Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 212 15-30/9/2005Αρ. Φύλ. 212 15-30 Σεπτέμβρη 2005
Οι δυνάμεις κατοχής ΗΠΑ-Αγγλίας μεθοδεύουν συστηματικά εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ

Τα αμερικανο-αγγλικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ βρέθηκαν ευθύς εξαρχής σε αδιέξοδο εξαιτίας της αντίστασης του ηρωικού Ιρακινού λαού, επειδή: πρώτο, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν, ελέγξουν και καταπνίξουν την αντίστασή του και δεύτερο, είχαν και έχουν μεγάλες απώλειες που καθημερινά αυξάνονται, αποφεύγοντας, για ευνόητους λόγους, να τους γνωστοποιούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Από υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Μάρτιο του 2003 που εισέβαλαν στο Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα, ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί έχει φθάσει τους 1.897.

 Έτσι οι κατακτητές για να «ξεφύγουν» από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, σχεδίασαν και μεθόδευσαν απ’ την αρχή την υποκίνηση ενός εμφύλιου σπαραγμού μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κατευθύνσεων (σιίτες-σουνίτες) και εθνοτήτων (κούρδοι, κλπ.) με πρώτο βήμα το διορισμό-συγκρότηση μιας «κυβέρνησης» προδοτών δοσιλόγων στην οποία συμμετείχαν και οι σύμμαχοι του αδελφού κόμματος του «Κ»ΚΕ, οι χρουστσοφικοί του «Κ»Κ Ιράκ – συμμετοχή που δεν έχει, ως τα σήμερα, καταδικάσει η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ – «κυβέρνηση» που διεκπεραίωνε τις εντολές των στρατευμάτων κατοχής, καταπολεμώντας κάθε αντίσταση του Ιρακινού λαού στα αμερικανο-αγγλικά ιμπεριαλιστικά στρατεύματα.

 Το δεύτερο βήμα ήταν οι εκλογές φάρσα που οργάνωσαν τα στρατεύματα κατοχής και το τρίτο η επεξεργασία ενός Συντάγματος που ουσιαστικά προωθεί το διαμελισμό της πολύπαθης αυτής χώρας.

 Αν σ’ αυτά προστεθεί και ένα άλλο, το τέταρτο βήμα, δηλ. το σχεδιασμένο απ’ τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές δημοψήφισμα παρωδία για τις 15 Οκτώβρη, τότε η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά περίπλοκη για την αντίσταση αλλά και πολύ πιο επικίνδυνη για αδελφοκτόνα αιματοχυσία. .

 Μετά από αυτά τα καλοσχεδιασμένα απ’ τους αμερικανο-άγγλους ιμπεριαλιστές βήματα, ο κίνδυνος ενός εμφυλίου σπαραγμού είναι άμεσος και πολύ μεγάλος. Ήδη βρίσκεται σχεδόν σε εξέλιξη μια κάποια αδελφοκτόνα αιματοχυσία, αν κρίνει κανείς απ’ τον αριθμό των νεκρών ιρακινών των τελευταίων ημερών σε σύγκρουση με εκείνον των στρατευμάτων κατοχής.

 Στα μέσα Σεπτέμβρη μόνο σε μια μέρα (14 Σεπτέμβρη) σε 13 επιθέσεις σκοτώθηκαν 171 άτομα. Οι επιθέσεις και ο αριθμός των νεκρών δείχνουν με σαφήνεια την τάση αλληλοσφαγής του Ιρακινού λαού, αντί η ένοπλη πάλη του να έχει ως πρώτο στόχο και να στρέφεται ενάντια στα κατοχικά στρατεύματα και τους ηγετικούς κύκλους των στηριγμάτων-συνεργατών τους, κι’ αυτό ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις και την εθνικότητά τους.

 Οι αμερικανο-άγγλοι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να οξύνουν τις σχέσεις μεταξύ σιιτών-σουνιτών με σκοπό να ξεσπάσει ανάμεσά τους αδελφοκτόνα αλληλοσφαγή, επιζήμια προφανώς για τον αγώνα του Ιρακινού λαού κατά των κατακτητών.

 Αλλά και μεταξύ των σιιτών υπάρχει πρόβλημα σύγκρουσης, επειδή ο μεν σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Αλ Σαντρ έχει ταχθεί κατά του σχεδίου Συντάγματος, ενώ ο Αγιατολάχ Σιστάνι έχει ζητήσει από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν το νέο Σύνταγμα.      

 Τα εγκλήματα των αμερικανο-αγγλικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος του Ιρακινού λαού είναι καθημερινά και γίνονται ολοένα και πιο αποτρόπαια, χωρίς όμως να μπορούν να κάμψουν την αντίσταση του γενναίου Ιρακινού λαού που αγωνίζεται να αποτινάξει το ζυγό των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων, να απελευθερώσει την πατρίδα του και να ζήσει ελεύθερος στον τόπο του.


Οι λαϊκές κινητοποιήσεις ματαίωσαν την προκλητική φασιστο-σύναξη των ευρωπαίων ναζι-φασιστών

   Η προκλητική φασιστο-σύναξη των εγκληματικών ναζι-φασιστικών συμμοριών της Ευρώπης που είχε προγραμματιστεί να διοργανωθεί στη χώρα μας ματαιώθηκε τελικά απ’ τις λαϊκές κινητοποιήσεις των περιοχών στις οποίες είχαν ανακοινωθεί ως τόπος του διαβόητου «φεστιβάλ μίσους». Σ’ αυτή θα συμμετείχαν η «Χρυσή Αυγή», η ιταλική «Forza Nuova», το γερμανικό «NPD» και η ισπανική «ΦΑΛΑΓΓΑ».

   Η φασιστική σύναξη ματαιώθηκε απ’ τις έντονες αντιδράσεις και τις λαϊκές κινητοποιήσεις τοπικών φορέων, Συνδικάτων και αντιφασιστικών πολιτικών οργανώσεων, γεγονός που απέτρεψε την πρόκληση και οδήγησε στη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων του τόπου.

   Η τυχόν πραγματοποίηση της φασιστο-σύναξης των ευρωπαϊκών φασιστικών συμμοριών θα σήμαινε νίκη των ναζι-φασιστικών δυνάμεων και ήττα των αντιφασιστικών δυνάμεων, και επιπλέον μια διπλή πρόκληση: πρώτα-πρώτα γιατί θα πραγματοποιούνταν στην 60η επέτειο από την ήττα των ναζι-φασιστικών χιτλερικών δυνάμεων που τόσο ακριβά πλήρωσαν τα εγκλήματά τους οι λαοί της Ευρώπης και δεύτερο θα πραγματοποιούνταν σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έπαθε τεράστιες και ανυπολόγιστες καταστροφές και ο λαός της έχυσε ποτάμια αίμα για να απελευθερωθεί από το ναζι-φασιστικό ζυγό.

   Με την ευκαιρία αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα πολιτικά κόμματα αποδοκίμασαν και καταδίκασαν τη διοργάνωση της φασιστο-σύναξης με μοναδική εξαίρεση το μοναρχοφασιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

   Με τη στάση της αυτή η ΝΔ πέταξε ακόμα μια φορά τη «δημοκρατική»(!) μάσκα και αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο: του δίδυμου αδελφού των ναζι-φασιστικών Οργανώσεων.

   Τώρα η χρουστσοφική  Παπαρήγα και η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ θάχουν και πάλι πολύ δουλειά: να επιδιορθώσουν τη διάτρητη «δημοκρατική»(!) μάσκα για να καλυφθεί εκ νέου το μοναρχοφασιστικό πρόσωπο των συμμάχων τους της ΝΔ, που κατά την Παπαρήγα έχει «αρχίσει να εκσυγχρονίζεται. Απέβαλε φραστικά τουλάχιστον τους ακραίους αντικομμουνισμούς» («Ρ» 12.6.2005, σελ. 5).

 


Παραδόθηκε ο διαβόητος «Περίανδρος» της εγκληματικής ναζι-φασιστικής συμμορίας της «Χρυσής Αυγής»

  Στα μέσα Σεπτέμβρη παραδόθηκε στην αστυνομία ο επικεφαλής της ομάδας ναζι-φασιστών της «Χρυσής Αυγής», Αντ. Ανδρουτσόπουλος, που τον Ιούνη του 1998 είχε επιτεθεί με ρόπαλα στους αντιφασίστες νεολαίους φοιτητές Δ. Κουσουρή, Γ. Καραμπατσόλη και Η. Φωτιάδη, τους οποίους τραυμάτισαν βαρύτατα και προπαντός τον Δ. Κουσουρή που νοσηλεύτηκε μήνες στην εντατική και παραλίγο να χάσει τη ζωή του.

   Μετά την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση και για 7 ολόκληρα χρόνια ο διαβόητος «Περίανδρος» είχε «εξαφανιστεί» και παρέμεινε ασύλληπτος.

   Η περίπτωση της «εξαφάνισής» του δείχνει πεντακάθαρα ότι οι εγκληματικές ναζι-φασιστικές Οργανώσεις-συμμορίες βρίσκονται άμεσα υπό την προστασία των αστυνομικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες φροντίζουν να καλύπτουν την εγκληματική τους δράση, πράγμα που και η περίπτωση του Ανδρουτσόπουλου επιβεβαιώνει την πείρα του παρελθόντος στις διάφορες χώρες για τη σχέση των φασιστικών συμμοριών με την αστυνομία και την Ασφάλεια και την παροχή κάλυψης της εγκληματικής δράσης τους εκ μέρους του αστικού κράτους.

   Το κεφάλαιο στις διάφορες χώρες, χρησιμοποιεί, ανάμεσα στ’ άλλα, και τις φασιστικές οργανώσεις ως «δύναμη κρούσης» ενάντια στο εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα, δράση που πάει χέρι-χέρι με τη φασιστικοποίηση της κοινωνικής ζωής των διαφόρων χωρών.

   Ο Αντ. Ανδρουτσόπουλος είχε καταδικαστεί τον Απρίλη το 2004 ερήμην σε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πρωτοφανή άγρια και προμελετημένη δολοφονική επίθεση σε βάρος των αντιφασιστών νεολαίων.


50χρόνια από τα "γεγονότα της Τασκένδης" - Σεπτέμβρης '55: η ωμή επέμβαση των χρουστσοφικών στο ΚΚΕ και η εξέγερση των ελλήνων κομμουνιστών κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια απ' τα "γεγονότα της Τασκένδης" του Σεπτέμβρη 1955, που σκηνοθέτησε, σχεδίασε, οργάνωσε και πραγματοποίησε η ρεβιζιονιστική χρουστσοφική ομάδα με όργανα τους ελάχιστους δεξιούς οπορτουνιστές απ' τις γραμμές της Κομματικής Οργάνωσης Τασκένδης (ΚΟΤ) του ΚΚΕ, για να διαλύσει το επαναστατικό Κόμμα του προλεταριάτου, το ένδοξο και ηρωικό ΚΚΕ, με επικεφαλής το μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Ζαχαριάδη.

Τα "γεγονότα της Τασκένδης" του '55 έχουν τριπλή ιστορική σημασία:

πρώτο, αποτέλεσαν την πρώτη ανοιχτή και ωμή επέμβαση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών στα εσωτερικά του ΚΚΕ με στόχο τη διάλυσή του.

δεύτερο, εγκαινιάζουν την έναρξη της αντίστασης και της πάλης των ελλήνων κομμουνιστών κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού, πριν ακόμα εμφανιστεί ως ολοκληρωμένο ιδεολογικο-πολιτικο ρεύμα στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (Φλεβάρης 1956).

τρίτο, αποτελούν απαρχή και σημαία πάλης των κομμουνιστών όλων των χωρών κατά του αντεπαναστατικού αυτού ρεύματος. Η πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης εγκαινιάζει τον αγώνα κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού σε διεθνές επίπεδο.

Είναι φανερό πως τα "γεγονότα της Τασκένδης" και η εξέγερση των ελλήνων κομμουνιστών αποτελούν γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας τόσο για το ελληνικό μα όσο και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ανάμεσα στις παντοειδείς σκληρές φασιστικές διώξεις σε βάρος των ελλήνων κομμουνιστών εκ μέρους των προδοτών χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών (σοβιετικών-ελλήνων), συμπεριλαμβάνονται και οι εξορίες με πρώτη και κορυφαία την 17χρονη εξορία του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, Γραμματέα του ΚΚΕ και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς. που δολοφονήθηκε, αρχές Αυγούστου του '73, στον τόπο της εξορίας Σουργκούτ της Σιβηρίας απ' την προδοτική σοσιαλδημοκρατική κλίκα των ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ-ΦΛΩΡΑΚΗ.

Δίνουμε παρακάτω ανολοκλήρωτο κατάλογο των εξόριστων στη Σιβηρία ελλήνων κομμουνιστών:

1) Καλιανέσης Γιώργης, Συνταγματάρχης του ΕΛΑΣ (διοικητής του 85 Συντάγματος), Στρατηγός του ΔΣΕ, Διοικητής Μεραρχίας του ΔΣΕ.
2) Βύσσιος Δημήτρης, Αντισυνταγματάρχης, Πολιτικός Επίτροπος της 103 Ταξιαρχίας, στέλεχος της ΚΟ 7ης πολιτείας
3) Κεβρεκίδης Γιάννης, Ταγματάρχης του ΔΣΕ, μέλος της Κομμ. Επιτρ. της 12ης Πολιτείας.
4) Πεπέκης Δήμος (Γεροδήμος), Ταγματάρχης του ΔΣΕ.
5) Φράγκος Νίκος, Ταγματάρχης του ΔΣΕ, στέλεχος της Κομμ. Οργ. της 7ης Πολιτείας.
6) Κυριακίδης Παντελής, Πολ. Επιτρ. Λόχου του ΔΣΕ, μέλος Κομμ. Επιτρ. Ταλ Ελ Μας.
7) Σπύρου Τάκης, Πολιτ. Επίτροπος τάγματος του ΔΣΕ, Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. 3ης Πολιτείας.
8) Μπάστης Οδυσσέας, Πολιτ. Επιτρ. Αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ, στέλεχος της Κομμ. Οργ. της 3ης Πολιτείας.
9) Σουμελίδης Κώστας, Πολιτ. Επιτρ. Τάγματος του ΔΣΕ, Γραμμ. Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. 4ης Πολιτείας.
10) Κοτρώτσος Γιώργος, Πολιτ. Επιτρ. Τάγματος του ΔΣΕ, μέλος της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 4ης Πολιτείας.
11) Στρατομήτρος Ταξιάρχης, Πολιτ. Επιτρ. Λόχου του ΔΣΕ, μέλος της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 4ης Πολιτείας.
12) Ιωσιφίδης Κώστας, Συνταγματάρχης του Πυροβολικού του ΔΣΕ, μέλος της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 5ης Πολιτείας.
13) Ελευθερίου Μήτσος, Λοχαγός του ΔΣΕ, Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 5ης Πολιτείας.
14) Κόκκας Στέργιος, Αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ, Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 6ης Πολιτείας.
15) Κιάκος Γιάννης, Υπολοχαγός του ΔΣΕ, 2ος Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 6ης Πολιτείας.
16) Παπαϊωάννου Αχιλλέας, Αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ, Διοικητής της 103 ταξιαρχίας, Γραμμ. της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 7ης Πολιτείας.
17) Παλλές Σάββας, Εθελοντής στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, Λοχαγός. Πολ. Επιτρ. του ΔΣΕ, 2ος Γραμμ. της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 7ης Πολιτείας.
18) Σιδηρόπουλος Δήμος, Αντισυνταγματάρχης, Πολιτ. Επιτρ. της 9ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, Γραμμ. της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 8ης Πολιτείας.
19) Θεολόγης Γιάννης, Λοχαγός του ΔΣΕ, 2ος Γραμμ. της Κομμ. Επιτρ. της  Κομμ. Οργ. της 8ης πολιτείας.
20) Γιαννόπουλος Θύμιος, Λοχαγός του ΔΣΕ, Γραμμτέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 10ης Πολιτείας.
21) Ξενίδης Ευγένης, Ακροναυπλιώτης στη Μεταξική δικτατορία. Πολ. Επιτρ. λόχου του ΔΣΕ, 2ος Γραμμ. της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 10ης Πολιτείας.
22) Ζερβός Αλέκος, Υπολοχαγός του ΔΣΕ, μέλος της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 10ης Πολιτείας.
23) Στάμος Λάμπρος, Υπολοχαγός του ΔΣΕ, μέλος της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 10ης Πολιτείας.
24) Κουλμαντάς Στέλιος, Ακροναυπλιώτης της Μεταξικής δικτατορίας, 2ος Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 11ης Πολιτείας.
25) Σταματάκος Σπύρος, Υπολοχαγός του ΔΣΕ, Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 12ης Πολιτείας.
26) Αμανατίδης Απόστολος, Αχτιβίστας της 12ης Πολιτείας.
27) Τουλούδης Πέτρος, Λοχαγός του ΔΣΕ, Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 13ης Πολιτείας.
28) Δαβής Γιάννης, Λοχαγός του ΔΣΕ, 2ος Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ .της Κομμ. Οργ. της 13ης Πολιτείας.
29) Ουνοφριάδης Λάζαρος, Πολιτ. Επιτρ. Τάγματος του ΔΣΕ μέλος της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 13ης Πολιτείας.
30) Οικονόμου Στέφανος, Λοχαγός του ΔΣΕ, μέλος της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 13ης Πολιτείας.
31) Καραστάθης Γιάννης, Υπολοχαγός του ΔΣΕ, Γραμμ. Της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 14ης Πολιτείας.
32) Νικολάου Αντώνης, ταγματάρχης του ΔΣΕ, 2ος Γραμματέας της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. της 14ης Πολιτείας.
33) Βλαμόπουλος Γιάννης, Λοχαγός του ΔΣΕ, Πολιτ. Επιτρ. της Κομμ. Επιτρ. της Κομμ. Οργ. Οικοδόμων.
34) Ράφτης Κώστας (Νεμέρτσικας), Καπετάνιος του 15ο Συντάγματος του ΕΛΑΣ, Αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ.
35) Κυργιάννης Κώστας (Λακαρέας), Αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ, μετά την εξορία στάλθηκε σε ψυχιατρική κλινική.
36) Μωραϊτόπουλος Δημήτρης, Ταγματάρχης του ΔΣΕ.
37) Κουλουμβάκος Γιώργος, Λοχαγός του ΔΣΕ.
38) Κιτσικόπουλος Νίκος, Ταγματάρχης του ΔΣΕ.
39) Σαράντης Βασίλης, Λοχαγός του ΔΣΕ.
40) Παρίσης Γιώργος, εξορίστηκε από τη Μόσχα στο Τσιμκέντ, το 1966, μέχρι το 1977 που επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα.
41) Λαμπράκης Παναγιώτης (Λαδιάς), Ταγματάρχης του ΔΣΕ.
42) Ρώσιος Αλέκος (Υψηλάντης), Υποστράτηγος, Διοικητής Μεραρχίας του ΔΣΕ.
43) Προβόπουλος Βασίλης, μέλος του ΚΚΕ από το 1934.
44) Μακρής Γιώργος, λοχαγός του ΔΣΕ, Β' γραμματέας της ΚΕ της ΚΟ 6ης πολιτείας

Σημείωση:  Ο κατάλογος δεν είναι ολοκληρωμένος. Δεν περιέχονται σ’ αυτόν οι εξόριστες στη Σιβηρία κομμουνίστριες και ίσως και κάποιοι κομμουνιστές εξόριστοι. Λείπουν από τον κατάλογο οι δεκάδες φυλακισμένοι στην Τασκένδη και αλλού. Επίσης λείπουν απ’ τον κατάλογο οι εξόριστοι και φυλακισμένοι έλληνες κομμουνιστές πολιτικοί πρόσφυγες στις άλλες ρεβιζιονιστικές χώρες.

 

Από την Ιστορία της πάλης των Ελλήνων Κομμουνιστών ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό

Το κόμμα το τιμούν

Σιγά σταμάτησε το τραίνο
και πέταξε η σκέψη μακρυά
εκεί κοντά στην κολλεχτίβα
εκεί πουν’ όλοι μια καρδιά.

 Στο βαγόνι το σημαδεμένο
ρίχτηκαν μάτια εχθρικά
κουνιούνται χέρια γαντωμένα
διαταγή παντού σκοπιά.

 Βγαίνουν αγωνιστές απ’ την κλούβα
σε ξένο τόπο μακρυνό
τίμιοι, καθάριοι σαν μπιρλάντια
σαν φως σκούρο δειλινό.

 Φυσάει αέρας δυνατός
στα πρόσωπα παγώνει ο αχνός
το χιόνι πέφτει σπυρωτό
χειμώνας, κρύο, φοβερό.

Πλησίασαν κοντά ρωτούν
τα θύματά τους για να δουν
κι’ αντίκρυσαν στην ερημιά
ενός λαού τη λεβεντιά.

Δειλιάσαν στου λαού τους την οργή,
κι’ απ’ τον διάδρομο τον σκοτεινό
τον κρύο τον υπόγειο
τους μάζεψαν σε μια γωνιά απόμερη μικρή.

Βιαστήκαν να τους στείλουν μακρυά
στην στέπα τον καθένα χωριστά
για νάχουν μόνο συντροφιά
θύελλες, αγέρηδες, χιόνια, παγωνιά.

Θελήσανε με την γροθιά
να πνίξουν την αλήθεια
προσπάθησαν με την ψευτιά
να σβήσουνε το φως.

Νομίσαν πως η εξορία και τα βάσανα
οι φυλακές κι’ η μοναξιά
θα σπάσουν, θα σκοτώσουν
την όμορφη κ’ αγωνιστική καρδιά.

 Πέρασαν χρόνια
δύσκολα, σκληρά
κι’ η απέραντη στέπα
έγινε πάλη – χαράκωμα.

Αντιστέκονται οι δεσμώτες
στην αλήθεια πιστοί
ενωμένοι σαν ένας
προχωρούν με τιμή.

Προς τον ήλιο κοιτούν
συντροφιά τον καλούν
τη ζωή αψηφούν
και το Κόμμα τιμούν.

Και λυγίσαν οι αγέρηδες
και οι παγωνιές
στ’ αγωνιστή την αντοχή
κι’ έγιναν θέληση, αντίσταση γενήκανε ορμή.


Εξορία Φλεβάρης 1966, Σιβηρία

 

Ποίημα του εξόριστου στη Σιβηρία Στεφάνου Αθ. Οικονόμου, λοχαγού πυροβολικού του ΔΣΕ, μέλος της ΚΕ της ΚΟ της 13ης Πολιτείας, που δίνει το εχθρικό κλίμα μεταφοράς των ελλήνων κομμουνιστών στους τόπους εξορίας της Σιβηρίας και την περήφανη επαναστατική τους δράση.


 

Μικρό αφιέρωμα σ' ένα άγνωστο και "μικρό" σε διαστάσεις μα μεγάλης ιστορικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα γεγονός

Τα "γεγονότα της Τασκένδης" Σεπτέμβρης '55: η ανοιχτή επέμβαση των χρουστσοφικών στο ΚΚΕ κα η εξέγερση των ελλήνων κομμουνιστών κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού

Η ιστορική δίκη της Τασκένδης και η καταδίκη των ελλήνων κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων με νόμους για χούλιγκανς και αλήτες


Ιστορικό Ντοκουμέντο

Δικαστική απόφαση-καταδίκη στο όνομα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν

   Χρόνος 1956, 14-23 Απρίλη

   Το Δικαστικό Συμβούλιο για εγκληματικές πράξεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουζμπέκικης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στη σύνθεση:

   1.Προεδρεύον μέλος Ανωτάτου Δικαστηρίου ΣΣΔΟυ. Γκορενκόβα, 2. Λαϊκοί Σύνεδροι Σάτσκιϊ, Βραντίϊ, 3. Γραμματέας Μπεκασίεβα. Με τη συμμετοχή βοηθού Εισαγγελέα Ζοτόβα, νομικών εκπροσώπων Ζουτσένκο, Νοβίκοβα, Σαποβάλοβα, Μιράτσκοβα και Ζουκόβσκαγια. Εξέτασε σε ανοιχτή συνεδρίαση του δικαστηρίου την εγκληματική πράξη των κατηγορημένων:

   ΦΡΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1924, Έλληνας υπήκοος, με μέση εκπαίδευση, μη δικασμένος.

   ΚΑΛΙΑΝΕΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1910, Έλληνας υπήκοος, φοιτητής Πολυτεχνείου, μη δικασμένος.

   ΒΥΣΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1916, Έλληνας υπήκοος, με ανώτατη μόρφωση, μη δικασμένος.

   ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1916, Έλληνας υπήκοος, εργάτης, 6 τάξεις μόρφωση, μη δικασμένος.

   ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ του ΣΤΡΑΤΟΥ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1927, Έλληνας υπήκοος, 6ης τάξης, μη δικασμένος.

   ΚΑΛΕΑΣ ΝΙΚΟΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1931, Έλληνας υπήκοος, αγρότης, 6ης τάξης, μη δικασμένος.

   ΜΑΝΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1920, Έλληνας υπήκοος, αγρότης, μη δικασμένος.

   ΑΡΚΟΥΜΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Γ., γεννημένος στην Ελλάδα το 1917, Έλληνας υπήκοος, αγρότης, 5η τάξη, μη δικασμένος.

   ΤΣΙΦΛΙΚΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ, γεννημένος στην Ελλάδα το 1929, Έλληνας υπήκοος, μη δικασμένος.

   Στα εγκλήματα που προβλέπονται από το άρθρο 76 n “Α”ΥΚ Υ3 CCP

   Το Δικαστήριο

   ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

   ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ:

   Αιτία να προκληθεί η παρούσα δικαστική πράξη ήταν το γεγονός εμφάνισης μαζικών αταξιών, ανωμαλιών στην 7η Πολιτεία στις 10 Σεπτέμβρη το βράδυ 1955.

   Στις αταξίες αυτές πήραν μέρος μερικές εκατοντάδες πολιτικοί πρόσφυγες, κάτοικοι της Πολιτείας καθώς και από άλλες Πολιτείες προσφύγων.

   Οι αταξίες-ανωμαλίες αυτές συνοδεύονταν από βίαιη σκληρή εκδίκηση πολιτών μέρους μιας Πολιτείας ενάντια σε πολίτες άλλης Πολιτείας ή μέρους της ίδιας Πολιτείας.

   Για όπλα χρησιμοποίησαν πέτρες, παλούκια, μαχαίρια.   

   Σ’ αυτές τις βίαιες αταξίες προξένησαν σωματικές βλάβες-τραυματισμούς σε 49 πρόσφυγες από την 7η Πολιτεία, ο αριθμός των παθόντων ήταν 118 άνθρωποι.

   Πολλοί χτυπήθηκαν μέχρι αφασίας. Οι μαζικές ανωμαλίες στην 7η Πολιτεία συνεχίζονταν παρά την επέμβαση της αστυνομίας όλη τη νύχτα και επεκτάθηκαν στη 12η Πολιτεία και σταμάτησαν μόνο το πρωί στις 11 που ήρθαν τα τμήματα του στρατού.

   Οργανωτές και δραστήριοι συμμέτοχοι στα βίαια επεισόδια, όπως εξακριβώθηκε ήταν οι κάτοικοι της 7ης Πολιτείας ΚΑΛΙΑΝΕΣΗΣ και ΦΡΑΓΚΟΣ.

   Δραστήρια συμμετοχή σ’ αυτές τις αταξίες από μια πλευρά είχαν οι Βύσσιος, Σκαρλάτος, Μακρής, Καλέας και απ’ την άλλη πλευρά οι Μάντος, Αρκουμάνης, Τσιφλικιώτης.

   Η εμφάνιση των μαζικών ανωμαλιών ήταν αποτέλεσμα εσωκομματικών αντιθέσεων μεταξύ των Ελλήνων προσφύγων.

   Ο οργανωτικός ρόλος των υπόδικων Φράγκου και Καλιανέση είναι στο γεγονός ότι πολύ πριν γίνουν οι ανωμαλίες ετοίμασαν συνθήματα για κρέμασμα στην Πολιτεία με την έκκληση “ΚΑΤΩ ΟΙ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΣ” και το βράδυ στις 10 Σεπτέμβρη πριν εμφανιστούν οι ανωμαλίες καλούσαν τους οπαδούς τους να πάνε στα σπίτια της καθοδήγησης και σε λίγο με τον Καλιανέση πήραν δραστήρια μέρος στο μαζικό ξυλοδαρμό μη αρεστών τους πολιτών της 7ης Πολιτείας.

   Ο οργανωτικός ρόλος του Καλιανέση είναι στο γεγονός ότι εξόπλισε με παλούκια αυτούς που ήρθαν τη νύχτα από άλλες Πολιτείες και τους προσκαλούσε στη σύγκρουση.

   Οι υπόδικοι Φράγκος, Καλιανέσης, Βύσσιος, Μακρής, Καλέας, Σκαρλάτος, δημιούργησαν γκρούπες με άλλους ομοϊδεάτες και πήραν άμεσα μέρος και ξυλοκόπησαν 81 πολιτικούς πρόσφυγες.

   Απ’ τους παθόντες 24 άτομα μεταφέρθηκαν σε βαριά κατάσταση και μερικοί για πολύ χρόνο έμειναν για θεραπεία με βαριά τραύματα στην υγεία τους.

   Οι υπόδικοι αυτοί στις 12 τη νύχτα σκληρά εκδικήθηκαν τους καθοδηγητές των πολιτικών προσφύγων Χοτούρα, Δημητρίου, Ρόσιο. Οι κάτοικοι αυτής της Πολιτείας φύλαγαν αυτά τα στελέχη από εκδίκηση, τους είχαν κρύψει στο σπίτι, στο 13ο κτίριο, του τσαγκάρη Αποστολακόπουλου.

   Αφού έμαθαν που βρίσκονταν αυτοί, μεγάλη γκρούπα πολιτικών προσφύγων μπήκε στο διαμέρισμα, έβγαλε από το υπόγειο με τη σειρά τον Χοτούρα, τον Δημητρίου, τον Ρόσιο, τους ξυλοκόπησαν και τους πέταξαν στο δρόμο, όπου συνεχίζονταν ο ξυλοδαρμός με παλούκια, με γροθιές και κλωτσιές – αν και επενέβηκε η αστυνομία – ώσπου να χάσουν τις αισθήσεις τους και να τους μεταφέρουν στο  νοσοκομείο.

   Ύστερα απ’ τον ξυλοδαρμό των 3 προσώπων οι υπόλοιποι Φράγκος, Καλιανέσης, Βύσσιος, κλπ. ρίχτηκαν στο Β΄ κτίριο και χτύπησαν τον φοιτητή Καραδόκα και τον καθηγητή Φιλιππίδη.

   Αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού ήταν η πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών του Φιλιππίδη, έσπασαν το πλευρό, το στο κρανίο.

   Οι υπόδικοι Καλιανέσης και Βύσσιος πήραν μέρος στον ξυλοδαρμό του Σουλτούκη. Ο Βύσσιος χτύπησε τον Βαλαχά.

   Με την καθοδήγηση του ταγματάρχη Φράγκου χτυπήθηκε ο Παπαδόπουλος.

   Στη δικαστική υπόθεση διαπιστώθηκε ότι κατά τις ώρες της μαζικής αταξίας, ότι οι υπόδικοι Σκαρλάτος και Καλέας, τη νύχτα εξοπλισμένοι με παλούκια μαζί με ομοϊδεάτες τους έψαχναν για αντιπάλους τους, έδειχναν τα διαμερίσματά τους, σε όσους έρχονταν για εκδίκηση από άλλες Πολιτείες και οι ίδιοι έπαιρναν μέρος στα γεγονότα.

   Ο υπόδικος Σκαρλάτος εκτός των άλλων, ο ίδιος πήρε μέρος στον ξυλοδαρμό του Μπουμπούρη, Βολογιώργη, Αρκουμάνη, Καλαϊτζίδη, Μπέλλου, κλπ.

   Ο υπόδικος Καλέας τη νύχτα και το πρωί στις 11 Σεπτέμβρη πήρε δραστήρια μέρος στον ξυλοδαρμό του Παρασκευόπουλου, Καρανάσιου, Γκίκα, κλπ. Επίσης πήρε μέρος μαζί με τον Σκαρλάτο στον ξυλοδαρμό του Καλαϊτζίδη, του Μπέλλου και άλλων.

   Απ’ τη δικαστική υπόθεση διαπιστώθηκε, ότι δραστήριο μέρος στις ανωμαλίες στην 7η Πολιτεία, στην αυλή του κτιρίου της Κομματικής Επιτροπής της Τασκένδης πήραν μέρος ο Μάντος, Αρκουμάνης, Τσιφλικιώτης, οι οποίοι μόλις άκουσαν τις εκκλήσεις του Φράγκου “όλοι στο κτίριο της καθοδήγησης” μαζί με άλλους, αφού εξοπλίστηκαν με παλούκια, μαχαίρια, πέτρες έτρεξαν στο κτίριο της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης.

   Προσπαθώντας να μπει στην αυλή ο Μάντος  χτύπησε με μαχαίρι τον πρόσφυγα Κιτσολάμπρο αφού του προξένησε ελαφρύ σωματικό τραύμα, ύστερα απ’ αυτό άνοιξε την πύλη και μπήκε ο όχλος.

   Ο Τσιφλικιώτης εκεί στο δρόμο, όχι μακριά απ’ την πύλη έδειρε τον πρόσφυγα Μπόγδα ύστερα τον Μαρινοβσκόϊ.

   Ο υπόδικος Αρκουμάνης χτύπησε τον σοφέρ Κούκαρη και ύστερα μαζί με τον Μάντο έδειρε τον Μπάρμπα, τον Παπαϊωνάννου και τους προκάλεσαν ελαφρά σωματικά τραύματα.

   Εκτός απ’ αυτό ο Αρκουμάνης μαζί με άλλους έδειρε τους αντιπροσώπους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Βαϊνά, Ακριτίδη, Φωκά.

   Ο υπόδικος Τσιφλικιώτης με δυο ομοϊδεάτες του μπήκε στο σπίτι του φοιτητή Κατεμή και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

   Κανείς απ’ τους παρευρισκόμενους υπόδικους δεν παραδέχτηκε τη συμμετοχή στις μαζικές ανωμαλίες τη νύχτα στις 10 και 11 Σεπτέμβρη στην περιοχή της 7ης Πολιτείας.

   Όμως ο υπόδικος Σκαρλάτος αρνήθηκε ότι υπόδειχνε τα σπίτια των αντιπάλων στους πρόσφυγες που έρχονταν  από άλλες Πολιτείες και παρευρίσκονταν στους ξυλοδαρμούς.

   Ο υπόδικος Μάντος δεν αρνήθηκε, ότι στην αρχή των ανωμαλιών ήταν ένας απ’ τους πρώτους που έτρεξαν στο κτίριο της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και άνοιξε την πύλη.

   Ο Τσιφλικιώτης παραδέχτηκε ότι χτύπησε τον Κατεμή. Ο Καλέας χτύπησε τον Στάμο.

   Το Δικαστικό Συμβούλιο αφού έλεγξε την ύλη της δικαστικής υπόθεσης, αφού άκουσε τις καταθέσεις των υποδίκων, των παθόντων και των μαρτύρων θεωρεί ότι η κατηγορία που αποδίδεται σε όλους τους υπόδικους με το άρθρο 76 n “Α” ΥΚ Υ3 CCP αποδείχτηκε.

   Η συμμετοχή των υπόδικων Καλιανέση, Φράγκου, Βύσσιου, Σκαρλάτου, Μακρή, Καλέα στον ξυλοδαρμό του Χοτούρα, Δημητρίου, Ρόσσιου επιβεβαιώθηκε από τους μάρτυρες Καρυδόπουλο, Καλαϊτζίδη, Βιγκούλη, Αποστολακόπουλου, Τσιτούλο, κα. καθώς και οι καταθέσεις του ίδιου του Χοτούρα για τους υπόδικους Καλιανέση, Φράγκο, Βύσσιο και του παθόντα Δημητρίου για τον Μακρή.

   Η ενοχή των Καλιανέση, Φράγκου, Βύσσιου, Σκαρλάτου, Καλέα για τον  βασανισμό του Φιλιππίδη, Καράντζου επιβεβαιώθηκε από τις καταθέσεις των παθόντων και απ’ τους μαρτύρους Χαρισόπουλο, Κουρδούλα, Ζυγούλη.

   Η συμμετοχή του Καλιανέση και Βύσσιου στον ξυλοδαρμό του Σουλτούκη επιβεβαιώθηκε απ’ την κατάθεση του ίδιου του παθόντα από τους μάρτυρες Μπέλλο και Αφεντουλίδη.

   Ο ξυλοδαρμός του Βαλαχά από τον Βύσσιο επιβεβαιώνεται από τον παθόντα και τους μάρτυρες Αφεντουλίδη και Μαγκανάρη.

   Ο ξυλοδαρμός από τον Φράγκο του πολιτικού πρόσφυγα Παπαδόπουλου, Τσούλια επιβεβαιώθηκε από την κατάθεση του παθόντα και από τους μάρτυρες Μπλιάγκο και Κοσυφά.

    Η συμμετοχή του Σκαρλάτου στον ξυλοδαρμό και στο ψάξιμο μαζί με άλλους πρόσφυγες όλη τη νύχτα 10 Σεπτέμβρη των Μπάρμπα, Τζόλα, Βολογιώργο, Αρκουμάνη, Παπαδέλη, Καλαϊτζίδη, Μπέλλου, κ.α. επιβεβαιώνεται από τις καταθέσεις των παθόντων και των μαρτύρων Θεοδωρίδη, Δαμασκηνού, κ.α.

   Η συμμετοχή του Καλέα στον ξυλοδαρμό του Παρασκευόπουλου, Γκαράτζα, Γκίκα, Αθανασίου, κ.α. επίσης στον ξυλοδαρμό μαζί με τον Σκαρλάτο, του Καλαντζή επιβεβαιώθηκε απ’ την κατάθεση του παθόντα και τους μάρτυρες Γκαϊφούλη, Λαζαρίδη, κ.α.

   Ο ρόλος του οργανωτή των υπόδικων Καλιανέση, Φράγκου επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες του Γκαϊφούλη, Καχριμανίδη, Παρασκευόπουλου, κ.α.

   Η ενοχή του Μάντου στο μαχαίρωμα του Κιτσολάμπρου καθώς και στον ξυλοδαρμό μαζί με τον Αρκουμάνη του πρόσφυγα Μπάρμπα και Παπαϊωάννου επιβεβαιώνεται από τις καταθέσεις των παθόντων και τους μάρτυρες Μπόσκου, Κυριακίδη, Πέϊκου, Σαμαρτζίδη, κ.α.

   Η ενοχή του Αρκουμάνη στην επίθεση στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής  Βαϊνά, Ακριτίδη, Φωκά επιβεβαιώθηκε από τους μάρτυρες Σαμαρτζίδη, Φράγκου, Τσαπρίζη.

   Η ενοχή του Τσιφλικιώτη για το χτύπημα του Μπόγδα, Σιαρή επιβεβαιώθηκε από τις καταθέσεις των παθόντων και από τις καταθέσεις των μαρτύρων Κρίκα, Σταυρίδη, Κοτσετζόπουλου, κ.α.

   Το γεγονός της πρόκλησης βαριών τραυμάτων στον Κατεμή επιβεβαιώνεται από την παραδοχή του ίδιου του υπόδικου στην κατάθεσή του, επίσης από τον παθόντα και την Μητλιώ.

   Ότι αφορά το ζήτημα των μέτρων τιμωρίας το Δικαστικό Συμβούλιο θεωρεί δυνατό για τους υπόδικους Μακρή, Βύσσιο να κάνει χρήση του άρθρου 52 του ποινικού κώδικα της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, παίρνοντας υπόψη την πρώτη δικάσιμη και τη λίγη δραστηριότητα σε σύγκριση με άλλους στο έγκλημα που διεπράχθη.

   Επίσης θεωρεί δυνατό σε σχέση με τους υπόδικους Μάντο, Αρκουμάνη, Τσιφλικιώτη και Καλέα να κάνει χρήση του άρθρου 34 ΥΚ Υ3 CCP παίρνοντας υπόψη την πρώτη δικάσιμη, το ότι είναι νέος ο Καλέας και ο Τσιφλικιώτης, το ότι αναγνώρισαν το δικό τους φταίξιμο, επίσης και το γεγονός ότι οι υπόδικοι Αρκουμάνης και Μάντος ήταν και παθόντες αφού ήταν χτυπημένοι.

   Με βάση τα εκτεθέντα και καθοδηγούμενοι από το άρθρο 128-131 του Ποινικού Κώδικα της Δημοκρατίας, το Δικαστικό Συμβούλιο:

   Καταδικάζει

   Τους υπόδικους Μάντο Γιάννη του Γεωργίου, Αρκουμάνη Χαράλαμπο του Π., Τσιφλικιώτη Κώστα του Κυριάκου, Καλέα Νίκο του Σωτηρίου με το άρθρο 76 και “Α” Π.Κ. Ουζμπεκιστάν να υποβληθούν σε φυλάκιση 1 χρόνο ο καθένας και με βάση το άρθρο 34 Π.Κ. να θεωρηθεί για τον Μάντο, Αρκουμάνη, Τσιφλικιώτη, Καλέα με αναστολή για ένα χρόνο δοκιμαστικά.

   Τον υπόδικο Μακρή Γιώργο του Χαραλάμπους με το άρθρο 76 n “Α” Π.Κ. να υποβληθεί σε φυλάκιση 1 χρόνο και σύμφωνα με το άρθρο 52 Π.Κ. να περιοριστεί στο χρόνο που κρατήθηκε και 6 μέρες.

   Τον υπόδικο Βύσσιο Δημήτριο του Κωνσταντίνου να του επιβληθεί φυλάκιση 1 χρόνο.

   Τον υπόδικο Σκαρλάτο Κώστα του Στράτου σύμφωνα με το άρθρο 76 n”A” Π.Κ. Υ3 της Ουζμπέκικης Δημοκρατίας του επιβάλλει 2 χρόνια φυλάκιση.

   Ο υπόδικος Φράγκος Νίκος του Δημητρίου και ο υπόδικος Καλιανέσης Γιώργος του Γρηγορίου σύμφωνα με το άρθρο 76 n “Α” Υ3 να τους επιβληθεί φυλάκιση για 3 χρόνια.

   Ο χρόνος που κρατήθηκαν οι Φράγκος, Καλιανέσης, Σκαρλάτος και Βύσσιος να υπολογιστεί από τις 15.11.1955.

   Τους δικασθέντες Μάντο, Αρκουμάνη, Τσιφλικιώτη, Καλέα επειδή δικάστηκαν με αναστολή καθώς και ο Μακρής που κρατήθηκε μέχρι τη δίκη από την κράτηση να αφεθούν ελεύθεροι.

   Η καταδίκη είναι οριστική και έφεση δεν επιδέχεται.

   Πρόεδρος: Γκορενκόβα, μέλη: Σάτσκιϊ, Βραντίϊ.

   Προήδρευσε στη δίκη μέλος Ανωτάτου Δικαστηρίου της Υ3: Γκορενκόβα

   24.2.1956


Η σκηνοθετημένη απ' τους χρουστσοφικούς ρεβιζιονιστές "δίκη"-παρωδία και οι προειλημμένες καταδικαστικές αποφάσεις αντιστρέφουν εντελώς την πραγματικότητα των "γεγονότων της Τασκένδης" με κύριο στόχο τη διάλυση του ΚΚΕ: "Βιάζονταν, χρειάζονταν τις καταδικαστικές αποφάσεις της "αδέκαστης θέμιδας", τα "αδιάσειστα" ντοκουμέντα, στα οποία θα στηρίζονταν η περιβόητη 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, για να βγουν από τη μέση τα εμπόδια της άλωσης του ΚΚΕ από τον Χρουστσόφ" (Δημήτρης Βύσσιος).

Το παραπάνω ιστορικό ντοκουμέντο αναδημοσιεύεται από τη "ΦΩΝΗ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ" (1-15 Απρίλη 1996). Διαφύλαξε και μετέφερε στην Ελλάδα ο σύντροφος Δημήτρης Βύσσιος και μετέφρασε ο σύντροφος Χρήστος Μπάκος.

 


Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ένα από τα Γράμματα εξορίστων ελλήνων κομμουνιστών στο βόρειο Καζακστάν προς τους συντρόφους τους της Τασκένδης υπογραμμένο από τον Σάββα Παλλέ, εθελοντή στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, που εκφράζει την επαναστατική στάση απέναντι στου χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό.

Οκτώβρης 1962 - Οκτώβρης 1963
Ένας χρόνος!

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Αγαπητοί φίλοι, αδέλφια. Όλοι.

Πέρασε ένας χρόνος που βρισκόμαστε μακρυά σας. Πέρασε ένας χρόνος χωρίς να σας βλέπουμε και να μας βλέπετε, χωρίς να μπορούμε να σας μιλάμε. και να μας μιλάτε. Πέρασε ένας χρόνος που μας αρπάξανε από κοντά σας και μας πέταξαν σ' αυτές εδώ τις άγριες, παγωμένες και αφιλόξενες στέπες του βόρειου Καζακστάν. Πέρασε ένας χρόνος που η πολιτική τύφλωση και ο φανατισμός ορισμένων πωρωμένων αντιπάλων μας, χώρισε τους πατεράδες απ' τα παιδιά τους, τους άντρες απ' τις γυναίκες τους, τους δικούς τους, τους φίλους τους, απ' όλους εσάς. Πέρασε ένας χρόνος στην άγρια και μαύρη μοναξιά!... Ένας χρόνος στην απομόνωση!... Άγνωστοι ανάμεσα σε αγνώστους!... Ξένοι ανάμεσα σε ξένους, σε ξένα και άγνωστα μέρη, σε ξένα χώματα!... Όλα ξένα και άγνωστα.

Μια βουβή τραγωδία, ένα ασύλληπτο δράμα άρχισε να ξετυλίγεται στο βόρειο Καζακστάν!... Η καινούργια τραγωδία, το καινούργιο βουβό δράμα των ελλήνων πολιτικών προσφύγων, η καινούργια τραγωδία μιας χούφτας τίμιων κουκουέδων.

Μονάχοι, καταμόναχοι, ζούμε σαν τα άγρια θηρία, σε άγρια μέρη, μακρυά απ' τα παιδιά μας, μακρυά απ' τις γυναίκες μας, μακρυά απ' τους φίλους και γνωστούς μας, μακρυά απ' όλους εσάς!... Μακρυά, στην απομόνωση. Απομονωμένοι, ξεκομένοι απ' τον υπόλοιπο κόσμο, θαμένοι μέσα στα χιόνια και τους φοβερούς πάγους.

Τη στιγμή που ο Καραμανλής καταργούσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αη-Στράτη στην Ελλάδα κι άφηνε ελεύθερους Κομμουνιστές, ο «κομμουνιστής» Κολιγιάννης έφτιαχνε στρατόπεδο συγκέντρωσης στις απέραντες στέπες του Βόρειου Καζακστάν. Γιατί; Για ποιο λόγο; Για ποια αιτία; Ποιο είναι το έγκλημα μας για να μας επιβληθεί τόσο σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία; Ας μας απαντήσουν οι αντίπαλοι μας οπορτουνιστές. Ας μας πούνε δημόσια γιατί μας φυλακίσανε και εξορίσανε. Αυτοί βέβαια δεν θα μας απαντήσουν. Αυτοί δε θα μας πούνε, γιατί δεν τολμούν να μας πούμε. Είναι δειλοί και κάνουν τους παλληκαράδες με ξένες πλάτες. Γιατί δεν έχουν το θάρρος και τη δύναμη να πουν την αλήθεια και προσπαθούν να κρύψουν το έγκλημα τους.

Εμείς όμως ξέρουμε γιατί μας ρίξανε στην εξορία και τη φυλακή. Ξέρουμε το αμάρτημα μας και το έγκλημα μας. Το έγκλημα μας είναι πολιτικό. Αρνηθήκαμε να γίνουμε δούλοι. Αρνηθήκαμε να γίνουμε λούστροι. Αρνηθήκαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να προσκυνήσουμε τους προσκυνημένους. Αρνηθήκαμε να θάψουμε την αλήθεια, να απαρνηθούμε τις Αρχές μας, να τσαλαπατήσουμε τις επαναστατικές παραδόσεις του λαού και του Κόμματος μας, αρνηθήκαμε και αρνούμαστε ν' αρνηθούμε την επαναστατική μας τιμή!... Σταθήκαμε θαρραλέα, αξιοπρεπείς κουκουέδες και υπερασπιζόμαστε με πάθος την αλήθεια.

Αυτή είναι η αμαρτία μας. Αυτό είναι το έγκλημα μας. ΓΓ αυτό μας σκορπίσανε στην απεραντοσύνη του βόρειου Καζακστάν.

Πιστέψανε οι θρασύδειλοι οπορτουνιστές πως μπροστά στις ταλαιπωρίες, στα βάσανα και το μαρτύριο της απομόνωσης, θα λυγίζαμε, θα σκύβαμε το κουκουέδικο κεφάλι μας και ταπεινωμένοι και ξευτελισμένοι θα προσκυνούσαμε το θεό τους - τον οπορτουνισμό-αναθεωρητισμό. Πιστέψανε οι στρογγυλοκαθισμένοι σε ξένες καρέκλες, οι τσανακογλύφτες και στιγματισμένοι απ' την ιστορία, πως διώχνοντας εμάς μακρυά σας, στέλνοντας εμάς στην εξορία και στη φυλακή, εσείς θα τρομοκρατούσασταν και θα τρέχατε ταπεινωμένοι, φοβισμένοι, να τους προσκυνήσετε στη στρούγκα τους. που τη λένε «κόμμα». Μα γελάστηκαν οικτρά.

Οι βρώμικοι υπολογισμοί τους αποδείχτηκαν κάλπικοι, τα σκοτεινά και άτιμα σχέδια τους κατακουρελιάστηκαν. Γενήκανε βρώμικα κουρελόχαρτα.

Όλες οι «αισιόδοξες» προοπτικές τους, για να μαζέψουν όλους στην «στρούγκα» του οπορτουνισμού-αναθεωρητισμού, αποδείχτηκαν κούφια ονειροπολήματα μπροστά στην ακατάβλητη θέληση όλων των τίμιων κουκουέδων να υπερασπίσουμε την αλήθεια, μπροστά στην γρανιτένια ενότητα των φυλακισμένων και εξόριστων και των «ελεύθερων» της Τασκένδης. Ας το πάρουν απόφαση οι ξεσκονίστρες οπορτουνιστές της Τασκένδης, πως οι «ελεύθεροι» της Τασκένδης είναι μαζί μας και δίπλα στους φυλακισμένους και εξόριστους. Και οι φυλακισμένοι και εξόριστοι είναι μαζί και δίπλα στους «ελεύθερους» της Τασκένδης.

Η Τασκένδη είναι στο βόρειο Καζακστάν και το βόρειο Καζακστάν είναι στην Τασκένδη. Είμαστε όλοι μια γροθιά. Ενωμένοι, αδελφωμένοι, αγκαλιασμένοι συντροφικά βαδίζουμε στον τιμημένο, δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Όχι σύντροφοι, δεν είμαστε απομονωμένοι. Δεν είμαστε μακρυά σας. Είμαστε κοντά σας, ανάμεσα σας. Νιώθουμε τη ζεστή ανάσα σας. Νιώθουμε τη στοργή και την αγάπη σας. Ακούμε πως χτυπάει η μεγάλη, η κουκουέδικη καρδιά σας. Ζούμε τα βάσανα σας, τους καημούς και τις πίκρες σας.

Χαιρόμαστε τις χαρές σας, όλοι μας είμαστε αδέλφια. Παιδιά της μεγάλης, της ηρωικής και μαρτυρικής κουκουέδικης οικογένειας. Όλοι μαζί, εξόριστοι, φυλακισμένοι και «ελεύθεροι» παλεύουμε τους νεκροθάφτες του ΚΚΕ. Δίνουμε τη μεγάλη μάχη ενάντια στους οπορτουνιστές-αναθεωρητές, τους προσκυνημένους.

Στο βόρειο Καζακστάν, όπως και στην «ελεύθερη» Τασκένδη, ψηλά υπερήφανα κυματίζει η κουκουέδικη σημαία που την κρατούν στα ροζιασμένα μα τίμια χέρια τους, οι ατρόμητοι, τίμιοι Έλληνες κομμουνιστές.

Σύντροφοι και συντρόφισσες.

Οι φυλακισμένοι και εξόριστοι, απ' τον τόπο του μαρτυρίου, σας χαιρετούν αδελφικά, επαναστατικά, με ψηλά τα κεφάλαια, περήφανα, κουκουέδικα.

Γεια χαρά σύντροφοι και συντρόφισσες, αγωνιστές και φίλοι η νίκη είναι δικιά

Βόρειο Καζακστάν
Οκτώβρης 1963
Σάββας Παλλές

 

 

Οικονομικές ενισχύσεις - Συνδρομές

Ντόβας Μ. 70,00 Σύντροφοι από Νάουσα (Μ) 80,00
Αντωνιάδης Α. 20,00 Γκαβέλας Γ. 50,00

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις ματαίωσαν την προκλητική φασιστο-σύναξη των ευρωπαίων ναζι-φασιστών

Παραδόθηκε ο διαβόητος "Περίανδρος" της εγκληματικής ναζι-φασιστικής συμμορίας της "Χρυσής Αυγής"

50χρόνια από τα "γεγονότα της Τασκένδης" - Σεπτέμβρης '55: η ωμή επέμβαση των χρουστσοφικών στο ΚΚΕ και η εξέγερση των ελλήνων κομμουνιστών κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού

"Το κόμμα το τιμούν"

Μικρό αφιέρωμα σ' ένα άγνωστο
 και "μικρό" σε διαστάσεις μα μεγάλης ιστορικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα γεγονός

Η ιστορική δίκη της Τασκένδης και
καταδίκη των ελλήνων κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων με νόμους για χούλιγκανς και αλήτες.

Γράμμα από τον Σάββα Παλλέ, εθελοντή στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας.
 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55