Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 206 15-31/5/2005Αρ. Φύλ. 206 15-31 Μάη 2005
Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ
Ο υπάκουος «καρπαζο-εισπράκτορας» μισθοφόρος του Μπους στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο

Επικίνδυνη στροφή με ενεργότερη συμμετοχή και άμεση εμπλοκή στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των αμερικάνων ιμπεριαλιστών

Αν η κυβέρνηση Καραμανλή με την κλασική ανικανότητα που επέδειξε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τα απανωτά «Βατερλό» στο Κυπριακό, τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το όνομα της ΠΓΔ Μακεδονίας με την έξαλλη εθνικιστική τάση, κλπ. ζημίωσε στο έπακρο τη χώρα, τώρα ο σοβαροφανής πρωθυπουργός με τον «αέρα» του πρωταθλητή «καρπαζο-είσπράκτορα» και την άκρατη παροιμιώδη εθελοδουλία του απέναντι στις ΗΠΑ, την επαίσχυντη πολιτική υποτέλειας, γίνεται άκρως επικίνδυνος για το λαό και τον τόπο, επειδή εμπλέκει άμεσα και ενεργότερα τη χώρα στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα.

Αυτή η σαφέστατη και πολύ επικίνδυνη στροφή στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας -σε σχέση με την ως τώρα φιλο-ΕΕ πολιτική της μεγαλοαστικής κυβέρνησης Σημίτη- προς το υπαριθμόν 1 εχθρό των λαών και των χωρών, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ούτε εκπλήσσει τους κομμουνιστές, επειδή αυτοί, σ' αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ γνωρίζουν ότι το μοναρχοφασιστικό κόμμα των ΕΡΕ-ΝΔ υπήρξε ανέκαθεν και καθόλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου το κατεξοχήν φιλο-αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό κόμμα της χώρας που ακολούθησε μια πολιτική ακραίας προκλητικής εθελοδουλίας και υποτέλειας που επίσημα εγκαινιάστηκε με το κακόφημο προς τον αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ «Ιδού ο στρατός σας» και αργότερα, υποδεχόμενος τα φέρετρα των μισθοφόρων από την Κορέα, το «έλληνες επέσατε εις την Κορέα, επί πατρίου εδάφους» του μοναρχοφασίστα υμνητή της Μακρονήσου («Παρθενώνας», κλπ.) Παναγιώτη Κανελλόπουλου, μια επαίσχυντης πολιτικής, που ανεξάρτητα από τις κάθε φορά μορφές της, έβλαψε τα μέγιστα τον τόπο, πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα, έριξε σε περιπέτειες το λαό και κατέστησε τη χώρα μας στρατηγικό προγεφύρωμα και στρατηγική βάση της φιλοπόλεμης επιθετικής πολιτικής των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Η σημερινή επικίνδυνη στροφή της κυβέρνησης Καραμανλή προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό -που επισφραγίστηκε με το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ- εκδηλώθηκε ευθύς εξαρχής με την υποστήριξη εκ μέρους της, μαζί με τη Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία και Σλοβακία στο χώρο της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, της υποψηφιότητας του βρετανού-φιλοαμερικανού Κρις Πάτεν για προέδρου της ΕΕ (είχε προταθεί απ' το αντιδραστικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και τελικά με την ψήφιση του «καφετζή»-κολαούζου του Μπους υπεραντιδραστικού Ζοζέ Μπαρόζο και σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις -κατά τη διάρκεια και διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ-Αγγλίας κατά του Ιράκ – μεταξύ των ΗΠΑ-ΕΕ οξύνονται παραπέρα αλλά και εκείνες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του γαλλο-γερμανικού άξονα και σειράς χωρών-μελών της που σέρνονται στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που καταβάλλει κάθε προσπάθεια να παρεμποδίσει και αν είναι δυνατό να ματαιώσει την παραπέρα ενοποίηση της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την εκλογή του υπεραντιδραστικού φιλο-αμερικανού Μπαρόζο και «καφετζή» των Μπους-Μπλερ-Αθνάρ ο Κ. Καραμανλής περιχαρής δηλώνει: «μετά τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα η ΕΕ επέλεξε ομόφωνα τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» («Ελευθεροτυπία» 30.6.2004, σελ. 12).

Τότε είχαμε σημειώσει σχετικά: «η ενθουσιώδης υπεράσπιση εκ μέρους του Κ. Καραμανλή της «περίπτωσης Μπαρόζο», δηλ. του υπεραντιδραστικού φιλο-αμερικανού «καφετζή» επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ είναι ο πιο πιστός υπηρέτης των συμφερόντων των αμερικανών ιμπεριαλιστών και ότι πιο εθελόδουλο και αμερικανόδουλο διαθέτει σήμερα ο τόπος μας στο χώρο των πολιτικών δυνάμεων» («ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» φύλο 187-188, 1-31.8.2004, σελ.4).

Την τωρινή «στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ» διαπιστώνει επίσης και το γνωστό γερμανικό βδομαδιάτικο περιοδικό «Der Spiegel», στην εκτίμησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Καραμανλή στο Βερολίνο (21.3.2005).

Το έδαφος για την πρόσφατη επίσκεψη του Καραμανλή στην Ουάσιγκτον είχε προετοιμάσει ο υπουργός των Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, γνωστός αμερικανόπληκτος και «βετεράνος»(!) της αμερικανόδουλης πολιτικής της μοναρχοφασιστικής αντίδρασης, με την πρόσφατη (24 Μάρτη 2005) δεύτερη επίσκεψή του μέσα σ’ ένα χρόνο. Παράλληλα οι αντιδραστικοί αμερικάνικοι κύκλοι με την πρόσκλησή τους για αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Tufts (Ταφτς) της Βοστώνης Κ. Καραμανλή προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δυναμώσουν-«ανεβάσουν» το ανύπαρκτο «κύρος»(!) του – Πανεπιστήμιο που «παράγει» πράκτορες της CIA και άλλα ηγετικά στελέχη των πιο εμπιστευτικών μηχανισμών και υπηρεσιών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Μόνο που αυτά, στην περίπτωση Καραμανλή, ούτε πολιτικές ικανότητες προσθέτουν, ούτε κύρος προσδίδουν ούτε αντικαθιστούν τη γνωστή παροιμιώδη σοβαροφάνεια του Πρωθυπουργού με σοβαρότητα. Δυστυχώς για το κόμμα του, ο Κ. Καραμανλής παραμένει, πέρα απ’ τις αντιδραστικές του απόψεις, κλασική περίπτωση πολιτικής ανικανότητας, ένα «άδειο κοστούμι», και σαν Πρωθυπουργός μόλις τώρα τελευταία καταφέρει με δυσκολία να «διαβάζει» κάποιες κακογραμμένες εκθέσεις ιδεών, όπως και ο «ευφυέστατος»(!) φιλαράκος του εγκληματίας πολέμου Τζώρτζ Μπους, αρχηγός του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Και με την ευκαιρία ας σημειωθεί ότι ήδη κατά την επίσκεψη Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον η αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή είχε προσφέρει-δώσει «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ και ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που η ύαινα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Κοντολίζα Ράϊς δήλωνε τότε ότι «η Ουάσιγκτον δεν έχει καλύτερο φίλο στα Βαλκάνια από την Ελλάδα»!!!

Παραμονές της επίσκεψης Καραμανλή στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τσαρλς Ρις, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» (17.5.2005) προσδιορίζοντας το νέο ρόλο της κυβέρνησης της ΝΔ δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της στρατηγικής μας συνεργασίας», ότι «έχει σημειωθεί τους τελευταίους 6 μήνες σημαντική πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και ότι αυτή οφείλεται στην αλλαγή στάσης της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο» (δήλωσε στον ΑΝΤ1 18 Μάη 2005) για να καταλήξει, εκθειάζοντας την παρασκηνιακή μυστική διπλωματία: «το είδος της σχέσης που έχουμε ιστορικά δεν είναι από εκείνα που καταλήγουν σε αποκαλυπτικές ανακοινώσεις»!!!

Ο δε υπουργός των Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης σε συνέντευξή του στην ΝΕΤ (18 Μάη) δήλωσε για την συνάντηση Καραμανλή-Μπους: «θα επιβεβαιωθεί η ουσιαστική βελτίωση των σχέσεών μας, η οποία εκφράζεται κυρίως σε μια διάσταση στρατηγικής συνεργασίας, πλέον, που προσλαμβάνουν οι σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής. Στρατηγικής συνεργασίας, η οποία αφορά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και ιδιαίτερα των Βαλκανίων»(19 Μάη).

Ο Μπους, υποδεχόμενος το τσιράκι του έλληνα πρωθυπουργό, επιβεβαιώνει κι’ αυτός το νέο ρόλο της κυβέρνησης δηλώνοντας: «η Αμερική και η Ελλάδα έχουν μια στρατηγική συνεργασία»!!!. Ο δε Καραμανλής, θλιβερό πιόνι στη σκακιέρα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετά τη συνάντησή τους με «αξιοζήλευτη»(!) δουλοπρέπεια δήλωσε: «επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε και να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μας σε θέμα κοινού ενδιαφέροντος»!!!

Μετά το πέρας των «συνομιλιών» (διάβαζε: εντολές-διαταγές Μπους προς Καραμανλή) της Ουάσιγκτον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη Καραμανλή «απολύτως επιτυχή»(!), επειδή, λεει, «δια στόματος του προέδρου των ΗΠΑ η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως στρατηγικός σύμμαχος»(!) και ότι «ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη χώρα μας για την καλύτερη συνεργασία που υπάρχει σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διεθνών Οργανισμών».

Όμως αποκαλυπτικότερος όλων είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης που ευθέως δήλωσε στο «Σκάϊ» (25 Μάη): «αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός μας ρόλος έναντι της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και πιστεύω ότι μας δίδονται κάποιες ευκαιρίες να αποτελέσουμε τον εκπρόσωπο της ευρωατλαντικής συμμαχίας»(!) και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αφεντικιά του Κοντολίζα Ράϊς που θέλει την ιμπεριαλιστική ΕΕ «συμπληρωματικό» εξάρτημα των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν είναι αντίπαλο δέος των ΗΠΑ» για να καταλήξει: «δεν υπάρχει κάποια τέτοια σχέση, η σχέση είναι μάλλον συμπληρωματική παρά αντιθετική»!!!

Πλήρης, λοιπόν, ευθυγράμμιση-υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις επιδιώξεις και τα φιλοπόλεμα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.

Αλλά, αλήθεια, για ποιους λόγους ο αρχηγός του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού χαρακτήρισε την Ελλάδα «σοβαρό στρατηγικό εταίρο»(!) των ΗΠΑ και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό «σύμμαχο κλειδί» των ΗΠΑ, και μάλιστα από τα Βαλκάνια ως το Ιράκ και το Αφγανιστάν; Εξαιτίας προφανώς της πλήρους υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων απέναντί τους, δεσμεύσεις που προσδιορίζουν και επισφραγίζουν τη στροφή της αντιδραστικής κυβέρνησης Καραμανλή προς τις ΗΠΑ και για τις οποίες πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής:

πρώτο, μετατροπή της χώρας σε βάση και στρατιωτικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, σε αρμονία πάντα με αμερικάνικα γεωστρατηγικά συμφέροντα,

δεύτερο, πλήρης ευθυγράμμιση-συστράτευση της χώρας στις επιθετικές φιλοπόλεμες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ σε διάφορα σημεία του πλανήτη,

τρίτο, ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας στο Αφγανιστάν και ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ από τον Οκτώβριο,

τέταρτο, παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για μεταφορά στρατιωτών και στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής,

πέμπτο, αναβάθμιση της βάσης της Σούδας,

έκτο, χρησιμοποίηση-διάθεση εμπορικών πλοίων ελλήνων εφοπλιστών για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς το Ιράκ,

έβδομο, αγορά πολεμικού υλικού και πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, παραμερίζοντας παλιότερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αγορά των EUROFIGHTER, πράγμα που δυσαρέστησε την ΕΕ,

όγδοο, συμφωνία της κυβέρνησης Καραμανλή με ΗΠΑ για απόσχιση από τη Σερβία και «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσόβου μ’ αναπόφευκτη συνέπεια αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, αποσταθεροποίηση της περιοχής με επακόλουθο νέες πολεμικές συρράξεις,

ένατο, «λύση» του Κυπριακού στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή,

δέκατο, «λύση» του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔ Μακεδονίας στα πλαίσια των αμερικάνικων σχεδιασμών στα Βαλκάνια,  

ενδέκατο, «ρύθμιση» των ελληνο-τουρκιών «εκκρεμοτήτων» σύμφωνα με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.    

Η άκρως επικίνδυνη στροφή της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ και η ολοκληρωτική πρόσδεσή της στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μα και η τόσο ένθερμη υπεράσπιση των αμερικάνικων στρατιωτικών επεμβάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου εκ μέρους του Κ. Καραμανλή, μαριονέτας του Μπους, ξαναγυρίζουν τη χώρα στην εξωτερική πολιτική της ακραίας ξενοδουλείας της δεκαετίας του ΄50 και αναδεικνύουν το σημερινό Πρωθυπουργό «άξιο τέκνο» του θείου του Κ. Καραμανλή, αρχηγού του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΕΡΕ.

Η ξενόδουλη αντιδραστική αστική τάξη της χώρας με την εξωτερική πολιτική υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ εμπλέκει εκ νέου επικίνδυνα τη χώρα στους μελλοντικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των αμερικανών ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και σ’ άλλα μέρη του κόσμου, κατάσταση για την οποία πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα ο λαός μας και να επαγρυπνεί.

 


Πλήρης, άμεση-έμμεση, στήριξη της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ εκ μέρους της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ

Προεκλογικά οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ ανταποκρίθηκαν με τον πλέον αποτελεσματικό και «αξιοζήλευτο» τρόπο στο ρόλο τους ως πρακτορείο της αστικής τάξης, στηρίζοντας την πολιτική επιδίωξη του ΣΕΒ

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Ήτοι λόγος περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

(μ’ αφορμή την κρίση στην Εκκλησία)

  

Συνέχεια από το προηγούμενο

   Ο χορός των επισκόπων εξακολουθεί μετά τους αρχιεπισκόπους. Αυτοί, πάλιν, είναι άλλοι λύκοι, ίσως χειρότεροι από τους πρώτους, επειδή κυριεύουσι τους χωρικούς και ιδιώτας. Ανεκδιήγητα είναι τα ανομήματά των και η σκληρότης των διαπερνά κατά πολλά εκείνην της ιδίας παρδάλεως. Αυτοί πέμπουσι τόσους ληστάς, δια να ειπώ έτζι, εις τα χωρία της επισκοπής των, και τους δίδοσι τον τίτλον ή του πρωτοσυγκέλλου ή του αρχιμανδρίτου ή άλλου τινός τάγματος, οι οποίοι άλλο δεν ηξεύρουσι, παρά να γράφουν ονόματα 8) των χριστιανών με όλην την ανορθογραφίαν, και να προφέρωσι το «να είσαι κατηραμένος», «να έχεις την ευχήν» και «δος μοι».

   Αυτοί, λοιπόν, περιφέρονται εις όλα τα χωρία της επισκοπής και με άκραν ασπλαγχνίαν εκδύουσι τους πολλά αθώους χωριάτας, και μάλιστα τας γυναίκας. Όταν δεν τους ευρίσκουσι χρήματα, τότε τίνος αρπάζουσι εν φόρεμα, τίνος εν εργαλείον της γεωργικής, τίνος εν στολίδι της γυναικός του, και φθάνουσι να τους παίρνουσιν έως και τα δοχεία των φαγητών. Από άλλους πάλιν λαμβάνουσι τόσα κιλά σιτάρι ή τόσον κρασί. Εν ενί λόγω, τους γυμνώνουσι, και έπειτα τους ευλογούσι και φεύγουσι. Πολλάκις δε περιέρχεται ο ίδιος ο επίσκπος εις τα χωρία, και τότε πλέον ακολουθούν τα χειρότερα. Αυτός ο αναίσχυντος και βάρβαρος και αμαθέστατος άνθρωπος, αφού τρώγει δι’ όσας ημέρας μένει εις το χωρίον από την πτωχήν κοινότητα, αφού αρπάζει όσα περισσότερα δυνηθή, τότε αφορίζει ένα δυο, και άλλους τόσους κάμνει παπάδες, και έπειτα φεύγει.

   Ο τρόπος δε, με τον οποίον κρίνει άξιον, ένα χωριάτην, της ιερωσύνης, είναι ο ακόλουθος. Πρώτον, του ζητεί εκατόν, ή περισσότερα ή ολιγότερα γρόσια, και τα λαμβάνει, έπειτα τον ερωτά, αν ηξεύρη γράμματα, ήτοι να γράψη και να αναγνώση, ύστερον του φέρει το Ψαλτήριον, και αυτός αναγινώσκει εν κατεβατόν, και ευθύς τον κάμνει ιερέα. Η αμάθεια αυτών των ιερέων είναι άκρα, και από αυτούς οι περισσότεροι κατά συμβεβηκός αποκαθίστανται αρχιμανδρίται, έπειτα δε κερδίζοντας, αγοράζουν επισκοπάς, και εξακολούθως γίνονται αρχιεπίσκοποι και όχι ολίγας φοράς πατριάρχαι. Όθεν, όλοι σχεδόν οι αρχηγοί της εκκλησίας κατάγονται από την ιδίαν ποταπότητα, και οι περισσότεροι είναι αμαθέστατοι 9).

   Μετά των Επσκόπων, λοιπόν, έρχονται εκείνοι οι πρωτοσύγκελλοι, οι αρχιμανδρίται και οι πνευματικοί, οι οποίοι στέλλονται από τα μοναστήρια – δι’ ών κατωτέρω ρηθήσεται – με κάποιας πανταχούσας 10). Αυτοί είναι αναρίθμητοι, επειδή δεν ευρίσκεται πόλις ή χωρίον, οπού να μην φυλάττη ή ένα ή δυο από αυτούς τους λαοκλέπτας, οι οποίοι παρησιάζονται εις τον αρχιερέα και αγοράζουν παρ’ αυτού την άδειαν του κλεψίματος, και έπειτα, με άκραν αυθάδειαν, αρχινούσιν από οσπίτιον εις οσπίτιον, να ζητούσιν ελεημοσύνην, και εκδύουσιν εξόχως τας γυναίκας, όσον ημπορύσι.

   Τον τρόπον, οπού μεθοδεύονται, είναι άξιος γέλωτος ενταυτώ και δακρύων. Αυτοί έχουσιν εν κιβωτίδιον γεμάτον από ανθρώπινα κόκκαλα και κρανία ακέραια, τα οποία ασημώνοσι, και έπειτα ονοματίζουσιν, άλλα μεν του Αγίου Χαραλάμπους και άλλα του Αγίου Γρηγορίου. Εν ενί λόγω, δεν αφίνουν άγιον, χωρίς να έχουν μέρος από τα κόκκαλά του 11). Οι περισσότεροι από αυτούς τους κοκκαλοπωλητάς εξέρχονται από το όρος του Άθους, οπού ονομάζουν Άγιον Όρος, εις το οποίον ευρίσκεται η πηγή αυτών των καλογήρων.     

   Τα δε μοναστήρια αυτά έχουσιν εις κάθε πολιτείαν υποστατικά και οσπίτια, τα οποία καλούσι μετόχια και τα κατοικούσιν αυτοί οι περιηγηταί. Εκεί μετρούσι τα κλεφθέντα χρήματα, δια να λάβωσιν αυτοί κρυφίως τα μισά και τα λοιπά να τα υπάγωσιν εις τα μοναστήριά των 12). Αυτά τα τέρατα λοιπόν, επειδή ποτέ δεν τους εβγαίνει από το στόμα τους ένας αναστεναγμός, συνηθίζουν κατ’ ολίγον ολίγον εις την απάθειαν, και φθάνουσιν εις τοιούτον βαθμόν, οπού, ο κόσμος και αν χαλάση, τίποτε δεν τους μέλει. Είναι δε κατήγοροι εις το άκρον, και αν εις καμίαν πολιτείαν ευρεθή τνάς, ή ιερεύς, ή λαϊκός, να είναι οπωσούν προκομμένος, αυτοί τον έχουσι δια εχθρόν τους αθανάσιμον. Τότε περιφερόμενοι εις τα οσπίτια, ευθύς με άκρον υποκριτικόν τρόπον τον κακολογούσι, τον κηρύττουσιν ευθύς ανευλαβή και άθεον. Ο μεγαλείτερος στοχασμός των είναι να κρύπτωσι την αμάθειάν των, και δια τούτο ζητούσι πάντοτε να συνομιλώσι με τας γυναίακς. 

   Ω γλυκύτατα Ιησού! Ω δίκαιοι Απόστολοι! Ω φιλόσοφοι Πατέρες! Που είσθε την σήμερον, να ιδήτε τους απογόνους σας, και να συγκλαύσητε μαζί με όσους την αλήθειαν γνωρίζουσι δια την αθλιότητά τους; Εσείς επαραγγείλετε την νηστείαν, δια να χαλινώσητε οπωσούν τους γαστριμάργους, αυτοί αναθεματίζουσι και τους ασθενείς, όταν κρεοφάγωσι. Εσείς εδιωρίσατε τας ελεημοσύνας, δια να στερεώσητε την αρετήν, αυτοί δε αρπάζουσι και από πλουσίους και από πτωχούς, όσα περισσότερα δυνηθώσι. Εσείς ενομοθετήσετε την εξομολόγησιν, δια να παρηγορήτε τους λυπημένους και βασανισμένους, δια να νουθετήτε τους χρείαν έχοντας και αμαθείς, αυτοί δε την ενεργούσι δια μόνην περιέργειαν εις το να μάθωσιν τα ξένα πράγματα, και έπειτα να τα κοινολογούσι, όχι μόνον όταν τους ωφελή, αλλά όταν δεν τους βλάπτη 13). Εσείς εκηρύξατε την ομόνοιαν, την αδελφότητα, την ομοιότητα  και την ελευθερίαν, αυτοί δε διδάσκουσι με τα παραδείγματά των τουναντίον. Εσείς τέλος πάντων, είχετε την αρετήν δια οδηγόν, αυτοί έχουσι τα χρήματα.

   Τι ήθελεν ειπεί, στοχάζεσθε, ώ Έλληνες, ο Λόγος της Σοφίας, ο ηδύτατος Χριστός, εις αυτούς τους υπηρέτας του; Ώ! η απόφασίς του είναι φανερά, και άμποτες οι ταλαίπωροι να διορθωθούν οπωσούν, δια να αποφύγουν την άφευκτον ποινήν των πλημμελημάτων των. Ποίος δεν βλέπει, ώ Έλληνες, τον αφανισμόν, οπού εις την Ελλάδα προξενεί την σήμερον το ιερατείον;

   Εκατόν χιλιάδες, και ίσως περισσότεροι, μαυροφορεμένοι 14) ζώσιν αργοί και τρέφονται από τους ίδρωτας των ταλαιπώρων και πτωχών Ελλήνων. Τόσαι εκατοντάδες μοναστήρια, οπού πανταχόθεν ευρίσκονται, είναι τόσαι πληγαί εις την πατρίδα, επειδή, χωρίς να την ωφελήσουν εις το παραμικρόν, τρώγοσι τους καρπούς της και φυλάττουσι τους λύκους, δια να αρπάζουν και ξεσχίζουν τα αθώα και ιλαρά πρόβατα της ποίμνης του Χριστού15). Ιδού, ώ Έλληνες, αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή αθλία και φοβερά κατάστασις του ελληνικού ιερατείου, και η πρώτη αιτία οπού αργοπορεί την ελευθέρωσιν της Ελλάδος.

   Αυτοί οι αμαθέστατοι, αφού ακούσουν ελευθερίαν, τους φαίνεται μια αθανάσιμος αμαρτία».

 

Παραπομπές, σημειώσεις

   8) Μιαν φοράν ερώτησα ένα παπάν χωριάτην, εως εξηκοντούτην, πόθεν είχεν αγοράσει το κονδύλι του, το οποίον ήτον λεπτόν, ως το μεγαλύτεόν μου δάκτυλον, και μου απεκρίθη, ότι το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, και επειδή είχε τρεις υιούς, είχε σκοπόν να το κάμη τιά κομμάτια, και να αφήση από ένα του κάθε υιού του. Άλλος ένας, με πλατύ ράσον, ηθέλησεν να μου εξηγήση, ότι τα μεν «γενέσια» εννοεί την γέννησιν, τα δε «γενέθλια» εννοεί τον θάνατον. Ο Έλλην αναγνώστης ας μην γελάση, αλλά ας κλαύση.

   9) Ένας αρχιμανδρίτης, αναγινώσκοντας επ’ εκκλησίας το ευαγγέλιον, έτυχεν εις το τέλος του κατεβατού το απαρέμφατον επανέρχεσθαι. Όθεν αυτός ανέγωνσε το επανέρ- όπου ετελείωνε το κατεβατόν, και έπειτα γυρίζοντας το φύλλον επρόφερε το –χέσθαι, εις τρόπον οπού ερέθισε ένα γενικόν γέλωτα εις τους παρεστώτας.

   10) Αυταί, αι ούτως καλούμεναι πανταχούσαι, είναι κάποιαι παρακαλεστικαί επιστολαί των μοναστηρίων, οπού τας στέλνουν προς τους χριστιανούς, και είναι γεγραμμέναι με διάφορα χρώματα και με μεγάλα στοιχεία.

   11) Εγώ, έως τώρα βέβαια, είδα έως τέσσαρας κεφαλάς του Αγίου Χαραλάμπους, επειδή, όταν ακολουθή η πανούκλα, τότε κάθε πολιτεία έχει από μια κεφαλήν του Αγίου Χαραλάμπους.

   12) Εγώ εγνώρισα ένα πνευματικόν Αγιορείτην, ο οποίος δεν ήτον τόσον αμαθής, όσον ήτον υποκριτής και φιλάργυρος. Πολλάκις, λοιπόν, καυχώμενος μου εδιηγείτο, ότι εις είκοσι χρόνους έκαμεν ένα καπιτάλι από εκατόν πενήντα χιλιάδας γρόσια, και είχε μοιρασμένα εις διαφόρους πραγματευτάς με το διάφορον. Αυτός είχε την κάραν του Αγίου Θεοδώρου.

   13) Δεν είναι κρυφόν, αλλ’ όλοι το ηξεύρουν, ότι εις τα Ιωάννινα οι πνευματικοί αναφέρουσι κάθε υπόθεσιν, οπού ακούουσιν από τους χριστιανούς εις τον αρχιερέα, και αυτός ευθύς κάμνει ένα κατάλογον με προσθήκην και τον προσφέρει του τυράννου, εις τρόπον οπού η εξομολόγησις, την σήμερον, είναι εν μέσον προδοσίας.

   14) Οι τιούτοι, όντες ελεύθεροι από κάθε στοχασμόν και φροντίδα, χαίρονται άκραν υγείαν και τρώγουσι δια εκατόν πενήντα χιλιάδας.

   15) Όποιος ήθελε να συνθέση ένα κώδικα εις τα εγκλήματα, και ήθελε να μην παραιτήση κανένα αμάρτημα ανθρώπινον, ας ήθελεν υπάγει κατοικούντας, ήθελε κάμει τον εντελέστερον κώδικα απ’ όσους μέχρι της σήμερον εφάνησαν.

 


Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης

Στις 22 Μάη, σε ηλικία 91 χρονών, πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα ο επίτιμος πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού χρουστσοφικού "Κ"ΚΕ.

Με την επίσημη τελετή στον Περισσό στην οποία πήρε μέρος σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, η σωρός του μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Παλιοζογλώπη Καρδίτσας, τόπο καταγωγή της, όπως ήταν η επιθυμία του.

Σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα ακολουθήσει εκτενής αναφορά και εκτίμηση από μαρξιστική σκοπιά της συμμετοχής και δράσης του στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας.

 


Ελένη Ισαάκ Μουρατίδη

Έκλεισαν τρεις (3) μήνες από τότε που "έφυγε" (26.2.2005) η συντρόφισσα Ελένη Ισαάκ-Μουρατίδη.

Τιμώντας την μνήμη της επαναστάτριας κομμουνίστριας συντρόφισσας Ελένης ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΒΕΛΑΣ προσφέρει στην "ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ" 50 ευρώ.


Λευτεριά στο σύντροφο Francisco Caraballo

Ο σύντροφος Francisco Caraballo, πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας (Μ-Λ) και διοικητής του Λαϊκού Στρατού (EPL) βρίσκεται εδώ και 11 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της βολιβιανής ολιγαρχικής κυβέρνησης.

Η κλονισμένη υγεία του επιβάλλει άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο, όμως η κυβέρνηση της Βολιβίας παρά τις τοπικές και διεθνείς διαμαρτυρίες αρνείται τη μεταφορά του στο νοσοκομείο για θεραπεία. Η υγεία του επιδεινώνεται συνεχώς και απειλείται άμεσα η ζωή του.

Εξαιτίας της ένοπλης επαναστατικής του δράσης έχει καταδικαστεί 40 χρόνια για "εξέγερση" και απ' τη μέρα της καταδίκης του ως τα σήμερα μένει 11 χρόνια φυλακισμένος.

Η 10η διεθνής Σύσκεψη των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων που συνήλθε στο Κίτο τον Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου έκανε έκκληση αλληλεγγύης στο σύντροφο Francisco Caraballo και απαίτησε από τις αρχές της Βολιβίας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Πλήρης, άμεση-έμμεση, στήριξη της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ εκ μέρους της ηγεσίας του "Κ"ΚΕ

Ελληνική Νομαρχία (συνέχεια από το προηγούμενο)

Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης

Ελένη Ισαάκ Μουρατίδη

Λευτεριά στο σύντροφο Francisco Caraballo

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55