Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 173 1-15/1/2004Αρ. Φύλ. 173 1-15 Γενάρη 2004
Από τον παλιό στο νέο χρόνο: σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2003

Α. Ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ-Αγγλίας κατά του Ιράκ και η παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

1. Προετοιμασία-εξαπόλυση του πολέμου και κατάληψη του Ιράκ.

Η προετοιμασία

 

 

 

 

 


Ο αντιδραστικός μύθος της "υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών" και ο προεκλογικός αγώνας

Με αφορμή την εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου για Μ. Θεοδωράκη - προεκλογική φιέστα προβολής της ΝΔ

Η έκδοση-παρουσίαση των βιβλίων για Μ. Θεοδωράκη και Χ. Φλωράκη είναι ολοφάνερο πως είχε προγραμματιστεί να γίνει σε προεκλογική περίοδο - και μάλιστα στις παραμονές των επικείμενων βουλευτικών εκλογών - η οποία έχει ουσιαστικά αρχίσει από την άνοιξη του περασμένου χρόνου με ης περιοδείες σ' όλη τη χώρα του αρχηγού του μοναρχοφασιστικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή και με κύριο σύνθημα: "πρόωρες εκλογές"!!!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσχεδιασμένη πολιτική παρέμβαση εκ μέρους των Φλωράκη-Θεοδωράκη στον προεκλογικό αγώνα προς όφελος όχι βέβαια της υπερψήφισης των ρεφορμιστικών κομμάτων "Κ"ΚΕ- Συνασπισμού (κάτι που θα ήταν εντελώς φυσιολογικό), αλλά αντίθετα -όσο παράδοξο κι αν φαίνεται αυτό από πρώτη ματιά - για να υλοποιηθεί ο επιδιωκόμενος και ανοιχτά διακηρυγμένος πολιτικός στόχος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπως αυτός εκφράστηκε δημόσια και προκλητικά με την πρόσφατη (10.12.2003) δήλωση του προέδρου του Οδυσσέα Κυριακόπουλου: "πρόωρες εκλογές" και "νέα κυβέρνηση", δηλαδή κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτόν τον πολιτικό στόχο υπηρετούν και τα γραπτά σημειώματα - και όχι δηλώσεις όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο "Ριζοσπάστης" - των Κ. Μητσοτάκη, Τζ. Τζανετάκη και Κ. Καραμανλή στο βιβλίο του αστού δημοσιογράφου Θεοχαράτου με τίτλο "Χαρ. Φλωράκης" (β' τόμος). Πέρα απ' το περιεχόμενο των σημειωμάτων-υμνολογιών των πρωτοκλασάτων εκπροσώπων της αντιδραστικής Δεξιάς στον υπηρέτη του κεφαλαίου και πολιτικό τους φίλο Χ. Φλωράκη, συνεργάτη και μόνιμο σύμμαχο του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, αυτά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και από πλευράς έκτασης κυριαρχούν, δηλ. καταλαμβάνουν, σε σύνολο 9 σελίδων αν απ' αυτές αφαιρεθούν τα σημειώματα των Παπαρήγα-Κουβέλη (2 σελίδες), πάνω από το μισό (περίπου 4 σελίδες) των υπόλοιπων 7 σελίδων των δηλώσεων-σημειωμάτων των άλλων πολιτικών. Οι υμνολογίες-σημειώματα των ηγετικών στελεχών της ΝΔ στο βιβλίο για τον Χ. Φλωράκη είναι συνέχεια της δήλωσης του και υπηρετούν το στόχο: "εκατό τοις εκατό πρωθυπουργός ο Καραμανλής"!!!

Όμως η προώθηση της κύριας αυτής επιδίωξης του ΣΕΒ προσκρούει, παρά τις όποιες "αλλαγές" στο "μεταπολιτευτικό σκηνικό", όπως είναι γνωστό στις αντιφασιστικές παραδόσεις και τα δημοκρατικά φρονήματα του λαού μας που στη μεγάλη του πλειοψηφία κρατάει ορθότατα απορριπτική στάση απέναντι στις καταπιεστικές μέθοδες και τις πρακτικές διακυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ. Για να πραγματοποιηθεί η επιδίωξη του ΣΕΒ, δηλ. να κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές η ΝΔ και να αναθέσουν οι βιομήχανοι τη διαχείριση των υποθέσεων τους σ' αυτή είναι ολωσδιόλου αναγκαίο να "μακιγιαριστεί" το αντιδραστικό μεγαλοαστικό κόμμα της ΝΔ με "δημοκρατικό χρώμα", ώστε να καταστεί έτσι δυνατή η υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Τον άχαρο και πρώτα απ' όλα θλιβερό ρόλο του αδέξιου αξιοθρήνητου "μπογιατζή" έχει αναλάβει τώρα το δίδυμο των Φλωράκη-Θεοδωράκη, που επιχειρεί για μια ακόμα φορά ανεπιτυχώς, να "ομορφύνει" το αποκρουστικό μοναρχοφασιστικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.

Ακριβώς αυτό αποτέλεσε και το κύριο περιεχόμενο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου του "Σκάϊ" Γ.Π. Μαλούχου με τίτλο "Μίκης Θεοδωράκης-’ξιος εστί", στόχο που η εκδήλωση υπηρέτησε επάξια και με το παραπάνω. Ήταν δηλαδή μια προεκλογική εκδήλωση, με πρόσχημα την παρουσίαση του Βιβλίου, υπέρ του εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και με βασική επιδίωξη να διαφημίσει-παρουσιάσει στο λαό το αντιδραστικό μεγαλοαστικό αυτό κόμμα σαν κόμμα "δημοκρατικό"!!!

Το ότι η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Θεοδωράκη ήταν στην πραγματικότητα εκδήλωση για την προεκλογική προβολή και διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να αποκτήσει "φιλολαϊκό"- "δημοκρατικό" προσωπείο για να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αυτό επιβεβαιώνεται:

Πρώτο, από τη συμμετοχή σ' αυτή όλων των ηγετικών πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ: Κ. Καραμανλής πρόεδρος, Κ. Μητσοτάκης επίτιμος πρόεδρος, Τζ. Τζανετάκης πρώην πρωθυπουργός της συγκυβέρνσης ΝΔ-"Κ"ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης γραμματέας της ΝΔ, Δ. Σιούφας γγ της ΚΟ της ΝΔ, Αχ. Καραμανλής βουλευτής της ΝΔ και Π. Παυλόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Συμμετείχε ακόμα ο Χ. Φλωράκης που τον "συνόδευαν οι Ηλίας Λέγγερης (μέλος της ΚΕ) και Χρήστος Τζιτζιλώνης (ιστορικό τμήμα της ΚΕ) ("Ρ" 16.12.2003, σελ. 31).

Στην εκδήλωση από "ανάγκη", αλλά πολιτικά "μακριά" της, παραβρέθηκαν και οι Κ. Παπούλιας και Ν. Κωνσταντόπουλος, κλπ., και ο κύκλος των παρευρισκομένων στο "δημοκρατικό πανηγύρι" της διαβόητης "εθνικής ενότητας"(!) έκλεισε με την παρουσία του χουντο-Χριστόδουλο που έφθασε "καθυστερημένος".

Στις τοποθετήσεις των Παπούλια-Κωνσταντόπουλου υπήρξαν σαφείς οι "αποστάσεις" απ' τα αντιδραστικά πυροτεχνήματα περί "άρσης των διαχωριστικών γραμμών" (!) και "εθνικής ενότητας" (!) των Καραμανλή-Φλωράκη-Θεοδωράκη.

Δεύτερο, από την πρόσκληση-συμμετοχή στην εκδήλωση του αρχηγού του υπεραντιδραστικού φεουδοαστικού ιερατείου χουντο-Χριστόδουλου, που ευρισκόμενος σε αμηχανία παρουσιάστηκε στην αίθουσα με "40λεπτη καθυστέρηση".

Τρίτο, απ' το περιεχόμενο της εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου για Μ. Θεοδωράκη (= προεκλογική φιέστα της ΝΔ), όπως αυτό εκφράστηκε στην ομιλία του αρχηγού του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, Κ. Καραμανλή και των κομπάρσων του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, Φλωράκη-Θεοδωράκη: "άρση διαχωριστικών γραμμών"(!)-"εθνική ενότητα"(!)-ΝΔ= "δημοκρατικό κόμμα"(!): με κύριο στόχο τη νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, που αποτελεί και την ανοιχτά διακηρυγμένη, δια στόματος του προέδρου του, βασική επιδίωξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Να ένα μικρό δείγμα του αντιδραστικού κηρύγματος του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, περί δήθεν "υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών"(!) - "εθνικής ενότητας"(!):

"Αν ξαφνικά μεταφέρονταν εδώ σ' αυτή την αίθουσα, κάποιος από τα παλιά, απ' τα πολύ παλιά κι έβλεπε τη σύνθεση αυτού του πάνελ, είναι βέβαιο ότι δεν θα πίστευε στα μάτια του. Κι όμως, το γεγονός ότι βρισκόμαστε μαζί άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους για να τιμήσουμε τον Μίκη δεν ξενίζει. Είναι για όλους μας αυτονόητη υποχρέωση και, κυρίως, τιμή και χαρά απέναντι σ' έναν έλληνα που αγωνίστηκε ακριβώς για να είναι σήμερα αυτονόητη η υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική ενότητα" ("Ελευθεροτυπία" 16.12.2003, σελ. 6)!!!

Και ο Θεοδωράκης δηλώνει: "Σ' αυτό το πάνελ έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να βλέπω ότι εκπροσωπείται όλη η Ελλάδα. Η Ελλάδα της Δημοκρατίας, για την οποία πάλεψα μαζί με χιλιάδες άλλους για να νικήσει, να ριζώσει και να επικρατήσει" ("Ελευθεροτυπία" 16.12.2003, σελ. 6).

Ειρωνεία της "τύχης" τόφερε να εκπροσωπείται στην "Ελλάδα της Δημοκρατίας", εκτός των άλλων, μαζί και ο εκπρόσωπος-αρχηγός του αντιδραστικού φεουδαστικού ιερατείου, χουντο-Χριστόδουλος, αμετανόητος φασίστας, που κατέφθασε στην εκδήλωση με"40λεπτη καθυστέρηση", αφού δικαιολόγησε την καθυστέρηση με το "προσευχόμουν για όλους σας"(!) και ευλόγησε την "εθνική ενότητα και ομοψυχία"(!), αναφερόμενος στον Θεοδωράκη έκανε λόγο για "εμπνευσμένο αγωνιστή, ο οποίος υπέστη διώξεις και πάθη που θα τον καθιστούν σεβαστή προσωπικότητα" ("Ρ" 16.12.2003, σελ. 31) και ότι ο "Μίκης δείχνει τη διαχρονικότητα ημών των ελλήνων".

Τα περί "ξεπεράσματος των διαχωριστικών γραμμών"(!) μεταξύ προλεταριάτου-μπουρζουαζίας και φασιστικών-αντιφασιστικών δυνάμεων αποτελούν αντιδραστικά μυθεύματα του Κ. Καραμανλή και των υπηρετών του Χ. Φλωράκη-Μ. Θεοδωράκη που δεν έχουν καμιά σχέση με την υπαρκτή πραγματικότητα της σημερινής αστικής ελληνικής κοινωνίας, γιατί απλούστατα οι διαχωριστικές αυτές γραμμές είναι υπαρκτές και έχουν τη ρίζα τους στο καπιταλιστικό οικονομικο-κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, το οποίο τις αναπαράγει καθημερινά. Όσοι προπαγανδίζουν το "ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών"(!) ανήκουν στο στρατόπεδο της αντιδραστικής αστικής τάξης και όσοι απ' τους πρώην κομμουνιστές τις έχουν εγκαταλείψει υπηρετούν το κεφάλαιο και επιπλέον κάνουν κάτι πολύ χειρότερο: εξωραΐζουν μοναρχοφασιστικά κόμματα όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας.

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Καραμανλής συνεχίζοντας στο ίδιο αντιδραστικό μοτίβο φθάνει σ' έναν αξεπέραστης "ευφυΐας"(!) ισχυρισμό ότι τάχα ο Μ. Θεοδωράκης "σχεδίασε τα έργα του πάνω σε όσα φαινομενικά (υπογρ. δική μας) χώριζαν κάποτε τους έλληνες"(!), επιχειρώντας έτσι να "διαγράψει"-"σβήσει" τις ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ της δεκαετίας 1940-1950 που οδήγησαν στην εποποιία του ένοπλου αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με επικεφαλής το ΚΚΕ, κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους μοναρχοφασιστών και στην επαναστατική ένοπλη πάλη του ΔΣΕ, καθοδηγούμενου από τον σύντροφο Νίκο Ζαχαριάδη, κατά του ντόπιου μοναρχοφασισμού και των αμερικανών ιμπεριαλιστών, αλλά και όλων των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού κατά του μοναρχοφασισμού, της ,στρατιωτικό-φασιστικής διχτατορίας και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στις μετέπειτα δεκαετίες. Επιπλέον επιχείρησε να αποκρύψει από το λαό ότι η παράταξη του βρέθηκε πάντα στο αντιδραστικό στρατόπεδο - βρίσκεται και σήμερα - των δοσίλογων συνεργατών των κατακτητών και προδοτών των εθνικών συμφερόντων, στο στρατόπεδο του μοναρχοφασισμού και της ξενοδουλείας.

Τέταρτο, από τη χαρακτηριστική πολιτική δήλωση υπέρ του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ παρόλο που επρόκειτο για εκδήλωση-παρουσίασης του βιβλίου του: "Αν εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που θεωρούν την Αριστερά ως παράταξη των ΕΑΜΟσλάβων προδοτών, είτε τον κ. Καραμανλή ως πολέμαρχο της μοναρχοφασιστικής Δεξιάς, τότε κανονικά, η θέση τους θα έπρεπε να είναι στο Δαφνί" ("Ρ" 16.12.2003, σελ. 31).

Το πρώτο σκέλος της δήλωσης του Μ. Θεοδωράκη περί "ΕΑΜΟσλάβων προδοτών" της αντίδρασης αποτελούσε στο παρελθόν, αποτελεί και σήμερα, συκοφαντική επινόηση των μονάρχοφασιστών σε βάρος των κομμουνιστών και αντιφασιστών προς δικαιολόγηση των μεγάλων και πρωτάκουστων εγκλημάτων τους σε βάρος του λαού και του τόπου. Το δεύτερο σκέλος της για ύπαρξη ή μη στη χώρα μας "μοναρχοφασιστικής Δεξιάς", αυτή υπήρξε στο παρελθόν - φαίνεται πως ο Μ. Θεοδωράκης "ξέχασε" και τη σωστή διαπίστωση-θέση της ΕΔΑ περί "μοναρχοφασιστικής ΕΡΕ" - υπάρχει και σήμερα, αφού, πέρα απ' τα άλλα, είναι εντελώς πρόσφατες (μόνο μερικών μηνών), και παρά την προεκλογική περίοδο, οι ναζιφασιστικού χαρακτήρα δηλώσεις ηγετικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (Ψωμιάδης, κλπ.), οι δηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης των χουντικών (Α. Γιαννόπουλος), υπέρ του έκπτωτου Γλύξμπουργκ και των "διαδόχων" του, κλπ., η συμμετοχή στελεχών της στις μοναρχοφασιστικές φιέστες σε Βίτσι-Γράμμο, κλπ. αλλά και η φασιστική τρομοκρατική δράση της ΟΝΝΕΔ-ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια, κλπ., κλπ.

Αν ο Μ. Θεοδωράκης "ξέχασε"(!) τόσο γρήγορα το σιδηρολοστό της φασιστικής συμμορίας τραμπούκων της ΝΔ που πολτοποιούσε το κεφάλι και δολοφόνησε τον καθηγητή Τεμπονέρα στην Πάτρα, τότε που αυτός ήταν στις γραμμές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο λαός, οι κομμουνιστές και οι αντιφασίστες δεν ξεχνούν.

Ασφαλώς οι δηλώσεις εξωραϊσμού του Μ, Θεοδωράκη δεν μπορούν να αλλάξουν το μοναρχοφασιστικό χαρακτήρα της ΝΔ. Το μόνο που πετυχαίνει με τέτοιες δηλώσεις είναι να αυτοδιασύρεται στα μάτια των αντιφασιστικών λαϊκών δυνάμεων του τόπου. Αντί να αφήσει το φίλο του χρουστσοφικό Χ. Φλωράκη να κάνει παρόμοιες δηλώσεις -γιατί αυτή είναι και η θέση της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του "Κ"ΚΕ για τη ΝΔ, την μόνη που πρόβαλλε ιδιαίτερα ο "Ριζοσπάστης" - προτίμησε απερίσκεπτα να εκτεθεί πολιτικά, βγάζοντας ο ίδιος τα "κάστανα απ' τη φωτιά" προεκλογικά.

Ας θυμίσουμε εδώ για άλλη μια φορά την απάντηση του γάλλου ναζιφασίστα Λεπέν, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου της "Ελευθεροτυπίας" γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει "ένα ανάλογο κόμμα σαν το Εθνικό Μέτωπο" δήλωσε: "υπάρχει ένας λόγος γι' αυτό. Νομίζω ότι θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι αρκετά δεξιά και έτσι μπορεί να απορροφά ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που θα ήθελαν να υποστηρίξουν ένα κόμμα σαν το Εθνικό Μέτωπο. Έχω φίλους έλληνες που είναι κοντινοί σε μας και οι οποίοι είναι ενταγμένοι στη Νέα Δημοκρατία" ("Ελευθεροτυπία" 6.2,2002, σελ. 12-13).

Τέλος αξίζει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί το πόσο αποπροσανατολιστικές και επιζήμιες για την αντιφασιστική πάλη του λαού είναι παρόμοιες δηλώσεις και προπαντός, όταν αυτές γίνονται σε μια στιγμή που πρώτο η διαφορά μεγαλοαστικών αντιδραστικών κομμάτων τύπου Νέας Δημοκρατίας στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση με τα ανοιχτά ναζιφασιστικά κόμματα (υμνητές των Χίτλερ-Μουσολίνι) είναι εντελώς δυσδιάκριτη και όταν επιπλέον σε μια σειρά χώρες έχουν - μετά μισό και πλέον αιώνα απ' την ήττα του ναζιφασισμού - προκλητικά σχηματιστεί κυβερνήσεις με συμμετοχή ναζιφασιστών σε αυτές (Ιταλία, Αυστρία, κλπ.) και δεύτερο όταν η φασιστικοποίηση σ' όλες τις χώρες της ΕΕ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.


Σημείωση: Η αυστηρή κριτική μας στις εξαιρετικά επιζήμιες για τον αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη σε καμιά περίπτωση δεν έχει σκοπό να μηδενίσει παλιότερες-πρόσφατες αντιφασιστικές-αντιιμπεριαλιστικές τοποθετήσεις του, όπως π.χ. για την περίπτωση "Οτσαλάν", στάση απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους Γιουγκοσλαβίας-Ιράκ, κλπ., αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, "Δίκτυο 21", ηγεσία της εκκλησίας, Γλύξμπουργκ, "εγκλήματα" Στάλιν, συναυλία στη Μακρόνησο.


Στα 29 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη

"Η Μπαλάντα του Κυρ-Μέντιου"

Η αξιοθαύμαστη αυτή σατιρική μπαλάντα (πολύστιχη ποιητική αφήγηση) είναι ένα από τα ανθρωπινότερα, τα λαϊκότερα και τα επαναστατικότερα ποιητικά έργα του μεγάλου μας ποιητή. Δεσπόζει σε αυτή η μορφή του κύρ-Μέντιου, με την οποία μεταφορικά, αλληγορικά δίνεται η μορφή του σκλαβωμένου δουλευτή, που υπομονητικά και αγόγγυστα δουλεύει μέρα-νύχτα στην καπιταλιστική κοινωνία, για να βρεθεί στο τέλος της ζωής του πεταγμένος έξω στο δρόμο.

Βέβαια, για έναν εστέτ, για ένα καθαρολόγο από το στρατόπεδο της αστικής φιλολογίας η μορφή αυτή του "όνου", όπως θα λέγαν αυτοί, είναι απαράδεχτη και ασύστατη, σοκάρει άσχημα. Όμως μια σειρά κλασικοί συγγραφείς και πριν από το Βάρναλη χρησιμοποίησαν επανειλημμένα και πετυχημένα μορφές ζώων, εξημερωμένων από τον άνθρωπο, για να απεικονίσουν τον άνθρωπο, όπως λόγου χάρη, ο Λ. Τολστόι με το αφήγημα του "Χολστομέρ" (ονομασία αλόγου), ο Ι. Τουργκγένιεφ με τη συγκλονιστική νουβέλα του "Μουμού" (ονομασία μικρού σκυλιού), ο Α. Τσέχοφ με το διήγημα του "Καστάνκα". Και αν κάνουμε αναφορά στη νεοελληνική λογοτεχνία, δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε το "’λογο" του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ο Βάρναλης, όμως, ξεπέρασε τα όρια αυτά των προγενέστερων συγγραφέων και τολμηρά, θαρραλέα και ατρόμητα, όντας υπέροχος σατυρικός ποιητής, παίρνει σαν κύριο ήρωα αυτό το ανθεκτικότατο, το υπομονετικότατο, μα και το χιλιοταλανισμένο, άδολο και άκακο ζώο, που τόσα και τόσα τραβάει στη ζωή του από τους αχάριστους ανθρώπους, που το εκμεταλλεύονται βάρβαρα.

Μερουδούλι, ξενοδούλι!
Δέρναν ούλοι: αφέντες, δούλοι.
Ούλοι: δούλοι, αφεντικό,
και μ' αφήναν νηστικό.

Ο γοργοκύλιστος αυτός, εμφαντικός, πολυδύναμος και ηχηρός τροχαϊκός στίχος με τις ζωντανές εναλλασσόμενες εικόνες, που δημιουργεί, συγκινεί βαθιά τον αναγνώστη. Απομνημονεύεται πολύ εύκολα, πράγμα που βοηθούν αρκετά οι ξευγαρωτές θηλυκές και αρρενωπές ομοιοκαταληξίες (ρίμες) του: ξενοδούλι - δούλοι, αφεντικό - νηστικό.

Μα θα πει κάποιος, γιατί ο Βάρναλης να παρομοιάζει τον απλό δουλευτή και όχι μόνο το δουλευτή, αλλά και ολόκληρο το λαό με το γομάρι; Μήπως πέφτει έξω, όταν ο Βάρναλης στηλιτεύει το λαό για την αγόγγυστη υποταγή του στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, χωρίς να βγάζει άχνα ποτέ; Ναι, ο Βάρναλης αναμφίβολα επικρίνει το λαό, γιατί δέχεται σχεδόν αδιαμαρτύρητα την υποδούλωση του. Μα η επίκριση του αυτή είναι γεμάτη αγάπη και συμπόνια προς το λαό, που δεν της είναι ξένη και η αυστηρότητα με την υπεύθυνη παραίνεση του πνευματικού ταγού του έθνους. Λόγου χάρη, ο Ν. Γ. Τσερνισέφσκι, μεγάλος Ρώσος, επαναστάτης-συγγραφέας, έλεγε για το Ρωσικό λαό εκείνης της περιόδου: "Όλοι, από πάνω μέχρι κάτω, είναι σκλάβοι". Αλλά ίσα-ίσα αυτό, τόνιζε ο Β. Ι. Λένιν, έδειχνε την απέραντη αγάπη του Τσερνισέφσκι προς το Ρωσικό λαό και τη φλογερή επιθυμία του να δει το λαό του να ξεσηκώνεται ενάντια στο δυσβάσταχτο τσαρικό ζυγό, που του έπνιγε την καρδιά.

Με λίγα λόγια, ο Βάρναλης ανοίγει τα μάτια στο λαό, δείχνοντας του τη δουλική κατάντια του. Τον ξυπνάει από το λήθαργο, που έχει πέσει, κανονικό αβασταγό στη δούλεψη του αδηφάγου κεφαλαίου, όπου "δούλευε για να στουμπώσει όλ' η χώρα κι οι καμπόσοι". Μα κι όταν κάποτε το δύσμοιρο και δυστυχισμένο αυτό υποζύγιο τόλμησε να εκφράσει μια ελάχιστη διαμαρτυρία με τα λόγια: "Δε βαστάω! Θα πέσω κάτου!", ο εκπρόσωπος του θεού στη γη, όπου είναι καβάλα πάνω σ' αυτό, το αποστομώνει παραχρήμα: "Ντράπου! Τις προγονοί ντράπου!". Μα, "άντραλίζουμε! του λέει, πεινώ!". "Σουτ! το καθησυχάζει, θα φας τον ουρανό! "

Μετά το πειθήνιο και υπερυπομονητικο αυτό ζώο, σερνόμενο πηγαίνει και βρίσκει στη σπηλιά του τον "Αι-Φρανγκίσκο, τον προστάτη των κτηνών, που δεν είναι άλλος κανένας, εκτός από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που τότε οι λαοί του κόσμου δεν ήξεραν ακόμα καλά την πραγματική του ουσία, για να του παραπονεθεί, γιατί το αφεντικό του, ο ελληνικός καπιταλισμός τον "πέταξε μακριά να τον φάνε τα θεριά", που και αυτός το απόπεμψε σκαιότατα. Τότε ο ποιητής σαλπίζει στο λαό το ποιητικό του σάλπισμα:

Αν το δίκιο θες, καλέ μου,
με το δίκιο του πολέμου
θα το βρεις. Όπου ποθεί
λευτεριά, παίρνει σπαθί.

Και αλλού λέει:

Αν ξυπνήσεις, μονομιάς
θα' ρτει ανάποδα ο ντουνιάς.

Το τρανοδύναμο και περίτεχνο αυτό ποίημα, που αποτελεί επαναστατικό πρότυπο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην Πατρίδα μας, γιατί δείχνει τη .ζωή στην επαναστατική της ανάπτυξη, όντας το ίδιο διαποτισμένο από αισιόδοξα αισθήματα και πίστη ως προς την τελική, νικηφόρα έκβαση της πάλης του λαού μας, καταλήγει με την εξής λεβέντικη στροφή - κατακλείδα, πλημμυρισμένη από χαρά και περηφάνεια για τη νίκη του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση:

Κοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει
κι έχ' η πλάση κοκκινίσει
κι άλλος ήλιος έχει βγει
σ' άλλη θάλασσα, άλλη γη.

Έτσι η επαναστατική κοινωνική ποίηση εκπληρώνει επάξια την αποστολή της, στρατευμένη στη δίκαιη υπόθεση του λαού, που παλεύει, για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την προκοπή και την ειρήνη.

Δημήτρης ΠΑΝΟΣ


Ο "παράδεισος" του καπιταλιστικού κόσμου

 

842 εκατομμύρια πεινασμένοι στον κόσμο
121 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου
Αποτέλεσμα της βαρβαρότητας του καπιταλισμού

 

Θάνατος παιδιών από την πείνα
1 παιδί πεθαίνει κάθε 7 δευτερόλεπτα

Δουλεμπόριο στον 21ο αιώνα
Παράνομη διακίνηση 1.200.000 παιδιών το χρόνο

   Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες σε έκθεσή της η UNISEF περίπου 1.200.000 παιδιά διακινούνται κάθε χρόνο παράνομα. Η παράνομη διακίνησή αποδίδει στους δουλεμπόρους πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
  
Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά διακινούνται στο εσωτερικό κάθε ηπείρου για δουλειά αλλά και από ήπειρο σε ήπειρο, ενώ ένα μεγάλο μέρος ανήλικων κοριτσιών διοχετεύονται στην πορνεία.
   Υπολογίζεται ότι 500.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια διακινούνται κάθε χρόνο από τις Ανατολικές χώρες στη Δυτική Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσοστό προορίζεται για σεξουαλική εκμετάλλευση.

 

Αμερικάνικες Βάσεις στη Βουλγαρία

Η εξάρτηση της Βουλγαρίας από το διεθνή ιμπεριαλισμό

 

Πάνω από 1.000 άμαχοι νεκροί ιρακινοί από τους αμερικάνικους και βρετανικούς βομβαρδισμούς

Πάνω από 1.00 νεκροί άμαχοι πολίτες ήταν το αποτέλεσμα

 

Νίκου Ζαχαριάδη: Συλλογή Έργων
Γ. Καραστάθη: Ενάντια στην αντισταλινική-αντικομμουνιστική υστερία
Δημήτρη Πάνου: Ματωμένος Ήλιος
Γρηγόρη Σγάγια: Στην Εύβοια με τον Ανάποδο

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ο αντιδραστικός μύθος της "υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών" και ο προεκλογικός αγώνας

Στα 29 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη: "Η Μπαλάντα του Κυρ-Μέντιου"

842 εκατομμύρια πεινασμένοι στον κόσμο
121 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου

Θάνατος παιδιών από την πείνα

Δουλεμπόριο στον 21ο αιώνα

Αμερικάνικες Βάσεις στη Βουλγαρία

Πάνω από 1.000 άμαχοι νεκροί ιρακινοί από τους αμερικάνικους και βρετανικούς βομβαρδισμούς

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55