Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 159 1-15/7/2003Αρ. Φύλ. 158 15-31 Μάη 2003
Η χρουστσοφική γραμμή του «Κ»ΚΕ - γραμμή διαιώνισης του καπιταλισμού, υπεράσπισης και εξάλειψης του σοσιαλισμού και παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις σοσιαλιστικές χώρες

α. Ο αντεπαναστατικός και διασπαστικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ απ' το '56 ως τη διάλυση του ρεβιζιονιστικού στρατοπέδου και της Σοβιετικής Ένωσης

Το σημερινό «Κ»ΚΕ, παρά τις δημαγωγικές αναφορές σε «σοσιαλισμό»-«λαϊκή εξουσία»-«λαϊκή οικονομία», κλπ. και την καπηλεία των επαναστατικών αγώνων του ΚΚΕ 1918-55 εκ μέρους της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας των Φλωράκη-Παπαρήγα αλλά και των παλιότερων ηγεσιών Κολιγιάννη-Παρτσαλίδη, κλπ., δεν έχει καμιά σχέση με το μαρξισμό ούτε με το ΚΚΕ 1918-55,

 

 

 

 

 

Συνεχίζεται


Επικίνδυνες προσπάθειες φίμωσης της ιστορικής έρευνας και παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών

Σε άρθρο-ρεπορτάζ της Αγνής Βραβορίτου στην «Ελευθεροτυπία» (24.5.2003) με τίτλο «Απειλές και μηνύσεις κατά καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - καταγγέλλουν φίμωση της Ιστορίας» σύμφωνα με την εφημερίδα: «Στην "πυρά" αυτή τη φορά, όπως υποστηρίζουν, τίθεται το βιβλίο του καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Μαλακάση, ο οποίος έγραψε το πόνημα: "Το Φαινόμενο του Δωσιλογισμού στη Λευκάδα, 1943-1944, και η Διαμόρφωση του Μεταπολεμικού Κράτους." Εναντίον του συγγραφέα και κατά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει καταθέσει μήνυση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λευκάδας, που πρόκειται να εκδικαστεί στις 13 Ιουνίου 2003, ο Ευάγγελος Γιαννουλάτος, επειδή γίνεται αναφορά στον εκλιπόντα πατέρα του, που διετέλεσε διοικητής της Λευκάδας».

 Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται: «Προσπάθεια φίμωσης της ιστορικής έρευνας και μελέτης, η οποία στρέφεται εναντίον των καθηγητών της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, καταγγέλλεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με ενορχηστρωμένη προσπάθεια εκβιασμών και δυσφήμισης, που εκτείνεται με απειλητικά τηλεφωνήματα ακόμη και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που πραγματοποιούν τη διδακτορική διατριβή τους», και ότι η ποινική δίωξη κατά ερευνητών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «θεωρείται από τις πρυτανικές αρχές και το διδακτικό προσωπικό ως προσπάθεια φίμωσης του ερευνητικού έργου». («Ελευθεροτυπία» 24.5.2003, σελ. 57).

Σε σχέση με τα παραπάνω είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι η οποιαδήποτε ποινική δίωξη σε βάρος ερευνητών επισημανθεί ότι η οποιαδήποτε ποινική δίωξη σε βάρος ερευνητών επιστημόνων και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνιστά:

πρώτο, σαφή προσπάθεια φίμωσης του πανεπιστημιακού ερευνητικού έργου,

δεύτερο, παρεμπόδιση της αποκάλυψης της ιστορικής αλήθειας σχετικά με το υπαρκτό και πασίγνωστο στην περίοδο της τριπλής φασιστικής Κατοχής (ιταλο-γερμανο-βουλγάρικης) αλλά ακόμα ανεξερεύνητο επιστημονικά φαινόμενο του δωσιλογισμού, έρευνα επιβεβλημένη και αναγκαία που όμως ως τώρα παραμένει «ταμπού» για τους ιστορικούς, αλλά που έχει εξαιρετικά επίκαιρη σημασία, προπαντός σήμερα σε μια πολύ δύσκολη και πολύπλοκη ιστορική περίοδο για τη χώρα. (Η επιστημονική έρευνα αυτού του φαινομένου θα αποτελέσει πηγή φρονηματισμού για τις νεότερες γενιές).

τρίτο, ποινικοποίηση της επιστημονικής ιστορικής έρευνας,

τέταρτο, ποινικοποίηση της ελεύθερης διακίνησης των επιστημονικών ιδεών,

πέμπτο, δραστικό περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής,

έκτο, αναβίωση και επαναφορά του κλίματος φασιστικής καταπίεσης των δεκαετιών 1950-1960 και της χουντικής επταετίας. 

 


Φασιστικές επιθέσεις της ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ

Τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα


Γρηγόρης Λαμπράκης -
40 χρόνια απ' τη δολοφονία του

Φέτος το Μάη συμπληρώνονται 40 χρόνια απ' τη στυγερή δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ

 

Στον ήρωα Λαμπράκη
Κώστα Βάρναλη

Σε φάγαν οι φασίστες σκύλοι, Ελλάδα,
με μάσκα ή χωρίς μάσκα, ξένοι, ντόπιοι.
Εσύ 'σουνα, Λαμπράκ' η αιώνια Ελλάδα,
φως, αρετή, παληκαριά και πρώτος!

Χρόνια και χρόνια, Μάνα οι δουλέμποροι

 


Αχιλλέας Φασούλας

Στις 6 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» ανεπάντεχα από κοντά μας

 


Μιλτιάδης Πορφυρογένης

Κι αν είναι κ' έρθουν χρόνια δίσεκτα, πέσουν καιροί οργισμένοι,
μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!...
Για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα!
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

 

21.2.2003
Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

 


Στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Ζαχαριάδη

Με το Νίκο Ζαχαριάδη στο Νταχάου

Συνεχίζουμε με τη μαρτυρία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ, που και αυτή διαψεύδει εκ νέου, μετά από εκείνες του ΟΣΚΑΡ ΧΙΝΚΕΛ και του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ, τις αθλιότητες των αδίστακτων λασπολόγων αντιζαχαριαδικών-αντιΚΚΕ 1918-55 εκδοτών των περιοδικών "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ"-"ΣΤΑΛΙΝ", κλπ.

Συνέχεια από το φ. 156

Η "αυτοδιοίκηση"

...Οι ναζί έλυσαν εύκολα το πρόβλημα διαχείρισης των εκατοντάδων χιλιάδων κρατουμένων στα στρατόπεδα. Ανέθεσαν την "αυτοδιοίκηση" - ας την πούμε έτσι - στους κρατούμενους. Τους χιλιάδες γραφιάδες Ες-Ες τους έστειλαν στο μέτωπο. Η δουλειά ήταν πολλή. Εισαγωγή κρατουμένων, καταγραφή, αριθμός κράτησης, αφαίρεση των ενδυμάτων και γενικότερου ρουχισμού - ντύσιμο με ριγέ στολές - αφαίρεση παπουτσιών και αντικατάστασή τους με τσόκαρα, μεταφορές κρατουμένων, διαγραφές πεθαμένων και άλλα. Η "αυτοδιοίκηση" στηρίχτηκε στους Γερμανούς κρατουμένους, κυρίως λόγω γλώσσας, αλλά θα έπρεπε να ξέρουν και λίγα γράμματα. Στο Νταχάου, το 80% της αυτοδιοίκησης το κράταγαν οι κομμουνιστές-σοσιαλιστές, δηλαδή οι πρώτοι κρατούμενοι. Από αυτούς πήραν για να βοηθήσουν λόγω πείρας, όταν έγιναν κι άλλα στρατόπεδα.

Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης κυκλοφορούσαν ελεύθερα σε όλα τα σημεία του στρατοπέδου, ακόμη και στο χώρο της Διοίκησης, αρκεί να φορούσαν ένα από τα περιβραχιόνια που τους παραχωρούσε η Διοίκηση και το οποίο έγραφε: "Όρντνουνγκ Ντίενοτ". Για την τάξη.

Έτσι, αν όχι όλα, τα περισσότερα στρατόπεδα των ναζί ήταν αυτοδιοικούμενα. Οι Γερμανοί κρατούμενοι του στρατοπέδου, πολιτικοί η ποινικοί, είχαν επισκεπτήριο από τους συγγενείς τους, που όμως δεν γινόταν μέσα στο στρατόπεδο, αλλά σε κάποιο οίκημα της κωμόπολης του Νταχάου.

Γεια σας. Μήπως κανείς σας με γνωρίζει;

Στο Νταχάου φτάσαμε στα τέλη Οκτωβρίου του 1943. Ήταν μεσάνυχτα και μας βάλανε να περιμένουμε στη συμβολή δυο κτιρίων. Κρύο τσουχτερό. Ησυχία απόλυτη. Όλο το στρατόπεδο κοιμάται. Το πρωί στις 5.00 η ώρα, μεγάλος σαματάς. Μια τεράστια πλατεία που απλωνόταν μπροστά μας γέμισε με χιλιάδες ανθρώπους.

Η Απέλ-πλατς, η πλατεία, ήταν ο χώρος όπου γίνονταν το προσκλητήριο και όπου συγκροτούνταν τα τμήματα εργασίας για να φύγουν για δουλειά στα εργοστάσια, που όλα ήσαν έξω η γύρω από το στρατόπεδο. Λίγο νωρίτερα μια σκιά μας ζύγωσε. Ήταν ένας άνθρωπος ντυμένος με τα ριγέ ρούχα του στρατοπέδου και στο αριστερό του χέρι είχε περασμένο ένα λευκό περιβραχιόνιο.

Ήμασταν κάπως απόμακρα από τον κυρίως χώρο της Απέλ-Πλατς, που δεν είχε φωτισμό και που το φώτιζαν οι ανταύγειες των φώτων του στρατοπέδου. Θα αναφέρω επί λέξει τη στιχομυθία με αυτό τον άνθρωπο:

-Γεια σας. Μήπως κανείς σας με γνωρίζει;

- Όχι (η απάντηση, μας).

- Ακούστε προσεκτικά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Εδώ μέσα είναι κόλαση, ατσαλωθείτε για να αντέξετε, μην τα χάσετε, τα μάτια σας ανοιχτά και τα λόγια σας μετρημένα.

Πρώτον, θα δώσετε τα στοιχεία σας. Θα σας ρωτήσουν για το επάγγελμα σας. Για τους εργατοτεχνίτες δεν υπάρχει πρόβλημα. Στους διανοούμενους απευθύνομαι. Εσείς δεν θα πείτε την πραγματική σας απασχόληση (υπάλληλος, δάσκαλος, φοιτητής, κλπ.) αλλά θα βρείτε ένα εργατοτεχνικό επάγγελμα-τσαγκάρης, ράφτης, κουρέας, υδραυλικός. Μην το φοβάστε που δεν έχετε ιδέα από αυτά. Το Μεσημέρι θα σας εξηγήσω. Επιμένω σ' αυτό και το επαναλαμβάνω γιατί βλέπω στα πρόσωπα σας κάποια αμηχανία, κάποια αμφιβολία.

Δεύτερον, αυτοί ξέρουν ότι κάποτε στις νότιες περιοχές της Ευρώπης ενδημονούσε η ελονοσία. Θα σας ρωτήσουν αν παλιότερα η τώρα τελευταία προσβληθήκατε απ' αυτήν. Και στις δυο περιπτώσεις θα απαντήσετε κατηγορηματικά όχι. Τρίτον, πληροφοριακά ρωτάω αν κανένας από σας έχει στο σώμα του κανένα ωραίο και μεγάλο τατουάζ. Δεν έχω άλλο χρόνο, πρέπει να φύγω. Μην ξεχνάτε αυτά που είπα. Για την ώρα γεια σας, θα τα πούμε το μεσημέρι, γυρίζοντας από τη δουλειά. Είμαι ο Νίκος Ζαχαριάδης.

Έτσι γνωρίσαμε τον αρχηγό και γραμματέα του ΚΚΕ.

Γϊ' αυτά που μας συμβούλεψε ο Ζαχαριάδης θα δώσω τώρα μια εξήγηση όπως μας την είπαν και άλλοι φίλοι μας το μεσημέρι που γύρισαν από τη δουλειά. Για μας το κύριο ερώτημα ήταν: Πως ήξερε ο Ζαχαριάδης ότι έφτασαν Έλληνες; Του το είπαν οι Γερμανοί της "αυτοδιοίκησης". Η Διοίκηση, λόγω της περασμένης ώρας, δεν μπορούσε να μας παραλάβει στο στρατόπεδο.

Άλλωστε οι άνθρωποι της "αυτοδιοίκησης" του έδωσαν το περιβραχιόνιο για να μπορέσει να μας ζυγώσει. Ήμασταν σε απαγορευμένη για τους κρατούμενους περιοχή. Για την πρώτη συμβουλή, να δηλώσουν οι διανοούμενοι κάποιο εργατοτεχνικό επάγγελμα, ο Νίκος Ζαχαριάδης κάτι ήξερε, μια και βρισκόταν στο Νταχάου από το 1941. Έτσι είχε αρκετή εμπειρία από τα τεκταινόμενα, που λέμε. Τα εργοστάσια είχαν οργανωθεί όλα, για γρήγορη και μεγάλη απόδοση, με το σύστημα του καταμερισμού εργασίας. Σε όποιο κι αν πήγαινες, όλο και κάποιο πόστο θα βρισκόταν και για σένα. Όσο για τη δουλειά, τη μάθαινες αμέσως γιατί με το σύστημα καταμερισμού εργασίας που επικρατούσε έκανες πάντοτε το ίδιο πράγμα. Και για να εξηγούμαι καλύτερα, αναφέρω την προσωπική μου περίπτωση και ενός νεαρού δικηγόρου - μακαρίτη τώρα - από τη Ναύπακτο.

Επειδή εκείνο τον Οκτώβρη έκανε υπερβολικό κρύο και με τη σκέψη ότι ένα ραφείο δεν μπορεί ποτέ να είναι στο ύπαιθρο, δηλώσαμε ραφτάδες.

Την πρώτη μέρα στη δουλειά και εγώ κι ο φίλος μου Μίμης Γαλάνης φάγαμε ένα χορταστικό σουλτάν-μερεμετ. Από την άλλη μέρα όμως και με τη βοήθεια των συγκροτούμενων πιάσαμε ο μεν Γαλάνης μηχανή για κουμπότρυπες, εγώ μηχανή για κουμπιά, κι ως την απελευθέρωση οι δυο μας κάναμε εκατομμύρια κουμπότρυπες και ράψαμε εκατομμύρια κουμπιά.

Για τη δεύτερη συμβουλή, της ελονοσίας, εξηγούμαι με πραγματικό περιστατικό. Μετά από κάμποσο καιρό, έφεραν καμιά εκαντοπενηνταριά Καλαματιανούς στο Νταχάου. Ήταν σε ώρα εργασίας κι ούτε που τους πήραμε μυρωδιά. Δεν μπορέσαμε να τους προφυλάξουμε. Αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς πέθαναν στα πειράματα για την ελονοσία. Όσο τώρα για το τατουάζ, αν υπήρχε κανένας με κάτι τέτοιο πάνω τον μπορούσε μετά την καταγραφή του να μην περάσει στο κατώφλι του στρατοπέδου και να οδηγηθεί κατευθείαν στο "αναρρωτήριο": μια ένεση φαινόλης, αφαίρεση του κομματιού με το τατουάζ, επεξεργασία στο εργαστήριο κατεργασίας ανθρώπινου δέρματος, και σε λίγες μέρες ένα ωραιότατο αμπαζούρ που θα στόλιζε κάποια γωνιά στο σαλόνι ενός μεγαλοναζί.

Συνεχίζεται

 

 

Οικονομική εξόρμηση

Με την ευκαιρία 100 χρόνων απ' τη γέννηση του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και 30 χρόνων από τη δολοφονία του στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, μετά 17 χρόνια εξορίας, από την προδοτική σοσιαλδημοκρατική κλίκα των ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ-ΦΛΩΡΑΚΗ

 

Οικονομικές ενισχύσεις - Συνδρομές

Καΐκης Σωτήρης 20,00 Τεκτονίδης Π. 40,00
Γ.Π. 20,00 Παπαδόπουλος Κ. 15,00
Γκέτσιος Γ. 50,00 Κατάθεση ΕΤΕ 24.4.03 80,00
Σίνης Β.. 50,00 Κατάθεση ΕΤΕ 2.5.03 15,00
Χατζηβαμβάκης Γ. 20,00 Κατάθεση ΕΤΕ 5.5.03 16,00
Σιαματέσιος Θ. 15,00 Τσιτσιώκας Γ. 50,00

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Επικίνδυνες προσπάθειες φίμωσης της ιστορικής έρευνας και παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών

Φασιστικές επιθέσεις της ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ

Γρηγόρης Λαμπράκης - 40 χρόνια απ' τη δολοφονία του

Κώστα Βάρναλη: Στον ήρωα Λαμπράκη

Αχιλλέας Φασούλας

Δ. Πάνου: Μιλτιάδης Πορφυρογένης (ποίημα)

Με το Ν. Ζαχαριάδη στο Νταχάου: Μαρτυρία Δημήτρη Σωτηριάδη (συνέχεια από το φ.156)

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55