Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 168 15-31/10/2003Αρ. Φύλ. 168 15-31 Οχτώβρη 2003
Ιστορικό Γράμμα Νίκου Ζαχαριάδη - μαχητικό πανεθνικό-πατριωτικό εγερτήριο σάλπισμα κατά των φασιστών επιδρομέων μ' επιστέγασμα "μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό"

 

Το υπερήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στους Ιταλούς Φασίστες

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι έλληνες παλαίβουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλαίβει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.

Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Αθήνα 31 του Οχτώβρη 1940

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

 


Ρατσιστικο-εθνικιστικο-φασιστικό παραλήρημα των αντιδραστικών δυνάμεων
Απ' τους ναζιφασίστες χουντικούς ως τους μοναρχοφασίστες της ΝΔ και τους Παπαθεμεληδο-Σπηριούνηδες του ΠΑΣΟΚ

Δεν είχε καλά-καλά τελειώσει ο απόηχος της εθνικιστικής εκστρατείας


Φασιστικές φιέστες του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ
Οι Φλωράκης-Παπαρήγα αδέξιοι σχεδιαστές-καλφάδες "δημοκρατικών" κουστουμιών της ΝΔ

Την Κυριακή στις 19 Οχτώβρη πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, και φέτος η γνωστή φασιστική φιέστα στο χωριό Κούκος του νομού Πιερίας που οργανώθηκε απ' το σύνολο του μοναρχοφασιστικού συρφετού της περιοχής με «πρώτο και καλύτερο» το μοναρχοφασιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, διάφορου ναζιφασίστες, χουντοβασιλικούς και γερμανοτσολιάδες και τις φασιστικές οργανώσεις «ΠΑΟ», «ΕΟΕΑ», «ΕΔΕΣ-Ναπολέων Ζέρβας», «ΕΕΣ 1941-1944», απόστρατους αξιωματικούς στρατού και αστυνομίας, κλπ.

Στη «γερμανοτσολιάδικη» φιέστα, με συνδιοργανωτή και πρωτοστάτη τη ΝΔ, συμμετείχαν, εκτός των άλλων, και οι βουλευτές Πιερίας της ΝΔ Γ. Κωνσταντόπουλος και Ε. Πολύζος, εκπρόσωποι του Νομάρχη Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, του Δημάρχου Κορινού Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια του φασιστικού, ναζιστικής έμπνευσης, παραληρήματος του Δ. Καψάλα, ο συρφετός


Χρήστος Μπάκος -ένας φλογερός και μαχητικός επαναστάτης κομμουνιστής σταλινιστής-ζαχαριαδικός

3 χρόνια από το θάνατό του

Τον Αύγουστο συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε (24.8.2000) που έπαψε να χτυπά η γενναία καρδιά του επαναστάτη κομμουνιστή σταλινιστή-ζαχαριαδικού, αγαπημένου μας συντρόφου Χρήστου Μπάκου, Γραμματέα της "ΚΙΝΗΣΗΣ για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55" απ' τη συγκρότησή της μέχρι το θάνατό του.

Ο Χρήστος Μπάκος γεννήθηκε το 1918 στα Άγναντα Άρτας, χωριό τις πλαγιές των Τζουμέρκων, από γονείς φτωχούς αγρότες. Έμαθε τα πρώτα γράμματα

 

 

 


Ελία Καζάν - ένας φανατικός αντικομμουνιστής, προκλητικό καταδότης, κοινός και παγκοσμίου φήμης χαφιές

Ο θάνατος του σκηνοθέτη Ελία Καζάν σης 29 Σεπτέμβρη 2003 σε ηλικία 94 χρονών επανέφερε στη δημοσιότητα την επαίσχυντη δράση του σε βάρος πολλών καλλιτεχνών και διανοουμένων των ΗΠΑ κατά τη φασιστική Μακαρθική περίοδο της δεκαετίας του '50.

Ο Ελία Καζάν βρέθηκε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (απ' το καλοκαίρι του '34 ως την άνοιξη του '36) στις γραμμές του κομμουνιστικού κόμματος των ΗΠΑ απ' το οποίο αποχώρησε το 1936.

Από τότε εξελίχθηκε στο χειρότερο και φανατικότερο αντικομμουνιστή μ' αποκορύφωμα τη "φημισμένη"(!) κατάθεση-χαφιεδισμό του στη διαβόητη "Επιτροπή Μακάρθι" το 1952, με τη γνωστή επωνυμία "Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών". Για πληροφόρηση των νεότερων ας αναφέρουμε ότι απ' αυτή την "Επιτροπή" εξετάστηκαν πάνω από 6.500.000 υπάλληλοι του δημοσίου, πάνω από 15.000 υπάλληλοι έχασαν τις δουλειές τους, ενώ 13.500.000 εργαζόμενοι κλήθηκαν να βεβαιώσουν την "πίστη" τους στο Μακαρθικό φασιστικό καθεστώς.

Στη φασιστική "Επιτροπή Μακάρθι" ο Ελία Καζάν κατέδωσε το Γενάρη και Απρίλη του 1952 πολλούς καλλιτέχνες οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους, διώχτηκαν, πείνασαν και καταστράφηκαν. Ένας απ' αυτούς ο σκηνοθέτης Εϊμπραχάμ Πολόνσκι (1911-1999), που αρνήθηκε να καταδώσει συναδέλφους του, δήλωσε κάποτε για τον Καζάν: "δεν θα ήθελα να βρεθώ σε ένα έρημο νησί μόνος μου με τον Καζάν, γιατί θα με έτρωγε ζωντανό... Ο μακαρθισμός δεν ήταν κάποια θεωρητική αντιπαράθεση... Ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου νια πολλούς ανθρώπους". Ο δε σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντάλτον Τράμπο είχε δηλώσει: "Ο Καζάν είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο αισθάνομαι περιφρόνηση, γιατί κατέστρεψε ανθρώπους λιγότερο ικανούς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απ' ότι ο ίδιος". Ένας ιστορικός κινηματογράφου έγραψε για το χαφιεδισμό του Καζάν: "το όνομα Καζάν έγινε συνώνυμο με τη λέξη καταδότης".

Αλλά το χειρότερο είναι ότι ο Καζάν θεωρούσε σωστή την κατάπτυστη χαφιεδική πράξη του και μάλιστα ήταν "υπερήφανος" γι' αυτήν, δεν μετανόησε ποτέ μα ούτε και ζήτησε συγνώμη, "πετυχαίνοντας" έτσι να αναδειχθεί στο "διασημότερο"(!) και προκλητικότερο χαφιέ στην ιστορία της ανθρωπότητας: "ότι είχα κάνει ήταν το σωστό. Μήπως όμως υπήρχε και κάποιο λάθος; Ένοιωθα ότι δεν μπορούσα να δώσω μια απάντηση και να με κατακλύζει η ταπείνωση και στο τέλος η αντιπάθεια γι αυτούς που με κατηγορούσαν. Να γιατί ήμουν απομονωμένος και σιωπηλός για τόσον πολύ καιρό. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν συγχωρεί εύκολα. Ούτε ζητάω από τους εχθρούς μου να με συγχωρήσουν".

Υπήρξε, αντί να ντρέπεται, ένας "υπερήφανος" και αμετανόητος χαφιές και έμεινε, έτσι νια πάντα στην ιστορία, ένα πιστό και λυσσασμένο μαντρόσκυλο του φασισμού και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού- μισητό και αποκρουστικό παράδειγμα προς αποφυγήν για τους νεότερους.

Γι αυτό είναι λυπηρό να διαβάζει κανείς - για τον "άνθρωπο"(!)-"υπερήφανο" χαφιέ που δήλωνε: "εδώ και πολλά χρόνια μισούσα τους κομμουνιστές... Και πίστευα τότε και εξακολουθώ να πιστεύω και σήμερα ότι οι κομμουνιστές δεν πρέπει να κατέχουν θέσεις "κλειδιά" - στον τύπο δηλώσεις σαν αυτές του Παντελή Βούλγαρη, στις οποίες ισχυρίζεται ότι τάχα "λύγισε κάτω από το βάρος του καθεστώτος Μακάρθι"(!) και πως τάχα "έστρεψε το φακό του στους καθημερινούς ανθρώπους" και ακόμα χειρότερα μυθεύματα του τύπου πως "όλο το έργο του το χαρακτηρίζει η αγωνία του για τα κοινωνικά προβλήματα"! ("Ελευθεροτυπία" 30.9.2003, σελ. 27).

Όμως στην πραγματικότητα το έργο του Καζάν το χαρακτηρίζει η "αγωνία " για το ύψος των κερδών των μεγιστάνων του αμερικάνικου κεφαλαίου και τη διαφύλαξη-στερέωση της εξουσίας τους και μάλιστα στην πιο ακραία της μορφή: το φασισμό.

Το έργο του Καζάν, κυρίως εκείνο απ' τα μέσα της δεκαετίας του '30 ως το θάνατο του, διαπνέεται από σφοδρό αντικομμουνισμό και βρέθηκε πάντα, βρίσκεται και σήμερα, παρά τα απατηλά, φανταχτερά, γυαλιστερά περιτυλίγματα σκηνοθετικού σερβιρίσματος, στην υπηρεσία των πιο αντιδραστικών κύκλων της μεγάλης αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής μπουρζουαζίας. Τέλος, είναι εξάλλου γνωστό, όπως ο ίδιος ομολογεί στην αυτοβιογραφία του, στις παραμονές των καταδύσεων, προσπαθούσε να πείσει τον ελληνο-αμερικανό παραγωγό Σπύρο Σκούρα της "Φοξ" ότι η ταινία του "Βίβα Ζαπάτα" είναι αντικομμουνιστική.

 


Βολιβία
Ανατροπή της κυβέρνησης - νίκη των λαϊκών μαζών

Οι μεγάλες μαχητικές κινητοποιήσεις των πλατιών λαϊκών μαζών στη Βολιβία που κράτησαν πάνω από ένα μήνα (32 μέρες) και κορυφώθηκαν σε μια πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ρατσιστικο-εθνικιστικο-φασιστικό παραλήρημα των αντιδραστικών δυνάμεων

Φασιστικές φιέστες του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ
Οι Φλωράκης-Παπαρήγα αδέξιοι σχεδιαστές-καλφάδες "δημοκρατικών" κουστουμιών της ΝΔ

Χρήστος Μπάκος: 3 χρόνια από το θάνατό του

Ελία Καζάν - ένας φανατικός αντικομμουνιστής, προκλητικό καταδότης, κοινός και παγκοσμίου φήμης χαφιές

Βολιβία: Ανατροπή της κυβέρνησης - νίκη των λαϊκών μαζών

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55