Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρ. Φύλ. 255-256 1-31/8/2007Αρ. Φύλ. 255-256 1-31 Αυγούστου 2007
Απατεωνίστικος παροξυσμός παροχολογίας δις ευρώ της κυβέρνησης των «νταβατζήδων», των «γαλάζιων κουμπάρων» μαφιόζων και της συμμορίας των υπουργών ληστών των Ταμείων των εργαζομένων

ΑΚΥΡΟ στην κάλπη!

Βουλή των Εφήβων, Ολομέλεια, 5/9/2005: όταν οι Γιαννάκου-Καραμανλής κοιμούνταν στη Βουλή και οι μαθητές γελούσαν μαζί τους (Διονύσης για Γιαννάκου: “έκλεισε τα μάτια της και κοιμήθηκε κανονικότατα, μισή ώρα και βάλε”, για Καραμανλή: “απάθεια, αφασία, ο άνθρωπος είχε χάσει επαφή, Γιώργος: “σκεφτόταν μπακλαβάδες αυτος!”, Βίκυ: πρέπει να τον πήρε και λιγάκι!”κλπ. κλπ., όμως οι νεολαϊοι ίσως να μην γνώριζαν ότι “οι γαλάζιοι κουμπάροι” μαφιόζοι και οι διάφοροι απατεωνίσκοι της ΝΔ αγρυπνούσαν και η συμμορία των ληστών υπουργών καταλήστευε τα Ταμεία των εργαζομένων και όλοι μαζί ρήμαζαν τον τόπο.

Παρόλο που η χώρα εδώ και μήνες έχει μπει ουσιαστικά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ο σοβαροφανής πρωθυπουργός της κυβέρνησης των «νταβατζήδων», των «γαλάζιων κουμπάρων» μαφιόζων και της συμμορίας των υπουργών ληστών των Ταμείων των εργαζομένων δηλώνει - με τη σκέψη πάντα καρφωμένη σε μια εκ νέου εξαπάτηση του λαού – και επαναλαμβάνει μονότονα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

«Ξαφνικά» όμως, και μέσα στο κατακαλόκαιρο, «ξαμολήθηκαν» στα κανάλια οι εγκέφαλοι της μεγάλης απάτης των «δομημένων Ομολόγων» Αλογοσκούφης-Δούκας, οι προκλητικοί και θρασύτατοι ληστές όλων των ταμείων των εργαζομένων και μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις, στα χαρτιά βέβαια, που πρώτο πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς υποσχέσεις δισ. Ευρώ του 2004 που δεν υλοποιήθηκαν και έμειναν για τρία και πλέον χρόνια στα χαρτιά και δεύτερο είναι υποσχέσεις χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα.

Ο απατεωνίστικος αυτός παροξυσμός παροχολογίας δισ. Ευρώ αυτή τη στιγμή, πέρα απ’ το ότι είναι ολοφάνερο ότι αποσκοπεί στην εκ νέου υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου απ’ το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ, δείχνει κατά πρώτο ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει-καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και κατά δεύτερο, προφανώς σε μια ημερομηνία που θα πρέπει βέβαια να εμπεριέχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού απέναντι στα άλλα κόμματα, η οποία πρώτα απ’ όλα θα εξαρτηθεί από την πορεία της έκθεσης-«έρευνας» Ζορμπά για το μεγάλο και προκλητικότατο για όλους τους εργαζόμενους σκάνδαλο των «δομημένων Ομολόγων».

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας της, κρίνοντας την ως τότε πορεία της, προβλέποντας και αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της, είχαμε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ μια κυβέρνηση απατεωνίσκων, επειδή αθέτησε όλες μα όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις – παρόλο που η θλιβερή παλλακίδα του πρωθυπουργού Α.Παπαρήγα διαβεβαίωνε σ’ όλους τους τόνους την εργατική τάξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοζε το πρόγραμμά της δηλ. υλοποίησε τάχα ότι είχε υποσχεθεί και επαγγελθεί («η ΝΔ ακολουθεί πιστά αυτή την πολιτική που επαγγέλθηκε», «Ρ» 1/3/2006, σελ. 6, κλπ.) – αλλά και μια κυβέρνηση πρωτοφανούς, στην ιστορία του τόπου, ανικανότητας και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα (εσωτερική-εξωτερική πολιτική), ανικανότητα που την κλασική της μορφή πήρε στην περίπτωση του ολοκαυτώματος των πρώτων φετινών πυρκαγιών (Πάρνηθας κλπ.), που κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα για πολλές δεκαετίες ή για πάντα τις πληγείσες περιοχές, για να καταλήξει έτσι σε μια κυβέρνηση καταστροφής για τον τόπο. Είχαμε επίσης εκτιμήσει, ότι η εφαρμογή της διακυρηγμένης ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, αντιλαϊκής και αντεργατικής ως το μεδούλι, θα οδηγήσει σε ραγδαία και πρωτοφανή χειροτέρευση της κατάστασης όλων των εργαζομένων, πρωταρχικά των χαμηλοσυνταξιούχων και της μεγάλης μάζας των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Ταυτόχρονα απ’ τους πρώτους κιόλας μήνες σημειώνονταν με ταχείς ρυθμούς ένα πολύ επικίνδυνο βάθεμα της φασιστικοποίησης, πέρα απ’ τ’ άλλα, με τη διαβόητη «επανίδρυση του κράτους» δηλ. την επανίδρυση του αστυνομικού κράτους της φασιστικής Δεξιάς, ενώ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής σημειώνεται, πέρα απ’ την γνωστή εξάρτηση της χώρας απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ, σαφής στροφή προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Σήμερα, στα τρία και πλέον χρόνια, η διακυβέρνηση της χώρας απ’ τη ΝΔ αποδείχθηκε καταστροφική όχι μόνο για την εργατική τάξη και της πλατιές λαϊκές μάζες αλλά και για τον τόπο γενικότερα.

Η κυβέρνηση σε αυτά τα τρία χρόνια διακρίθηκε για την «ικανότητά» της να θέσει την οικονομία της χώρας υπό επιτήρηση των αρμόδιων Οργάνων της ΕΕ, καταδικάζοντας συνάμα τα 4/5 του πληθυσμού να ζει κάτω απ’ τα όρια της φτώχιας και σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, ενώ η εφαρμογή της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής συνοδεύτηκε από πρωτοφανή απανωτά κύματα ακρίβειας που μαζί με τις μεγάλες αυξήσεις φόρων (κυρίως εμμέσων) και τις αυξήσεις των τιμολογίων ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ αλλά και τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής και παιδείας, κλπ., εξανεμίζουν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο τις πενιχρές συντάξεις και τους πολύ μικρούς μισθούς των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Μετά από αυτά έρχεται τώρα η κυβέρνηση των «νταβατζήδων», παραμονές εκλογών, και με προκλητικότητα ανακοινώνει-επαναλαμβάνει τις ίδιες ανεκπλήρωτες παροχές της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου.

Στο μόνο τομέα που η αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή επέδειξε θαυμαστή ικανότητα ήταν η πολυδιαφημισμένη προεκλογικά «επανίδρυση του κράτους» δηλ. η επανίδρυση του αστυνομικού κράτους της φασιστικής Δεξιάς, φτάνοντας ως το σημείο της επανίδρυσης της πάλαι ποτέ «ένδοξης αγροφυλακής» και μάλιστα στο κατακαλόκαιρο και όταν οι διάφορες περιοχές της χώρας γίνονται στάχτες και αποκαΐδια και τη στιγμή που οι ελλείψεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι τεράστιες σε μέσα και προπαντός σε προσωπικό. Όσον αφορά το βάθεμα της φασιστικοποίησης, αυτή έχει φτάσει στο πιο ακραίο σημείο, αγγίζοντας τα όρια της φασιστικής εκτροπής, όπως συνέβηκε την περίοδο των κινητοποιήσεων φοιτητών-πανεπιστημιακών και όπως έδειξαν οι πρόσφατοι, πρωτοφανείς σε βαρβαρότητα, βασανισμοί σε διάφορα αστυνομικά τμήματα.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η σαφής στροφή προς τις ΗΠΑ πήρε ακραίες διαστάσεις με την ανοιχτή στήριξη των προσπαθειών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να εγκαταστήσει τη διαβόητη «αντιπυραυλική ασπίδα» σε Πολωνία και Τσεχία, ενέργεια που στρέφεται όχι μόνο κατά της Ρωσίας αλλά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παροξυσμός παροχολογίας αυτών των ημερών ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου δεν μπορεί, πέρα απ’ τα πολλά άλλα, να αποκρύψει ούτε τον απατεωνίστικο χαρακτήρα των υποσχέσεων μα ούτε και την κλασική ανικανότητα της κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικό κόμματος της ΝΔ. Απατηλές υποσχέσεις που αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό μας της κυβέρνησης των «νταβατζήδων», των «γαλάζιων κουμπάρων» μαφιόζων και της συμμορίας των υπουργών ληστών των Ταμείων των εργαζομένων, ληστεία που κατέληξε με μίζες στις «γαλάζιες» χρηματιστηριακές και στα κομματικά ταμεία της ΝΔ, ποσά τεράστια που καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι της χώρας.


Η τελευταία πράξη της περιβαλλοντικής καταστροφής της Αττικής

Η Ελλάδα καίγεται επί μέρες από άκρη σε άκρη. Όχι, δεν είναι το σενάριο ταινίας με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας τον τελευταίους μήνες. Πήλιο, Αγιά Λάρισας, Κορινθία, Ναύπακτος είναι μερικές από τις περιοχές που έπληξε η πύρινη λαίλαπα. Οι πρωτοφανώς υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα έδωσαν το έναυσμα για μια ακόμα περίοδο πυρκαγιών. Αλλά είναι η υψηλή θερμοκρασία ο υπαίτιος αυτής της οικολογικής καταστροφής; Έτσι τουλάχιστον θέλησε να παρουσιάσει τα γεγονότα η κυβέρνηση. Φαίνεται πως ο καύσωνας φρόντισε να βάλει, με γκαζάκια και μπιτόνια γεμάτα βενζίνη, φωτιά σε πολλά σημεία ταυτόχρονα για να δυσχεράνει την πυρόσβεση. Μάλλον θα είχε βάλει κι αυτός κανένα οικοπεδάκι στο μάτι.

Όμως, αποκορύφωμα της οικολογικής καταστροφής που υπέστη η χώρα ήταν το ολοκαύτωμα της Πάρνηθας. Μια μικρή πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια ήταν αρκετή για να καίγεται επί σειρά ημερών ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας . Ο απολογισμός είναι πάνω από 30.000 στρέμματα παρθένου δασούς καμένα και παράλληλα η καταστροφή του οικοσυστήματος της Πάρνηθας που φιλοξενούσε μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ειδών ζώων και σπάνιων φυτών . Πάνω από 100 χρόνια χρειάζονται προκειμένου να επανέλθει το δασός στην πρωτύτερη του κατάσταση υποστηρίζουν οι δασολόγοι.

Με αυτό τον τρόπο συμπληρώθηκε το παζλ της οικολογικής καταστροφής της Αττικής αφού η Πάρνηθα προστέθηκε στη λίστα των αφανισμένων από την πυρκαγιά δασών που περιέβαλλαν κάποτε την Αθήνα, όπως ήταν και αυτό της Πεντέλης. Η τραγική αυτή κατάσταση σε συνδυασμό με την απουσία πρασίνου από την τσιμεντοποιημένη τερατούπολη της Αθήνας στερεί από τους κάτοικους της πρωτεύουσας την τελευταία ελπίδα για μια, έστω και υποτυπώδη, ποιότητα ζωής.

Οι συνέπειες για τη διαβίωση του πληθυσμού της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της Αττικής θα είναι οδυνηρές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του λεκανοπεδίου θα αυξηθεί κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου ενώ ένα σκηνικό πλημμύρων και ξηρασίας θα εναλλάσσεται. Επιπλέον η ατμόσφαιρα θα γίνει ακόμα πιο τοξική αφού η δασική έκταση του βουνού της Πάρνηθας δρούσε ως ένα φυσικό φίλτρο των αέριων τοξικών ρύπων της πόλης. Βέβαια, ούτε λόγος πλέον για μικρές αποδράσεις στην εξοχή.

Οι δυο εκδοχές για την πιθανή αιτία της εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι η βλάβη σε πυλώνα της ΔΕΗ και ο εμπρησμός. Και στις δυο περιπτώσεις οι ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης είναι εγκληματικές.

Άραγε προκαλεί έκπληξη στον οποιονδήποτε η πιθανότητα να ευθύνεται η ΔΕΗ για την πυρκαγιά; Υποχρηματοδότηση, ρουσφέτια, κακοσυντηρημένα δίκτυα , τεράστιες ελλείψεις σε θέσεις τεχνικών αποτελούν το ικανό υπόβαθρο για την τέλεια περιβαλλοντική καταστροφή. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η ΔΕΗ αποτελεί μια από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες στην Ευρώπη . Τα εργοστάσια της ΔΕΗ, για χάρη της μεγιστοποίησης του κέρδους, συμβάλλουν , χρόνια τώρα, τα μέγιστα σε μια άλλη οικολογική καταστροφή έχοντας μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο την περιοχή της Πτολεμαιδας, όπου η ραγδαία αύξηση των αναπνευστικών παθήσεων (κυρίως στα μικρά παιδιά), των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο και της τοπικής ανεργίας οδήγησαν πρόσφατα τους κάτοικους της περιοχής σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τις καταλήψεις των ταινιόδρομων μεταφοράς λιγνίτη προς τα εργοστάσια. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του αστικού κράτους που βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση!

Είναι όμως και πάλι η ασυδοσία του κράτους που παροτρύνει τους εμπρηστές να αναλάβουν έργο. Την παντελή έλλειψη σχεδιασμένης πολιτικής για την αποτροπή των εμπρησμών συμπληρώνουν οι αλλεπάλληλοι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων και η «εμπρηστική» προσπάθεια της αναθεώρησης του άρθρου 24 του συντάγματος. Συν τοις άλλοις, πρόσφατη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νόμο με τον οποίο θα νομιμοποιούσε και χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες. Κατοικίες κτισμένες εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν δάση τα οποία αποτεφρώθηκαν και μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε πανάκριβα φιλέτα γης.

Πέρα όμως από τους τις αιτίες και τους υπαίτιους της πυρκαγιάς, στο ολοκαύτωμα συνέβαλαν αποφασιστικά οι ελλείψεις της πυροσβεστικής σε μέσα και έμψυχο υλικό. Παρά την ολοένα αυξανόμενη ανεργία, οι ελλείψεις προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία αγγίζουν τις 3000. Στο σκηνικό της καταστροφής συνέβαλε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο συνήθης ύποπτος Πολύδωρας. Την πιο κρίσιμη ώρα για την πυρόσβεση ο αρμόδιος υπουργός λείπει από το πόστο του και βγάζει προεκλογικούς λόγους σε συγκέντρωση για την πρόσληψη των γαλάζιων αγροφυλάκων.

Την επόμενη μέρα της περιβαλλοντικής τραγωδίας η κυβέρνηση φοράει και πάλι το οικολογικό της προσωπείο. Κροκοδείλια δάκρυα βρέχουν τα πρόσωπα των στελεχών της κυβέρνησης που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά παράθυρα ξεστομίζοντας οικολογικές κορώνες περί άμεσης αναδάσωσης. Oλα αυτά από την ίδια κυβέρνηση που δε διστάζει να πνίγει το Σαρωνικό στη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας, που μένει απαθής μπροστά στο ξεχείλισμα των χωματερών από τα σκουπίδια και που χαρακτηρίζει με θράσος τον Ασωπό ποταμό ως αγωγό εργοστασιακών αποβλήτων προκείμενου να «υπηρετήσει» τους εργοστασιάρχες της περιοχής.


Πολλαπλασιάζονται τα φλερτ των στελεχών –υποψηφίων του ναζιφασιστικού ΛΑ.Ο.Σ με το «Κ»ΚΕ-εξελίσσονται σε μόνιμες ερωτικές περιπτύξεις

Το ΚΚΕ υπέρ της εισόδου του ναζιφασιστικού ΛΑ.Ο.Σ στη βουλή

Π. Εμφιετζόγλου για «Κ»ΚΕ: «είναι στον κόσμο του, αλλά το προτιμώ» απ’ τ’ άλλα κόμματα.

Απ’ τα ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι ο μεγαλοκαρχαρίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος της «Μηχανικής ΑΕ», στηρίζει το ναζιφασιστικό ΛΑΟΣ για «εθνικούς» λόγους (= εθνικιστικο-σοβινιστικο-φασιστικούς λόγους), όπως δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία του σε ξενοδοχείο της Ξάνθης (17 Ιούλη).

Ας παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την «Ελευθεροτυπία»: «Ο κ. Εμφιετζόγλου επιτέθηκε κατά πάντων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

- «Ο πρωθυπουργός δεν έχει πει ποτέ τη λέξη πατρίδα, ενώ η υπουργός Εξωτερικών για προσωπικούς λόγους δεν ενδιαφέρεται αν θα χάσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη αρκεί να γίνει πρωθυπουργός».

- Θεώρησε διαβρωμένο τον Γιώργο Παπανδρέου, ειδικά όταν μιλά για πολυπολιτισμικότητα, και θεωρεί ότι ο ελλαδικός χώρος είναι έπειτα από αγώνες και θυσίες ομογενοποιημένος.

- Ότι πιο αντεθνικό και προδοτικό είναι ο ΣΥΝ για τον κ. Εμφιετζόγλου που, κατά την άποψή του, βρίσκεται πίσω από τη Ρεπούση. Και θέλει «τα παιδιά μας να μη γίνουν Έλληνες».

- Για το ΚΚΕ ανέφερε: «είναι στον κόσμο του, αλλά το προτιμώ από τα προηγούμενα»» («Ελευθεροτυπία», 19/7/2007, σελ.7).

Υποχρεωθήκαμε να παραθέσουμε το παραπάνω μεγάλο απόσπασμα για να σχηματίσουν οι αναγνώστες, και προπαντός οι αντιφασίστες και κομμουνιστές, μια πιο ολοκληρωμένη γνώμη τόσο για τις εθνικιστικές φασιστικές απόψεις των Εμφιετζόγλου-ΛΑΟΣ, αλλά κυρίως για το μόνιμο φλερτ των διαφόρων στελεχών του ΛΑΟΣ προς το «Κ»ΚΕ που έχει εξελιχθεί εδώ και πολύν καιρό σε ερωτική περίπτυξη διαρκείας ΛΑΟΣ-«Κ»ΚΕ, μ’ αποτέλεσμα όχι μόνο τη μετακίνηση μελών και οπαδών των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ προς το ναζιφασιστικό ΛΑΟΣ που σημαίνει πρωτ’ απ’ όλα την πλήρη εγκατάλειψη έστω και των «αριστερών» ρεφορμιστικών τους απόψεων αλλά και επιπλέον την ολοκληρωτική διάβρωση της αντιφασιστικής πολιτικής συνείδησης σε βαθμό που: 

- «Το 60% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ επιθυμεί την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή.

- Το 32% των «κόκκινων» οπαδών ακούει με συμπάθεια τις προτάσεις του ΛΑΟΣ για την πάταξη της διαφθοράς.

- Το 35% εκτιμά τη στάση του ΛΑΟΣ απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες» («Ελευθεροτυπία» 10/6/2007, σελ. 11).

Απ’ την πλευρά της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ δεν υπήρξε καμιά αντίδραση και πολύ περισσότερο καμιά κριτική στις αντιδραστικές φασιστικές δηλώσεις του  Π. Εμφιετζόγλου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού η ηγεσία του «Κ»ΚΕ:

πρώτο, δεν απορρίπτει δημόσια την επικίνδυνη φιλοφασιστική προπαγάνδα της «5κομματικής Βουλής» και επομένως αποδέχεται σιωπηρά την είσοδο του ναζιφασιστικού ΛΑΟΣ στη βουλή και επιπλέον όταν διατυπώνει την αντιδραστική φιλοΛΑΟΣ-φιλοφασιστική θέση ότι «καμία έγνοια δεν πρέπει να έχει ο άνθρωπος του μόχθου για τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην επόμενη βουλή» («Ρ» 13/6/2007, σελ.5),

δεύτερο, επιπλέον στα τηλεπαράθυρα οι υποψήφιοι βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ στέκονται σαν μαρμαρωμένες αποβλακωμένες μούμιες, χωρίς να διαχωρίζουν τη θέση τους απ’ τους ναζιφασίστες υποψηφίους του ΛΑΟΣ, που μόνιμα διακυρήσσουν σ’ όλους τους τόνους από τηλεοράσεως ότι συμφωνούν με την πολιτική του «Κ»ΚΕ.

Σ’ αντίθεση με τη φιλοΛΑΟΣ-φιλοφασιστική στάση της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ανοιχτά και κατηγορηματικά κατά της εισόδου του ναζιφασιστικού ΛΑΟΣ στη βουλή, κρατώντας έτσι μια σαφή αντιφασιστική στάση.


Πυρκαγιές: η Παπαρήγα «ηρωικά» μαχόμενη «καίγεται - σφάζεται» στην ποδιά του Κ. Καραμανλή

Η σοσιαλδημοκράτισσα Α.Παπαρήγα κάθε λίγο και λιγάκι, στο παρελθόν αλλά και τώρα, κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας απ’ το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σπεύδει ταχέως και παντοιοτρόπως να πάρει υπό την υπεράσπιση της την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης: πότε συμφωνώντας ευθέως μαζί της (καταλήψεις φοιτητών, απεργία δασκάλων, «δομημένα Ομόλογα», κλπ.), πότε συμπαρατασσόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, μαζί της (Πρωτομαγιά 2005 να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι, και 2007 να μην επιστραφούν τα κλεμμένα απ’ τα Ταμεία, κλπ.), πότε μιλώντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή στη Βουλή, φθάνοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, στο έσχατο σημείο προδοσίας και αυτογελιοποίησης (περίπτωση πρότασης μομφής Γ.Παπανδρέου) και πότε – μόνιμα ισχυριζόμενη – ότι στην Ελλάδα σήμερα έχουμε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή ακόμα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ή αλλιώς όπως έγραφε κάποτε πρωτοσέλιδα ο «Ριζοσπάστης» πριν δυο χρόνια: «Μπαράζ αντιλαϊκής επίθεσης από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ» ή ο «Γ.Μαρίνος στάθηκε στην κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ: («Ρ» 7/5/2005, σελ. 17), κλπ., κλπ.. Τώρα το πώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλ. ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ εξαπολύουν: «Μπαράζ αντιλαϊκής επίθεσης», αυτό μένει να το εξηγήσουν στην εργατική τάξη και το λαό οι «σοφοί» χρουστσοφικοί εγκέφαλοι των Παπαρήγα-Μαρίνου κλπ.

Κι αυτή τη φορά με την περίπτωση των πυρκαγιών που κατάκαψαν-κατέστρεψαν κυριολεκτικά ολόκληρη τη χώρα, η Παπαρήγα παρεξηγήθηκε απ’ τις επικριτικές και σωστές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΝ για τον πρωθυπουργό, μ’ αφορμή τις πυρκαγιές, και βγήκε, απαλλαγμένη από το «αντιδεξιό κόμπλεξ» όπως λέει η ίδια («όποιος έχει κόμπλεξ εμφανίζεται ότι είναι αντιδεξιός», «Ρ» 6/2/2007, σελ.11) να του ζητήσει το λόγο που δεν άσκησε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ δηλ. στην αντιπολίτευση, για να την ακολουθήσει ο ανεκδιήγητος «Τηλέπαθος» του «Ριζοσπάστη» με τους καθημερινούς γελοίους αλλά πρωτ’ απ’ όλα μόνιμα αντιδραστικούς φιλοδεξιούς σχολιασμούς του: «βαρυσήμαντη και εξόχως … αντιπολιτευτική η δήλωση του Μαργαρίτη (ΣΥΝ): πρέπει να φτάσουν οι πυρκαγιές, είπε, στο σπίτι του πρωθυπουργού (Ραφήνα) για να ενεργήσει;» («Ρ» 1/8/2007, σελ. 24).

Καταρχήν, λοιπόν, ας το επαναλάβουμε ακόμα μια φορά πως η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ δεν πρωτοτυπεί καθόλου αφού ακολουθεί πιστά την αστική τακτική του αντιδραστικού μεγαλοαστού γερο-Παπανδρέου και στην περίπτωση των πυρκαγιών όταν επιτίθεται σ’ ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, στην προκειμένη περίπτωση στο ΣΥΝ, αντί να επιτεθεί στην κυβέρνηση, που φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως με αυτί την αντιδραστική αστική τακτική αφήνει έτσι σκόπιμα στο απυρόβλητο την κυβέρνηση Καραμανλή, όπως έπραττε και ο πρώτος διδάξας γερο-Παπανδρέου που στις δεκαετίες των ΄50-΄60 έστρεφε τα πυρά του στην τότε αντιπολίτευση δηλ. την ΕΔΑ, αφήνοντας στο απυρόβλητο την τότε μοναρχοφασιστική κυβέρνηση της ΕΡΕ του γερο-Καραμανλή, γεγονός που προκαλούσε δικαιολογημένα την αντίδραση αλλά και τη σωστή κριτική των βουλευτών της ΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και του Γιάννη Παπαδημητρίου που σε λόγο του στην Ελευσίνα «επέκρινε τον κ. Παπανδρέου, ότι στρέφει τα κύρια πυρά του κατά της ΕΔΑ, ενώ ξέχασε σχεδόν την ΕΡΕ» (από άρθρο της παλιάς «Αυγής» με τίτλο «Άρθρο Πιπινέλη υπέρ καθεστώτος τύπου Σαλαζάρ, ο Πιπινέλης ομολογεί ότι αποτελούν το κόμμα του φασισμού, καθεστώς Σαλαζάρ ονειρεύεται η ΕΡΕ», αναδημοσιευμένο στη σημερινή «Αυγή» 30/1/2007, σελ. 15).

Δεύτερο, συνεχίζοντας ο «Τηλέπαθος» το φιλοκυβερνητικό σχολιασμό του προσφέρει στους αναγνώστες του μια ρωσική χρουστσο-μπρεζνιεφο-γκορμπατσοφική σαλάτα, γραφοντας: «αντιδεξιό το επιχείρημα! Δηλαδή ΠΑΣΟΚτζίδικο» (Παπαρήγεια «λογική» που πρέπει να εισαχθεί ως μάθημα στα σχολεία συνεχίζει) για να συνεχίσει στον ίδιο χαβά: «διότι, όταν είσαι (επί της ουσίας) κατά της ΝΔ, είσαι και κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ:» («Ρ» 1/8/2007, σελ. 24).Δηλαδή ο καταλογισμός-απόδοση των ευθυνών για τις πυρκαγιές στην κυβέρνηση Καραμανλή είναι «ΠΑΣΟΚτζίδικο επιχείρημα!». Μάλλον κατά την ηγεσία του «Κ»ΚΕ οι ευθύνες δεν ανήκουν στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά στο «άγιο πνεύμα»!!!

Μ’ άλλα λόγια η ηγεσία του «Κ»ΚΕ και για το ζήτημα της σημερινής ευθύνης των πυρκαγιών, όπως και για πολλά άλλα, προβάλλει εκ νέου τον ανόητο όσο και γελοίο ισχυρισμό, ότι ο ελληνικός λαός έχει σήμερα μπροστά του κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και όχι την εκλεγμένη το 2004 κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που ευθύνεται για τις πυρκαγιές ή όπως διαλαλεί μονότονα και «ευφυέστατα» η Παπαρήγα συνεχώς τρία ολόκληρα χρόνια αλλά και πριν ένα περίπου χρόνο και πρόβαλλε πρωτοσέλιδα ο «Ριζοσπάστης»: «το ΚΚΕ θα συνεχίσει με συνέπεια και αισιοδοξία την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα» («Ρ» 20/10/2006, σελ.1, κλπ.). Το μόνο που «ξέχασε» να πει στην εργατική τάξη και στο λαό είναι ότι σήμερα έχουμε στον τόπο μας «κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ» και ότι τα μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής δεν τα αποφασίζει και εφαρμόζει η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αλλά το Νηπιαγωγείο της γειτονιάς. Πραγματικά πρωτότυπη αλλά και εξαιρετικά επιτυχημένη «ανάπτυξη» του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού παραπέρα στις μέρες μας.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί ότι σήμερα στη χώρα μας έχουμε κυβέρνηση «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» ή ακόμα χειρότερα κυβέρνηση «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ» είναι προφανές ότι ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τα πιο ακραία όρια της γελοιότητας και της πολιτικής βλακείας: καταλήγουν, πέρα απ’ την προδοσία, στον πιο ακραίο αυτοεξευτελισμό των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του χρουστσαφικού «Κ»ΚΕ.

Η εργατική τάξη όμως και ο ελληνικός λαός αλλά και τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου ξέρουν ότι εδώ και τρία χρόνια κυβερνά τη χώρα μας το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή – όπως και κάθε κυβέρνηση – είναι εκείνη που παίρνει και εφαρμόζει τα οποιαδήποτε μέτρα οικονομικής πολιτικής. Αυτά μόνο η σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα και τα μέλη της ΚΕ του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ, που έχουν μετατραπεί σε μια επαίσχυντη στρατιά θλιβερών παλλακίδων του Κ.Καραμανλή, δεν τα γνωρίζουν.


Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο Νταχάου

«ΤΑ ΝΕΑ», 6-7 Αυγούστου 2005, σελ. 34 και 47 στο ένθετο ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΕΙΟ

Ο καθηγητής Christoph Schminck-Gustavus καταγγέλλει ανακρίβειες σχετικά με τη δράση του γραμματέα του KKE στο Nταχάου

«Έκανε λάθη αλλά δεν πρόδωσε ο Nίκος Zαχαριάδης»

ΠΟIA AKPIBΩΣ HTAN H ΣTAΣH TΟY NIKΟY ZAXAPIAΔH ΣTΟ NTAXAΟY; YΠHPΞE Ή ΟXI ΔIEPMHNEAΣ TΩN NAZI; EIXAN BAΣH ΟI KATHΓΟPIEΣ TΟY MAPKΟY BAΦEIAΔH ΠΟY TΟN BAPYNAN; ΣE AYTA TA EPΩTHMATA AΠANTA Ο ΓEPMANΟΣ IΣTΟPIKΟΣ CΗRΙSΤΟΡΗ SCΗΜΙΝCΚ-GUSΤΑVUS ΠΟY EΓPAΨE MIA ΣXETIKH MEΛETH AΦΟY ΣYNANTHΣE ΣYΓKPATΟYMENΟYΣ TΟY EΛΛHNA KΟMMΟYNIΣTH KAI ΣHMEPA ΠAPΟYΣIAZEI ΣTΟ «BIBΛIΟΔPΟMIΟ» TA ΠAPAΣKHNIA THΣ EPEYNAΣ TΟY

ΕΛΕΝΗ ΤΟΡΟΣΗ

O καθηγητής Christoph Schminck-Gustavus, ο Χριστόφορος, όπως τον λένε οι φίλοι του, διδάσκει Ιστορία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και ειδικεύεται στην άνοδο και την πτώση του Γ' Ράιχ. Ειδικότερα ασχολείται με τις θηριωδίες των ναζί στην Ιταλία και την Ελλάδα και μάλιστα κατά την εποχή της γερμανικής κατοχής στην Ήπειρο. Βρέθηκε εκεί πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια καλεσμένος από Έλληνα φοιτητή του και έμεινε σχεδόν τρία χρόνια μαθαίνοντας τα ελληνικά, που τα μιλάει πολύ καλά όπως και τα ιταλικά.

Τα ηθικά προβλήματα δικαίου και η στάση νομικών, δικαστών και εισαγγελέων κατά την περίοδο του Γ' Ράιχ απασχόλησαν τον Christoph Schminck-Gustavus από πολύ νωρίς. Ως νεαρός νομικός βρέθηκε στη Φρανκφούρτη την εποχή που γινόταν εκεί η δίκη για τα εγκλήματα του Auschwitz. «Ήταν αναπόφευκτο να αναρωτηθώ τι στάση θα κρατούσα ο ίδιος αν βρισκόμουν στη θέση αυτών των νομικών, οι οποίοι ήταν μάλιστα από τους σημαντικότερους στυλοβάτες του ναζιστικού καθεστώτος. Θα συνεργαζόμουν ή θα αντιστεκόμουν; Αυτό το συνειδησιακό ερώτημα με απασχόλησε πολύ ως νεαρό επιστήμονα και με απασχολεί μέχρι σήμερα».

Πώς φτάσατε στον Νίκο Ζαχαριάδη και στην έρευνα για τους Έλληνες κρατουμένους στο Νταχάου;

«H ενασχόλησή μου με τα θέματα αυτά άρχισε από τότε που γνώρισα την Ήπειρο. Έμαθα γεγονότα που ήταν εντελώς άγνωστα στην πατρίδα μου, δηλαδή τις ανήκουστες πράξεις των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων στα ορεινά χωριά, στους Ασπράγγελους, στους Λιγκιάδες, που κάηκαν ολοσχερώς, αλλά και τα σχετικά με τη μεταφορά και την εξόντωση των Εβραίων από τα Γιάννινα στο Auschwitz. Συγκέντρωσα τότε τετρακόσιες πενήντα σελίδες έρευνας εκ των οποίων μόνο το κεφάλαιο για το Νταχάου δημοσιεύτηκε στο βιβλίο αυτό. Οι υπόλοιπες έρευνες πρόκειται προσεχώς να κυκλοφορήσουν επίσης σε βιβλίο από τον γιαννιώτικο Εκδοτικό Οίκο Ισνάφι».

Πόσοι ήταν οι Έλληνες που πέρασαν από το Νταχάου; Ήταν καλύτερες οι συνθήκες εκεί σε σχέση με άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης;

«Από το Νταχάου πέρασαν σχετικά λίγοι Έλληνες σε σύγκριση με τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περί τους διακόσιους. Οι συνθήκες ζωής των κρατουμένων ήταν φριχτές: εξόντωση μέσω εργασίας. Επιζούσαν μόνο οι δυνατότεροι καθώς και όσοι έβρισκαν υποστήριξη από οργανωμένους συγκρατούμενούς τους. Δεν ευνοούνταν συγκεκριμένες εθνικότητες, αλλά οι Εβραίοι και οι Ρώσοι μπολσεβίκοι είχαν τη χειρότερη μοίρα. Στα Γιάννινα συνάντησα το 1989 έναν από τους Έλληνες κρατουμένους στο Νταχάου, τον Δημήτρη Σωτηριάδη, ο οποίος μου μίλησε για την επιβίωσή του σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης και για τον Νίκο Ζαχαριάδη. Την απομαγνητοφώνηση της μαρτυρίας αυτής την παραχώρησα στο αρχείο του Μουσείου του Νταχάου. Αργότερα ολοκλήρωσα την έρευνά μου και με άλλες μαρτυρίες για τον Ζαχαριάδη, γιατί τελικά σε αυτόν επικεντρώθηκε η προσοχή μου. Έχουν γραφτεί αμέτρητες σελίδες γι' αυτόν. H δική μου έρευνα για τη στάση του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης αποτελεί μόνο μια μικρή ψηφίδα στο μεγάλο ιστορικό μωσαϊκό. Το συμπέρασμά μου πάντως, από τις έρευνές μου, είναι ότι ο Ζαχαριάδης δεν είχε προδοτική στάση στο Νταχάου».

Πώς καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα;

«Διαπίστωσα πως είναι πολύ λίγα τα ηγετικά πρόσωπα για τα οποία διχάζονται τόσο βαθιά οι απόψεις. Για πολλούς ο Ζαχαριάδης υπήρξε πραγματικός επαναστάτης, για άλλους ένας άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στον Εμφύλιο και την καταστροφή. Πάντως όταν επέστρεψε το '45 από το Νταχάου στην Ελλάδα έγινε δεκτός με ενθουσιώδη συλλαλητήρια και με αγωνιστική ετοιμότητα. Όταν ο Εμφύλιος αρχίζει να διχάζει τη χώρα, πολλά ορεινά χωριά στην Ήπειρο μετονομάζουν την κεντρική τους πλατεία σε "Πλατεία Ζαχαριάδη". Αναρωτήθηκα ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, ποιον ρόλο έπαιξε στο Νταχάου και γιατί τον κατηγόρησαν για συνεργάτη των ναζί. Ήθελα να βρω την αλήθεια αλλά άρχισε για μένα μια δύσκολη πορεία. Αποφάσισα να συναντήσω τον Μάρκο Βαφειάδη, τον δεύτερο τότε ισχυρό άνδρα στο κόμμα μετά τον Ζαχαριάδη. Στον Εμφύλιο ήταν ένας από τους πλέον έμπιστους συντρόφους του. Αργότερα εξελίχθηκε σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό του. Ο Βαφειάδης δέχτηκε να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη ενώ ήταν πολύ άρρωστος. Λίγες εβδομάδες αργότερα πέθανε. Στη συζήτησή μας ήταν κατηγορηματικός. Ήταν ακλόνητη η άποψή του για την προδοτική στάση του Ζαχαριάδη. Με παρέπεμψε στα βιβλία του και στα βιβλία άλλων. Μου φαινόταν πολύ αναστατωμένος όσο μου τα έλεγε όλα αυτά, σαν να του ήταν πολύ σπουδαίο να τον πιστέψω».

Εσείς όμως δεν αρκεστήκατε σε όσα σας είπε ο καπετάν Μάρκος. Πώς εξηγείτε τελικά όλες αυτές τις κατηγορίες ότι ο Ζαχαριάδης ήταν συνεργάτης των Γερμανών στο Νταχάου και μάλιστα διερμηνέας τους;

«Όσα συνέβησαν τότε ανάβουν ακόμα και σήμερα τα αίματα στην Ελλάδα. Ο Μάρκος Βαφειάδης ήταν απόλυτος. Εγώ όμως ήθελα να είμαι σίγουρος για τη στάση του Ζαχαριάδη στο Νταχάου. Πήγα στη Ρώμη και βρήκα τον Ιταλό Τζοβάνι Μελοντία, συγκρατούμενο του Ζαχαριάδη από την αρχή της κράτησής τους στο Νταχάου, δηλαδή από το 1941. Μου έδωσε μία πολύ λεπτομερή εικόνα του στρατοπέδου και της στάσης του Ζαχαριάδη. Δεν του φάνηκε, είπε, σε καμία περίπτωση συνεργάτης των Γερμανών, αλλά ένας πολύ γενναίος άνθρωπος που βοηθούσε τους συγκρατούμενούς του. Γιατί να τον κατηγορήσουν τόσο πολύ; Όπως μου ανέφερε και ο Μελοντία, ο Ζαχαριάδης ήταν ιδεολογικά πολύ φανατικός και αυτό του προκάλεσε συγκρούσεις με τους άλλους Έλληνες στο στρατόπεδο. Ο Μελοντία μού έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για την παράνομη μυστική διοίκηση του στρατοπέδου με την οποία ήταν σε επαφή ο Ζαχαριάδης. Γι' αυτό είχε πολλούς εχθρούς μεταξύ των Ελλήνων στο Νταχάου. Επειδή ήθελε να παίζει τον αρχηγό, να δίνει γραμμή για το τι πρέπει να γίνει. Ήταν ένας σεκταριστής που πίστευε τυφλά στον μεγάλο Στάλιν και στις ντιρεκτίβες του κόμματος. Όπως και πολλούς άλλους συντρόφους του την εποχή εκείνη δεν τον απασχολούσαν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Εξάλλου ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τους περισσότερους συγκρατούμενούς του και ήθελε να υπογραμμίζει πως αυτός ξέρει τα πάντα και μπορεί να καθοδηγεί. H στάση του αυτή ήταν για πολλούς ανυπόφορη, μια και όλοι εκεί κοιτούσαν να επιζήσουν».

Αργήσατε πάντως να κλείσετε το κεφάλαιο Ζαχαριάδη. Συνεχίσατε για αρκετόν καιρό ακόμα τις έρευνές σας.

«Ναι, διότι οι κατηγορίες του Μάρκου Βαφειάδη δεν σταμάτησαν να με απασχολούν και στο μεταξύ μεταφέρθηκε η σορός του Ζαχαριάδη στην Ελλάδα. Έτσι προχώρησα σε περισσότερες συνομιλίες με κατήγορούς του και μη, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ήπειρο, από τις οποίες τελικά φάνηκε η παραποίηση των γεγονότων. Είπαν ότι ήταν διερμηνέας των Γερμανών. Μα αυτός δεν μιλούσε καθόλου καλά τα γερμανικά. Βρήκα κάποιον γέροντα στα Τρίκαλα τον οποίο πολλά βιβλία αναφέρουν ως βασικό μάρτυρα για την προδοτική στάση του Ζαχαριάδη. Δημοσιεύουν μάλιστα επιστολή του. Ο γέροντας όμως, ο Κοσμάς Τζίφος, ήταν αναλφάβητος και αποκλείεται να είχε γράψει επιστολή. Ούτε καν την υπογραφή του δεν αναγνώρισε. Μου είπε τα τελείως αντίθετα. Δεν ήξερε καν ότι έχει χρησιμοποιηθεί το όνομά του σε βιβλία. Τα ψεύδη για να αποδειχθεί ότι ο Ζαχαριάδης ήταν προδότης και συνεργάτης των ναζί είναι πολλά. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως μπορεί να έκανε φοβερά λάθη στις πολιτικές του αποφάσεις με τραγικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, πράκτορας όμως και συνεργάτης των Γερμανών στο Νταχάου δεν ήταν».

Από το Νταχάου στη Σιβηρία

O Νίκος Ζαχαριάδης, εκπαιδευμένος στη Μόσχα, επιστρέφει παράνομος στην Ελλάδα και αναλαμβάνει το 1931 γραμματέας της K.E. του KKE. Αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στην Κέρκυρα. Την άνοιξη του '41, όταν η Βέρμαχτ εισβάλλει στην Ελλάδα, οι Γερμανοί μαθαίνουν ποιον έχουν φυλακισμένο στην Κέρκυρα και τον μεταφέρουν στο Νταχάου, όπου φθάνει τις 30 Νοεμβρίου του 1941. Μένει στο στρατόπεδο μέχρι την απελευθέρωση. Τον Μάιο του '45 επιστρέφει στην Ελλάδα και διαφεύγει στη συνέχεια στη Σοβιετική Ένωση. Αργότερα πέφτει σε δυσμένεια και εξορίζεται στη Σιβηρία από όπου κάνει για χρόνια απεγνωσμένες προσπάθειες να σπάσει την απομόνωσή του. Αυτοκτονεί το 1973, η σορός του μεταφέρεται δεκαοκτώ χρόνια αργότερα στην Αθήνα και ενταφιάζεται στο A' Νεκροταφείο Αθηνών.

«Ανάμεσα στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Ζαχαριάδη είναι πως δεν πείνασε, γιατί όταν επέστρεψε στην Ελλάδα έδινε την εντύπωση καλοθρεμμένου ανθρώπου», γράφει ο Schminck-Gustavus. «Αυτό όμως δεν αποδεικνύει τίποτα για τις συνθήκες κράτησης στο Νταχάου, αφού είναι γνωστό από πολλές αφηγήσεις πρώην κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ότι όταν επέστρεψαν στις πατρίδες τους κανείς δεν πίστευε ότι είχαν υποφέρει από πείνα στο στρατόπεδο, γιατί τα σώματά τους κατά τις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση είχαν παχύνει με αφύσικα γρήγορο ρυθμό, ώστε να δίνουν την εντύπωση ''καλοταϊσμένων'' ανθρώπων».


 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

«Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο Ζαχαριάδης εργαζόταν στο ξυλουργείο», αναφέρει ο συγκρατούμενός του, Τζοβάνι Μελοντία. «Στο πρώτο διάστημα, όταν τον βλέπαμε ακόμη συχνά, μας έδινε πολλές καλές συμβουλές... Μας έλεγε: ''Μη σκεφτείτε να αρνηθείτε να εργαστείτε. Σαμποτάζ, ναι! Αν έχετε το θάρρος. Αλλά σε καμία περίπτωση άρνηση εργασίας''. Και αυτή η συμβουλή του ήταν σωστή. H άρνηση εργασίας θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε πολλούς». (Απόσπασμα)

 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ 215 ΕΛΛΗΝΕΣ

«Αμέσως μετά την απελευθέρωση», σημειώνει ο Schminck-Gustavus, «οι Έλληνες του στρατοπέδου είχαν εκδώσει... δελτίο ανακοινώσεων για την πληροφόρηση των συμπατριωτών τους. Ξεφυλλίζω τα φωτοαντίγραφα. Τα δύο πρώτα φύλλα φέρουν τον τίτλο ''Οδυσσέας''... Είναι χειρόγραφα αφού δεν υπήρχε στο στρατόπεδο γραφομηχανή με ελληνικούς χαρακτήρες. Το κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου τιτλοφορείται: ''Τιμή και δόξα στους Αμερικανούς''. Αναφέρει ότι ανάμεσα στους απελευθερωμένους βρίσκονταν 215 Έλληνες και ότι σε όλο το στρατόπεδο κείτονταν ακόμη πτώματα. Αναφέρεται και το όνομα του Ζαχαριάδη. Είχε πάει στο Μόναχο και είχε αναφέρει επιστρέφοντας ότι ο γερμανικός άμαχος πληθυσμός λεηλατούσε τα καταστήματα». (Απόσπασμα από το βιβλίο).

 

Αντικομουνιστικό παραλήρημα του λακέ του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Κ. Μητσοτάκη, επίτιμου προέδρου του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ

Σε εκδήλωση της αμερικάνικής Πρεσβείας, αρχές του πρώτου δεκαήμερου του Ιούνη, για την 60η επέτειο του ιμπεριαλιστικού «Σχεδίου Μάρσαλ», ο επίτιμος πρόεδρος του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επιδοθεί σ’ ένα «μνημειώδες» και προκλητικό αντικομμουνιστικό παραλήρημα δριμύτατης επίθεσης στο επαναστατικό ΚΚΕ 1918-55 που προκάλεσε δυσάρεστη «έκπληξη» στους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ αλλά και στο Μίκη Θεοδωράκη («δεν περίμενα από τον Κ. Μητσοτάκη … να προβεί σ’ αυτές τις δηλώσεις»), αφού ο φίλος τους είχε, κατ’ αυτούς, τάχα «ξεπεράσει» όχι μόνο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του, η ΝΔ, τον «αντικομμουνισμο».

Ο λακές του αμερικάνικού ιμπεριαλισμού, που πάντα διακρίνονταν για μια παροιμιώδη εθελοδουλία-αμερικανοδουλία, στο λόγο του, εμετικό αντιδραστικό εγκώμιο στο «Σχέδιο Μάρσαλ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «αν η υπόλοιπη Ευρώπη χρωστά την ανεξαρτησία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα τη χρωστά δυο φορές. Μια για την απαλλαγή μας από τη γερμανική κατοχή και μία για τη σωτηρία μας από την τύχη που θα είχε η χώρα μας αν είχε χαθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Τύχη ανάλογη με αυτή των βορείων γειτόνων μας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας». Και αλλού: «το ΚΚΕ έδωσε το στίγμα, από τον πρώτο εμφύλιο, όταν προσπάθησε να εξοντώσει ήδη από το 1943 όλους εκείνους που είχαν οργανώσει χωριστές από το ίδιο αντιστασιακές Οργανώσεις».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, πέρα απ’ το γνωστό αντικομμουνισμό του:

πρώτο, ομολογεί ότι η αντιδραστική αστική τάξη οφείλει τη σωτηρία και τη νίκη της στην ωμή επέμβαση (στρατιωτικο-πολιτικο-οικονομική) των αμερικανών ιμπεριαλιστών που εκφράστηκε επίσημα στην κακόφημη ρήση του ομοϊδεάτη του, γνωστού στυλοβάτη του μοναρχοφασισμού στη χώρα μας, Π. Κανελόπουλου, προς τον εγκληματία αρχιμακελάρη του λαού μας, και όχι μόνο, αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ: «ιδού ο στρατό σας!» για τον ελληνικό μοναρχοφασιστικό στρατό,

δεύτερο, ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι την Ελλάδα «απελευθέρωσαν η ΗΠΑ (αποφασιστικό ρόλο στην ήτα του χιτλεροφασισμού έπαιξε η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν και κατά συνέπεια και στην απελευθέρωση της Ελλάδας, χωρίς να παραγνωρίζουμε το δευτερεύοντα ρόλο της αντιχιτλερικής συμμαχίας) και  αποσιωπά ότι την Ελλάδα απελευθέρωσαν απ’ τους ναζιφασίστες κατακτητές τα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, καθοδηγούμενα απ’ το επαναστατικό ΚΚΕ – και όχι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – όταν η μοναρχοφασιστική του παράταξη συγκρότησε, κατόπιν εντολής των γερμανών κατακτητών, τα προδοτικά τάγματα Ασφαλείας, τους χίτες, κλπ., που εξοπλίστηκαν απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και πολέμησαν στο πλευρό τους και υπό τις διαταγές τους το λαό μας,

τρίτο, με τον ψευδέστατο ισχυρισμό του ότι το τότε επαναστατικό ΚΚΕ «έδωσε το στίγμα, από τον πρώτο εμφύλιο, όταν προσπάθησε να εξοντώσει ήδη από το 1943 όλους εκείνους που είχαν οργανώσει χωριστές από το ίδιο αντιστασιακές Οργανώσεις», εμφανίζεται, εμμέσως πλην σαφώς,  θερμός υποστηρικτής, όπως και η μοναρχοφασιστική παράταξή του, των εθνοπροδοτικών Οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τους ναζιφασίστες κατακτητές  και επιπλέον διαπρύσιος κήρυκας αποκατάστασης των Ταγμάτων Ασφαλείας στον 21ο αιώνα, αποκατάσταση που σε λογοτεχνικό επίπεδο εγκαινίασε ο αντιδραστικός συγγραφέας Θ.Βαλτινός με την ψευτο-μυθιστορία του «Ορθοκωστά» (Απρίλης 1994) και συνεχίζουν σήμερα, η ΝΔ (ήδη απ’ τις αρχές του 2000) και οι αντιδραστικοί «Ταγματασφαλίτες» του 21ου αιώνα Σ.Καλύβας-Ν.Μαραντζίδης.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι το ΚΚΕ πολέμησε μόνο τους προδότες συνεργάτες των κατακτητών – και ορθά έπραξε – και δεν «εξόντωσε» ούτε προσπάθησε να «εξοντώσει» αντιστασιακές Οργανώσεις όπως ψευδέστατα υποστηρίζει ο Κ.Μητσοτάκης, βαφτίζοντας προφανώς «αντιστασιακές Οργανώσεις» τους συνεργάτες των κατακτητών της μοναρχοφασιστικής του παράταξης. Είναι γνωστό ότι του Κ. Μητσοτάκη, προηγήθηκε ο μακαριτης Γεώργιος Ράλλης (γιός του ιδρυτή των Ταγμάτων Ασφαλείας Ιωάννη Ράλλη) που σε δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας» είχε δηλώσει: «κοιτάζοντας προς τα πίσω, πιστεύω πως χάρη στη στάση του πατέρα μου δεν καταλήξαμε σαν τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο ή την Αλβανία του Χότζα. Τότε όμως, δυο και τρεις φορές τη νύχτα, φώναζαν έξω απ’ το σπίτι μας «Ράλλη-προδότη-θάνατος!». Σαν να τ’ ακούω ακόμα...» (Έκδοση «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», Νο 139 (11.7.2004), σελ. 25).

Ο Κ.Μητσοτάκης φιλοδόξησε να σταθεί δίπλα στον ομοϊδεάτη του Γ.Ράλλη με ανομολόγητο αλλά εμφανέστατο πολιτικό στόχο την αποκατάσταση των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας με πρωτοπόρα την υπεραντιδραστική τριάδα – ταγματασφαλίτες του 21ου αιώνα – Θ.Βαλτινό-Σ.Καλύβα-Ν.Μαραντζίδη. 

Δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι οι λακέδες του κεφαλαίου σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ και μόνιμοι σύμμαχοι της μοναρχοφασιστικής ΝΔ, στην «Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ» («Ρ» 13/6/2007, σελ.7) σκόπιμα δεν μιλούν ούτε καν για τον αντικομμουνισμό του συμμάχου τους Κ. Μητσοτάκη (τον αντικομμουνισμό τον είδε μόνο στο ΜΕGΑ ο «Ριζοσπάστης» (13/6/2007,σελ. 1): «MEGAλος αντικομμουνισμός»), δεν αναφέρονται καθόλου στην επίθεση του Κ. Μητσοτάκη στο επαναστατικό ΚΚΕ 1918-55 (τουλάχιστον ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρεται στην «Αριστερά εκείνης της εποχής») και πολύ περισσότερο δεν την αποκρούουν. Αυτή είναι η κατάντια των προδοτών σοσιαλδημοκρατών ηγετών του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ.

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Η τελευταία πράξη της περιβαλλοντικής καταστροφής της Αττικής

Πολλαπλασιάζονται τα φλερτ των στελεχών –υποψηφίων του ναζιφασιστικού ΛΑ.Ο.Σ με το «Κ»ΚΕ-εξελίσσονται σε μόνιμες ερωτικές περιπτύξεις
Το ΚΚΕ υπέρ της εισόδου του ναζιφασιστικού ΛΑ.Ο.Σ στη βουλή

Πυρκαγιές: η Παπαρήγα «ηρωικά» μαχόμενη «καίγεται - σφάζεται» στην ποδιά του Κ. Καραμανλή

Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο Νταχάου

Αντικομουνιστικό παραλήρημα του λακέ του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Κ. Μητσοτάκη, επίτιμου προέδρου του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55>