Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 159 1-15/6/2003Αρ. Φύλ. 159 1-15 Ιούνη 2003
Βαρυσήμαντο άρθρο για τα 80 χρόνια του Μεγάλου Οχτώβρη του 1917

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ,
Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Βίκτορ ΤΙΟΥΛΚΙΝ, συμπρόεδρος της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ
(Πλατιά περίληψη)

Αναδημοσιεύουμε σε αυτό το φύλλο το παρακάτω άρθρο του Βίκτορ Τιούλκιν παρόλο που είναι αφιερωμένο στα 80 χρόνια του μεγάλου Οχτώβρη, επειδή  παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον

Αγαπητοί σύντροφοι στον αγώνα! Εμείς γιορτάζουμε τα 80 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι τώρα έχουμε γιορτή στη γειτονιά μας, πρέπει να τονίσουμε ευθύς εξαρχής

 

 

 

 

 


Η «Αυγή» του '63 διαψεύδει το «Ριζοσπάστη» για τη δολοφονία Γρ. Λαμπράκη

Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» -στα πλαίσια της αντιδραστικής πολιτικής εξωραϊσμού του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, δηλ. της διαφήμισή του ως «δημοκρατικού» κόμματος -παρουσιάζει τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ως «έργο» κάποιου «αόρατου»(!) «παρακράτους» («Ρ» 15.5.2003, 25.5.2003, 3.6.2003, κλπ.) και όχι όπως στην πραγματικότητα ιστορικά συνέβηκε.

Όμως, σ' αντίθεση με τα αντιδραστικά μυθεύματα του «Κ»ΚΕ, είναι γνωστό στους κομμουνιστές-αντιφασίστες και γενικά στη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του λαού μας, ότι ήταν η μοναρχοφασιστική κυβέρνηση της ΕΡΕ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή εκείνη που οργάνωσε, καθοδήγησε και πραγματοποίησε (αστυνομία-ασφάλεια-φασιστικές οργανώσεις) τη δολοφονία του γενναίου και ατρόμητου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη με σκοπό να τρομοκρατήσει και αναχαιτίσει το λαϊκό κίνημα, που εκείνη την περίοδο παρουσίαζε σταθερά ραγδαία ανάπτυξη.

Με την παραπάνω τοποθέτησή του ο  «Ριζοσπάστης», σαράντα χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία, δεν εξωραΐζει μόνο τη σημερινή πολιτική του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, αλλά διαστρεβλώνει πρώτα απ' όλα την ιστορική αλήθεια σχετικά με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Να όμως που έρχεται η «Αυγή» της 24.4.1963 (βλέπε φωτοτυπία) εκείνης της εποχής και διαψεύδει τους χρουστσοφικούς ηγέτες του «Κ»ΚΕ συμμάχους-φίλους της ΝΔ, και το «Ριζοσπάστη» και με πρωτοσέλιδο τίτλο της αποκαλύπτει την ιστορική αλήθεια: «ΝΑ ΦΥΓΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΟΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ», «Η ΕΔΑ και η ΕΚ καταγγέλλουν και προσωπικά τον πρωθυπουργό και καλούν όλους να παραλύσουν το μακάβριο χέρι του φασισμού που χτυπά ήδη τις πόρτες μας». Και παρακάτω στο ίδιο άρθρο με τίτλο «ΑΡΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕΙΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΙΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ» γράφει: «Ο απόστολος της ειρήνης και θύμα των απαίσιων δολοφόνων της ΕΡΕ βουλευτής Λαμπράκης συνεχίζει επί 30 ώρες την απεγνωσμένη πάλη προς το θάνατο...» («Αυγή» 24.5.1063).

Απ' τα παραπάνω είναι φανερό πως η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» εξωραΐζουν: α) την 8ετή φασιστική περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. απ' την καραμανλική ΕΡΕ, β) το σημερινό μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ που είναι συνέχεια εκείνου της ΕΡΕ και γ) διαστρεβλώνουν κατάφορα και προκλητικά την ιστορική αλήθεια, αποδίδοντας τη δολοφονία στο «παρακράτος»(!) και όχι στην κυβέρνηση της ΕΡΕ (Κ. Καραμανλής) τη στιγμή που είναι πασίγνωστο: πρώτο, ότι αυτή οργάνωσε και πραγματοποίησε τη δολοφονία του Λαμπράκη, και δεύτερο, το λεγόμενο «παρακράτος» ήταν αναπόσπαστο τμήμα του φασιστικού αστικού κράτους εκείνης της περιόδου.

Με μια απλή σύγκριση της «Αυγής» (ΕΔΑ) με εκείνη του «Ριζοσπάστη» διαπιστώνει εύκολα κάθε αγωνιστής ότι η ηγεσία του σημερινού χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ κινείται πολιτικά πολύ δεξιότερα και απ' την πολιτική της ηγεσίας της ΕΔΑ που, ας σημειωθεί, δεν ήταν κομμουνιστικό κόμμα αλλά ένα Αριστερό αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό κόμμα.

Να πως η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ προωθεί τη γραμμή του «ξεπεράσματος»(!) των διαχωριστικών γραμμών. Να πως βοηθά και βάζει «πλάτη»-προετοιμάζει με τη στάση της την εκλογική νίκη του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ.

 


Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές απειλούν Λ.Δ. Κορέας-Ιράν-Κούβα

Οι υπ' αριθμόν 1 τρομοκράτες των λαών και όλων των χωρών, αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, απειλούν -μετά την στρατιωτική κατάληψη και κατοχή του Ιράκ-


Ο Σ. Μποσνακίδης για τον Ιωσήφ Στάλιν

Ποια η γνώμη σας για τον Σαντάμ και ποια για τον Στάλιν

 


Βαγγέλης Γκονέζος

Στις 17 Μάη έπαψε να χτυπάει η γενναία καρδιά του κομμουνιστή σταλινιστή συντρόφου Βαγγέλη Γκονέζου

 

 

 

 

 

 


Στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Ζαχαριάδη

Με το Νίκο Ζαχαριάδη στο Νταχάου

Συνεχίζουμε με τη μαρτυρία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ, που και αυτή διαψεύδει εκ νέου, μετά από εκείνες του ΟΣΚΑΡ ΧΙΝΚΕΛ και του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ, τις αθλιότητες των αδίστακτων λασπολόγων αντιζαχαριαδικών-αντιΚΚΕ 1918-55 εκδοτών των περιοδικών "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ"-"ΣΤΑΛΙΝ", κλπ.

Συνέχεια από το προηγούμενο

Συνάντηση με Έλληνες

Μετά η γνωριμία μας με τον Ζαχαριάδη, κι αφού όλο το στρατόπεδο έφυγε για δουλειά, ασχολήθηκαν με μας. Σε κάποιο γραφείο δώσαμε τα στοιχεία μας, στους κρατούμενους της "αυτοδιοίκησης". Εκεί ήσαν και τρεις-τέσσερις των Ες-Ες, οι οποίοι ασχολούνταν με συγκεκριμένα πράγματα- Κατέγραφαν σε οδοντιατρικές καρτέλες τη θέση των χρυσών δοτών των κρατουμένων, κρατούσαν τα στοιχεία όσων είχαν προσβληθεί από ελονοσία και όσων, κατά την κρίση τους διάπλαση ήταν τέτοια ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα. Γδυθήκαμε, κι όλο το ρουχισμό μας μαζί με τις κουβέρτες και τα προσωπικά μας είδη τα παραδόσαμε στο λογιστήριο. Μας έδωσαν και απόδειξη. Μαζί μ' αυτά όμως παραδώσαμε και τ' όνομα μας, κι εγώ από Τάκης Σωτηριάδης, έγινα 57739. Τις πρώτες μέρες έφαγα αρκετές κατραπακές γιατί δεν ήξερα το νούμερο μου στα γερμανικά, με φώναζαν κι εγώ "τρία πουλάκια κάθονταν". Όλοι μας το πάθαμε αυτό.

Έτσι γυμνοί βαδίσαμε καμιά διακοσιαριά μέτρα και χιόνιζε - και πήγαμε στο ντους. Εκεί μας έντυσαν με τα ριγέ ρούχα της φυλακής και μας έδωσαν και από ένα ζευγάρι σαμπό, παπούτσια με πάνινα ψίδια και ξύλινη σόλα. Στη συνέχεια πήγαμε σ ένα παράπηγμα, "καραντίνα" το λέγανε, όπου βρήκαμε κάποιους Έλληνες, που αμέσως μας κατατόπισαν με τα πιο απογοητευτικά λόγια. Νιώθαμε σαν να μπήκαμε στην κόλαση, αφού έφτανε ως εμάς η μυρωδιά των ανθρώπων που καίγονταν στα κρεματόρια.

Ο Ζαχαριάδης μας επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά. Προσπαθούσε κι αυτός να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση και χάσουμε τον έλεγχο. Τα πάντα ήταν αρνητικά. Πουθενά δεν έβλεπες φως.

Τα σαμποτάζ

...Κάποιο πρωινό που γυρνάγαμε από τη δουλειά (δουλεύαμε πάντα νύχτα γιατί την ημέρα απασχολούσαν γερμανίδες εργάτριες) βρήκαμε το ρεύμα κατεβασμένο και από τα ηλεκτροφόρα σύρματα ξεκρεμούσαν κάποιους κρατούμενους που είχαν καεί στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν. Ήταν γύρω στα δεκαεφτά με δεκαοχτώ άτομα. Είχαν τρελαθεί οι καημένοι. Αυτό ήταν συχνό, καθημερινό, μπορώ να πω, φαινόμενο.

Στα εργοστάσια γίνονταν πολλά σαμποτάζ. Υπήρχε στο στρατόπεδο η λεγόμενη "αόρατη επιτροπή", που αποτελούνταν από πολλά μέλη της «Αυτοδιοίκησης»: πιστεύαμε ότι μετείχε και ο Ζαχαριάδης - και τη συγκεκριμένη περίοδο (1943. εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει ελπίδα για τους κρατούμενους. Έτσι, τους παρότρυνε να διενεργούν σαμποτάζ όπου είναι δυνατόν πιστεύοντας ότι έτσι προσφέρουμε κι εμείς κάτι από εκεί μέσα. Πρωτοστατούσαν οι Ρώσοι, οι Γάλλοι και οι Πολωνοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Διάχυτη είναι η γνώμη ότι κάποια στιγμή θα μας εξοντώσουν μαζικά όλους μαζί.

Θυμάμαι

...Όταν στο προσκλητήριο έλειπε κανείς, όλο το στρατόπεδο ήταν αναγκασμένο με κρύο, χιόνια, πάγους, βροχή να παραμείνει στην πλατεία ώσπου αυτός να βρεθεί. Δεν τους ενδιέφερε αν αργούσαμε να πάμε στη δουλειά. Μια φορά μείναμε εκεί με πάγο επί τρεις ώρες. Λείπανε δυο, που τελικά αποδείχτηκε ότι είχε γίνει λάθος στις μεταβολές. Εκείνο το βράδυ πέθαναν δεκαεφτά άτομα από το κρύο. Οι ναζί τρέμανε στη σκέψη ότι μπορεί κάποιος να δραπετεύσει. Ήτα βέβαια ζήτημα εγωισμού, αλλά κυρίως δεν θέλανε να μαθευτεί τι γίνεται μέσα στα στρατόπεδα όπου είχαν κλείσει κατά χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου γι να δουλεύουν στην πολεμική βιομηχανία. Υπήρχε η φήμη ότι παλαιότερα είχ γίνει προσκλητήριο που κράτησε τριάντα έξι ώρες μες στο χειμώνα και είχα πεθάνει χίλιοι εφτακόσιοι άνθρωποι.

Οι νεκροί των ιατρικών πειραμάτων

Τα πειράματα! Αυτοί που χρησιμοποιούνταν σε πειράματα νια την ελονοσία πέθαιναν, υποθέτω, γλυκά και ήρεμα. Σε κάποια φάση που τους έδιναν υπερβολική δόση φαρμάκου η προχωρούσαν σε αλλαγή, σκόλαγαν. Ίσως και να υπέφεραν, δεν μπορώ να το ξέρω γιατί δεν είμαι γιατρός.

Οι άλλοι όμως με την κατάψυξη και την πίεση πρέπει να υπέφεραν πολύ. Πολλά πειράματα έκαναν στις αρχές του1944. Όταν βλέπαμε να μπαίνουν στο στρατόπεδο αξιωματικοί γιατροί της αεροπορίας - κάθε τρεις-τέσσερις μέρες -σήμαινε πως είχαμε πειράματα. Μας έβγαζαν υποχρεωτικά όλους έξω στην πλατεία, κι αυτοί κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας, επέλεγαν τα άτομα, έπαιρναν τους αριθμούς τους και μετά από λίγο τα καλούσαν από τα μεγάφωνα του στρατοπέδου να παρουσιαστούν στη Διοίκηση, και δεν τους ξαναβλέπαμε.

Μια και μοναδική φορά είδα τέτοιους νεκρούς. Συνήθως όταν τους πέρναγαν για το κρεματόριο τους σκέπαζαν. Αυτή τη φορά δεν ήταν καλά σκεπασμένοι και είδα τα πρόσωπα δυο από αυτούς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εικόνα. Τα μάτια πεταγμένα προς τα έξω τα αίματα, σαν δάκρυα, στα μάτια τους, αίματα από τις μύτες και τα αυτιά τους. Φοβερή εικόνα.

"Μη βάλετε κονσέρβα στο στόμα σας"

... Θυμάμαι την τελευταία συμβουλή του Νίκου Ζαχαριάδη. Την πρώτη μέρα της απελευθέρωσης μας έδωσαν για φαγητό κονσέρβες κρέας και ψωμί. Αυτά ήταν από γερμανικές αποθήκες. Οι Αμερικανοί είχαν μαζί τους μόνο ξηρά τροφή - προκεχωρημένα τμήματα ήταν - δεν μπορούσαν να θρέψουν τόσες χιλιάδες κόσμο. Τις αποθήκες αυτές τις γνώριζαν οι κρατούμενοι που φόρτωναν και ξεφόρτωναν τις κονσέρβες. Μας έδωσαν λοιπόν κονσέρβες. Τρέχοντας ο Ζαχαριάδης ήρθε και μας είπε να μη βάλουμε κονσέρβα στο στόμα μας. Δώστε το κρέας και πάρτε το ψωμί, μας είπε. Και θα περάσουν πολλές μέρες μόνο με ψωμί και νερό. Την άλλη μέρα πήγαινες στις τουαλέτες και νόμιζες ότι βρίσκεσαι σε σφαγείο.

Εκείνες τις μέρες πέθαναν περισσότεροι από δυο χιλιάδες άτομα.

 


Τα ψεύδη και οι κυνικές ομολογίες των Ράμσφελντ-Γούλφοβιτς

Με πρόσφατες δηλώσεις τους τα γεράκια του Πενταγώνου Ράμσφελντ-Γούλφοβιτς ομολογούν κυνικά

 

Οικονομική εξόρμηση

Με την ευκαιρία 100 χρόνων απ' τη γέννηση του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και 30 χρόνων από τη δολοφονία του στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, μετά 17 χρόνια εξορίας, από την προδοτική σοσιαλδημοκρατική κλίκα των ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ-ΦΛΩΡΑΚΗ

 

Νίκου Ζαχαριάδη: Συλλογή Έργων
Γ. Καραστάθη: Ενάντια στην αντισταλινική-αντικομμουνιστική υστερία
Δημήτρη Πάνου: Ματωμένος Ήλιος
Γρηγόρη Σγάγια: Στην Εύβοια με τον Ανάποδο

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Η «Αυγή» του '63 διαψεύδει το «Ριζοσπάστη» για τη δολοφονία Γρ. Λαμπράκη

Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές απειλούν Λ.Δ. Κορέας-Ιράν-Κούβα

Ο Σ. Μποσνακίδης για τον Ιωσήφ Στάλιν

Βαγγέλης Γκονέζος

Με το Ν. Ζαχαριάδη στο Νταχάου: Μαρτυρία Δημήτρη Σωτηριάδη (συνέχεια από το προηγούμενο)

Τα ψεύδη και οι κυνικές ομολογίες των Ράμσφελντ-Γούλφοβιτς

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55