Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 229 1-15/6/2006Αρ. Φύλ. 229 1-15 Ιούνη 2006
Η μεγαλειώδης φοιτητική εξέγερση
Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ χέρι-χέρι με την κυβέρνηση ενάντια στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Το μεγάλο ορμητικό ποτάμι των μεγάλων ενωτικών μαζικών μαχητικών φοιτητικών κινητοποιήσεων με στέρεη βάση τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ μπορεί να νικήσει
ΟΧΙ στην κατάργηση του ασύλου - ΟΧΙ στο «διάλογο» - απάτη
Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο

Οι πρωτοφανής σε μαζικότητα, μεγαλειώδεις μαχητικές κινητοποιήσεις της φοιτητικής νεολαίας που αγκάλιασαν ολόκληρη τη χώρα, ενάντια στο νέο «νόμο-πλαίσιο» και γενικά τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, κατάργηση ασύλου, μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς κ.λ.π.) που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ φοιτητών και έτσι να ματαιώσει τη ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ των κινητοποιήσεων τους, καθιστώντας τις επομένως ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.

Η τωρινή μεγαλειώδης φοιτητική εξέγερση που συγκλονίζει απ’ άκρη σε άκρη τη χώρα δεν ήταν βέβαια κεραυνός εν αιθρία, αφού τα συσσωρευμένα προβλήματα των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, αλλά και εκείνα των καθηγητών πολλαπλασιάζονται και διαρκώς οξύνονται, μ' αποτέλεσμα η αγανάκτηση φοιτητών σωστό μαχητικό και αποτελεσματικό δρόμο. Οι πρωτοπόροι σ' αυτό τον αγώνα φοιτητές δεν μπορεί να μην διδάχτηκαν από την πάλη και τη μεγαλειώδη πανευρωπαϊκής σημασίας ΝΙΚΗ της γαλλικής φοιτητικής νεολαίας.

Στις 25 Μάη, όταν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και των άλλων πόλεων, οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ είχαν ξεπεράσει τα 200 τμήματα σχολών, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι πανεπιστημιακοί με απόφαση της Ομοσπονδίας Καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ), προχώρησαν σε απεργία διαρκείας από την 1η Ιούνη (ημερομηνία που συμπίπτει με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου), παρά τις αντιρρήσεις μικρού αριθμού καθηγητών μεταξύ των οποίων και των προσκείμενων στο σοσιαλδημοκρατικό «Κ»ΚΕ ('56) που πρότειναν «κυλιόμενες κινητοποιήσεις» .

Ακολούθησε το μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών-καθηγητών της 8ης Ιουνίου στο οποίο πήραν μέρος η ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ που κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.30, ενώ οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ είχαν ξεπεράσει τις 300 και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Κύριοι αντίπαλοι και ορκισμένοι εχθροί των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ - αλλά και της γραμμής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑΣ των φοιτητικών κινητοποιήσεων - είναι η αντιδραστική Κυβέρνηση Καραμανλή και η πιστή υπηρέτριά της, η ηγεσία του «Κ»ΚΕ και οι αντίστοιχες παρατάξεις τους στο φοιτητικό κίνημα: τα φασιστοειδή της ΔΑΠ (ΟΝΝΕΔ) και οι σοσιαλδημοκράτες ηγετίσκοι της ΠΚΣ («Κ»ΚΕ).

Η μεν Κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί μέσω των φασιστικών τραμπουκισμών της ΔΑΠ να εμποδίσει και να σπάσει, ανεπιτυχώς βέβαια, τις καταλήψεις, θυμίζοντας μ' αυτή τη δράση τις «ένδοξες» μέρες της Καραμανλικής φασιστικής ΕΚΟΦ της 8ετίας της ΕΡΕ. Η δε σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ με πρωτοφανή λύσσα αντέδρασε από την αρχή στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ αλλά και στην «απεργία διαρκείας» των Πανεπιστημιακών με απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, αφού δια στόματος ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση) αντιτάχθηκε και συκοφαντεί την «απεργία διαρκείας» αλλά και τις «καταλήψεις διαρκείας» που τάχα μ' αυτές «διευκολύνεται το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση» και επιπλέον η ΔΗΠΑΚ απειλεί ότι «θα διεκδικήσει την καταψήφιση της σχετικής απόφασης της ΠΟΣΔΕΠ» («Ρ», 27/5/2006, σελ. 6) και στη συνέχεια αφού απαριθμεί σειρά ρεφορμιστικές αλλά πρώτα απ' όλα διασπαστικές σαπουνόφουσκες, χαρακτηρίζει τις «καταλήψεις που προωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ-ΔΙΚΤΥΟΥ» («Ρ» 31.5.2006, σελ. 12) «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», τονίζει ότι «η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δεν σημαίνει αποκλειστικά και μόνο καταλήψεις» για να καταλήξει: «επιδιώκουμε να είναι τα Πανεπιστήμια ανοικτά» («Ρ» 31.5.2006, σελ. 12): δηλ. ακριβώς αυτό που επεδίωκε, ήθελε και θέλει η κυβέρνηση Καραμανλή. Και η ΠΚΣ («Κ»ΝΕ) χέρι-χέρι με τη ΔΑΠ αντιτίθεται στις καταλήψεις - τη μοναδική αυτή τη στιγμή αποτελεσματική μορφή πάλης - και κατηγορεί τις «δυνάμεις των ΠΑΣΠ-ΣΥΝ-ΕΑΑΚ που θεοποιούν τη μορφή της κατάληψης» («Ρ» 28/5/2006, σελ.12).

Συμπληρωματικά δια στόματος «Κ»ΝΕ οι ρεβιζιονιστές ηγέτες ισχυρίζονται αυτογελοιοποιούμενοι: «με καταλήψεις και απεργίες διαρκείας που στην παρούσα φάση ανάπτυξης τον κινήματος στέλνουν τούς φοιτητές στα σπίτια τους» («Οδηγητής», σελ. 6, Ιούνης 2006) και ας γνώριζαν τότε και τώρα πολύ καλά ότι οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ήταν οι μόνες που κρατούσαν τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια, όπως εξάλλου επιβεβαίωσε και η μετέπειτα πορεία των εξελίξεων.

Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από σαφής η αντιδραστική συνεργασία ηγεσίας «Κ»ΚΕ-Κυβέρνησης για τη ματαίωση και το σπάσιμο των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ: αποτελεί προκλητικότατη στάση που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών και των εργαζόμενων γονιών τους, μια προδοτική στάση απέναντι στους αγώνες των φοιτητών που αποδεικνύει εκ νέου ότι η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία έχει κατρακυλήσει στον επαίσχυντο-κατά­πτυστο ρόλο της πιο θλιβερής και αθλιέστερης παλλακίδας του μοναρχοφασιστικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Την αντιδραστική συνεργασία μεταξύ «Κ»ΚΕ-Κυβέρνησης επιβεβαιώνει και ο αρχιδραγουμάνος της Μαριέττας Γιαννάκου, φασίστας καθηγητής Θάνος Βερέμης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), ο οποίος αφού με αλήτικη γλώσσα συκοφαντεί τους φοιτητές χαρακτηρίζοντάς τους «νταήδες» και ξερνάει διάφορα αντιδραστικά περί «ολοκληρωτισμού» κ.λπ. και επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο ΣΥΝ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά για τη στήριξη των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ δηλώνει ότι το «Κ»ΚΕ δεν συμμετέχει σ' αυτές τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών: «Βερέμης» (ΝΔ): Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στους αγώνες για την Παιδεία. Καλός είσαι και του λόγου σου!...» («Ρ» 10.6.2006, σελ. 40). Με ευγενέστατο, λοιπόν, αλλά πρωτοφανούς δουλικότητας τρόπο παραπονείται ο «Ριζοσπάστης» για τη δήλωση Βερέμη λέγοντας του: «Δε φτάνει που σας κάνουμε τη δουλειά δηλ. συνεργαζόμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε, εσύ αντί να σιωπάς βγάζεις τη μεταξύ μας συνεργασία στη φόρα!!

Μπροστά σ' αυτή την εξαιρετικά σύνθετη και πολύ δύσκολη κατάσταση η επιμονή μέρους των φοιτητών στη μόνη σωστή γραμμή της ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑΣ και των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ επέτρεψε το «ξεροπόταμο» αρχικά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ να γεμίζει σταθερά και σχετικά γρήγορα με τα απειλητικά νερά της συμμετοχής των «αδιάφορων» υποτίθεται φοιτητών, σχηματίζοντας στις αρχές Ιούνη ένα τεράστιο ορμητικό ποτάμι, που στο διάβα του τσάκισε βίαια και κομμάτιασε ανελέητα τους κύριους αντιπάλους των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ και της ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑΣ των φοιτητικών κινητοποιήσεων, στελέχη των ΔΑΠ(ΝΔ)-ΠΚΣ («Κ»ΚΕ), τα εξουδετέρωσε και τα πέταξε σαν άχρηστα σκουπίδια στις όχθες του.

Έτσι το φοιτητικό κίνημα των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ πετυχαίνει να τσακίσει και κουρελιάσει την αντιδραστική συνεργασία Κυβέρνησης-«Κ»ΚΕ, να υπερφαλαγγίσει βίαια και με επιτυχία τις κομματικές «εντολές» τους, να απελευθερωθεί, έστω και προσωρινά, από την επιζήμια κηδεμονία τους και οι ηγετίσκοι τους, τα φασιστοειδή της ΔΑΠ και οι σοσιαλδημοκράτες της ΠΚΣ, να μείνουν «στρατηγίσκοι» χωρίς στρατεύματα, αφού και μέρος φοιτητών αυτών των παρατάξεων συμμετείχαν στη συνέχεια στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και διαδηλώσεις: οι μαζικές συνελεύσεις των φοιτητών άλωσαν ακόμα και τα πιο φαινομενικά, άπαρτα κάστρα της ΔΑΠ. Να ένα παράδειγμα: «λιγότερες από τα δάχτύλα των δυο χεριών μας ήταν οι ψήφοι κατόρθωσε να συγκεντρώσει την περασμένη Τετάρτη η ΠΚΣ (ΚΝΕ) στη γενική συνέλευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθήνας! Λιγότερες από το 10 ψήφοι για την ΚΝΕ και λιγότερες από ... 40 ψήφοι, ναι 40, για τη ΔΑΠ (ΝΔ)! Οι δυο παρατάξεις καταψήφισαν και πάλι την πρόταση της συντονιστικής για συνέχιση της κατάληψης και βρέθηκαν μαζί στο περιθώριο άλλης μιας μαζικότατης συνέλευσης... άλλη μία Καρδίτσα στην Ιατρική Αθήνας αυτή τη φορά! Τη συνέχιση της κατάληψης της Ιατρικής Αθήνας υπερψήφισαν περισσότεροι από 600 φοιτητές, οι οποίοι στήριξαν το κοινό πλαίσιο του «δικτύου» (ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά), της ΠΑΣΠ και της ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά)...» («Αυγή», 10 Ιουνίου 2006, σελ.9).

Οι εξελίξεις και η θριαμβευτική πορεία της πάλης του φοιτητικού κινήματος υπήρξαν κόλαφος για την αντιδραστική Κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ η προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ υπέστη μία πρωτοφανή δεινή και επαίσχυντη ήττα, δέχθηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα, έπαθε μια χωρίς προηγούμενο πανωλεθρία.

Οι ηγετίσκοι των ΔΑΠ-ΠΚΣ μετατράπηκαν, προς το παρόν, σε ανίσχυρους αλλά όχι και ακίνδυνους για την πάλη των φοιτητών θεατές των εξελίξεων.

Έτσι μετά από αυτή τη δεινή κατά κράτος ήττα που υπέστη, ευτυχώς για τον αγώνα των φοιτητών, η επαίσχυντή προδοτική στάση του χρουτσοφικού «Κ»ΚΕ, η ηγεσία του που είχε ήδη καταξεφτελίσει τους Πανεπιστημιακούς της (ΔΗΠΑΚ) βγάζοντάς τους στο «παζάρι» να διαλαλούν με κυβερνητικό «χωνί» ότι «οι καταλήψεις διαρκείας και η απεργία διαρκείας» είναι «πολιτικός τυχοδιωκτισμός» υποχρεώνεται να αναδιπλωθεί, δηλ. να «συμπορευτεί» τυπικά με τις καταλήψεις, υποκρινόμενη την «αποδοχή» τους, αφού δεν μπόρεσε αρχικά να τις εμποδίσει-ματαιώσει και στη συνέχεια να τις σπάσει, για να μην απομονωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Ριζοσπάστης» έμαθε για τις καταλήψεις μόλις την ημέρα της μεγάλης διαδήλωσης στα Προπύλαια και για πρώτη φορά γράφει ότι «με εντυπωσιακή συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις στις καταλήψεις....» («Ρ» 8.6.2006, σελ. 1), ενώ την προηγούμενη «διδάχτηκε», για να βγει προφανώς από την απομόνωση, να προβάλει το μοναδικά σωστό ΕΝΩΤΙΚΟ σύνθημα: «Όλα τα σφυριά να συντονιστούν σ’ αυτή την κατεύθυνση: να μη κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο!» («Ρ» 7.6.2006, σελ. 5) και παράλληλα δια στόματος ΠΑΜΕ κάλεσε ακόμα και τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 24ωρη απεργία, - δημαγωγικό χρουστσωφικό πυροτέχνημα-πολιτική απάτη - αφού η ρεφορμιστική ηγεσία αποφεύγει να καλέσει τα συνδικάτα που ελέγχει η ίδια σε απεργία αλληλεγγύης!!! Αποτελεί οφθαλμοφανέστατο ελιγμό-αναδίπλωση της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ να αποφύγει την απομόνωσή της, αφού δεν παραιτήθηκε στην πράξη από τη διασπαστική της στάση - πάντα ευθυγραμμισμένη και ενταγμένη στη διασπαστική τακτική της Κυβέρνησης - με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις με σαφή εξόφθαλμο στόχο την ΑΠΟΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των φοιτητικών κινητοποιήσεων ώστε να καταστούν ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ και να διασωθεί έτσι η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική.

Έτσι στο συγκεκριμένο δίκαιο αγώνα των φοιτητών κατά του νόμου-πλαίσιο απ' τα αριστερά βγαίνουν στην ηγεσία του «Κ»ΚΕ και της «Κ»ΝΕ όχι μόνο οι φοιτητές των εξωκοινοβουλευτικών αριστερών οργανώσεων και του ΣΥΝ αλλά και η ΠΑΣΠ του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ. Είναι δε τέτοιος ο πανικός και τόσο τραγελαφική η κατάσταση της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ που αλλού σε πρόσκληση της νεολαίας τον ΣΥΝ αναφέρει ότι: «η ΚΝΕ να αλλάξει τώρα τακτική και να συντονιστεί ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΠΘ» απαντά ότι «αποδεικνύει για άλλη μία φορά το μένος της, με πρόφαση τις καταλήψεις που έχουν αποφασίσει όσοι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν υιοθετήσει το πλαίσιο ΠΑΣΠ-Νεολαία ΣΥΝ-ΕΑΑΚ» («Ρ» 1/6/2006, σελ.17) αλλού η «Κ»ΝΕ καλεί «τα μέλη της ΠΑΣΠ να παραμερίσουν την απελπισμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της ΠΑΣΠ να βάλουν στο χέρι την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους» («Ρ» 7/6/2006, σελ.12), αλλού σε σχόλιο της «Αυγής» ότι «η δυναμική των καταλήψεων είναι τέτοια που ανάγκασε την Πανσπουδαστική της ΚΝΕ ν' αλλάξει άρδην πολιτική και να μπει στις καταλήψεις που είχε αποκηρύξει για να μην απομονωθεί πλήρως από το φοιτητικό κόσμο», έχοντάς τα τελείως χαμένα «απαντά»: «δεν ισχύει εδώ απλά το «η εμπάθεια τυφλώνει» και τα γεγονότα βοούν και σε γνώση της «Αυγής» είναι» («Ρ» 7/6/2006, σελ.14), αλλού ασυστόλως ψευδόμενη μιλά για «ομάδα που επιχειρεί να εμφανιστεί ως «συντονιστικό των καταλήψεων»» («Ρ» 9/ 6/2006, σελ.10). Αλλού τέλος πελαγοδρομεί και χολώνεται επειδή «ο ΣΥΝ υμνεί τα παιδιά των καταλήψεων» («Ρ» 11/6/2006, σελ.3).

Η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ προσπαθεί κι αυτή να ελιχθεί, προτείνοντας «διάλογο»-παγίδα.

Τίποτε το περίεργο δεν έχουν οι προσπάθειες των αστικών και ρεβιζιονιστικών κομμάτων εκμετάλλευσης τον αγώνα των φοιτητών για μικροκομματικούς σκοπούς και ψηφοθηρικούς λόγους, μεταξύ των οποίων και των ρεφορμιστών εργατοπατέρων του ΠΑΜΕ («Κ»ΚΕ) που δια στόματος Μαυρίκου διαλαλούν: «η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα... γι' αυτό πρέπει να καταδικάσουμε με την ψήφο μας τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού» («Ρ» 26/5/2006). Ακραίος κοινοβουλευτικός κρετινισμός και ψηφοθηρία πρώτης γραμμής αντί στήριξη των αιτημάτων των φοιτητών και των καταλήψεων. Οι φοιτητές χρειάζεται απλά να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και να μην παρασυρθούν από τις παραπλανητικές σειρήνες τους.

Το ως τώρα νικηφόρο φοιτητικό κίνημα πρέπει να απορρίψει το «διάλογο»-απάτη και να επιμείνει στον κεντρικό ΣΤΟΧΟ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νέου αντιδραστικού «νόμου-πλαίσιο», ακολουθώντας με συνέπεια το μοναδικά σωστό δρόμο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑΣ και των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε ΝΙΚΗ. Το Παρίσι δείχνει το ΔΡΟΜΟ.

 

Κακές γλώσσες διέδιδαν ότι εκείνες τις μέρες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ να σπάσει τις καταλήψεις «εθεάθη» η σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα, όπως παλιότερα με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Τατούλη, να «διαβάζει» αυτή τη φορά μαζί με τη Μαριέτα Γιαννάκου, «μερικά πονηρά του Μαγιακόφσκι και του Μπρέχτ», απολαμβάνοντας μουσική του γνωστού μοναρχοφασίστα Σπανουδάκη - που σε κάθε ευκαιρία διαφημίζει προκλητικά τα «γαλαζοαίματα» γουρου­νόπουλα του Γλυξμπουργκ ως διαδόχούς του ανύπαρκτου και καταργημένού με δημοψήφισμα Θρόνου - κλαίγοντας τη μοίρα τους για τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και προσπαθώντας να βρουν λύση στα «πονηρά» (!) (νέος «αισθητικός» όρος και μάλιστα από φιλόλογο) των Μαγιακόφσκι-­Μπρεχτ (ΠΑΠΑΡΗΓΑ προς ΤΑΤΟΥΛΗ: «Σε μένα αρέσει παρά πολύ ο Σπανουδάκης....Μπορεί να διαβάζουμε μαζί Μαγιακόφσκι ή Μπρέχτ, δίχως αμφιβολία ότι δε θα δεχθείτε μερικά πονηρά του Μαγιακόφσκι και του Μπρέχτ», («Ρ» 5.11.2005, σελ.8).


Κάτω η φασιστική βία των ΜΑΤ

Βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ κατά φοιτητών διαδηλωτών

Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ - «Ριζοσπάστης» σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης, στηρίζει την αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και επιπλέον εξωραΐζει τη φασιστική βία με την συστηματική και προκλητική συνεχή απόκρυψη απ' την εργατική τάξη και το λαό των βάρβαρων επιθέσεων των ΜΑΤ

Το «Έθνος» και η «ΑΥΓΗ» προβάλουν πρωτοσέλιδα, με φωτογραφίες, τη βάρβαρη φασιστική επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους διαδηλωτές φοιτητές, αντίθετα ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» όχι μόνο δεν προβάλλει και καταδικάζει την επίθεση αλλά ούτε καν την αναφέρει σαν υπαρκτό γεγονός, την αποκρύβει απ' την εργατική τάξη και το λαό

 

Τις διαρκώς ογκούμενες μαχητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ αντιμετώπισε επανειλημμένα με τη φασιστική βία των ΜΑΤ.

Ο υπερφίαλος αρχιΜΑΤατζής Β. Πολύδωρας, απ' τα γνωστά φασιστοειδή της ΝΔ, έδωσε εντολή να χτυπηθούν ανελέητα οι διαδηλώσεις, με την ελπίδα ότι θα πετύχουν την καταστολή τους με τη βία και την τρομοκρατία.

Αρχές Ιούνη αφηνιασμένα στίφη των ΜΑΤ επιτέθηκαν με γκλοπς, δακρυγόνα και χημικά κατά των φοιτητών σε Αθήνα, Χανιά και Ξάνθη που διαδήλωναν ειρηνικά και απαιτούσαν την απόσυρση του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο, χτυπώντας τους με πρωτοφανή μανία και αγριότητα, εκδηλώνοντας έτσι την κτηνωδία και βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής, τραυματίζοντας εκατοντάδες φοιτητές και στέλνοντας δεκάδες στα νοσοκομεία.

Στην Αθήνα οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της πορείας τους φώναζαν συνθήματα υπέρ του «δημόσιου Πανεπιστημίου», του «ασύλου» , κ.λπ. και απευθυνόμενοι στην υπουργό Παιδείας, φώναζαν ρυθμικά: «Μαριέττα-Γιαννάκου, τις καταλήψεις άκου, και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει». 'Όταν έφτασαν στο Σύνταγμα τα ΜΑΤ, μ' εντολή της κυβέρνησης επιχείρησαν να διαλύσουν βίαια τη διαδήλωση για να μη φτάσει στο υπουργείο Παιδείας, αφού η υπουργός Παιδείας είχε αρνηθεί να δεχθεί αντιπροσωπεία των φοιτητών.

Η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ που δέχτηκαν οι φοιτητές την 1η Ιούνη, παρά την πρωτοφανή βία, όχι μόνο δεν στάθηκε ικανή να τούς τρομοκρατήσει αλλά αντίθετα αποτέλεσε σπίθα για νέες διαδηλώσεις. Την επίθεση των ΜΑΤ κατάγγειλε σ' ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ στην οποία ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται: «φοιτητές και καθηγητές αντιμετωπίσαμε την απροκάλυπτη και αναίτια επίθεση των ΜΑΤ. Η αστυνομία χτύπησε βάσει συντονισμένου σχεδίου σ' ολόκληρη την Ελλάδα τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Η αυταρχική αυτή επίδειξη δύναμης αποβλέπει στη φίμωση των αντιδράσεων ενάντια στη συντηρητική αντιμεταρρύθμιση που οδηγεί στην απαξίωση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Δείχνει επίσης πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο Παιδείας το διάλογο. Η ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει την πρωτοφανή αγριότητα των αστυνομικών δυνάμεων, την αλαζονική στάση της κυβέρνησης και τις εμπρηστικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, που προκαλούν το φοιτητικό κίνημα και επιχειρούν τη φίμωση και την καταστολή του» (Ελευθεροτυπία, 3/6/2006, σελ 20).

Λίγες μέρες αργότερα στις 8 Ιούνη, η κυβέρνηση των «νταβατζήδων» και των «καραγκιόζηδων» αντιμετωπίζει το μεγάλο συλλαλητήριο των χιλιάδων φοιτητών με πρωτοφανή φασιστική βία, ενώ ο κανίβαλος της Δεξιάς Β. Πολύδωρας σε ύφος Πρώσου υπαξιωματικού, και μιμούμενος το Μητσοτάκη που απευθυνόμενος στους αστυνομικούς δήλωνε: «το κράτος είστε εσείς», υπερασπιζόμενος τις βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών, αποκαλεί τα ΜΑΤ «praetores urbani» («πραίτορες‑αφεντικά της πόλης»).

Οι πραιτοριανοί του Β. Πολύδωρα παρά την πρωτοφανή βαρβαρότητα δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιου.

Και ενώ τα ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης Καραμανλή, αιματοκύλησαν με τον πλέον βάρβαρο τρόπο τους φοιτητές και ξεσηκώθηκε πανελλήνια κατακραυγή, η ΜΟΝΗ εφημερίδα απ' όλο τον αστικό και ρεβιζιονιστικό τύπο που δεν «έμαθε», δεν «άκουσε» και δεν «είδε» τίποτε ήταν η αστικορεβιζιονιστική φυλλάδα «Ριζοσπάστης», όργανο της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ. Ο «Ριζοσπάστης» όχι μόνο δεν πρόβαλε το αιματοκύλισμα των φοιτητών όχι μόνο δεν καταδίκασε τη βαρβαρότητα των ΜΑΤ και τη φασιστική βία αλλά ούτε καν το ανέφερε ως πραγματικό υπαρκτό γεγονός.

Ο «Ριζοσπάστης» για να εξωραΐσει τη φασιστική βία της κυβέρνησης αποκρύπτει απ' την εργατική τάξη και το λαό, μ' εντολή προφανώς της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας, συστηματικά και για πολλοστή φορά τις επιθέσεις των ΜΑΤ ενάντια σε απεργούς και διαδηλωτές.

Αυτή τη φορά η απόκρυψη των επιθέσεων των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών φοιτητών απ' το «Ριζοσπάστη» συνοδεύτηκε επιπλέον και από την απόκρυψη της ίδιας της ηγεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ» («Ρ» 9/6/2006, σελ. 11) αναφέρεται απλά ότι «το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των χιλιάδων φοιτητών», χωρίς να αναφέρεται και πολύ περισσότερο να χαιρετίζει τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ αλλά ακόμα χειρότερα: α) δεν καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ β) μα ούτε καν την αναφέρει ως πραγματικό υπαρκτό γεγονός. Και η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του « Κ»ΚΕ, λοιπόν, πιστή υπηρέτρια της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ο «Ριζοσπάστης», δεν «άκουσε» ούτε «είδε» ούτε «έμαθε» για τις άγριες φασιστικές επιθέσεις των ΜΑΤ ενάντια στους φοιτητές διαδηλωτές.

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρη την επαίσχυντη προκλητική φιλοκυβερνητική «Ανακοίνωση» για να σχηματίσουν οι αναγνώστες και οι αγωνιστές πιο ολοκληρωμένη γνώμη για τον προδοτικό ρόλο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των χιλιάδων φοιτητών και τους καλεί να δυναμώσουν τη μαζική πάλη, να της δώσουν δύναμη και προοπτική, στρέφοντας τις διεκδικήσεις τους όχι μόνο κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που μαζί προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και του νέου νόμου-πλαισίου, αλλά συνολικά κατά της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ που σε μεγάλο βαθμό ήδη έχει προχωρήσει με τα γνωστά αποτελέσματα. Άλλωστε αυτός είναι ο κύριος στόχος των νέων αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των βιομηχάνων. Επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, να γίνουν τα «δημόσια» ΑΕΙ παραμάγαζα των βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Να βαθύνει συνολικά η εμπορευματοποίηση όλης της παιδείας.

Το ΚΚΕ καλεί όλο το λαό και πρώτα απ' όλα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όχι απλά να συμπαρασταθεί στις διεκδικήσεις των φοιτητών, μα να κάνουν και δικό τους ζήτημα, γιατί είναι δικό τους ζήτημα, τον αγώνα για πραγματικά Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Να πρωτοστατήσούν στην πάλη για να καταργηθούν οι ταξικοί φραγμοί που υπάρχουν στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Για Πανεπιστήμια που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα και κέρδη της πλουτοκρατίας». («Ρ», 9/6/2006, σελ.11) Μ' αυτή την κατάπτυστη προδοτική φιλοκυβερνητική «Ανακοίνωση» στην οποία όχι μόνο δεν καταδικάζεται η φασιστική βία των ΜΑΤ αλλά ΑΠΟΚΡΥΒΕΤΑΙ από την εργατική τάξη και το λαό και ως πραγματικό υπαρκτό γεγονός, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ από απλοί λακέδες του κεφαλαίου μετατρέπονται σε θλιβερούς και κατάπτυστους λακέδες τον μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ.


Όρκος του αντάρτη του ΔΣΕ

«Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω απ’ τα χώματα της πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο καταχτητή. Για να εξαφανίσω κάθε ίχνος φασισμού. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μου. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω τη δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και την πρόοδο του λαού μου.

Ορκίζομαι να ’μαι καλός, γενναίος και πειθαρχικός στρατιώτης, να εχτελώ όλες τις διαταγές των ανωτέρων μου, να τηρώ όλες τις διατάξεις του κανονισμού και να κρατώ τα μυστικά του ΔΣΕ.

Ορκίζομαι να’ μαι υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς προς το λαό, φορέας και εμψυχωτής στη λαϊκή ενότητα και συμφιλίωση και να αποφεύγω κάθε πράξη που θα με εκθέτει και θα με ατιμάζει , σαν άτομο και σαν μαχητή. Ιδανικό μου έχω τη λεύτερη και ισχυρή δημοκρατική Ελλάδα και την πρόοδο και ευημερία του λαού.

Και στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου.

Αν ποτέ φανώ επίορκος και από κακή πρόθεση παραβώ τον όρκο μου ας πέσει πάνω μου αμείλικτο το τιμωρό χέρι της πατρίδας και το μίσος και η καταφρόνια του λαού μου».

 

 


Σημείωση: Στο προηγούμενο φύλλο από τεχνικό λάθος, παραλείφθηκαν 3 σειρές από τον όρκο του ΔΣΕ. Γι' αυτό τον αναδημοσιεύουμε εκ νέου και ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας.


 


50 χρόνια από τις φασιστικές δίκες των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών σε βάρος των ελλήνων κομμουνιστών της Τασκένδης

Στα μέσα Φλεβάρη αυτού του χρόνου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια απ' τις φασιστικές τρομοκρατικές δίκες των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών σε βάρος των ελλήνων κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων της Τασκένδης. Τον περασμένο χρόνο είχαμε αναδημοσιεύσει («ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» φυλ. 212, 15-30 Σεπτέμβρη 2005) την καταδικαστική Απόφαση (24.2.1956) - ιστορικό ντοκουμέντο. Τώρα αναδημοσιεύουμε σε συνέχειες το παρακάτω κείμενο του συντρόφου Δημήτρη Βύσσιου που αναφέρεται στα γεγονότα της Τασκένδης και τις φασιστικές δίκες των σοβιετικών χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών.

Δημήτρη Κ. Βύσσιου

Συνέχεια από το φ. 227

Η αποτυχία σας, κ. Πονομαριόφ, όπως έδειξε η παραπέρα εξέλιξη της κατάστασης δεν σας συνέτισε. Έπρεπε να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας με κάθε θυσία. Μετά την αποτυχία της δυναμικής επιβολής περάσατε στην προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης. Σκαρώθηκε στα γρήγορα και στάλθηκε από τη Μόσχα στην Τασκένδη η λεγόμενη Επιτροπή Καμαρόφ. Αποστολή της ήταν να «ερευνήσει» επί τόπου τις εξελίξεις και να ενημερώσει την ΚΕ του ΚΚΣΕ για τα γεγονότα. Η χρεοκοπία της προσπάθειας αυτής προκαθορίστηκε γιατί τα «συμπεράσματα», της υποτιθέμενης έρευνάς της είχαν δοθεί γραπτώς πριν ξεκινήσει από τη Μόσχα. Έτσι κατεβαίνατε ένα-ένα τα σκαλιά της πολιτικής αναξιοπρέπειας.

Πριν ακόμα από την εμφάνιση της Επιτροπής Καμαρόφ στην Τασκένδη μπήκε σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο οργανωτικής και πολιτικής διάλυσης της οργάνωσης αυτής σε πρώτη φάση και σε συνέχεια και της άλωσης της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Έτσι περνάμε σε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της τραγωδίας της ελληνικής προσφυγιάς στην Τασκένδη.

Σε πρώτη φάση οργανώθηκαν οι διώξεις και οι συλλήψεις από τα όργανα της Ασφάλειας αρκετών για να «τεκμηριωθεί» η εκδοχή ότι όλα τα ανομήματα οργανώθηκαν από το Ζαχαριάδη, Βλαντά και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για το σκοπό αυτό επιστρατεύθηκαν καινούργιες εφεδρείες από ανώτερους αξιωματούχους της KGB, της αστυνομίας και το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα της ΕΣΣΔ.

Από την επόμενη μέρα των γεγονότων καλούνταν στη διεύθυνση της αστυνομίας της πόλης ανώτατα και ανώτερα στελέχη του ΔΣΕ για να βοηθήσουν δήθεν, στην εμπέδωση της τάξης και αμέσως συλλαμβάνονταν και τους απαγγέλλονταν η κατηγορία του υποκινητή των συγκρούσεων του Σαββατοκύριακου. Ταυτοχρόνως στρατολογούνταν οι ψευδομάρτυρες ανάμεσα στους πιο φανατικούς πολιορκητές του Σαββάτου και τα πρωτοπαλίκαρα του Ρόσιου και του Έξαρχου, που υπέγραψαν τις έτοιμες «μαρτυρικές» καταθέσεις. Τα συνεργεία στρατολογίας παρασυρμένων και φανατισμένων δούλευαν ακατάπαυστα για να εξασφαλίζονται, τα «στοιχεία» σε βάρος εκείνων που είχαν συλληφθεί προκαταβολικά και κρατούνταν στην απομόνωση.

Οι πρώτες ανακρίσεις στη διοίκηση της αστυνομίας θύμιζαν κατοχική περίοδο στην Ελλάδα. Αξιωματικοί της αστυνομίας με τη βία έκαναν σωματικές έρευνες και αφαιρούσαν όλα τα προσωπικά ντοκουμέντα μέχρι και την κομματική ταυτότητα από τους κρατούμενους. Όποιος πρόβαλε περισσότερη αντίσταση δενόταν χειροπόδαρα στο κάθισμα και μετά ο αξιωματικός προχωρούσε ανενόχλητος το ψάξιμο, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Μετά άρχιζε το έργο του ανακριτή. Η προσπάθεια να αποσπάσουν «στοιχεία» ξεπερνούσε τα όρια ποταπών προκλήσεων. Η εισαγγελέας της πόλης έφτασε να απαιτήσει από κρατούμενο να κατονομάσει τους πράκτορες της Ιντζέλιντζες Σέρβις στην Τασκένδη. Στην περίοδο της προανάκρισης και μετά της τακτικής ανάκρισης από όργανα της Εισαγγελίας στους κρατούμενους ασκούνταν μια πρωτοφανής πίεση να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας ή συκοφαντικές καταθέσεις σε βάρος του Ζαχαριάδη και των άλλων μελών της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι κρατούμενοι για μήνες σ’ όλη τη διάρκεια των ανακρίσεων βρίσκονταν σε συνθήκες τέλειας απομόνωσης. Δεν τους επετράπη καμία επαφή ούτε με δικηγόρους ούτε με κανέναν άλλον ούτε και με συγκρατούμενούς τους. Ενώ ταυτοχρόνως επιτρεπόταν στο Ρόσιο να μπαινοβγαίνει στη φυλακή για επαφές με κρατούμενους, τους οποίους υπολόγιζαν ότι με υποσχέσεις θα μπορούσαν να τους κάνουν όργανά τους. Το όλο έργο των ανακρίσεων συντονιζόταν άμεσα από τον αναπληρωτή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ζότοφ, ο οποίος είχε αναλάβει και προσωπικά τις «κατ’ αντιπαράσταση» εξετάσεις των βασικών μαρτύρων κατηγορίας. Ο κύριος αυτός έγινε για ένα διάστημα και Γενικός Εισαγγελέας και μετά διώχτηκε από την υπηρεσία ως συνένοχος μιας συμμορίας εγκληματικών παραβάσεων του κοινού ποινικού δικαίου. Βρήκε, δηλαδή, τη θέση που του άξιζε. Την εποχή όμως εκείνη ένας από τους πρωταγωνιστές στις ανακριτικές σκευωρίες. Στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στις πιο πολλές φορές περιπτώσεις η ερώτηση και η απάντηση των μαρτύρων ήταν γραμμένες από πριν μέσα στο ανακριτικό έγγραφο από τους συντάκτες του. Διάβαζε ο Ζότοφ και ο ή η ψευδομάρτυρας συμφωνούσε απολύτως χωρίς πολλές φορές και να καταλαβαίνει ότι διάβαζε ο Ζότοφ χωρίς διερμηνέα. Σε άλλες περιπτώσεις, τελείως ξετσίπωτα, ο κύριος αυτός, υπό τύπον ερωτήσεων ή υποδείξεων, υπαγόρευε στον μάρτυρα την κατάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάρτυρες κατηγορίας (Α. Καρατζάς, Δ. Φιλιππίδης, κλπ.) με την άδεια του Ζότοφ μιλούσαν με τον υπόδικο ελληνικά, χωρίς διερμηνέα, για τον πείσουν με υποσχέσεις και εκβιασμούς»να καταλάβει το συμφέρον του». Υπήρξαν και περιπτώσεις μαρτύρων που άλλα έλεγαν στα ελληνικά μέσω του διερμηνέα ενώ άλλα έγραφαν στα ρωσικά οι ανακριτές και οι εισαγγελείς.

Όταν κι’ αυτά τα μέσα δεν απέδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα κινητοποιήθηκαν στελέχη ανωτάτου επιπέδου. Στην Τασκένδη έσπευσε ο αναπληρωτής του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΣΣΔ Κρασνοπέφτεφ με το επιτελείο του. Άρχισε ένας νέος κύκλος απειλών, εκβιασμών και υποσχέσεων. Ο κύριος αυτός, χωρίς τσίπα και ίχνος αξιοπρέπειας καλούσε προσωπικά, τον καθένα χωριστά τους υπόδικους και του έθετε το ζήτημα ανοιχτά: το άρθρο 76 π.α. του ποινικού κώδικα της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, με το οποίο παραπέμπεσαι να δικαστείς προβλέπει και την ποινή του θανάτου. Ο μόνος τρόπος να σωθείς είναι να»να πεις την αλήθεια», η οποία δεν είναι εναντίον και στα συμφέροντά σου. Να ομολογήσεις ότι εκείνοι που οργάνωσαν το πογκρόμ είναι ο Ζαχαριάδης και ο Βλαντάς. Εμείς θα σου εξασφαλίσουμε και σε σένα και στην οικογένειά σου, ότι χρειάζεται για να ζήσετε άνετα και χωρίς δυσκολίες. Σκέψου και πράξε. Όλοι σκέφτονταν και κανένας δεν έκανε αυτό που του υποδείκνυε ο ανώτατος εκπρόσωπος της δικαιοσύνης.

Έτσι, κ. Πονομαριόφ, καταγράψατε στο παθητικό σας μιαν ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να σφίξετε ακόμα πιο πολύ το σχοινί στο λαιμό της προσφυγιάς.

Και μια και χρεοκόπησαν οι προσπάθειες πολιτικών πιέσεων, εκβιασμών και υποσχέσεων, κατεβήκατε ακόμα ένα σκαλοπάτι πιο κάτω στη σκάλα της ηθικής και πολιτικής αναξιοπρέπειας. Αποφασίσατε να μπλέξατε ολοκληρωτικά και τις Σοβιετικές Δικαστικές Υπηρεσίες. Έτσι στήθηκαν οι δίκες-στρατοδικεία. Είναι χαρακτηριστικοί, για τη σοβιετική γραφειοκρατία, οι ρυθμοί της όλης προετοιμασίας τους. Σας χρειάζονταν οι καταδικαστικές αποφάσεις, «ατράνταχτα» ντοκουμέντα για την οργάνωση του πογκρόμ από τη «Ζαχαριαδική κλίκα».

Στους κατηγορούμενους δεν δόθηκε καμιά δυνατότητα προετοιμασίας για να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους. Έχοντας τέλεια παραγνώριση της σοβιετικής νομοθεσίας, δεν τους επετράπη η επαφή με δικηγόρους ούτε και μετά το τέλος των ανακρίσεων. Από το «αυτί στο δάσκαλο». Το βράδυ τους επιδόθηκαν τα κλητήρια θεσπίσματα και την άλλη μέρα τους ξύπνησαν στις 5 το πρωί να προετοιμαστούν για το δικαστήριο. Για πρώτη φορά ύστερα από 5 μήνες τους ξύρισαν – πάντα μέχρι τότε τα γένια κόβονταν δυο φορές το μήνα με μηχανή κουρέματος – και τους έδωσαν να φορέσουν τα ρούχα τους. Στον καθένα δόθηκε από ένα κομμάτι βραστό κρέας (επίσης για πρώτη φορά) και ψωμί σαν ξηρά τροφή για όλη την ημέρα. Αυτό συνεχίστηκε όλες τις ημέρες που κράτησε η δίκη. Τους στρίμωξαν στις κλούβες και κατευθείαν για «τον κρανίου τόπο».

Συνεχίζεται

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Κάτω η φασιστική βία των ΜΑΤ -  Βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ κατά φοιτητών διαδηλωτών
Η ηγεσία του "Κ"ΚΕ - "Ριζοσπάστης" σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης, στηρίζει την αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και επιπλέον εξωραΐζει τη φασιστική βία με την συστηματική και προκλητική συνεχή απόκρυψη απ' την εργατική τάξη και το λαό των βάρβαρων επιθέσεων των ΜΑΤ

Όρκος του αντάρτη του ΔΣΕ

50 χρόνια από τις φασιστικές δίκες των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών σε βάρος των ελλήνων κομμουνιστών της Τασκένδης (συνέχεια από το φ.227)


 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55