Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 172 15-31/12/2003Αρ. Φύλ. 172 15-31 Δεκέμβρη 2003
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου μήνα πραγματοποιήθηκε σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, η ετήσια συνάντηση των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων.

 

 

 

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα παρακάτω κόμματα:

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπουρκίνα Φάσο
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Δανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας
Κομμουνιστικό Εργατικό Γαλλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας Δομινικανής Δημοκρατίας
Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Ισημερινού
Οργάνωση για το Κομμουνιστικό Κόμμα Προλεταριάτου Ιταλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικό (Μ-Λ)
Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση Νορβηγίας - Επανάσταση
Οργάνωση Κομμουνιστών Οχτώβρης Ισπανίας
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Κόκκινη Σημαία Βενεζουέλας


Το "κατά βαρβάρων" Ανάγνωσμα του "άγιου Χριστόδουλου"
"Δεν μπορούν οι βάρβαροι να έρθουν μέσα στην οικογένεια των χριστιανών"

Ίσως κάποιοι να θυμούνται


Ο Στάλιν ενάντια στον Χίτλερ
Γ. Σλομπότκιν, διδάκτορας νομικών επιστημών

Το 1939 η Σοβιετική Ένωση με επικεφαλής τον Στάλιν σύναψε Σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία του Χίτλερ, το οποίο πρότεινε η ίδια η Γερμανία. Και μέχρι τώρα η βρώμικη αστική προπαγάνδα ψευδολογεί, συκοφαντώντας τον Στάλιν γι' αυτή τη σωτήρια ενέργειά του. Και έτσι ο πόλεμος απομακρύνθηκε. Με αυτό το Σύμφωνο η ΕΣΣΔ μπόρεσε να ετοιμαστεί γερά, ώστε να αντιμετωπίσει ηρωικά τη χιτλεροφασιστική επίθεση

Μετάφραση. σχολιασμός: Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

 

23 Φλεβάρη 1945

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΞΟΧΟΤΑΤΟ ΙΩΣΗΦ Β. ΣΤΑΛΙΝ, ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ

Προσδοκώντας την κοινή νίκη κατά των ναζιστών κατακτητών

Φραγκλίνος Ν. Ρούσβελτ

 


Δημήτρης Γληνός
60 χρόνια από το θάνατό του

 

Στις 26 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από το θάνατο (26.12.1943) του επιφανούς διανοούμενου και ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ επαναστάτη κομμουνιστή-σταλινιστή Δημήτρη Γληνού.

Τιμώντας τη μνήμη του αναδημοσιεύουμε το άρθρο του με τίτλο ¨Μαρξισμός-λενινισμός-σταλινισμός", το οποίο αποφεύγει συστηματικά να αναδημοσιεύσει ο "Ριζοσπάστης", Όργανο της Σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν έχει καμία σχέση με τον επαναστατικό μαρξισμό και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αντισταλισμό-αντικομμουνισμό της.

 

 

ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ-ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΣ-ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ
"Κομμουνιστική Επιθεώρηση", Ιούνης 1943, σελ. 391-392

Ο Μαρξισμός στο ιστορικό ξετύλιγμα της ανθρώπινης κοινωνίας αποτελεί το πιο τρανό πέταγμα της ανθρώπινης σκέψης. Κληρονόμησε ότι καλό δημιούργησε η ανθρωπότητα και αυτό εκφράζεται στα τρία επιστημονικά έργα τον πρώτον μισού τον 19ον αιώνα: στην αγγλική πολιτική οικονομία, στη γερμανική φιλοσοφία και στο γαλλικό σοσιαλισμό.

Ο Μαρξισμός γενίκεψε σε ανώτερη κριτική σύνθεση αυτές τις επιστημονικές καταχτήσεις και δημιούργησε καινούρια κοσμοθεωρία, καινούριο τρόπο αντίληψης για τα φαινόμενα του κόσμου απ' τη φύση ως την ανθρώπινη σκέψη. Είναι η κοσμοθεωρία του προλεταριάτου. Η πιο πλέρια, η πιο επιστημονική κοσμοθεωρία. Απαλλαγμένη από κάθε μονομέρεια συμπυκνώνει όλη την πείρα της ανθρώπινης δράσης, της πάλης των ανθρωπίνων μαζών στην ιστορική ανέλιξη της κοινωνίας. Ο Μαρξισμός, σαν κοσμοθεωρία του προλεταριάτου βγαίνει από τους όρους της κοινωνικής του ύπαρξης και της πάλης του για την αλλαγή του κόσμου. Γνωρίζει τους νόμους της κοινωνικής κίνησης και αλλαγής και κάνει συνειδητή την ενεργητική δράση των ανθρώπων σ' αυτή την πάλη και την αλλαγή. Είναι πριν απ' όλα μέθοδος για τη γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας. Και μέθοδος για γνώση πού χει σκοπό την αλλαγή τον κόσμου με την ανθρώπινη δράση.

Είναι "καθοδήγηση για δράση", όπως είπε ο Λένιν. Αυτό το στοιχείο της συνειδητής πάλης για το μετασχηματισμό του κόσμου, σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, είναι αποφασιστικό στοιχείο τον μαρξισμού που σκόπιμα το αγνοούν οι κάθε λογής πολέμιοι του. Ο Μαρξισμός, όντας ζωντανή μέθοδος αναπτύχνεται και πλουτίζεται στην πορεία της ιστορικής ανάπτυξης. Στις καινούριες συνθήκες που δημιούργησε ο ιμπεριαλισμός, ο Λένιν πλούτισε το Μαρξισμό σ' όλους τους τομείς - οικονομία, πολιτική, φιλοσοφία. Η λενινιστική θεωρία για τον ιμπεριαλισμό, σαν τελευταίο στάδιο τον καπιταλισμού, σαν εποχή πολέμων και επαναστάσεων, για το κράτος, για την επανάσταση, για το πέρασμα της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε προλεταριακή, κλπ, είναι λενινιστική συμβολή στο μαρξισμό. Στο πεδίο της φιλοσοφίας ο Λένιν ανάπτυξε τις μαρξιστικές θέσεις κυρίως με το φιλοσοφικό τον έργο "Υλισμός και εμπειριοκριτικισμός". Η γιγάντια δράση τον Λένιν σαν αρχηγού του επαναστατικού κινήματος, που ανάτρεψε την παλιά κοινωνία στο ένα έχτο της γης, από μεθοδολογική πλευρά δείχνει τον κολοσσιαίο ρόλο της ηγετικής προσωπικότητας, άμα η δράση της κατευθύνεται σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνικής προόδου, άμα συμπυκνώνει και εκφράζει τους πόθους των μαζών.

Ο Στάλιν, στην εποχή της ανοικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας στις συνθήκες της πάλης με τον αντιδραστικό φασισμό, πλούτισε το μαρξισμό-λενινισμό με πλήθος στοιχεία που αναπτύχθηκαν στις καινούριες κοινωνικές συνθήκες. Ο Μαρξισμός, κοσμοθεωρία και ζωντανή μέθοδος τον προλεταριάτου και του κομμουνιστικού κόμματος αναπτυγμένες σε λενινισμό-σταλινισμό, δίνει τη μοναδική σωστή γνώση του κόσμου και το δρόμο δράσης για την αλλαγή τον προς το συμφέρο της κοινωνικής προόδου.

Η τωρινή κοινωνική πραγματικότητα με τη φοβερή πολεμική σύρραξη που βγήκε απ' τις εσωτερικές αντιθέσεις τον καπιταλισμού και επιβλήθηκε από το φασισμό αποτελεί περίτρανη απόδειξη για την ορθότητα τον μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού.


Μερικά από τα έργα (βιβλία-άρθρα) του Δημήτρη Γληνού:

Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ
Τριλογία Πολέμου
Εισαγωγή στο Σοφιστή του Πλάτωνα
Η Φιλοσοφία του Χέγκελ
Ο φασισμός και η ιδεολογία ενός "κοινωνιολόγου" (Π. Κανελλόπουλος)
Πνευματικές μορφές της Αντίδρασης
Ο φασιστικός ιδεαλισμός στην Ελλάδα (Κ. Τσάτσος)
Η σοσιαλιστική επανάσταση στον πολιτισμό
Η Οχτωβριάνη Επανάσταση και το εθνικό πρόβλημα
Το σοσιαλιστικό έθνος
Νοσταλγός ή προφήτης (Φρ. Νίτσε)
Τα σημερινά προβλήματα του ελληνισμού


Χρήστος Μπάκος

Πέρασαν 3 1/2 χρόνια από το θάνατο του αγαπητού μας συντρόφου και Γραμματέα της Οργάνωσης Χρήστου Μπάκου (24 Αυγούστου 2000).

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας Χρήστου, που ζει πάντα ανάμεσά τους, η συντρόφισσά του στη ζωή και στην πάλη Αγλαΐα Μπάκου, η Ντίνα Μπελογιάννη και η Ήρα Λαμπράκη προσφέρουν στην "ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ" 70 ευρώ.


Γεωργία
Στη δίνη του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι εκλογές στις αρχές Νοέμβρη (2.11.2003) δεν εκτόνωσαν την κατάσταση τη Γεωργία. Αντίθετα, αυτές αποτέλεσαν τη "σπίθα" για μαζικότερες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και την αφορμή για την εκπαραθύρωση του Εντουάρντ Σεβαρτνάτζε από το αξίωμα το προέδρου


Ιαπωνία
Αποστολή στρατού στο Ιράκ

Το Ιράκ αποτελεί εδώ και πάνω από δεκαετία τον κεντρικό κόμβο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εξαιτίας όχι μόνο του ελέγχου των πετρελαιοπηγών και των μεγάλων κοιτασμάτων

 

Νίκου Ζαχαριάδη: Συλλογή Έργων
Γ. Καραστάθη: Ενάντια στην αντισταλινική-αντικομμουνιστική υστερία
Δημήτρη Πάνου: Ματωμένος Ήλιος
Γρηγόρη Σγάγια: Στην Εύβοια με τον Ανάποδο

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Το "κατά βαρβάρων" Ανάγνωσμα του "άγιου Χριστόδουλου"

Γ. Σλομπότκιν: Ο Στάλιν ενάντια στον Χίτλερ

Επιστολή Φρ. Ρούσβελτ προς Ι. Β. Στάλιν (23.2.1945)

Δημήτρης Γληνός: 60 χρόνια από το θάνατό του

Δημήτρη Γληνού: Μαρξισμός-Λενινισμός-Σταλινισμός

Χρήστος Μπάκος

Γεωργία: Στη δίνη του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας

Ιαπωνία: Αποστολή στρατού στο Ιράκ

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55