Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 177 1-15/3/2004Αρ. Φύλ. 177 1-15 Μάρτη 2004
Πραγματικότητα η επιλογή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών: Νίκη της ΝΔ στις εκλογές
Με την άμεση και ενεργό στήριξη των «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών σε ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ

 

 

 

 

 


"Έφυγε" ο σύντροφος Δημήτρης ΠΑΝΟΣ


Στα μέσα Μάρτη έπαψε να χτυπάει η γενναία φλογερή νεανική καρδιά του αγαπημένου μας συντρόφου Δημήτρη ΠΑΝΟΥ, καθοδηγητικού στελέχους της "Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55", "νους και καρδιά" της "ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ". 'Έφυγε" όρθιος μαχόμενος στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, βαδίζοντας πάντα σταθερά και αταλάντευτα τον επαναστατικό δρόμο των δασκάλων μας ΣΤΑΛΙΝ-ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" στις 14 Μάρτη, ημέρα Κυριακή και ώρα 7.00 το πρωί.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε απέραντη θλίψη στους συντρόφους της Οργάνωσης, τους φίλους, τους συναγωνιστές και συγγενείς του.

Η κηδεία του έγινε στο νεκροταφείο του Χολαργού στις 15 Μάρτη, ώρα 11.00, με τη συμμετοχή πολλών συντρόφων και συναγωνιστών, φίλων και συγγενών.

Το σύντροφο Δημήτρη ΠΑΝΟ αποχαιρέτησε από μέρος της "Πανελλήνιας Ένωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων" (ΠΕΕΠΠ) ο πρόεδρος της Γρηγόρης Φώτου. Ακολούθησε ο παλιός αγωνιστής και φίλος του Σταύρος Μποσνακίδης με τον παρακάτω σύντομο χαιρετισμό και με τον τίτλο "Στον ευσυγκίνητο άνθρωπο και πατριώτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΟ":

"Στην πένθιμη τούτη ώρα, αλησμόνητε συναγωνιστή και φίλε Δημήτρη, με πολύ ψυχικό πόνο σε αποχαιρετούμε.

Θυμόμαστε τη μεγάλη ευαισθησία σου για το ανέβασμα του ανθρώπου πιο ψηλά.

Να αγωνίζεσαι με τόλμη και θάρρος ανάμεσα σε τόσες και τόσες αντιξοότητες της ζωής και να φέρνεις σε πέρας ένα μεγάλο Έργο.

Η φλόγα της ψυχής σου, γεμάτη από πανανθρώπινες αξίες. Αλήθεια, Αρετή, Δικαιοσύνη, Αγάπη, Ειρήνη, Ελευθερία και Οικονομική μεγάλη πάλη. Πρωταρχία πάντα έδινες στην Αλήθεια του πάνσοφου Σωκράτη. Το Έργο που άφησες πάνω στα κοινωνικοπολιτειακά θέματα μεγάλο και πιο μεγάλο της συγγραφής και ποίησης.

Φεύγεις τόσο νέος και πικραμένος από τη ζωή και της πολιτείας τα καμώματα, που στάθηκε εμπόδιο στη δικαίωση του πνευματικού σου Έργου.

Εμείς όμως οι παλιοί συναγωνιστές και φίλοι σου έχουμε προ πολλού δικαιώσει τους αγώνες σου και τη μεγάλη προσφορά σου. Μ' ακούς φίλε ΔΗΜΗΤΡΗ; Αντίο μέσα στην αλλαγή της φύσης". Από την πλευρά της Οργάνωσης αποχαιρέτησε το σύντροφο μας Δημήτρη ΠΑΝΟ ο σ. Τάσος Μπάλλος:

Πολυαγαπημένε και ακριβέ μας σύντροφε Δημήτρη, αδελφικέ μου φίλε,

Μαζευτήκαμε εδώ η Μάρθα, συντρόφισσα σου στη ζωή και στην πάλη, οι αγαπημένες σου κορούλες Αθηνούλα και Ευδοκούλα, όπως χαϊδευτικά πολλές φορές συνήθιζες να λες, οι άξιοι γαμπροί σου, παρόλο που η Ευδοκία με τον άντρα της και τον μόλις λίγων ημερών νεογέννητο εγγονό σου βρίσκονται αυτή τη θλιβερή στιγμή στην μακρινή Κρήτη, τα αδέλφια σου, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι να σε αποχαιρετήσουμε με βαριά καρδιά, μεγάλο πόνο και απέραντη θλίψη, θλίψη και πόνος που γίνονται ακόμα πιο βαριά γιατί μας άφησες πολύ νωρίς και "έφυγες" εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα. Είμαστε εδώ όλοι μαζί να τιμήσουμε και να αποχαιρετήσουμε εσένα Δημήτρη, - τον τολμηρό νεαρό λεβέντη ΕΠΟΝίτη της Λάκκας Σούλι που θαρραλέα ξέφυγε μέσα απ' τα δολοφόνα και ματωβαμένα νύχια του μοναρχοφασιστικού στρατού και των Μάϋδων αρχές Ιούνη (6.6.) του '48 για να φτάσει, με σκισμένα ρούχα και παπούτσια, με καταματωμένα χέρια και πόδια, στις ψηλές ανυπότακτες κορφές των περήφανων Σουλιώτικων βουνών, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), στο τάγμα του Βρασίδα με επίτροπο το "θρυλικό Νικόλα Κιάμο",

-           το νεαρό αντάρτη του ένδοξου ΔΣΕ - καθοδηγούμενου απ' το ΚΚΕ με επικεφαλής το ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ - που με το όπλο στο χέρι πολέμησε το μοναρχοφασισμό και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τον πιστό σύνδεσμο του ήρωα του λαού μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, τον γενναίο και ενθουσιώδη μαχητή του λαού μας που τραυματισμένος βαριά πότισε με το αίμα του τα χώματα της άγονης Ηπειρωτικής γης.

Είμαστε εδώ να αποχαιρετήσουμε το σεμνό, αλλά ζωηρό και ανήσυχο νεολαίο και το ως τα χτες αγράμματο χωριατόπουλο που βρέθηκε στη μακρινή και φιλόξενη Τασκένδη της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης του μεγάλου ΣΤΑΛΙΝ που, ξεπέρασε εκεί, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, και υπερνίκησε όλες τις πολύ μεγάλες δυσκολίες και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Ουζμπεκιστάν, ανταποκρινόμενος έτσι και κάνοντας πράξη στο ακέραιο την έκκληση του μεγάλου Αρχηγού του Κόμματος μας Νίκου Ζαχαριάδη: οι έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να "κατακτήσουν τα κάστρα της τέχνης και της επιστήμης", τον αριστούχο καθηγητή της ρώσικης φιλολογίας, τον επαναστάτη δημοσιογράφο, το μπολσεβίκο κομμουνιστή που διώχτηκε απ' τους προδότες της επανάστασης και του κομμουνισμού και έμεινε αιχμάλωτος των αποστατών φασιστών χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών ως την ημέρα της επιστροφής του στην πατρίδα.

Τιμούμε και αποχαιρετούμε,

-           τον επαναστάτη διεθνιστή, τον διωγμένο από το μοναρχοφασισμό πατριώτη διανοούμενο, που γύρισε στην πατρίδα μετά 40 χρόνια πολιτικής προσφυγιάς, τον αγωνιστή ποιητή που με τους επαναστατικούς μαχητικούς του στοίχους - ζώντας σε σκοτεινούς σαν τους σημερινούς καιρούς είχε ως φωτεινό οδηγό το στίχο του μεγάλου γερμανού κομμουνιστή ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ: "Είναι σχεδόν έγκλημα να μιλάς για δένδρα, γιατί έτσι παρασιωπάς χιλιάδες κακουργήματα!" - ύμνησε και τραγούδησε τους αγώνες της εργατικής τάξης και της αγροτιάς του τόπου, τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, τους αγώνες των λαών της Σοβιετικής Ένωσης και όλων των λαών του κόσμου, ύμνησε τους μεγάλους μας Δασκάλους ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ, τον ακατάβλητο ηγέτη του ΚΚΕ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, τον ήρωα του λαού μας Νίκο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και τόσους άλλους ήρωες και επαναστάτες κομμουνιστές. Στον επαναστατικό ποιητικό και δημοσιογραφικό λόγο του Δημήτρη ΠΑΝΟΥ ταιριάζουν οι στίχοι του μεγάλου βάρδου του λαού μας και αγαπημένου του ποιητή ΚΏΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ:

"Δε δίνω λέξεις παρηγοριά δίνω μαχαίρι σ' ολουνούς, καθώς το μπήγω μες το χώμα γίνεται φως, γίνεται νους.

 Άκου πως παίρνουν οι αγέρες χιλιάδες χρόνων τη φωνή! Μέσα στο λόγο το δικό μου Όλ' η ανθρωπότητα πονεί".

- Τον επαναστάτη διανοούμενο, τον κομμουνιστή δημοσιογράφο, που, με καθοδηγητικό νήμα τη σοφή ρήση του Ιωσήφ Στάλιν: "Είναι αδύνατη η συντριβή του καπιταλισμού χωρίς τη συντριβή πρώτα της σοσιαλδημοκρατίας μέσα στο εργατικό κίνημα", ξεσκέπασε μαχητικά με θαυμαστή δύναμη και καταπολέμησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και επιτυχία τον αντεπαναστατικό χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό, ντόπιο και διεθνή, που στηλίτευσε με οξύτητα τους προδότες της μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού και κάθε λογής αποστάτες του κομμουνιστικού κινήματος, ντόπιους και ξένους.

Στα σημερινά δύσκολα χρόνια του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος όταν άλλοι ψευτοδιανοούμενοι" σέρνονται με την κοιλιά" στη λάσπη της σάπιας αστικής κοινωνίας και βολεύονται, κολυμπώντας στον αστικό βούρκο της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού, ο Δημήτρης ΠΑΝΟΣ στάθηκε όρθιος και μια διαρκώς άγρυπνη πρωτοπόρα συνείδηση, διάλεξε τον επαναστατικό δρόμο και παρέμεινε ως το τέλος ένας αετός της επανάστασης που κράτησε στα τραυματισμένα, μα στιβαρά χέρια του από τα βόλια του μοναρχοφασισμού σταθερά ψηλά την κόκκινη σημαία της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού, υπεράσπισε μαχητικά και χωρίς ταλαντεύσεις την επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου, τον επαναστατικό

ΜΑΡΞΙΣΜΟ, δηλ. τον λενινισμό-σταλινισμό, κράτησε ψηλά την ποτισμένη με ποτάμια αίμα σημαία του ηρωικού ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη, τον πολυαγαπημένο και χιλιοτραγουδισμένο αρχηγό του λαού μας, που δολοφόνησαν (1973), μετά 17 χρόνια εξορίας, στη Σιβηρία, οι σοβιετικοί και οι λακέδες τους έλληνες χρουστσοφικοί ρεβιζιονιστές.

Στα στήθη του φλογερού επαναστάτη μπολσεβίκου Δημήτρη ΠΑΝΟΥ, αυτής της ωραίας ευγενικής σχεδόν ασκητικής μορφής, του κομμουνιστή διανοούμενου, του αγωνιστή ποιητή και δημοσιογράφου κρύβονταν, χοροπηδώντας μέρα-νύχτα ανήσυχα, μια μεγάλη, γενναία, φλεγόμενη υπερευαίσθητη νεανική καρδιά, μια τρυφερή παιδική καρδιά που αγκάλιαζε με λαχτάρα τα βάσανα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου και με άπειρη αγάπη, πίκρα και συμπόνια τα δολοφονημένα απ' τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους παιδιά της Παλαιστίνης, της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, κλπ., και τα εκατομμύρια των παιδιών που δολοφονούνται καθημερινά απ' τους καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές, μια καρδιά που συνάμα ξεχείλιζε από απέραντο και άσβεστο ταξικό μίσος για τους εκμεταλλευτές και καταπιεστές των λαών και τους υπηρέτες πράκτορες τους χρουστσοφικούς ρεβιζιονιστές, διδασκόμενος απ' τον αγαπημένο του μεγάλο προλεταριακό συγγραφέα Μαξίμ ΓΚΟΡΚΙ και τη ρήση του Δασκάλου του Ιωσήφ ΣΤΑΛΙΝ: "Δεν μπορεί να νικήσεις τον εχθρό, αν δεν μάθεις να τον μισήσεις μ' όλη σου την καρδιά".

Ο θάνατος του επαναστάτη κομμουνιστή σταλινιστή-ζαχαριαδικού Δημήτρη ΠΑΝΟΥ αποτελεί μεγάλη, βαριά και δυσαναπλήρωτη απώλεια για το επαναστατικό εργατικό κίνημα της χώρας αλλά και μια σημαντική απώλεια για τον πολιτισμό του τόπου. Ο Δημήτρης ΠΑΝΟΣ, ο σεμνότατος και ευγενέστατος επαναστάτης με την πάντα νεανική καρδιά του, που σήμερα αποχαιρετούμε θα μείνει και θα ζει στους αγώνες της εργατιάς και της αγροτιάς που τόσο ύμνησε με την πέννα του.

Πολυαγαπημένε μας σύντροφε Δημήτρη, σ' αποχαιρετούν ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του Ολύμπου σύντροφος Αντώνης Βρατσάνος και οι άλλοι σύντροφοι μας που δεν μπόρεσαν να βρεθούν κοντά σου αυτή τη θλιβερή για όλους μας στιγμή. Σ' αποχαιρετούν οι πλαγιές, τα διάσελα και οι ψηλές χιονισμένες περήφανες βουνοκορφές των Σουλιώτικων βουνών, της Μουργκάνας και του Γράμμου που χάιδεψες με την ανάλαφρη σβέλτα λεβέντικη περπατησιά σου στα ένδοξα ηρωικά χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και εύχονται να είναι ελαφρό το χώμα της Αττικής γης που θα σε σκεπάσει.

 Στη μνήμη του Δημήτρη ο φίλος του Μ. προσφέρει 50.00 ευρώ


ΙΩΣΗΦ Β. ΣΤΑΛΙΝ
51 χρόνια από το θάνατο-δολοφονία του


ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ

"Και γω σαν άνοιξη της ανθρωπότητας, γεννημένη από τα έργα και τις μάχες εδώ, τραγουδώ τη δική μου Πατρίδα, τη δική μου Δημοκρατία τραγουδώ." Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι


Την άνοιξη των Λένιν, Στάλιν την τερπνή
στο ένα έκτο του πλανήτη μας ροδανθισμένη.
Να μάχεται, δουλεύοντας και να αγρυπνεί,
χωρίς ποτέ του ουρανού το μάνα να προσμένει...

Μας δέχτηκε ο Στάλιν το Σαρανταεννιά
στην ΕΣΣΔ την ένδοξη με στοργική αγκάλη
εμάς τους Έλληνες αντάρτες, λεβεντογενιά
στην πρωτοκόρη ήλιου, μάνα μας μεγάλη.

Σταλινισμός - της επανάστασης ψυχή.
Χαρά και δύναμη, μαχητική παντιέρα,
ηρωική, τροπαιοφόρα εποχή
με αρχηγό τον Στάλιν, των νικών πατέρα.

Σταλινισμός-ο μαρξισμός, λενινισμός
μες στους σκληρούς αγώνες και την πράξη
ο λυτρωτής ανθρώπινος κομμουνισμός,
σαν άνοιξη στη γη μας να ροδοχαράξει.

Ο Στάλιν γλύτωσε σοφά με σιγουριά
απ' τους ευέλπιδες σφαγείς τον μέγα Λένιν.
την ίδια Επανάσταση, τη λευτεριά.
Θα ζεις αιώνια, Στάλιν, συ με την απλή σου χλένη.

Ο Στάλιν τον Οχτώβρη - λεβεντιά στητή:
Θα βγάλει τον "Ραμπότσι πουτ"* θα διώξει τα θωρακισμένα.
Καλεί τις μάζες μ' άρθρο, επαναστατεί
μ'εργάτες, κόκκινους φρουρούς αντρειωμένα.

Η Επανάσταση τσακίζει το κακό.
Ο Στάλιν στη κυβέρνηση του Λένιν μπαίνει
με τις εθνότητες, με έλεγχο εργατικό.
Μα δεν κοιμούνταν οι εχθροί οι λυσσασμένοι.

 

Αναψαν τον Εμφύλιο, παντού σφαγή.
Στα Μέτωπα συντρίβει τους Λευκούς ο Στάλιν.
Η Επανάσταση ξανά θαυματουργεί.
Στον Στάλιν έδωσε ο Λένιν τη σκυτάλη.
 

Θα φύγει μες στα δάκρυα και τον καημό...
Ο Στάλιν όρκο ιερό στο κόμμα δίνει
πιστός θα μένει στο λαμπρό λενινισμό.
Κατανικά γενναίος τη βαριά οδύνη.

Με τα πεντάχρονα - ξεφάντωμα στη γη.
Την ΕΣΣΔ και ο ήλιος μαγεμένος τη θαυμάζει.
Πανίσχυρη ο Στάλιν μπρος την οδηγεί.
Σε δεκατρία χρόνια εκατό δαμάζει.

Και ξάφνου χύμηξαν του Χίτλερ οι ορδές
στην ΕΣΣΔ στον ύπνο παν σ' ανθρώπους μιλιούνια:
Ποτάμια αθώων αίμα, μαύρη φρίκη, δες,
σκορπίσανε φασίστες βάρβαροι γουρούνια.

Ο Στάλιν γίγαντας με το λαό βαρά
τους βδελυρούς εχτρούς. Εμπνέει. Ξεσηκώνει.
Ταγός ατρόμητος με χέρια στιβαρά
κρατά την ΕΣΣΔ. Τους σκλαβωτές θα κάνει σκόνη.

Απάν στο Ράϊχσταγκ ο Κόκκινος Στρατός
την κόκκινη σημαία έστησε.
Λαμπρύνει ο Στάλιν όλη μας τη γη καμαρωτός,
που την παγκόσμια έσωσε γλυκιά ειρήνη...


Ο Στάλιν έχτισε στην ΕΣΣΔ κομμουνισμό.
Για όλους εργασία, μόρφωση, υγεία.
Με κατοικία, σύνταξη, πολιτισμό. Μ' ελεύθερη ζωή, χαρά, δημιουργία.

Δημήτρης Πάνος
21.1.2004

* Ραμπότσι πουτ - Εργατικός δρόμος


Στον Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ δεν υπήρχε τίποτα πιο υψηλό από τα συμφέροντα των εργαζομένων

Ανατόλι Λουκιάνοφ, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔΝίκος Βυθούλκας (1910-1968)


Ο μοναρχοφασίστας Χοσέ Μαρία Αθνάρ εγγονός φανατικού υπερασπιστή του εγκληματία Φράνκο


Γαλλία
1.000.000 παιδιά στη φτώχια και την εξαθλίωση

 

Συνδρομές - Οικονομικές ενισχύσεις

Γκλιάτης Π. 20,00 Παρασκευόπουλος Χ. 50,00
Τσίπης Γ. 30,00 Από Κεφαλονιά 50,00
Καλουδάκη Μ. 20,00 Β.Κ. 40,00
Μ.Π. 20,00    

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

"Έφυγε" ο σύντροφος Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

Ι.Β. Στάλιν: 51 χρόνια από το θάνατο-δολοφονία του

Δημήτρη Πάνου: Σταλινισμός (ποίημα)

Α. Λουκιάνοφ: Στον Ι.Β. Στάλιν δεν υπήρχε τίποτα πιο υψηλό από τα συμφέροντα των εργαζομένων

Νίκος Βυθούλκας (1910-1968)

Ο μοναρχοφασίστας Χοσέ Μαρία Αθνάρ εγγονός φανατικού υπερασπιστή του εγκληματία Φράνκο

Γαλλία: 1.000.000 παιδιά στη φτώχια και την εξαθλίωση

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55