Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 171 1-15/12/2003Αρ. Φύλ. 171 1-15 Δεκέμβρη 2003
Ο Χ. Φλωράκης κομπάρσος στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών: "εκλογές τώρα" - "κυβέρνηση ΝΔ"

Η χώρα τον τελευταίο καιρό ζει μια έντονη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με πρωτοστάτη το μεγαλοαστικό μοναρχοφασιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που ο αρχηγός της βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός, ζητώντας «κάθε λίγο και λιγάκι» πρόωρες εκλογές, για να «επανιδρύσει το κράτος», όπως λέει, δηλ. να επανιδρύσει το κράτος της μοναρχοφασιστικής αντιδραστικής Δεξιάς -που σημαίνει παραπέρα φασιστικοποίηση της κοινωνικής ζωής και ακόμα μεγαλύτερη απ' τη σημερινή καταστολή των αγώνων των εργαζομένων- να εφαρμόσει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και επιπλέον η κυβέρνησή του να «κάμει περιοριστική πολιτική» για τους εργαζόμενους, όπως πριν λίγους μήνες δήλωσε ανοιχτά και ωμά ο Κ. Μητσοτάκης στο «Βήμα» (29.9.2003), αφού πρώτα κατήγγειλε

 

 

 

 

 


Η ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ της ΝΔ ζητάει "δηλώσεις μετανοίας-αποχώρησης" από μέλη της "Κ"ΝΕ

Ο "Ριζοσπάστης" σε σειρά φύλλα (7-11.11.2003) αναφέρεται στη δράση της ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ, νεολαίας του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, στα ΤΕΙ Λάρισας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του "Κ"ΚΕ "στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πλησιάζουν μέλη της ΚΝΕ, ζητώντας τους να υπογράψουν μια Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, (πρώην Ν. 105), με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν καμία σχέση με το ΚΚΕ και θέλουν να αποχωρήσουν από την ΚΝΕ και την Πανσπουδαστική" ("Ρ" 8.11.2003, σελ. 3).

Και αυτό το κρούσμα στα ΤΕΙ Λάρισας επαναφοράς μεθόδων και πρακτικών της Ασφάλειας της εποχής της φασιστικής Καραμανλικής 7ετίας και της ΕΚΟΦ επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η σημερινή νεολαία της ΝΔ, ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ, κινείται στα χνάρια της φασιστικής ΕΚΟΦ και είναι μια νεολαία μοναρχοφασιστικής κατεύθυνσης.

Ασφαλώς  η φασιστική δράση της ΟΝΝΕΔ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι πασίγνωστη. Πάμπολα και καθημερινά τα κρούσματα φασιστικής βίας σε βάρος αντιφασιστών φοιτητών. Όμως ο "Ριζοσπάστης" τηρεί συστηματικά "σιγή ιχθύος" για να καλλιεργήσει την απατηλή εντύπωση στη φοιτητική νεολαία, ότι η ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ είναι "δημοκρατική"(!) νεολαία.

Έγραψε αυτή τη φορά για τα "κατορθώματα" της ΔΑΠ στα ΤΕΙ Λάρισας, όχι γιατί αφορούσε νεολαίους της "Κ"ΝΕ, οι οποίοι σωστά αντέδρασαν στις φασιστικές πρακτικές της ΔΑΠ, αλλά κυρίως επειδή, σε περίπτωση που δεν θα καταδίκαζε τη ΔΑΠ, το αποτέλεσμα θα ήταν να χάσει πολλά απ' τα μέλη της "Κ"ΝΕ Λάρισας, δηλ. έγραψε κάτω από την πίεση των απλών μελών της "Κ"ΝΕ Λάρισας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αποφεύγει επιμελώς να χαρακτηρίσει φασιστική τη δράση της ΔΑΠ στα ΤΕΙ Λάρισας και μιλάει πολύ "απαλά" για "αντιδημοκρατική πρακτική της ΔΑΠ" ("Ρ" 8.11.2003). Μάλιστα ο "Ριζοσπάστης" γι' αυτό το κρούσμα περίμενε και ανακοίνωση καταδίκης από τη ΝΔ: "όσο κι' αν περιμέναμε αδίκως"!!! ("Ρ" 11.11.2003, σελ. 3).


50 εκατομμύρια κολασμένοι στον "παράδεισο" των ΗΠΑ

Στην πλουσιότερη καπιταλιστική χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, πολλά εκατομμύρια υποφέρουν από την πείνα.

Πάνω από 12 εκατομμύρια αμερικάνικες οικογένειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Γεωργίας, δήλωσαν ότι τον περασμένο χρόνο δεν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Το 32% απ' αυτές δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα πείνας και περίπου 4 εκατομμύρια οικογένειες βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα πείνας και υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τα γεύματα.

Το ποσοστό των πεινασμένων στις ΗΠΑ συνεχώς αυξάνεται και είναι σήμερα 13% υψηλότερο από το 2000.

Το σύνολο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πείνα στην Αμερική ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια.

 

Μορφές ηρώων επαναστατών κομμουνιστών

Κώστας Λαζαρίδης - ο ήρωας επαναστάτης κομμουνιστής εργάτης

Φέτος το Μάη συμπληρώθηκαν 60 χρόνια απ' την εκτέλεση (10.5.1943) απ' τους ναζιφασίστες κατακτητές του επαναστάτη κομμουνιστή εργάτη, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ και πρώτου Γραμματέα του Εργατικού ΕΑΜ.

Ο Κώστας Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1900 στο χωριό Ασώματο (Μπουλάτκιοϊ) της Κομοτηνής από γονείς αγρότες.

Από μικρό παιδί δούλεψε εργάτης σε διάφορες δουλειές

 


Καπετάνιος τάγματος του ΕΛΑΣ
Ταγματάρχης του ΔΣΕ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΑΜΟΣ

"Ο εργαζόμενος λαός πιστεύει και ακολουθεί τους ήρωες και φτύνει τους προδότες"
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Γεννήθηκες στο Σούλι μας, Νικόλα Κιάμο
ηρωικός του γιος, περφάνια του μαζί
Καρδιοχτυπώ τραγούδι τώρα να σου κάμω.
Λαμπρό τ' αθάνατο κατόρθωμά σου ζει.

Αντρώθηκες και έγινες επαναστάτης,
κομμουνιστής, λεβέντης σε φρικτούς καιρούς.
Στους κολασμένους, στους φτωχούς συμπαραστάτης,
πολέμησες γενναία τους κατακτητές εχθρούς.

Της λευτεριάς εσύ σπαθί ξεγυμνωμένο.
Σε τρέμαν οι φασίστες σαν εκδικητή
απ' το λαό το σκλαβωμένο, πονεμένο.
Ξεσήκωνες παντού το δούλο, τον κιότη.

Επίτροπέ μου, συ στο Τάγμα του Βρασίδα
με πρωτοδέχτηκες με πατρική στοργή
στο Σούλι πάνω. Μες στις άγριες μάχες σ' είδα
πολέμαρχο με σκέψη τολμηρή, γοργή.

Τραβούσες παν στης επανάστασης τη στράτα
και την αλήθεια μας παντού ορθά-κοφτά
τη διατράνωνες παλικαρίσια, τσεκουράτα,
με τ' άρματα και με σπαθάτα σου γραφτά.

Στις λίρες Ζερβά, Μπαλοδήμου τη "σαγήνη",
που πρότειναν στον Κιάμο, των βουνών αετό,
καινούργιος Πηλιογούσης του Σουλίου να γίνει,
απάντησε με πόλεμο πιο θαρρετό...

Συ καλεσμένος, Νίκο, στο δικό μου γάμο.
Σουλιώτες, ανταμώναμε στην ΕΣΣΔ αριά.
Σοφός και πράος συ, λαοπροστάτη Κιάμο,
τον Στάλιν, Ζαχαριάδη, είχες στην καρδιά.

Μια μέρα είπες: "Αν αντάμωνα τον Άρη,
στο Νίκο μας Ζαχαριάδη, αρχηγό,
θε να τον πήγαινα κοντά του, φως φανάρι.
Θα συμφωνούσανε οι δυο, πιστεύω γω..."

Συ ήσουν μπολσεβίκος καταξιωμένος,
λιτός, με σύνεση, με γνώση, μ' ανθρωπιά,
με μάτια πάντα αγρυπνά, αντρειωμένος,
πιστός στα όπλα, στους δειλούς, αισχύνη πια.

Ατρόμητος, ειλικρινής και παλικάρι
συ προμαχούσες, Κιάμο, για τη λευτεριά,
στο Δημοκρατικό Στρατός Ελλάδας χάρη
αγέρωχοι τραβάμε μπρος με σιγουριά

Δημήτρης ΠΑΝΟΣ
3.5.2003


Τα χρουστσοφικά κόμματα «Κ»ΚΕ- «Κ»Κ Ιράκ

Από την προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης στη συνεργασία με μοναρχοφασιστικά κόμματα και τους κατακτητές

Το «Κ»ΚΕ που συγκροτήθηκε απ' την προδοτική χρουστσοφική κλίκα, μετά τη διάλυση του ηρωικού επαναστατικού ΚΚΕ τέλη '55, το 1956 με τη διαβόητη "6η Ολομέλεια" (Μάρτης 1956) ήταν ευθύς εξαρχής ένα αστικό κόμμα, σοσιαλδημοκρατικού τύπου, επειδή στη δράση του δεν καθοδηγούνταν πλέον απ' τον επαναστατικό μαρξισμό, δηλ. το λενινισμό-σταλινισμό, αλλά από το αντεπαναστατικό αστικό ιδεολογικο-πολιτικό ρεύμα του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού (=παραλλαγή της αστικής ιδεολογίας) γενικά και σε πολιτικό επίπεδο απ' τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

Στο μισό αιώνα της ύπαρξής του βάδισε με συνέπεια το σοσιαλδημοκρατικό ρεφορμιστικό δρόμο, υπηρετώντας τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης και συνάμα υποστήριξε με συνέπεια τα αντεπαναστατικά μέτρα παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που πάρθηκαν -μετά τη δολοφονία του Στάλιν και την ανατροπή της διχτατορίας του προλεταριάτου- κατά την περίοδο των Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ-Γκορμπατσόφ που οδήγησαν τελικά στο πέρασμα από τον ιδιόμορφο κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό στον κλασικό καπιταλισμό της ατομικής ιδιοκτησίας και στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο αντεπαναστατικός αυτός δρόμος είναι κοινός σ' όλα τα πρώην κομμουνιστικά κόμματα που ακολούθησαν τον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό. Όμως το «Κ»ΚΕ προχώρησε αργότερα ένα βήμα παραπέρα: υπήρξε το πρώτο κόμμα στην ιστορία του διεθνούς χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού που συνεργάστηκε και συγκρότησε το '89 κυβέρνηση μ' ένα μοναρχοφασιστικό κόμμα, όπως είναι το μεγαλοαστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Παραμένει ως τώρα μοναδική περίπτωση σε διεθνή κλίμακα.

Να όμως που οι έλληνες χρουστσοφικοί ρεβιζιονιστές έχασαν τα πρωτεία, αφού το αδελφό τους κόμμα, το χρουστσοφικό «Κ»Κ Ιράκ, τους ξεπέρασε: συμμετέχει απ' την αρχή ως σήμερα στην κυβέρνηση "Κούισλιγκ" που συγκρότησαν τα αμερικανο-αγγλικά στρατεύματα κατοχής.

Καθόλου δεν εκπλήσσει αυτή η επαίσχυντη προδοτική πορεία. Το χρουστσοφικό «Κ»Κ Ιράκ πριν αρχίσει ο πόλεμος ισχυρίζονταν -ακριβώς τα ίδια όπως και οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές- ότι «κατά τα τελευταία 12 χρόνια το δικτατορικό καθεστώς του Ιράκ ούτε κατέστρεψε τα απαγορευμένα όπλα ούτε εφάρμοσε τις περισσότερες από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» («Εποχή», 30.2.2003), ενώ κατά τη διάρκεια των πολεμικών προετοιμασιών και στις παραμονές της επίθεσης των ΗΠΑ-Αγγλίας κατά του Ιράκ καλούσε ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, δηλ. στην πραγματικότητα καλούσε τους ιμπεριαλιστές να "απελευθερώσουν" (!) δηλ. να καταλάβουν το Ιράκ, αντί να καλεί τον ιρακινό λαό σε αγώνα κατά της σχεδιαζόμενης επίθεσης. Τη δε Πρωτομαγιά κάλεσε μέλη και οπαδούς για να γιορτάσουν την "απελευθέρωση" από τους αμερικανο-άγγλους!!!

Αργότερα υπέγραψε συμφωνία με τον αμερικάνο κατοχικό διοικητή Πωλ Μπρέμερ για τη νόμιμη λειτουργία του στην οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μην χρησιμοποιεί στα κείμενά του και στα άρθρα της εφημερίδας του τις λέξεις "ιμπεριαλισμός", "κατοχή", "εθνική ανεξαρτησία", "υπεράσπιση της πατρίδας", κλπ. ενώ στην ίδια συμφωνία δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους "απελευθερωτές"(!), δηλ. τα στρατεύματα κατοχής στην αντιμετώπιση των "υπονομευτών", δηλ. του ιρακινού λαού που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στα κατοχικά αμερικανο-αγγλικά στρατεύματα. Επίσης στη διεθνή σύσκεψη που οργάνωσε το «Κ»ΚΕ στην Αθήνα (19-20.6.2003), ο εκπρόσωπος του «Κ»Κ Ιράκ ισχυρίστηκε δημόσια ότι «το θέμα της δημοκρατίας είναι κεντρικό» και τόνισε ότι «είναι λάθος να υποταχθεί το θέμα της δημοκρατίας στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα»!!!

Η προδοτική αυτή πολιτική των ηγετών του χρουστσοφικού «Κ»Κ Ιράκ φτάνει στο αποκορύφωμά της με τη συμμετοχή τους στο συγκροτημένο απ' τα κατακτητικά στρατεύματα 25μελές "Κυβερνητικό Συμβούλιο", δηλ. την κατοχική "κυβέρνηση", κάτι ανάλογο της δοσίλογης "κυβέρνησης" Τσολάκογλου της κατοχικής περιόδου στην Ελλάδα. Ο Σαλίμ Αλί, μέλος της ΚΕ του «Κ»Κ Ιράκ, σε συνέντευξή του μας πληροφορεί ότι «η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να δεχθεί την πρόσκληση για συμμετοχή στο "Κυβερνητικό Συμβούλιο"» και εξακολουθεί να συμμετέχει ως τα σήμερα («Εποχή», 20.7.2003, σελ. 11).

Έτσι οι προδότες ηγέτες του χρουστσοφικού «Κ»Κ Ιράκ ανέλαβαν επίσημα τον επαίσχυντο ρόλο των ταγματασφαλιτών της χώρας τους που συνίσταται στην «αποκατάσταση της ασφάλειας και της νομιμότητας» («Εποχή», 20.7.2003, σελ. 11) στο Ιράκ, όπως μας πληροφορεί ο Σαλίμ Αλί.

Οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατάγγειλαν την επαίσχυντη εθνοπροδοτική στάση συνεργασίας με τα αμερικανο-αγγλικά κατοχικά στρατεύματα του αδελφού τους κόμματος, του «Κ»Κ Ιράκ. Πολύ περισσότερο δεν διέκοψαν κάθε σχέση μαζί του. Η προδοτική κλίκα των Φλωράκη-Παπαρήγα που "κατανοεί"(!) και "σέβεται τους λόγους συμμετοχής"(!) των ηγετών του «Κ»Κ Ιράκ στο διαβόητο "Κυβερνητικό Συμβούλιο", δηλ. στην κυβέρνηση δοσίλογων του Ιράκ έχει απλά μόνο "επιφυλάξεις"(!) απέναντι στην εθνοπροδοτική γραμμή. Ο "Ριζοσπάστης" αφού "πληροφορεί" τους αναγνώστες του ότι: «έφτασε έως εμάς η είδηση που το κομμουνιστικό κόμμα του Ιράκ αποφάσισε να συμμετάσχει στο κυβερνητικό Συμβούλιο της χώρας» και πως «βεβαίως κάθε κόμμα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του να αποφασίζει και να χαράζει την πορεία του, ο σεβασμός ωστόσο στην αρχή της αυτοτέλειας, δεν αποκλείει τη διατύπωσή της όποιας διαφορετικής γνώμης» μα λέει: «είναι, βέβαια, γνωστοί και σεβαστοί οι λόγοι, για τους οποίους το ΚΚ Ιράκ αποφάσισε τη συμμετοχή του... Έχουμε όμως πολλές επιφυλάξεις και ακόμα περισσότερες ανησυχίες, για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας» («Ριζοσπάστης» 24.7.2003, σελ. 5).

Είναι όμως θετικό ότι πολλά μέλη του «Κ»Κ Ιράκ απέρριψαν την προδοτική γραμμή των ηγετών τους και συμμετέχουν στον αγώνα κατά των αμερικανο-άγγλων κατακτητών.

Η τέτοια τοποθέτηση της σοσιαλδημοκρατικής κλίκας των Φλωράκη-Παπαρήγα απέναντι στην εξόφθαλμη εθνοπροδοτική και δοσίλογη στάση των ηγετών του «Κ»Κ Ιράκ δείχνει-εκφράζει: πρώτο, το μέγεθος της προδοσίας των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ, οι οποίοι δεν κατάγγειλαν την επαίσχυντη συνεργασία των συντρόφων τους με τους αμερικανο-άγγλους κατακτητές, δεύτερο, δεν διακόπτουν τις σχέσεις μαζί τους, και τρίτο, δείχνει σε ποια πλευρά θα σταθούν οι ηγέτες του «Κ»ΚΕ σε περίπτωση που η χώρα μας κατακτηθεί από όποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις: θα βρεθούν στο πλευρό τους και θα μπουν στην υπηρεσία των κατακτητών.


Φράνκο - Αθνάρ

Το μοναρχοφασιστικό κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το "Λαϊκό Κόμμα" (PP) είχε ήδη ανακοινώσει στα μέσα Νοέμβρη ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή προς τιμή των θυμάτων της φασιστικής δικτατορίας του Φράνκο, η οποία οργανώθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και πράγματι το κόμμα του Χοσέ Μαρια Αθνάρ δεν πήρε μέρος στην εκδήλωση που έγινε, στις αρχές Δεκέμβρη, στο Ισπανικό Κοινοβούλιο προς τιμή των θυμάτων. Δικαιολόγησε την άρνησή του ότι η εκδήλωση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανώφελη "επιστροφή στο παρελθόν". Όμως ο πραγματικός λόγος της άρνησή του είναι η συμπάθεια και η ιδεολογικο-πολιτική συγγένεια του μοναρχοφασιστικού Λαϊκού Κόμματος προς το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο. Ας υπενθυμίσουμε εδώ πως το Λαϊκό Κόμμα, αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό του φασίστα δολοφόνου Φράνκο, Μανουέλ Φράγα. Στην πραγματικότητα είναι διάδοχο κόμμα του Φράνκο. Επίσης πολλές φορές έχει μπλοκάρει στο Ισπανικό Κοινοβούλιο οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες καταδίκης φασιστικού πραξικοπήματος του Φράνκο.

 

 

Νίκου Ζαχαριάδη: Συλλογή Έργων
Γ. Καραστάθη: Ενάντια στην αντισταλινική-αντικομμουνιστική υστερία
Δημήτρη Πάνου: Ματωμένος Ήλιος
Γρηγόρη Σγάγια: Στην Εύβοια με τον Ανάποδο

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Η ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ της ΝΔ ζητάει "δηλώσεις μετανοίας-αποχώρησης" από μέλη της "Κ"ΝΕ

50 εκατομμύρια κολασμένοι στον "παράδεισο" των ΗΠΑ

Κώστας Λαζαρίδης - ο ήρωας επαναστάτης κομμουνιστής εργάτης

Δημήτρη Πανού: Νικόλας Κιάμος (ποίημα)

Τα χρουστσοφικά κόμματα «Κ»ΚΕ- «Κ»Κ Ιράκ: Από την προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης στη συνεργασία με μοναρχοφασιστικά κόμματα και τους κατακτητές

Φράνκο - Αθνάρ

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55