Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρ. Φύλ. 257 1-15/9/2007Αρ. Φύλ. 257 1-15 Σεπτέμβρη 2007
Εγκληματική η προκήρυξη εκλογών εν μέσω πυρκαγιών
Κυβέρνηση πυρκαγιών, ολέθρου και καταστροφής του τόπου
Θρήνος, θυμός και μεγάλη αγανάκτηση των πυρόπληκτων αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού
Την αποκλειστική ευθύνη της καταστροφής φέρνει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του
Όργιο εξαγοράς ψήφων πάνω στους δεκάδες νεκρούς και τα βουνά στάχτης και αποκαϊδιών

ΑΚΥΡΟ στην κάλπη!

Ο Κ. Καραμανλής που με τις σοβαροφανείς πόζες του προσπαθεί να κρύψει την παροιμιώδη γελοιότητά του, πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης καραγκιόζηδων (Μ. Κεφαλογιάννης: «είμαστε όλοι καραγκιόζηδες») και υπερασπιστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου με την εφαρμογή της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης ταξικής πολιτικής, δεν υπήρξε μόνο ανίκανος, αλλά αποδεικνύεται επιπλέον εγκληματικά ανεύθυνος, αδίστακτος και πολύ επικίνδυνος για τη χώρα όταν προκηρύσσει εκλογές εν μέσω πυρκαγιών που λίγο μετά οδηγούν, με αποκλειστικά δική του υπαιτιότητα και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησής του, στη μεγαλύτερη μεταπολεμική καταστροφή και τραγωδία που γνώρισε ο τόπος με δεκάδες νεκρούς (67), δεκάδες καμένα χωριά και χιλιάδες καμένα σπίτια, δεκάδες χιλιάδες αποτεφρωμένα ζώα, δεκάδες χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, δάση κλπ.

Ο αρχηγός του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, κινδυνεύοντας σοβαρά, παρά τις προς τα έξω παραπλανητικές δημοσκοπήσεις, να χάσει στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, προκηρύσσει εκλογές επικαλούμενος «εθνικούς λόγους», ενώ ως εκείνη τη στιγμή διαβεβαίωνε και διατυμπάνιζε σ’ όλους τους τόνους ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους».

Και ποιοι ήταν, αλήθεια, οι σπουδαίοι «εθνικοί λόγοι» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών: οι διαβόητες «μεταρρυθμίσεις», για να ξεπεράσει έτσι και το πιο ακραίο σημείο γελοιότητας και σ’ αυτό το θέμα. Δυο είναι, ανάμεσα σ’ άλλα, οι κυριότεροι και πραγματικοί λόγοι επίσπευσης των εκλογών και αιφνιδιαστικής προκήρυξης τους: πρώτο, η συντόμευση της προεκλογικής περιόδου ώστε να μην υπάρχει χρόνος να συζητηθούν τα προβλήματα που αφορούν την εργατική τάξη και το λαό και να αποκαλυφθεί η αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων, και δεύτερο, να προλάβει την έκθεση-πόρισμα Ζορμπά για το μεγάλο σκάνδαλο των «δομημένων Ομολόγων» με τα οποία η κυβέρνηση καταλήστευσε όλα τα Ταμεία των εργαζομένων και έδωσε μίζες μαμούθ στις «γαλάζιες» χρηματιστηριακές και γέμισε τα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί την πρόωρη προκήρυξη εκλογών – με προφανή στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών μαζών και την εκ νέου υφαρπαγή της ψήφου των – αλλά και την τριετή σκληρή, σε βάρος της εργατικής τάξη και του λαού και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου ταξική οικονομική πολιτική, μαζί και την παροιμιώδη ανικανότητα που τον διακρίνει σ' όλα τα επίπεδα, να δικαιολογήσει-συγκαλύψει με αδέξιες, ανούσιες, φλύαρες και γελοίες ηθικολογικές εκθεσούλες «επιπέδου κορασίδος Α΄ Γυμνασίου».

Το μέγεθος της κυβερνητικής ανευθυνότητας και εγκληματικής αδιαφορίας φαίνεται και απ’ το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός ασχολούνταν με τις εκλογές και σχεδίαζε αιφνίδια προκήρυξή τους, οι μεγάλες πυρκαγιές όχι μόνο μαίνονταν και διαρκούσαν σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά επεκτείνονταν κιόλας και γίνονταν πολύ απειλητικότερες στους νομούς Ηλείας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Εύβοιας.

Ενώ, λοιπόν, ο σοβαροφανής πρωθυπουργός περί άλλα τυρβάζει, αυτές σε ελάχιστες ώρες-μέρες όχι μόνο μετατρέπουν τους παραπάνω νομούς σε κρανίου τόπο και σε βουνά στάχτης και αποκαϊδιών, αλλά γίνεται κάτι πολύ χειρότερο: καίγονται ζωντανοί δεκάδες άνθρωποι, αφημένοι αβοήθητοι και στο έλεος της πύρινης λαίλαπας των πυρκαγιών, μαζί με τα ζώα τους, τα σπαρτά και τα οπωροφόρα δέντρα, μαζί με τα σπίτια τους και τα δάση της περιοχής, φθάνοντας ως το εγκληματικό κάψιμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Την ίδια στιγμή που η μεγάλη τραγωδία της πρωτοφανούς καταστροφής βρίσκεται σε εξέλιξη και δεκάδες άνθρωποι καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια και τελικά καίγονται ζωντανοί, η ανοργανωσιά της Πυροσβεστικής, οι τεράστιες ελλείψεις της αλλά πρωτ’ απ’ όλα η ανικανότητα της κυβέρνησης φτάνει και ξεπερνά το όποια εγκληματικά όρια: αφήνει πολλές δεκάδες ανθρώπους να καούν ζωντανοί, αρνούμενη να δώσει εντολή στο Στρατό να εκκενώσει και να απομακρύνει με στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα τους κατοίκους των περικυκλωμένων από τις φωτιές χωριών.

Ένα καίριο και βασικό ερώτημα πλανάται και μένει αναπάντητο: γιατί ο άβουλος και ανίκανος Πρωθυπουργός και το αξιοθρήνητο επιτελείο του δεν κινητοποίησαν το ΣΤΡΑΤΟ, που περίμενε έτοιμος την εντολή τους, να βγάλει πρώτα από τον πύρινο κλοιό και να σώσει τους εγκλωβισμένους, που στη συνέχεια άδικα κάηκαν ζωντανοί από εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία, αλλά και επιπλέον να συμβάλλει και στο σβήσιμο των πυρκαγιών; Τέτοια εγκληματική παχυδερμία είναι πρωτοφανής στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Για σκεφθείτε πόσο προκλητικό υπήρξε το επίπεδο ανοργανωσιάς, αδιαφορίας και κυνισμού της κυβέρνησης των «καραγκιόζηδων», αφού για δυο-τρεις μέρες δεν υπήρξε ούτε καν κέντρο στις πυρόπληκτες περιοχές στο οποίο θα απευθύνονταν οι κάτοικοι και πρωτ’ απ’ όλα οι εγκλωβισμένοι που ήταν αναγκασμένοι να επικοινωνούν-απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις μέσω των ιδιωτικών καναλιών για τη σωτηρία τους αφήνοντας σπαρακτικές κραυγές απελπισίας: βοηθήστε μας, περιμένουμε να καούμε ζωντανοί.

Εν μέσω της μεγάλης καταστροφής δηλ. τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε να συντονίσει τις προσπάθειες με όλα τα υλικά μέσα για να απομακρυνθούν και σωθούν από το βέβαιο και οδυνηρότατο θάνατο οι εγκλωβισμένοι, ο γελοίος και εγκληματικά αδιάφορος πρωθυπουργός της χώρας «τρέχει» αποβλακωμένος και στα «χαμένα» μαζί με το Σουφλιά (άμυαλος φαίνεται να είναι και ο «σοβαρός» Σαρακατσάνος), ντυμένοι με ρούχα εκστρατείας, στον Πύργο για να εγκαινιάσει-τονώσει το επικοινωνιακό καραγκιοζιλίκι δηλ. επίδειξη δήθεν «ενδιαφέροντος» της κυβέρνησης.

Την ίδια ακριβώς στιγμή που μαίνονται οι πυρκαγιές και καίγονται τα πάντα, ακόμα και η Αρχαία Ολυμπία, οι υπουργοί της κυβέρνησης Πολύδωρας-Βουλγαράκης διαβεβαιώνουν, προκλητικά ψευδόμενοι, ότι «καήκαν μόνο λίγα δένδρα». Φασιστο-αλητεία σ’ όλο της το μεγαλείο!!!

Και ενώ το κυβερνητικό «μπάχαλο» έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η καταστροφή έχει πάρει ασύλληπτες διαστάσεις, το επικοινωνιακό καραγκιοζιλίκι του Καραμανλή (ντυμένος με μπουφάν a la Μπους) και των υπουργών του φτάνει στο ζενίθ με τη σύσκεψη στο Μαξίμου, σύσκεψη με θέμα όχι το συντονισμό των προσπαθειών για τον τερματισμό της καταστροφής και τη σωτηρία των περιοχών που πλήττονταν από τις πυρκαγιές – όπως θα έπραττε κάθε σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου και οποιασδήποτε άλλης χώρας – αλλά την αναζήτηση των αιτιών σε εξωτερικούς παράγοντες «υπονόμευσης» της χώρας και μετάθεσης των αποκλειστικά δικών της ευθυνών σ’ αυτούς, για να ανακοινωθεί, μετά τη λήξη της, από τον Πολύδωρα ο επινοημένος, ανόητος και επιζήμιος για τον τόπο μύθος περί «ασύμμετρης απειλής» (στρατιωτικός όρος), δηλ. η χώρα μας έγινε στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας. Το μύθο της «ασύμμετρης απειλής» υποστήριξαν, εκτός του Πολύδωρα, ο Ν.Κακλαμάνης («νέα μορφή τρομοκρατίας»), η Ν.Μπακογιάννη («ασύμμετρη απειλή»), κλπ., η οποία ως υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων και αφού πρώτα δυσφημίστηκε η χώρα στο εξωτερικό να ανακαλέσει αυτό το χονδροειδή μύθο και να προβάλλει έναν άλλο μύθο: ένα εσωτερικό οργανωμένο σχέδιο με υποτιθέμενους δράστες τις «αντιεξουσιαστικές ομάδες» των Εξαρχείων που «στο μυαλό τους έχουν την αποδόμηση του κράτους ως ιδεολογία» ή όπως είπε σε άλλη συνέντευξή της: «οι άνθρωποι που έχουν ακραίες παραβατικές συμπεριφορές και θεωρούν ότι με άνεση μπορούν να καίνε τον Άγνωστο Στρατιώτη θα μπορούσαν να είχαν συνεισφέρει» («Ελευθεροτυπία» 2/9/2007, σελ. 16). Στον ίδιο ρυθμό συνεχίζει το χορό ο ‘Εβερτ που κάνει έκκληση για «αντίδραση και αυστηρή τιμωρία της αναρχικής πρόκλησης», ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος με τον «αντάρτικο πόλεμο και τον αντιεξουσιαστικό χώρο» κλπ., - σαφή δείγματα και προαναγγελία εξαπόλυσης φασιστικού πογκρόμ σε περίπτωση που ξαναγίνει κυβέρνηση το μοναρχοφασιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Στο μεγάλο της πανικό η κυβέρνηση προσπαθώντας να απαλλαχθεί από τις αποκλειστικά δικές της ευθύνες, δεν διστάζει να θέσει ψυθιριστά σε κυκλοφορία πανελλαδικά φήμες ότι τις πυρκαγιές τις έβαλαν, κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, Αλβανοί Κοσοβάροι, «Σκοπιανοί», Τούρκοι, Άραβες, Εβραίοι, κλπ. κλπ., ακόμα και ελληνικά πολιτικά κόμματα, όπως ΠΑΣΟΚ (Γιακουμάτος: «πράσινο καίει πράσινο»), αναρχικοί, αριστεροί κλπ. κλπ.

Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη για την κυβέρνηση Καραμανλή κατάσταση σπεύδει σε συμπαράσταση της «Δεξιάς του Κυρίου» και μάλιστα από το μακρινό Μαϊάμι των ΗΠΑ, ο προστάτης «Άγιος» της ΝΔ, Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης, δυό φορές: μια σε συεντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα» που υποστήριξε ότι «αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές και χωρίς αμφιβολία είναι σχέδιο ανατρεπτικό της πολιτικής ευστάθειας» και μια σε κήρυγμά του, αργότερα, στον Άγιο Δημήτριο (Μαϊάμι) ότι το γεγονός των πολλών πυρκαγιών «πείθει κάθε λογικό άνθρωπο ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό το περιστατικό, αλλά ότι εντάσσεται μέσα σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας μας ίσως κι εν όψει των εκλογών που έρχονται ύστερα από λίγες ημέρες» («Ελευθεροτυπία» 4/9/2007, σελ. 49).

Η κυβέρνηση των καραγκιόζηδων βρίσκεται προφανώς σε δεινή θέση. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός της επιστρατεύει και βγάζει στο μεϊντάνι την παλλακίδα-φερέφωνό του Αλέκα Παπαρήγα για να τον ξελασπώσει, υποστηρίζοντας και στηρίζοντας τις δικές του θέσεις: 1) ύπαρξη «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών» πανελλαδικά («Ρ» 26/8/2007, σελ.1 και 6 και σελ.3: «οργανωμένο σχέδια που απαιτεί λαϊκή κινητοποίηση»), 2) μιλά για «διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές» («Ρ» 26/8/2007, σελ. 3, συνέντευξη στην Καλαμάτα), απαλλάσσοντας έτσι την κυβέρνηση απ’ τις ευθύνες της, 3) διαφημίζει τα ψίχουλα ελεημοσύνης της κυβέρνησης στους πυρόπληκτους ως «αποζημίωση», και αρνείται να καταγγείλει το όργιο εξαγοράς ψήφων στις πληγείσες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η Παπαρήγα «διερωτάται» και «απαντά» με κουτοπόνηρο τρόπο a la Νικήτα Χρουστσόφ, ως εκπρόσωπος-δικηγορίσκος της κυβέρνησης με το ψευτοδίλημμα: «μπορεί αυτά να μετατραπούν σε προεκλογικά ρουσφέτια; Βεβαίως, αλλά ως κόμμα τι να κάνουμε; Να πούμε μην πάρετε τα λεφτά, περιμένετε να γίνουν οι εκλογές;» («Ρ» 4/9/2007, σελ. 3). Είναι πολύ απλό, αυτό που έπρεπε να πράξει η σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα: να καταγγείλει το προεκλογικό όργιο εξαγοράς ψήφων από τη ΝΔ αλλά και οι πυρόπληκτοι να πάρουν τα ψίχουλα, να γνωρίζουν όμως ότι σκοπός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι η εξαγορά ψήφων. Η Παπαρήγα, αφήνοντας κατά μέρος όλα τα προσχήματα, αρνήθηκε να καταγγείλει το όργιο εξαγοράς ψήφων, γιατί δεν ήθελε να εκθέσει στα μάτια της εργατικής τάξης και του λαού την κυβέρνηση της ΝΔ.

Παρά την παραπάνω εξωραϊστική προδοτική στάση των λακέδων του κεφαλαίου σοσιαλδημοκρατών ηγετών του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ, ο Καραμανλής θα περάσει στην ιστορία του τόπου ως πρωθυπουργός των μεγάλων πυρκαγιών και της πρωτοφανούς περιβαλλοντικής καταστροφής, της μαρτυρικής δολοφονία 67 ατόμων, του μεγάλου εγκλήματος-εμπρησμού της Αρχαίας Ολυμπίας και της μεγαλύτερης ως τώρα καταστροφής του τόπου μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Η τυχόν νίκη του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ στις εκλογές θα συνοδευτεί, πέρα απ’ τ’ άλλα, με ένταση της αστυνομοκρατίας και φασιστικής τρομοκρατίας και ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα: 1) η απόδοση των πυρκαγιών στις αναρχικές και όποιες άλλες αριστερές Οργανώσεις, 2) η πρόσφατη εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η ωμή απροσχημάτιστη καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, 3) η έκρηξη Καραμανλή κατά τη διάρκεια του ντιμπεϊτ (5/9/2007) για τους φοιτητές-πανεπιστημιακούς που όταν ρωτήθηκε για την Παιδεία τινάχθηκε απότομα όρθιος απ’ το λήθαργο της σε βαθιά γεράματα ξεμωραμένης γεροντοκόρης – καθόλη τη διάρκεια του ντιμπεϊτ – και παίρνοντας τη γνωστή πόζα του ιταλού κοκορόφτερου Μπενίτο Μουσολίνι έκφρασε το φασιστικό του μίσος προς τη νεολαία-πανεπιστημιακούς χαρακτηρίζοντας τους «ταραξίες», εκτοξεύοντας τη φράση: «μην ξεχνάτε ότι δίναμε κάθε Πέμπτη ραντεβού με τους ταραξίες». Το ότι μετά την έντονη παρέμβαση-απαίτηση του Αλαβάνου αναγκάστηκε σε άτακτη αναδίπλωση, «ανακαλώντας» την παραπάνω γεμάτη φασιστικό μίσος φράση καθόλου δεν σημαίνει αλλαγή της στάσης του και της πολιτικής του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ.

Κλείνοντας ας σημειωθεί πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και σ’ άλλες χώρες, παρόλο που δεν είναι αντικείμενο του σημειώματος, συνδέεται οργανικά με το καπιταλιστικό σύστημα, τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, ανάπτυξη που είναι πάντα υποταγμένη στο καπιταλιστικό κέρδος.


Ο «Ριζοσπάστης» για πολλοστή φορά στο Καραμανλικό μετερίζι

Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα

Οργή για τους νεκρούς και τη μεγάλη καταστροφή

Βουβαμάρα Καραμανλή – μουγκαμάρα Παπαρήγα

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, κατέκλισαν στις 29 Αυγούστου το απόγευμα την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των πολλών δεκάδων νεκρών, αλλά και να εκφράσουν τη μεγάλη οργή και αγανάκτηση για την πρωτοφανή αδράνεια και ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, να διαμαρτυρηθούν για την προκλητική εγκατάλειψη των εγκλωβισμένων στον πύρινο κλοιό, που παρά τις δραματικές εκκλήσεις τους, αφέθηκαν εκεί εγκαταλειμμένοι περιμένοντας να καούν ζωντανοί. Οι σπαρακτικές τους κραυγές για απεγκλωβισμό και σωτηρία κατέληγαν: «σώστε μας, περιμένουμε να καούμε ζωντανοί» συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Οι χιλιάδες των διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκαν για τους δεκάδες νεκρούς, τα καμένα χωριά και τα χιλιάδες καμένα σπίτια, τα δεκάδες χιλιάδες καμένα ζώα, τα δεκάδες χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, τα χωράφια, τα δάση κλπ., να διαμαρτυρηθούν για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που μετέτρεψε ολόκληρες εκτάσεις νομών σε βουνά στάχτης και αποκαϊδιών.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγαλειώδους διαδήλωσης ήταν η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας (πάνω από 80% του συνόλου των διαδηλωτών).

Ήταν μια διαδήλωση που ανησύχησε ιδιαίτερα την αντιδραστική κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, που είχε όμως φροντίσει να κινητοποιήσει σ’ όλη την πόλη για εκφοβισμό τα ΜΑΤ, τα οποία στο χώρο της Βουλής προχώρησαν προκλητικά σε εκτόξευση χειροβομβίδων λάμψης-κρότου, απ’ τις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές.

Απ’ τη διαδήλωση δεν ανησύχησε μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά ενοχλήθηκε και η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ, η οποία έδωσε εντολή στην «Κ»ΝΕ να μην συμμετάσχει σ’ αυτή δηλ. σαμπόταρε συνειδητά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Επιπλέον την επόμενη μέρα ο «Ριζοσπάστης» δεν «έμαθε» και δεν «γνώριζε» το παραμικρό γι’ αυτή τη μεγαλειώδη αντικυβερνητική συγκέντρωση-διαδήλωση για να πληροφορήσει τους αναγνώστες του.

Την άλλη μέρα η διαδήλωση κάλυψε τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων «ΑΥΓΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΝΕΑ», «ΕΘΝΟΣ», κλπ. με προκλητική εξαίρεση το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς απ' τη δημοσίευση (σε σμίκρυνση) της πρώτης σελίδας των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» - «Ριζοσπάστη» - «Αυγή».

Είναι σαφέστατη η φιλοκυβερνητική στάση της χρουστσοφικής-σοσιαλδημοκρατικής φυλλάδας «Ριζοσπάστης». Ο «Ριζοσπάστης» μ’ αυτή την επαίσχυντη και αντιδραστική φιλοκυβερνητική στάση βρίσκεται εκ νέου και για πολλοστή φορά στις Καραμανλικές επάλξεις, υλοποιώντας και συνεχίζοντας την εφαρμογή της αντιδραστικής συμφωνίας συνεργασίας «Κ»ΚΕ-ΝΔ.


Ο Χριστόδουλος στις «δοξασμένες» Χίτικες και Χουντο-φασιστικές επάλξεις

Από προκλητικός υμνητής του συνεργάτη των ναζιφασιστών κατακτητών Χίτη Γρίβα στο χουντικό μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και στη φασιστική «Δεξιά του Κυρίου»

Δεν είχε καλά-καλά στεγνώσει το σάλιο στο στόμα του Μίκη Θεοδωράκη που τον Απρίλη, υψώνοντας το κουρελιασμένο και κατάμαυρο λάβαρο της Ορθοδοξίας του φεουδο-αστικού Ιερατείου, λάβρος και με στεντόρια φωνή διακήρυσσε: «όταν μιλάς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Αρχηγό της εκκλησίας πρέπει πρώτα να πλένεις το στόμα σου», όταν ο Χριστόδουλος κατέφτανε στην Κύπρο για να τιμήσει τον αρχιφασίστα προδότη Χίτη, συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών, χουντικό, δολοφόνο Κυπρίων αγωνιστών, επίδοξο δολοφόνο του Μακαρίου και προδότη της Κύπρου Γ.Γρίβα, με κατάθεση στεφανιού και τρισάγιο στον τάφο του.

Αυτή καθαυτή η απόδοση τιμών από το χουντο-Χριστόδουλο στον ομοϊδεάτη του Γρίβα δεν έχει τίποτε το αξιοπερίεργο και παράξενο, αντίθετα ήταν αναμενόμενη. Εκείνο που προκαλεί την κοινή γνώμη είναι η άθλια προσπάθειά του να εμφανίσει τον εαυτό του και το Γρίβα ως «υπερασπιστές» των εθνικών συμφερόντων και ιδιαίτερα της Κύπρου.

Κι’ αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και το δημοκρατικό λαό της πολύπαθης Κύπρου. Γιατί, πέρα απ’ το ότι ο Γρίβας ήταν συνεργάτης των Γερμανών κατακτητών που δολοφονούσε, υπό τις διαταγές της «Βέρμαχτ και της Γκεστάπο», τον ελληνικό λαό, στην περίπτωση της Κύπρου ο Χίτης φασίστας Γρίβας και η φασιστική συμμορία των συνταγματαρχών είναι υπαίτιοι της κυπριακής τραγωδίας, με το φασιστικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, που προκάλεσε την επέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάληψη της βόρειας Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού - εθνική προδοσία και έγκλημα που ευλόγησε ο Χριστόδουλος ως πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί Ιερώνυμου. Ήταν αυτός που δεν δίστασε μετά σχεδόν τρεις δεκαετίες να δηλώσει ότι «διάβασε» και τάχα δεν «γνώριζε» τα εγκλήματα της Χούντας, ήταν αυτός που το 2001 εγκωμίαζε προκλητικά τον εγκληματία φασίστα Παττακό που αφού διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του σημείωνε: «Μετ’ ευχών διαπύρων, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών, γράψατε ιστορία»

Σε ανακοίνωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει για το Γρίβα: «ο στρατηγός Γρίβας, τον οποίο αποφάσισε να τιμήσει στην Κύπρο, υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών μαζί με την οργάνωσή του, τη Χ, η οποία χτυπούσε τους αντιστασιακούς μαζί με τη Βέρμαχτ και την Γκεστάπο, και δεύτερον, ο ρόλος του στην Κύπρο μετά την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β΄ υπήρξε προδοτικός. Και είναι τα μέλη αυτής της οργάνωσης που σε συνεργασία με τη χούντα του Ιωαννίδη αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Μακάριο προκαλώντας την επέμβαση του τουρκικού στρατού και βυθίζοντας έτσι την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετά την μικρασιατική καταστροφή» (Ελευθεροτυπία 4/5/2007, σελ. 19).

Παρόλο που ο Μίκης Θεοδωράκης στην ανακοίνωσή του μιλάει για τα εγκλήματα του φασίστα Χίτη Γρίβα, απέφυγε να αναφερθεί στο ρόλο του χουντο-Χριστόδουλου και το χειρότερο, πέρα απ’ αυτό, είναι ότι σ’ αυτή κάνει λόγο για συσπείρωση όλων των δυνάμεων «που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση και στον αφελληνισμό του Λαού μας. Ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές εξακολουθώ να συγκαταλέγω και εσάς προσωπικά» («Ελευθεροτυπία» 4/5/2007, σελ. 19).

Πολύ γρήγορα φαίνεται να ξέχασε ο αντιφασίστας Μίκης Θεοδωράκης την ιστορία των τελευταίων 60 χρόνων που διδάσκει ότι οι ντόπιες εθνικιστικές-φασιστικές δυνάμεις, στις πιο κρίσιμες στιγμές για το λαό και τον τόπο, βρέθηκαν πάντα στο πλευρό και την υπηρεσία των κατακτητών της χώρας μας και μετέπειτα στην υπηρεσία των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Με την ευκαιρία πρέπει να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο Μ. Θεοδωράκης με τη θέση του να «συγκαταλέγει» τον εθνικιστή χουντο-Χριστόδουλο και τις όποιες εθνικιστικές δυνάμεις, στις δυνάμεις που παλεύουν κατά του ιμπεριαλισμού: πρώτο, δείχνει ότι ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης γλιστράει-κατρακυλάει σε θέσεις του αντιδραστικού εθνικισμού, δεύτερο, όποια παρόμοια θέση αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, επειδή σβήνοντας τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αντιφασιστικών-αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και εθνικιστικών-φασιστικών δυνάμεων, αποπροσανατολίζει και ματαιώνει την πάλη της εργατικής τάξης και του λαού κατά του ιμπεριαλισμού και του εθνικισμού-φασισμού, γι’ αυτό πρέπει αποφασιστικά να απορριφθεί και καταπολεμηθεί.

Δεν άργησε όμως να διαψεύσει το Μίκη Θεοδωράκη ο βαμμένος φασίστας εθνικιστής και αμετανόητος χουντικός Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης όταν κουβαλώντας απ’ την Κύπρο τη Χίτικη εθνοπροδοτική σημαία του Γρίβα, έφτασε στις 25 Μάη στη Θεσσαλονίκη για να την τοποθέτησε δίπλα στην εθνοπροδοτική Χουντο-φασιστική σημαία του μητροπολίτη της συμπρωτεύουσας Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, που τον αποκάλεσε «μπουρλοτιέρη των πιστών σε δύσκολες εποχές», προκλητικότατο υμνητή της στρατιωτικο-φασιστικής Χούντα των συνταγματαρχών. Όταν η αυτού αθλιότης Χριστόδουλος «διάβαζε», ο τρισάθλιος «άγιος» Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος όχι μόνο εξυμνούσε τη Χούντα αλλά και αναγόρευε τη δεύτερο σύζυγο του αρχιεγκληματία φασίστα δικτάτορα Παπαδόπουλου σε «Παναγία»: «δύο Δέσποινες υπάρχουν, μία είναι η Παναγιά και η άλλη η Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Συνεχίζοντας τη φασιστική δραστηριότητά του ο Χουντο-Χριστόδουλος δεν μπορούσε να μην προστρέξει σε προεκλογική στήριξη της «Δεξιά του Κυρίου». Έτσι μ’ αφορμή τις πυρκαγιές ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το μύθο περί «ασύμμετρης απειλής» της κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ και μάλιστα δυό φορές. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα» υποστήριξε ότι «αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές και χωρίς αμφιβολία είναι σχέδιο ανατρεπτικό της πολιτικής ευστάθειας» και λίγο αργότερα σε κήρυγμά του στον Άγιο Δημήτριο (Μαϊάμι των ΗΠΑ) επανέλαβε πώς το γεγονός των πολλών πυρκαγιών «πείθει κάθε λογικό άνθρωπο ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό το περιστατικό, αλλά ότι εντάσσεται μέσα σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας μας ίσως κι εν όψει των εκλογών που έρχονται ύστερα από λίγες ημέρες» («Ελευθεροτυπία» 4/9/2007, σελ. 49).

ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΧΙΤΕΣ

Οι Χίτες είναι ανοιχτοί προδότες και όργανα των γερμανών. Απ’ αυτούς οπλίστηκαν με γερμανικά όπλα οι Χίτες Παπαγεωργίου, Παπαγιανόπουλος και σκότωσαν τους πατριώτες. Ο αρχηγός των Χιτών Συν/χης Γρίβας είναι γνωστός κατάσκοπος των γερμανών, πουλημένο τομάρι που ετοιμάζει αντιλαϊκά ξεφαντώματα. Οι γερμανοί και οι χίτες σκοποί χαιρετιούνται με εγκαρδιότητα. Οι γερμανοί παραδίδουν στους χίτες τα κτίρια που αδειάζουν. Να μερικά στοιχεία από την τελευταία δράση τους. Στις 9/10, τη Δευτέρα οι Χίτες χτύπησαν τον ΕΛΑΣ στο Θησείο και σε λίγο έφτασαν για να τους ενισχύσουν οι γερμανοί. Ο ΕΛΑΣ όμως του έδωκε ένα πρώτης τάξεως μάθημα. Την Κυριακή 8/10 οι Χίτες χτύπησαν με πολυβόλα γυναίκες και παιδιά που παρακολουθούσαν το θείο κήρυγμα στην εκκλησία Αγ. Αικατερίνης στα Πετράλωνα. Αυτοί είναι οι Χίτες, Παλιάνθρωποι, εγκληματίες, δολοφόνοι εθνοπροδότες. Ο λαός της Αθήνας-Πειραιά ζητάει από τον κ. Σπηλιωπόπουλο να αφοπλίσει τους γερμανοπροδότες Χίτες.

«Ριζοσπάστης», Πέμπτη 12 Οχτώβρη 1944


Η Παπαρήγα προπαγανδίζει και στηρίζει τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Η Παπαρήγα, παρά τις ακατάσχετες, ψηφοθηρικού χαρακτήρα, φλυαρίες των ημερών περί «ήττας του δικομματισμού» έχει, πέρα απ’ την αύξηση των κομματικών της δυνάμεων, ως επιδίωξη της πολιτικής της γραμμής και ως κεντρικό ανομολόγητο στόχο τη νίκη του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ στις εκλογές το Σεπτέμβρη.

Αυτόν ακριβώς τον ανομολόγητο στόχο της αποκάλυψε στην πρόσφατη συνέντευξή της («Ρ» 4/9/2007), διαπράττοντας έτσι η ίδια και το κόμμα της μια χονδροειδή πολιτική γκάφα, προφανώς άθελά της (για πολλοστή φορά), από πολιτική επιπολαιότητα αλλά και από «κεκτημένη ταχύτητα» κριτικής στο δίδυμο αδελφό του «Κ»ΚΕ, το ΣΥΝ, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει επειδή βγαίνει στο «Κ»ΚΕ μόνιμα τα τελευταία χρόνια απ’ τα’ αριστερά (στα πλαίσια της χρουστσοφικής σοσιαλδημοκρατίας).

Έτσι στην τελευταία της συνέντευξη, εξοργισμένη η σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα από μια δήλωση του επίσης σοσιαλδημοκράτη Α.Αλαβάνου «να ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ» ξέσπασε εναντίον του, αποκαλύπτοντας–ομολογώντας άθελά της ότι η τωρινή γραμμή του «Κ»ΚΕ κινείται στην κατεύθυνση στήριξης της ΝΔ ώστε να κερδίσει και πάλι της επόμενες εκλογές, για να προσθέσει, αντιλαμβανόμενη τη γκάφα της πως τάχα και οι ηγέτες του «Κ»ΚΕ δεν είναι «αντίθετοι» να «φύγει» η Νέα Δημοκρατία» («όχι ότι είμαστε αντίθετοι», «Ρ» 4/9/2007, σελ. 11).

Και σ’ αυτό το ζήτημα η Α. Παπαρήγα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλο δρόμο απ’ τον κατάπτυστο αντεπαναστατικό φιλοδεξιό δρόμο του πολιτικού της καθοδηγητή, αναπαυόμενου πιά στον «παράδεισο» της αστικής τάξης, σοσιαλδημοκράτη Χ.Φλωράκη που πριν χρόνια είχε ξεφουρνίσει, πριν την τότε εκλογική αναμέτρηση, εκείνο το αμίμητο: «εκατό τοις εκατό πρωθυπουργός ο Καραμανλής», συστήνοντας έτσι να ψηφιστεί ο Καραμανλής. Άξια, λοιπόν, διάδοχός του η Α. Παπαρήγα.

Πέρα απ’ την παραπάνω ομολογία της Α.Παπαρήγα, το ότι η ηγεσία του «Κ»ΚΕ είναι υπέρ της νίκης της ΝΔ στις εκλογές φαίνεται καθαρά απ’ τη στάση της ίδιας και του κόμματός της απέναντι στην κυβέρνηση Καραμανλή και στην περίπτωση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών – προκλητικότατη φιλοδεξιά πολιτική στάση που εξωραϊζει και στηρίζει αλλά και απαλλάσσει την κυβέρνηση της ΝΔ από τις πολιτικές της ευθύνες. Συγκεκριμένα:

πρώτο, υποστήριξε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ακόμα την άποψη-μύθο περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών» πανελλαδικά («Ρ» 26/8/2007, σελ.1 και 6 και σελ.3: «οργανωμένο σχέδιο που απαιτεί λαϊκή κινητοποίηση»), για να στηρίξει τους εξόφθαλμα ψευδείς, ανυπόστατους, γελοίους και επικίνδυνους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ περί «ασύμμετρης απειλής». Σ’ αυτή την περίπτωση η ΝΔ αντιγράφει πιστά και μιμείται πιθηκοειδώς το αφεντικό της, αρχηγό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, Μπους. Μάλιστα το καραγκιοζιλίκι του γελοίου πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή έφτασε σε τέτοιο σημείο που για να κάνει πιστευτή την εκδοχή περί «ασύμμετρης απειλής» πήγε στη σύσκεψη στο Μαξίμου με μπουφάν a la Μπους. Όταν τελείωσε η σύσκεψη ανακοινώθηκαν δια στόματος Πολύδωρα τα περί «ασύμμετρης απειλής» μυθεύματα για να συνεχιστούν από τη Μπακογιάννη, κλπ.. Η Μπακογιάννη υποχρεώθηκε στη συνέχεια να περιορίσει τη σκόπιμη και επικίνδυνη πολιτική ανοησία περί «ασύμμετρων απειλών» στον εσωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στις «αντιεξουσιαστικές ομάδες» των Εξαρχείων που «στο μυαλό τους έχουν την αποδόμηση του κράτους ως ιδεολογία», ενώ ο Μπουλντόζας (=Έβερτ) έκανε έκκληση για «αντίδραση και αυστηρή τιμωρία της αναρχικής πρόκλησης». Κάποιοι εμπρηστές υπήρξαν πράγματι και αυτοί προέρχονται απ’ τους κύκλους των οικοπεδοφάγων και εκείνους των επενδυτών μεγάλων κεφαλαίων στις καταστραμμένες περιοχές, αλλά όχι οργανωμένο σχέδιο πανελλαδικά.

δεύτερο, στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών για το έγκλημα των συγκεκριμένων φετινών πυρκαγιών η ηγεσία του «Κ»ΚΕ αντί να καταλογίσει την πολιτική ευθύνη αποκλειστικά στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, το αποφεύγει επιμελώς και κάνει λόγο για «διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές» («Ρ» 26/8/2007, σελ. 3, συνέντευξη στην Καλαμάτα), απαλλάσσοντας έτσι το μοναδικό υπεύθυνο για την τωρινή καταστροφή, την κυβέρνηση Καραμανλή απ’ τις ευθύνες της, όπως βέβαια έπραξε και στην περίπτωση των «δομημένων Ομολόγων» που ζητούσε να γίνει «εξεταστική Επιτροπή» από την εποχή του «χρυσού αιώνος του Περικλέους» ως τα σήμερα ή αλλιώς «διεκδικούσε» τα κλεμμένα απ’ το ΄50 και δώθε, μαζί με την ΝΔ και τον Πουπάκη της ΔΑΚΕ που και «αυτός θα διεκδικήσει τα κλεμμένα από το 1950!!...», («Ρ» 11/5/2007, σελ.32) και πρότεινε «να ερευνηθεί από το 1950 η ληστεία των ασφαλιστικών Ταμείων»,

τρίτο, στο ζήτημα των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους καταρχήν παρουσιάζει και διαφημίζει τα ψίχουλα ελεημοσύνης της κυβέρνησης ως «αποζημίωση» και κατά δεύτερο δεν καταγγέλλει το όργιο εξαγοράς ψήφων στις πληγείσες περιοχές και αφού «διερωτάται» η Α.Παπαρήγα, «απαντά» με παροιμιώδη επαρχιώτικη κουτοπονηριά, αλλά και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης: «μπορεί αυτά να μετατραπούν σε προεκλογικά ρουσφέτια; Βεβαίως, αλλά ως κόμμα τι να κάνουμε; Να πούμε μην πάρετε τα λεφτά , περιμένετε να γίνουν οι εκλογές;» («Ρ» 4/9/2007, σελ. 3). Είναι πολύ απλό, αυτό που έπρεπε να πράξει η σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα και θα έπραττε κάθε αριστερό πολιτικό κόμμα, αλλά και κάθε ρεφορμιστικό σαν το «Κ»ΚΕ κόμμα που θα ήθελε έστω και την τελευταία στιγμή για λόγους δημαγωγίας να κρατήσει τα προσχήματα και να διασώσει το «αριστερό» του προσωπείο, αλλά δεν έκανε ούτε αυτό: να καταγγείλει το προεκλογικό όργιο εξαγοράς ψήφων από τη ΝΔ – όργιο και πράξη προκλητική και μακάβρια πάνω στους νεκρούς και τα βουνά στάχτης και αποκαϊδιών.


Το αποτρόπαιο έγκλημα του Katyn: τα χιτλερικά στρατεύματα δολοφονούν χιλιάδες πολωνούς

Αναδημοσιεύουμε την πρώτη αντίδραση της τότε Σοβιετικής κυβέρνησης από το «Ριζοσπάστη» και σε επόμενο σημείωμα θ’ αναφερθούμε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ναζιφασιστικών στρατευμάτων που το Υπουργείο Προπαγάνδας των ΝΑΖΙ, με επικεφαλής τον Γκαίμπελς, το απέδωσε στον Κόκκινο Στρατό.

ΧΙΤΛΕΡΙΚΕΣ ΑΤΙΜΙΕΣ

Το Σοβιετικό Γραφείο Πληροφοριών με ανακοινωθέν του αποδείχνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι τους πολωνούς αιχμάλωτους στο Σμολένσκ μαζί με άλλους σοβιετικούς πολίτες στην υποχώρηση του Σοβιετικού στρατού τους θανάτωσαν οι χιτλερικοί. Τώρα η χιτλερική προπαγάνδα αποδίδει τα ανήκουστα αυτά εγκλήματα στις σοβιετικές αρχές.

Σχετικά με τις αντισοβιετικές ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης του Σικόρσκυ η «Πράβντα» γράφει ότι το πολωνικό υπουργείο ενισχύει τον εχτρό της Πολωνίας Χίτλερ και ότι οι τέτοιοι πολωνοί συνεργάτες του Χίτλερ θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους αυτές. Όσο για τον πολωνικό λαό, αυτός όπως και όλοι οι λαοί, βαδίζουν χέρι με χέρι, γράφει η «Πράβντα» και αγωνίζονται μαζί ενάντια στη χιτλερική βαρβαρότητα.

«Ριζοσπάστης», 1 Μάη 1943

ΧΙΤΛΕΡΙΚΕΣ ΑΤΙΜΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΣΙΚΟΡΣΚΥ

Καθεστώς ατιμίας και εγκλήματος ο χιτλερισμός, μόλις πήρε την εξουσία στα 1933 έκαψε το Ράιχσταγ μέσα στο Βερολίνο για να ενοχοποιήσει τους κομμουνιστές. Με έγκλημα εγκαινίασε την πολιτική του εξουσία και όλη η ύπαρξή του είναι σειρά από φρικώδη εγκλήματα ενάντια στους λαούς, ώσπου έριξε όλη την ανθρωπότητα στη φοβερή ανθρωποσφαγή. Τώρα οι αμερικάνοι και τα εκατομμύρια των ευρωπαίων ορθώνονται ενάντιά του σαν εκδικητικές ερινύες και τρίζει το καθεστώς του εγκλήματος. Και ο φασισμός με λύσσα γυρεύει να φοβίσει τους λαούς και να τους πάρει στην υπηρεσία του, πότε με τον μπαμπούλα του Μπολσεβικισμού, πότε με την αγγλοαμερικάνικη πλουτοκρατία και άλλοτε με τους εβραίους. Τη φαρμακερή του χολή την ξερνάει κυρίως ενάντια στη Σοβ. Ένωση γιατί εκεί βλέπει τον πιο φοβερό του εχτρό. Και η μια συκοφαντική εκστρατεία ακολουθεί την άλλη. Απ’ τον ίδιο οχετό της φασιστικής ατιμίας βγήκαν οι βρωμιές του Μανωλέα. Τώρα διατυμπανίζουν τους τάφρους του Κατίν με τους πολωνούς αξιωματικούς που τους σκότωσαν οι ίδιοι. Για μια-δυο μέρες μίλησαν και για τάφρους στην Οντέσσα με νεκρούς Ρουμάνους. Μα βρήκαν σκόπιμο φαίνεται να σκούξουν μόνο για τους Πολωνούς. Και οι ίδιοι δημοσιεύουν περιγραφές, γράφουν άρθρα, τα τηλεγραφούν, καταρτίζουν επιτροπές, σκηνοθετούν έρευνες, βγάζουν πορίσματα και τα διαλαλούν για να κλονίσουν το κύρος της Σοβ. Ένωσης, την αγάπη και την πίστη των λαών στην απελευθερεύτρα χώρα. Μα όλος ο κόσμος ξέρει ότι μόνο οι φασίστες είναι ικανοί για τέτοια εγκλήματα. Εμείς οι Έλληνες έχουν μεγάλη πείρα για το φασισμό-χτήνος. Μας σκότωσαν, μας πέθαναν απ’ την πείνα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Τα γυναικόπαιδα βγάνουν σπαρακτικές κραυγές, σ’ όλη τη χώρα. 40 χιλιάδες εβραίους της Σαλονίκης τους εξοντώνουν. Απ’ τα Πυρηναία ως τη Σοβ. Ένωση η Ευρώπη είναι σφαγείο. Το αίμα αχνίζει. Παντού πτώματα και στημένες κρεμάλες. Και οι Ούννοι, που το καθεστώς και η δράση τους αποτελεί ατίμωση για το ανθρώπινο γένος, στρατολογούν καθάρματα και πεντοφαλαγγίτες για να αποδώσουν σ’ άλλους τα δικά τους εγκλήματα και για να δικαιολογήσουν καινούργια. Και τώρα βρέθηκε η πολωνική κυβέρνηση Σικόρσκυ. Είναι απ’ το ίδιο σόι των φασιστών και από καιρό διακηρύχνει τις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις προς τη Σοβ. Ουκρανία και Λευκορωσία. Στο τέλος του περασμένου Φλεβάρη η Σοβιετική κυβέρνηση καυτιρίασε αυτή την ψευτοκυβέρνηση Σικόρσκυ γιατί «δεν αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ουκρανικού και Μπελορωσσικού λαού» και τόνισε ότι ο Ατλαντικός χάρτης δίνει το δικαίωμα και σ’ αυτό το λαό «να ζήσει ελεύτερος και ανεξάρτητος στο έδαφός του». Η κυβέρνηση Σικόρσκυ, για να εκβιάσει τη Σοβιετική κυβέρνηση, παίζει το παιγνίδι του Χίτλερ υιοθετεί και συνδαυλίζει τις αντισοβιετικές του ατιμίες σχετικά με τους αξιωματικούς που σκότωσαν οι ίδιοι οι γερμανοί. Έτσι η Σοβ. Κυβέρνηση διέκοψε τις σχέσεις με την πεμπτοφαλαγγίτικη αυτή κυβέρνηση. Παραθέτουμε ολόκληρη τη νότα της Σοβιετικής Κυβέρνησης:

Νότα

της Σοβ. Κυβέρνησης περί απόφασης διακοπής σχέσεων με την Πολωνική Κυβέρνηση.

Την 25η Απρίλη τρέχοντος έτους ο λαϊκός επίτροπος επί των Εξωτερικών ο Β. Μολότωβ επέδωσε στον Πολωνό απεσταλμένο κ. Ρώμερ Νότα της Σοβ. Κυβέρνησης με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Κύριε Απεσταλμένε

Κατόπιν εξουσιοδότησης της Κυβέρνησης της ΕΣΣΔ έχω την τιμήν να φέρω εις γνώσιν της Πολωνικής Κυβέρνησης τ’ ακόλουθα. Τη διαβεβαίωση της Πολωνικής Κυβέρνησης διά τις σχέσεις με την ΕΣΣΔ που έγινε τον τελευταίο καιρό, η Σοβ. Κυβέρνηση την θεωρεί τελείως ως μη φυσιολογική (παράτυπη) που διαταράζει όλους τους κανόνες και τα όρια στις αμοιβαίες σχέσεις ανάμεσα στα δυο συμμαχικά κράτη.

Η εχθρική στάση προς τη Σοβ. Κυβέρνηση συκοφαντική εκστρατεία που άρχισαν οι γερμανοί φασίστες με το ζήτημα των από τους ίδιους διαπραχθέντων φόνων πολωνών αξιωματικών στην περιοχή Σμολένσκ στο κατεχόμενο από τα γερμανικά στρατεύματα έδαφος, υποστηρίχθει εξ αρχής από την Πολωνική Κυβέρνηση και με κάθε τρόπο υποδαυλίζεται από τον πολωνικό τύπο. Η Πολωνική Κυβέρνηση όχι μόνο δεν απέκρουσε την ελεεινή συκοφαντία κατά της ΕΣΣΔ, μα ούτε καν θεώρησε αναγκαίο να απευθύνει προς τη Σοβ. Κυβέρνηση μια οιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση για το ζήτημα αυτό. Οι χιτλερικές αρχές αφού διέπραξαν το τερατώδες έγκλημα κατά των πολωνών αξιωματικών, παίζουν την ανακριτική κωμωδία, στη διεξαγωγή της οποίας μεταχειρίζονται μερικά της εκλογής των πολωνικών κυβερνητικοφασιστικών στοιχείων της κατεχόμενης Πολωνίας όπου όλοι βρίσκονται κάτω από το πέλμα της χιτλερικής τρομοκρατίας και όπου ο έντιμος πολωνός δεν μπορεί να πει λέξη. Για την ανάκριση εκλήθη παρά της πολωνικής κυβέρνησης, όπως και παρά της χιτλερικής κυβέρνησης, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ο οποίος είναι υποχρεωμένος κάτω από τις συνθήκες της φασιστικής τάξης, με τις ομαδικές εχτελέσεις του άμαχου πληθυσμού να λάβει μέρος στην ανακριτική αυτή κωμωδία, με σκηνοθέτη της το Χίτλερ. Είναι αυτονόητο πως παρόμοια «ανάκριση» πραγματοποιημένη συν τοις άλλοις πίσω από την πλάτη της Σοβ. Κυβέρνησης δεν μπορεί να προκαλέσει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους έστω και λίγο τίμιους. Το γεγονός πως η εχθρική εκστρατεία κατά της Σοβ. Ένωσης άρχισε ταυτόχρονα στο γερμανικό και πολωνικό τύπο και διεξάγεται σ’ ένα και το αυτό πλάνο, το γεγονός αυτό δεν αφήνει αμφιβολία ότι μεταξύ του εχθρού των συμμάχων Χίτλερ και της πολωνικής κυβέρνησης υπάρχει επαφή και συνεννόηση για τη διεξαγωγή της εχθρικής αυτής εκστρατείας. Την εποχή που οι λαοί της Σοβ. Ένωσης χύνουν το αίμα των σε τραχείς αγώνες με τη χιτλερική Γερμανία και με σκληρές μάχες κατορθώνουν τη συντριβή και την ήττα του κοινού εχτρού του Ρωσσικού και του Πολωνικού λαού και την απελευθέρωση όλων των φιλελεύθερων δημοκρατικών χωρών, η Πολ. κυβέρνηση, για να εξευμενίσει την τυρρανία του Χίτλερ, καταφέρνει το προδοτικό χτύπημα κατά της Σοβ. Ένωσης. Η Σοβ. κυβέρνηση γνωρίζει πως η εχθρική αυτή εκστρατεία κατά της Σοβ. Ένωσης διεξάγεται από την πολωνική κυβέρνηση η οποία αποβλέπει, με τη χρησιμοποίηση της χιτλερικής συκοφαντίας, να ασκήσει πίεση κατά της Σον. κυβέρνησης με σκοπό να τις αποσπάσει εδαφικές παραχωρήσεις και να σφετεριστεί μέρος της σοβ. Ουκρανίας, της σοβ. Λευκορωσίας και της σοβ. Λεττονίας. Όλα αυτά τα γεγονότα υποχρεώνουν τη σοβιετική κυβέρνηση να αναγνωρίσει πως η σημερινή κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται στο δρόμο της συνεργασίας με την χιτλερική Κυβέρνηση, ανέστειλε στην ουσία τις συμμαχικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ και πήρε θέση εχθρική στις σχέσεις με τη Σοβ. Ένωση.

Βάσει όλων αυτών η Σοβιετική Κυβέρνηση απεφάσισε να διακόψει τις σχέσεις με την Πολωνική Κυβέρνηση.

Ευαρεστηθείτε να δεχθείτε κύριε απεσταλμένε τα διαβεβαιώσεις της βαθειάς μου εκτιμήσεως».

Β. ΜΟΛΟΤΩΒ

«Ριζοσπάστης», 10 Μάη 1943


Αγροφυλακή

Στα πλαίσια της διαβόητης «επανίδρυσης του κράτους» δηλ. της επανίδρυσης του αστυνομικού κράτους της φασιστικής Δεξιάς, η αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε στην επανασύσταση της πάλαι ποτέ «ένδοξης Αγροφυλακής», έναν απ’ τους πλέον χειρότερους ένοπλους καταπιεστικούς μηχανισμούς αστυνόμευσης και τρομοκρατίας του λαού στην ύπαιθρο.

Έτσι στις 12 Ιούνη ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές (ΝΔ). Κατά της ίδρυσης Αγροφυλακής τάχθηκαν ΣΥΝ, «Κ»ΚΕ και ΠΑΣΟΚ.

Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπεται η πρόσληψη 4000 αγροφυλάκων, ενώ αναμένεται να προσληφθούν και οι 1000 επιτυχόντες του 1993.

Ως γνωστόν η κακόφημη τρομοκρατική Αγροφυλακή είχε διαλυθεί – και σωστά – το φθινόπωρο του 1993 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η Αγροφυλακή απ’ την εποχή της ίδρυσής της, και ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης, αποτέλεσε έναν απ’ τους κυριότερους ένοπλους βραχίονες του κατασταλτικού τρομοκρατικού μηχανισμού του αστικού κράτους, δίπλα στην «ένδοξη» Χωροφυλακή και τις ένοπλες φασιστικές συμμορίες των ΤΕΑ που καταπίεσαν και καταδυνάστευσαν της αγροτικές μάζες της υπαίθρου. Το τρίδυμο Χωροφύλαξ-Αγροφύλαξ-ΤΕΑτζής υπήρξε ο φασίστας δυνάστης και εφιάλτης των κατοίκων της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες.

Πέρα απ’ τις καραγκιοζοειδείς πόζες και τις ανόητες αλλά πρωτ’ απ’ όλα αντιδραστικές ρήσεις του γελοίου φασιστοειδούς Β.Πολύδωρα, στην πραγματικότητα έχουμε μπροστά μας την ίδρυση ενός ακόμα ένοπλου βραχίονα του κατασταλτικού μηχανισμού καταδυνάστευσης και τρομοκράτησης των αγροτών στα πλαίσια της πολιτικής της αστυνομοκρατίας και της φασιστικής τρομοκρατίας της κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ σε βάρος των πλατιών λαϊκών μαζών.

Από αυτή την άποψη δεν είναι καθόλου τυχαίο, και αυτό πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί, ότι η ηγεσία της Αγροφυλακής και ο αρχηγός της θα προέρχονται από απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Η αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή δεν παρέλειψε να ορίσει και τον «άγιο»-προστάτη αυτού του καταπιεστικού τρομοκρατικού σώματος που δια νόμου ορίζεται ο «Άγιος Ευστάθιος ο Μεγαλομάρτυρας».

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ο «Ριζοσπάστης» για πολλοστή φορά στο Καραμανλικό μετερίζι
Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα
Οργή για τους νεκρούς και τη μεγάλη καταστροφή
Βουβαμάρα Καραμανλή – μουγκαμάρα Παπαρήγα

Ο Χριστόδουλος στις «δοξασμένες» Χίτικες και Χουντο-φασιστικές επάλξεις. Από προκλητικός υμνητής του συνεργάτη των ναζιφασιστών κατακτητών Χίτη Γρίβα στο χουντικό μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και στη φασιστική «Δεξιά του Κυρίου»

Οι εθνοπροδότες Χίτες ("Ρ", 12/10/1944)

Η Παπαρήγα προπαγανδίζει και στηρίζει τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Το αποτρόπαιο έγκλημα του Katyn: τα χιτλερικά στρατεύματα δολοφονούν χιλιάδες πολωνούς

Αγροφυλακή

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55>