδούς των ναζιφασιστικών μοναρχοφασιστικών οργανώσεων ως εκείνων της Νέας Δημοκρατίας.

Από πλευράς Οργανώσεων συμμετείχαν όλα τα παρακλάδια των μοναρχοφασιστικών Οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του "ΛΑΟΣ" του Γ. Καρατζαφέρη, που δεν συμμετείχε ο ίδιος. Αυτό προκάλεσε την οργή των άλλων φασιστικών Οργανώσεων, εμποδίζοντας τον εκπρόσωπό του να καταθέσει στεφάνι.

 

Το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ απέφυγε αυτή τη φορά να στείλει επίσημη αντιπροσωπεία παρά το ότι πολύ οπαδοί-μέλη της συμμετείχαν στη φασιστική αυτή φιέστα.

Αυτό το έκανε όχι επειδή έχει αλλάξει στάση και χαρακτήρα αλλά γιατί δεν θέλει να εκτεθεί πολιτικά στα μάτια του λαού ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, παριστάνοντας έτσι τη "δημοκρατική" δύναμη για παραπλάνηση του λαού και απόκρυψη του πραγματικού της προσώπου με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.


ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «Κ»ΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ή η δουλοπρεπής απολογία του «Ριζοσπάστη» στους μοναρχοφασίστες συμμάχους του

Στις 17 Νοέμβρη κατά τις 10:30 ακούγεται ξαφνικά εκκωφαντικός θόρυβος επί της Πατησίων έξω από το Πολυτεχνείο προερχόμενος από προκλητικά συνθήματα υπέρ του μοναρχοφασιστικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν κάμποσες δεκάδες τραμπούκων ΟΝΝΕΔιτών, φρουρά του Μεϊμαράκη που πήγανε να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου. Η επέλαση των τραμπούκων της ΝΔ θύμιζε από την άφιξή τους, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους ακόμα και μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου και ως την αποχώρησή τους τη «δοξασμένη» εποχή της φασιστικής καραμανλικής ΕΚΟΦ.

Η προκλητικότητα των ΟΝΝΕΔιτών-Μεϊμαράκη αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση όταν είναι γνωστό ότι μοναρχοφασίστες στρατοκράτες που επέβαλαν, με εντολή των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, τη στρατιωτικοφασιστική διχτατορία, προέρχονταν από το δικό τους χώρο, τη μοναρχοφασιστική καραμανλική ΕΡΕ.

Απ' τις νεολαίες που υπήρχαν κοντά στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου («Κ»ΝΕ-ΝΑΡ) μόνο η νεολαία του ΝΑΡ αποδοκίμασε την προκλητική φασιστική συμπεριφορά των τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ, Οι «Κ»Νίτες, νεολαίοι του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ, αντί να αποδοκιμάσουν τους τραμπουκισμούς των ΟΝΝΕΔιτών και τα προκλητικά συνθήματα κάθονταν αμήχανοι και αποσβολωμένοι, αποδεχόμενοι παθητικά τη φασιστική στάση των ΟΝΝΕΔιτών.

Παρά την επαίσχυντη στάση της η «Κ»ΝΕ, δηλ. το ότι απείχε από κάθε αποδοκιμασία, είναι τέτοια η δουλικότητα της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας των Φλωράκη-Παπαρήγα απέναντι στο μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ που αμέσως την επομένη ο «Ριζοσπάστης» (19.11.2002) μ' έναν δουλοπρεπή τρόπο έσπευσε να απολογηθεί στην ηγεσία της ΝΔ με το παρακάτω κατάπτυστο σχόλιο απαντώντας-διαψεύδοντας τον τηλεοπτικό σταθμό του «ΑΝΤ1» που «χρέωσε»-απέδωσε στην «Κ»ΝΕ τις παραπάνω αποδοκιμασίες.

«Στους νεολαίους της ΚΝΕ «χρέωσε» ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 την ένταση που προκλήθηκε στο Πολυτεχνείο την ώρα που κατέθετε στεφάνι στο μνημείο ο κ. Μεϊμαράκης εκ μέρους της ΝΔ, την Κυριακή το πρωί. Συγκεκριμένα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού ειπώθηκε ότι οι ΚΝίτες εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνου από τη ΝΔ.

Θα πρέπει να γνωρίζει όμως, το δημοσιογραφικό επιτελείο ή τουλάχιστον η διεύθυνση του σταθμού, ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε λύνουν με τέτοιους τρόπους τις διαφορές τους με τη ΝΔ. Ούτε της επιφυλάσσουν διαφορετική μεταχείριση από τον άλλο γνήσιο φορέα της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν λοιπόν, οι ΚΝίτες που εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνου από τη ΝΔ και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1, όταν λένε ορισμένα πράγματα δημόσια, να τα ψάχνουν πρώτα λίγο καλύτερα». («Ρ» 19.11.2002, σελ. 5)

Κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

 


ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΕΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, ρώσος φιλοσοφος

Το κομμουνιστικό κοινωνικό καθεστώς στη χώρα μου δεν αποτελεί παρέκκλιση

 

(Από το βιβλίο του Α. Ζινόβιεφ «Το ρώσικο πεπρωμένο», Μόσχα 1999, σελ. 370-372). Μετάφραση από τα Ρώσικα: Δημήτρης ΠΑΝΟΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ '44 - ηρωική λαμπρή σελίδα της πάλης του λαού κατά του αγγλικού ιμπεριαλισμού και σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα των προδοσιών τη ηγεσίας του Σιάντου

Η ηρωική εξέγερση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά το Δεκέμβρη του '44 κατά του αγγλικού ιμπεριαλισμού και των ντόπιων μοναρχοφασιστών υποστηριχτών του είναι μια απ' τις πιο λαμπρές σελίδες της πάλης του ελληνικού λαού για λευτεριά και ανεξαρτησία και συνάμα ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα των προδοσιών της δεξιάς και οπορτουνιστικής ηγεσίας Σιάντου και της ήττας του ΕΑΜικού λαϊκοεπαναστατικού κινήματος. Και είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα των προδοσιών και της ήττας του ΕΑΜικού κινήματος, γιατί χωρίς την ήττα του Δεκέμβρη ήταν αδύνατη η κορυφαία και τελευταία προδοσία: η ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Βάρκιζας.

Η ήττα του Δεκέμβρη αποτελεί την πρώτη και εντελώς απαραίτητη προϋπόθεση για να οδηγηθεί το επαναστατικό κίνημα στην κορυφαία και τελευταία προδοσία, την προδοτική συμφωνία της Βάρκιζας: ακριβώς αυτό ήταν το ΣΧΕΔΙΟ των άγγλων ιμπεριαλιστών (=να συντριβεί οπωσδήποτε το κίνημα του Δεκέμβρη του '44) που εφάρμοσε αριστοτεχνικά με επιτυχία και «πέρασε» με θαυμαστή μαεστρία στο ΕΑΜοΕΛΑΣίτικο κίνημα ο πράκτοράς του στο ΚΚΕ Γ. Σιάντος.

Οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές είχαν από πολύ νωρίς αποφασίσει να συντρίψουν το επαναστατικό ΕΑΜοΕΛΑΣίτικο κίνημα (καθοδηγούμενο από το ΚΚΕ): δηλαδή από τότε που απέτυχαν να προωθήσουν τη μαζικοποίηση του ΕΔΕΣ και των άλλων πρακτόρικων Οργανώσεών του στη χώρα μας. Ακριβώς από τότε επεξεργάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια και το σχέδιο συντριβής του επαναστατικού ΕΑΜοΕΛΑΣίτικου κινήματος -σχέδιο που πέρασε από διάφορες φάσεις και που η αναφορά σ' αυτές δεν είναι του παρόντος- χρησιμοποιώντας για την προώθησή του και την επίτευξη του τελικού σκοπού (=τη συντριβή του κινήματος) 1) τη ντόπια μοναρχοφασιστική αντίδραση, 2) τις αγγλόδουλες δυνάμεις στο χώρο του ΕΑΜ και πρώτα απ' όλα 3) τον πράκτορά τους στις γραμμές του ΚΚΕ Γ. Σιάντο.

Η σύγκρουση-ήττα του Δεκέμβρη με τον αγγλικό ιμπεριαλισμό αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση για τον προδοτικό ρόλο του Σιάντου, η οποία συνάμα αποκαλύπτει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι ενήργησε συνειδητά ως πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις και εκτελεστής του σχεδίου των άγγλων, επειδή ενώ δεν συγκεντρώνει τις υπαρκτές και απαραίτητες στρατιωτικές δυνάμεις, αναγκαίες για τη νίκη του ΕΛΑΣ παρά ταύτα επιλέγει τη σύγκρουση με τον αγγλικό ιμπεριαλισμό. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Αν δεν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις, τότε γιατί επέλεξε τη σύγκρουση σ' αυτή την εντελώς «ακατάλληλη» χρονική στιγμή για την πιο κρίσιμη και αποφασιστική αναμέτρηση του κινήματος με τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και δεν την ανέβαλλε για αργότερα, σε ευνοϊκότερο για τη νίκη του κινήματος χρόνο; (Είναι ακόμη γνωστή η έκθεση Μακρίδη σύμφωνα με την οποία ο ΕΛΑΣ θα νικούσε στη σύγκρουση του Δεκέμβρη αν είχαν πάρει μέρος σ' αυτή όλες οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ).

Όμως ο Σιάντος με εντολή των άγγλων αναλαμβάνει να πράξει εντελώς το αντίθετο, δηλ. να εφαρμόσει- "περάσει" το σχέδιο τους "σέρνοντας" το κίνημα στη σύγκρουση του Δεκέμβρη με στόχο την ήττα και συντριβή του, παίρνοντας μάλιστα γι' αυτό το σκοπό και τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί οπωσδήποτε η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου και επιτευχθεί ο στόχος των άγγλων ιμπεριαλιστών, δηλ. η ήττα του επαναστατικού κινήματος και η νίκη των αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων - ντόπιου μοναρχοφασισμού:

- πρώτο, απομακρύνει απ' την Αθήνα και δεν αφήνει να πάρουν μέρος στη μάχη κατά των άγγλων οι κύριες δυνάμεις του ΕΛΑΣ,

- δεύτερο, καταργεί αυθαίρετα το γενικό Αρχηγείο του ΕΛΑΣ ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο εφαρμογής του αγγλικού σχεδίου,

- τρίτο, αφήνει να περάσει στην Αθήνα ένοπλο σύνταγμα των άγγλων και άλλα στρατεύματα απ' τη Θεσσαλονίκη που πήραν μέρος στη μάχη του Δεκέμβρη.

Παραθέτουμε με την ευκαιρία, συμπληρωματικά γι' αυτό το ζήτημα, τη σημαντική αλλά και πολύ αποκαλυπτική νια τον προδοτικό και πρακτορικό ρόλο του Σιάντου μαρτυρία του Θόδωρου Καλλίνου (Αμάρμπεη): «Εγκατέστησα Σταθμό Διοίκησης της Μεραρχίας στη Χασιά. Με κάλεσε η αδικαιολόγητα ανασυσταθείσα Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, εφόσον υπήρχε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Ήταν στη Μονή Κλειστών πάνω από τη Χασιά, ο Γραμματέας του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος, οι Υποστράτηγοι Εμμανουήλ Μάντακας και Χατζημιχάλης και ο Λευτέρης Αποστόλου. Τους ενημέρωσα για την κίνηση της Μεραρχίας. Ο Σιάντος μου είπε "θα διαθέσεις το 42 Σύνταγμα στο Α' Σώμα του ΕΛΑΣ της Αθήνας και εσύ με το 52 Σύνταγμα και το 6ο Σύνταγμα του Πειραιά θα καλύψεις τον τομέα Φάληρο -Πειραιά μέχρι Ελευσίνα". Πήγα στη Μάνδρα να υποδεχθώ το 52 Σύνταγμα. Τηλεφώνησα στο Σιάντο: "Έφτασε στη Μάνδρα το βρετανικό Σύνταγμα από τη Θεσσαλονίκη, θα το αφοπλίσουμε". Στην απάντηση του: "Να το αφήσετε να περάσει" του είπα: "Αύριο αυτό το Σύνταγμα θα μας πολεμάει στην Αθήνα". Ο Σιάντος επανέλαβε: "Να το αφήσετε να περάσει". Το αφήσαμε οπλισμένο να φθάσει στην Αθήνα» («ΕΛΛΑΔΑ», Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2002, σελ. 3, πρώτη στήλη αριστερά).

Τα μέτρα αυτά ήταν εκείνα που εξασφάλισαν τη στρατιωτική νίκη των άγγλων ιμπεριαλιστών στη σύγκρουση του Δεκέμβρη, παρά την ηρωική πάλη του λαού Αθήνας-Πειραιά και όχι το ότι «η καθοδήγηση του ΚΚΕ δεν πίστεψε στη δυνατότητα της νίκης και δεν προχώρησε στην αποφασιστική αναμέτρηση» («Λαϊκός Δρόμος», 7.12.2002), όπως ισχυρίζονται οι διάφοροι δεξιοί οπορτουνιστές και οι χρουστσοφικοί ρεβιζιονιστές των "Κ"ΚΕ-Συνασπισμού για να δικαιολογήσουν τις απανωτές προδοσίες που τις εμφανίζουν ως "λάθη"(!) και αποκαταστήσουν τον πράχτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις Γ. Σιάντο (έτσι τον είχε χαρακτηρίσει το Κόμμα με βάση τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει, όταν ερευνήθηκε η περίπτωση του στο «Πόρισμα της Επιτροπής για την υπόθεση Σιάντου (13.10.50)» («Το ΚΚΕ», Επίσημα Κείμενα, τόμος έβδομος, 1949-1955, σελ. 541, Αθήνα 1995).

Ο Νίκος Ζαχαριάδης αναφερόμενος στο Δεκέμβρη του '44, σημειώνει:

«Παρά την ηρωική πάλη του λαού στην Αθήνα και στον Πειραιά, όλος ο αγώνας ήταν μια πολιτικά απροετοίμαστη και στρατιωτικά πρόχειρη και σπασμωδική προσπάθεια, που έφερε στην ήττα. Γεγονός που πρέπει να μάθει σήμερα το κόμμα, είναι ότι το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ δεν προείδε, δεν προετοίμασε, δεν οργάνωσε και δε διεύθυνε τη μάχη του Δεκέμβρη. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέχτηκε κατά τρόπο απαράδεχτο και ακατανόητο τη μονοπωλιακή διαχείριση του Δεκέμβρη από το Γ. Σιάντο. Ο Γ. Σιάντος κατάργησε αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, το γενικό αρχηγείο του ΕΛΑΣ και ίδρυσε την ΚΕ του ΕΛΑΣ, όπου έκανε αυτό που ήθελε. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ. Σιάντος με προσωπική διαταγή του στις 17 του Δεκέμβρη 1944, άφησε και μπήκε περνώντας μέσα από τη διάταξη μας στη Γκάζα, έξω από την Αθήνα, ανενόχλητο, ένα σύνταγμα άγγλων, που μπήκε έτσι στην Αθήνα, και πήρε μέρος στις μάχες ενάντια στα τμήματα μας που πάλευαν ηρωικά. Στο ίδιο διάστημα και απ' τη Θεσσαλονίκη φεύγαν ανενόχλητα αγγλικά στρατεύματα για την Αθήνα, ενώ οι κυρίες δυνάμεις του ΕΛΑΣ δεν παίρναν μέρος στη μάχη κατά των άγγλων. Αυτά όλα μόνο σαν προδοσία μπορούν να χαρακτηριστούν. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έμενε ξένο και αμέτοχο απ' όλα αυτά, που ούτε και κατοπινά τα συζήτησε, ούτε τα καταδίκασε, όπως δε συζήτησε ούτε καταδίκασε την άλλη προδοσία, τη συμφωνία της Γκαζέρτας» (Ν. Ζαχαριάδη: "Δέκα χρόνια πάλης", σελ. 16-17).


 

Ιωσήφ Στάλιν: 123 χρόνια από τη γέννησή του

ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΣΤΑΛΙΝ!

Κωνσταντίν ΣΙΜΟΝΟΦ, Ρώσος ποιητής

Σύντροφε Στάλιν, άραγε δεν μας ακούς συ τώρα;
Το ξέρουμε πολύ καλά, πως μας ακούς εμάς.
Και ούτε μάνα γιο, την τρομερή ετούτη ώρα
θυμόμαστε εσένα τους εχθρούς να πολεμάς

Μια τέτοια φοβερή επέτειο, καταραμένη
δεν γνώρισε ποτέ κανείς μας σ' όλη τη ζωή.
Μα η καρδιά κάθε γενναίου άντρα, στρατευμένη,
με τους εχθρούς στις μάχες πιο γερά θ' ατσαλωθεί.

Τις μέρες, που γιορτάζαμε, περνούσαμε λεβέντες
μπροστά σου. Δεν σκεφτόμασταν πολέμους συμφορές.
Χαιρόμασταν με γέλια και τραγούδια σ' όλα αφέντες.
Και ξάφνου μες σε μάχες πέσαμε αιματηρές.

Εκείνη που γιορτάζανε με σένα μπρος στα τείχη
του Κρεμλίνου μας την πρόσχαρη τρανή γιορτή
της Επανάστασης του Οχτώβρη, φέτος, όπου τύχει
για την πατρίδα μάχονται στο χρέος τους πιστοί.

Σύντροφε Στάλιν, ω, με μια καρδιά, ψυχή με σένα
οι γιοι σου πολεμούν το φασισμό με ηρωισμό!
Πιστεύουμε με γρανιτένια πίστη όλοι σ' ένα
ιερό σκοπό, στη νίκη τη γοργή, το λυτρωμό.

Θερμή αγάπη του λαού μας μες στην καρδιά του μένει.
Παρά τα βάσανα, το αίμα και τους χαλασμούς,
θα δυναμώσει η φιλία μας, δοκιμασμένη.
Η πίστη της Ρωσίας τ
ο σπαθί για τους λαούς.

Ξανά θα βγούμε στην Πλατεία στο λαμπρό γιορτάσι,
αφού θα φέρουμε τη νίκη μας, που καρτερώ.
Και θα σε δούμε εκεί σαν η χαρά θα καλοφτάσει
απάν απ' το ποτάμι του λαού το γιορτερό.

Και όλοι εμείς τη φανταρίστικη απλή σου χλαίνη
σαν ευτυχία μας θα δούμε με χαρά ξανά.
Μετά τις μάχες θα 'ναι η όψη λίγο γερασμένη
στο πρόσωπό σου, αγαπητό παντοτινά.

Νοέμβρης 1941

Μετάφραση από τα ρώσικα:
Δημήτρης ΠΑΝΟΣ


Αποφάσεις της Σύσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών οργανώσεων

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ!

Στην περίοδο ως το τέλος του 2002, κατά την οποία θα έχει την προεδρία η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την σύνδεση 10 ακόμα νέων κρατών μελών. Αυτή η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναπόσπαστο τμήμα των σχεδίων της για τη δημιουργία των "Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" και την πραγματοποίηση μιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης, η οποία θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα θα ανταγωνίζεται μαζί της.

Η Ένωση της Ευρώπης στη βάση των συμφερόντων των μονοπωλίων και των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων πραγματοποιείται σε βάρος των εργατών, των λαών των μικρότερων εθνών της Ευρώπης. Η δημιουργία αυτής της ιμπεριαλιστικής παγκόσμιας δύναμης με τους δικούς της πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και κρατικούς θεσμούς και το δικό της νόμισμα αποσκοπεί στην ένταση της ιμπεριαλιστικής "παγκοσμιοποίησης" και την εκμετάλλευση των λαών του κόσμου. Η ΕΕ έχει η ίδια δηλώσει ότι στο λεγόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ψηφίσει μια σειρά αντιδραστικούς νόμους, οι οποίοι περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργατών και του λαού, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της πολιτικής διαμαρτυρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα αντιδραστικό δημιούργημα στα χέρια των μονοπωλίων.

Η διεθνής σύσκεψη των μαρξιστικών λενινιστικών Οργανώσεων καλεί τους εργάτες και τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, την ιμπεριαλιστική "παγκοσμιοποίηση" και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να πάρουν μέρος σ' αυτές, διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής των προέδρων και πρωθυπουργών της ΕΕ στις 14 Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται οι υποκινούμενες απ' τις ΗΠΑ απεργίες-διαδηλώσεις της αντίδρασης ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση Τσάβες

Στη Βενεζουέλα η απεργία-λοκάουτ, την οποία είχε κηρύξει η αντιπολίτευση απ' τις αρχές Δεκέμβρη για να εξαναγκάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες σε παραίτηση, συνεχίζεται όπως επίσης και οι διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στην πραγματικότητα οι απεργίες-λοκάουτ στη Βενεζουέλα είναι έργο των μεγαλοκαπιταλιστών επειδή φοβούνται ενδεχόμενες κρατικοποιήσεις και τον έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα.

Συμπαραστάτες στο έργο τους, έχουν και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, οι οποίοι υποκίνησαν, οργάνωσαν και στήριξαν το φασιστικό πραξικόπημα των βιομηχάνων, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Καρμόνα, του Απριλίου που απέτυχε. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ζωτικά για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας -είναι ο κύριος αγοραστής- που είναι η πέμπτη χώρα στη εξαγωγή του "μαύρου χρυσού" παγκοσμίως και όγδοη στην παραγωγή του.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού αυτής της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Όμως ο τωρινός πρόεδρος, που κέρδισε τις εκλογές του 1998 και του 2000 με ποσοστό 56% είναι δημοφιλής γιατί έχει πάρει μέτρα στήριξης των εξαθλιωμένων και φτωχών και επιπλέον έχει ψηφίσει δυο νόμους που αναμένονται να εφαρμοστούν στις αρχές του χρόνου, το νόμο για τη γη και το νόμο για το πετρέλαιο που θίγουν αντίστοιχα τους τσιφλικάδες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Σοσιαλδημοκρατικό «Κ»ΚΕ - Μαχητικός σημαιοφόρος του εθνικισμού: Από το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό στην ανοιχτή συγχώνευση με τον αντιδραστικό αστικό εθνικισμό

Μοναρχοφασιστικός συρφετός στο Μακρυγιάννη

Πρωτοφανής δουλικότητα του «Κ»ΚΕ απέναντι στη ΝΔ

Αλεξάντρ Ζινόβιεφ: Θα υπάρξει αιώνες και χιλιετηρίδες ιδανικό κοινωνικό καθεστώς

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ '44 - ηρωική λαμπρή σελίδα της πάλης του λαού κατά του αγγλικού ιμπεριαλισμού και σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα των προδοσιών τη ηγεσίας του Σιάντου

Ιωσήφ Στάλιν: 123 χρόνια από τη γέννησή του

Κωνσταντίν Σιμονόφ: Σύντροφε Στάλιν! (ποίημα)

Αποφάσεις της Σύσκεψης των μ-λ οργανώσεων: Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων! Όχι στην ιμπεριαλιστική ΕΕ!

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι υποκινούμενες απ' τις ΗΠΑ απεργίες-διαδηλώσεις της αντίδρασης ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση Τσάβες

 

 

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55