Εφημερίδα Ανασύνταξη
Θέσεις
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρ. Φύλ. 275 1-15/6/2008

Αρ. Φύλ. 275 1-15 Ιούνη 2008
Η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει την αντιδραστική επίθεσή της στην Παιδεία με στήριγμα-δεκανίκι την ηγεσία του «Κ»ΚΕ

Απ’ τα εύσημα Στυλιανίδη στα συγχαρητήρια Καραμανλή στην Παπαρήγα

Εκνευρισμένος, έξαλλος και προκλητικός εμφανίστηκε στα τέλη Μάη στη Βουλή ο πρωθυπουργός των «νταβατζήδων» στη συζήτηση για τη Παιδεία, φιλοτεχνώντας ταυτόχρονα περίτεχνα, με άνωθεν υποδείξεις, αλλά ανεπιτυχώς, για τις ανάγκες της τηλεοπτική του εμφάνισης, εικόνα σοβαροφάνειας «άδειου κοστουμιού». Μιμούμενος όμως τις εναλλασσόμενες γελοίες πόζες του πάλαι ποτέ «ένδοξου» ιταλού «κοκορόφτερου», γελοιοποιήθηκε, μπροστά στα μάτια του οργισμένου από την καθημερινή εξαθλίωση λαού, πολύ περισσότερο από όσο φαντάζονται ακόμα και οι πιο «υποψιασμένοι» τηλεοπτικοί σύμβουλοί του.

Σε πομπώδες, ως συνήθως, ύφος, προσπαθώντας να αποκρύψει την ταραχή και αμηχανία του (χαρακτηριστικές οι εικόνες στη Βουλή), επανέλαβε για πολλοστή φορά από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να προωθήσει την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο και διακήρυξε επιπλέον προκλητικά ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ψευδόμενος βέβαια με τα περί «αμφισβήτησης κάποιων βολεμένων»), παραβιάζοντας, προφανώς, το Σύνταγμα της χώρας και παρακάμπτοντας το άρθρο 16: «οφείλουμε να αμφισβητήσουμε την απόλυτη κυριαρχία κάποιων βολεμένων και να επιτρέψουμε – όχι σε κερδοσκόπους που τρυπώνουν από την πίσω πόρτα στην εκπαίδευση – αλλά σε αυστηρά δομημένους μη κρατικούς-μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες δυνατότητες» για να συνεχίσει: «υπήρχε και υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, η οποία να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου γενικότερα»

Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να επιτεθεί με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στους κινητοποιήσεις των φοιτητών, λέγοντας ότι «δεν μπορούν κάποιοι να πρωτοστατούν σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής ενάντια στη νομιμότητα και, την ίδια στιγμή, να παριστάνουν τους προστάτες, τάχα, της συνταγματικότητας»

Με τις έξαλλες αντιδραστικές επιθέσεις του ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Καραμανλής έδειξε ότι κινήθηκε και αυτή τη φορά πολιτικά, όπως και πριν δυο χρόνια, ακροβατώντας πάνω στο τεντωμένο σκοινί φασιστικής εκτροπής: αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα δημοκρατικό», ότι με τη στάση του «ενθαρρύνει τις ακραίες μειοψηφίες» και επιπλέον απαίτησε να «καταδικάσει τη βία που πλήττει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας»: «αρέσκονται να δηλώνουν «κόμμα δημοκρατικό», αλλά το νόμο που εμπεδώνει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, τον πολεμούν» και τον κατηγόρησε ότι «με τη στάση τους ενθαρρύνουν ακραίες μειοψηφίες που επιδιώκουν την απαξίωση, την απομόνωση, την υποβάθμισή του». Έξαλλος και φανερά εκνευρισμένος μίλησε για «διγλωσσία, αντιφάσεις, ακρότητες, ύβρεις. Απίστευτες, ηθελημένες, συνειδητές ανακρίβειες. Αλλά και δυστοκία. Μεγάλη δυστοκία – σιωπή πολλές φορές – απέναντι στη βία που πλήττει, όχι μόνο το χώρο της Παιδείας, αλλά και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας»

Αυτές οι έξαλλες, φασιστικού τύπου, επιθέσεις Καραμανλή στο ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται τόσο στη γενικότερη, ασυνεπή βέβαια αλλά υπαρκτή, αντιπολιτευτική του στάση στην πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στα θέματα της Παιδείας και τη στήριξη των φοιτητικών αγώνων όσο και στην εύστοχη παρέμβαση Αλαβάνου που κουρέλιασε για πολλοστή φορά τη σοβαροφανή εικόνα του πρωθυπουργού (οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται να έχουν γίνει μόνιμος εφιάλτης στη ζωή του Κ.Καραμανλή).

Απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πήραν μέρος στη συζήτηση για την Παιδεία, ο αρχηγός του ναζι-φασιστικού ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, μόνιμος σύμμαχος της αντιδραστικής κυβέρνησης Καραμανλή, μίλησε για «αλβανοποίηση των ΑΕΙ» και δήλωσε: «χαιρόμαστε που ο πρωθυπουργός μας άκουσε στο θέμα της Παιδείας». Ο αρχηγός του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ πιπίλισε τη γνωστή καραμέλα περί «ακραίων στοιχείων», ζητώντας απ’ την ακαδημαϊκή κοινότητα να τα απομονώσει και δήλωσε: «η πόλωση φέρνει βία. Βία, που πάντα καταδικάζω απερίφραστα, που καταδικάζουμε σύσσωμοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουμε και μία υποχρέωση να αναρωτηθούμε: γιατί φτάσαμε ως εδώ, γιατί ένα μέρος της νεολαίας μας φτάνει σήμερα σε αυτά τα άκρα;».

Απ’ τους ηγέτες των δυό σοσιαλδημοκρατικών κόμματων, «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ, ο μεν Αλαβάνος άσκησε έντονη κριτική, αν και όχι ολοκληρωμένη και συνεπή, στην κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία, η δε Α.Παπαρήγα κινήθηκε συνολικά απ’ τη μια σε αυστηρά φιλοκυβερνητικά πλαίσια, εκφυλίζοντας τη διαβόητη «απειθαρχία» σε υποταγή στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία και απ’ την άλλη συνέχισε την επίθεση κατασυκοφάντησης των φοιτητικών αγώνων, κατηγορώντας τους φοιτητές για «τυχοδιωκτικές ενέργειες»: «οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που γίνονται αυτή την περίοδο στα πανεπιστήμια – δυστυχώς – είναι βούτυρο στο ψωμί σας» («Ρ» 31/5/2008, σελ. 7) δηλ. στο ψωμί της κυβέρνησης Καραμανλή.

Και επιχειρεί αυτή την κατασυκοφάντηση των αγωνιζόμενων φοιτητών η σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα, όταν είναι πασίγνωστο ότι η στάση του «Κ»ΚΕ υπηρετεί εξόφθαλμα και με προκλητικό τρόπο την κυβερνητική πολιτική στην περίπτωση του νόμου-πλαίσιο (κατά της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ, κλπ.) τη στιγμή που η ίδια έχει αποσπάσει δικαιολογημένα, γι’ αυτήν ακριβώς την προδοτική της στάση, και μάλιστα «εις διπλούν», τα κυβερνητικά συγχαρητήρια (Στυλιανίδη-Καραμανλή), κάτι που δεν παρέλειψε να σημειώσει-σχολιάσει ο ομοϊδεάτης της, σοσιαλδημοκράτης Αλαβάνος, δηλώνοντας στην απάντησή του προς τον Καραμανλή: «φάνηκε και από τη σημερινή σας απάντηση κι όπως είχε φανεί όλα τα χρόνια, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατανοώ εντελώς το γεγονός ότι είχατε ακόμα και επαίνους προς το «Κ»ΚΕ, που μίλησε προηγουμένως, ενώ είχατε τις χειρότερες επιθέσεις και συκοφαντίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ» («Αυγή» 31/5/2008, σελ.5).

Οι δημοσιογραφίσκοι του «Ριζοσπάστη» είναι τόσο χολωμένοι και συγχυσμένοι απ’ τις κυβερνητικές «επιβραβεύσεις» προς το κόμμα τους, που πάνω στη παραζάλη τους, μη ξέροντας πώς να τις δικαιολογήσουν στους αναγνώστες, τους επινόησαν μια τραλαλά «διέξοδο»: τις δήθεν «προβοκατόρικες επιθέσεις του ΣΥΝ ενάντια στο ΚΚΕ»: «τσακωμένοι με την αλήθεια, αυτοαποκαλούμενοι «υπερασπιστές» των αιτημάτων των φοιτητών, τολμούν να επιτίθενται ενάντια στο ΚΚΕ. Ο λόγος για το ΣΥΝ, που, δια στόματος του μέλους της ΚΠΕ, Νίκου Παυλίδη, επανέλαβε την προβοκάτσια περί «επιβραβεύσεων» του ΚΚΕ από την κυβέρνηση! Δεν του έφτανε του ΣΥΝ η συμμετοχή στις τυχοδιωκτικές ενέργειες στη χτεσινή Σύγκλητο του ΠΑΜΑΚ…» («Ρ» 5/6/2008, σελ. 32). Και χωρίς να ησυχάζουν επανέρχονται την επόμενη: «για να συγκαλύπτουν το ρόλο τους δε διστάζουν να προβούν και σε δηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια της φαιδρότητας: «οι επιβραβεύσεις του (σ.σ. του ΚΚΕ) από την κυβέρνηση έπιασαν τόπο» (Νικος Παυλίδης, γραμματέας της ΠΕΘ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ). Χρειάζεται περίσσευμα θράσους για τέτοιες δηλώσεις…» («Ρ» 6/6/2008, σελ. 6).

Αλλά προς τι αυτός ο εκνευρισμός και πολιτικός στρουθοκαμηλισμός των γκεμπελίσκών δημοσιογραφίσκων του «Ριζοσπάστη», όταν, και οι ίδιοι, καλύτερα από τον καθένα, γνωρίζουν ότι και μόνο για την τωρινή φιλοκυβερνητική στάση του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ τα εύσημα-επιβραβεύσεις-συγχαρητήρια προέρχονται απ’ τα πλέον αρμόδια και επίσημα χείλη και έχουν ήδη αποσταλεί απ’ το κεντρικότερο και επισημότερο σημείο της χώρας, την αίθουσα του αστικού κοινοβουλίου, και κυκλοφόρησαν πανελλαδικά, και μάλιστα «εις διπλούν», σε ελάχιστο χρονικό διάστημα: την πρώτη φορά με αποστολέα το Στυλιανίδη: «τιμώ την ξεκάθαρη τοποθέτησή σας και θεωρώ ότι είσθε από τις δυνάμεις της Αριστεράς που σέβονται το δημόσιο Πανεπιστήμιο, διότι και με τις πρόσφατες τοποθετήσεις σας δείξατε ότι αποδοκιμάζετε τη βία. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να διαφωνείτε με το νόμο-πλαίσιο, αλλά σέβεστε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών μέσα στο αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα» («Ρ» 17/5/2008, σελ. 6) και τη δεύτερη με αποστολέα τον Καραμανλή: «είναι εμφανής η διαφοροποίηση του (σ.σ. εννοεί το «Κ»ΚΕ) από τα ακραία μικροσύνολα, που επιδιώκουν να καταλύσουν τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και να απαξιώσουν τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν κρύβεται, δεν μεταμορφώνεται, δεν δραπετεύει, όπως κάνουν άλλοι» («Αυγή 31/5/2008, σελ 4 και «Ρ» 31/5/2008, σελ. 6)

Πέρα απ τις όποιες στάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το φοιτητικό κίνημα και οι συσπειρωμένοι γύρω απ’ την ΠΟΣΔΕΠ πανεπιστημιακοί έχουν χρέος να συνεχίσουν την πάλη τους για την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο στο σύνολό του. Φοιτητές-πανεπιστημιακοί μπορούν και πρέπει να πετύχουν την απόσυρση του νόμου. Είναι όμως απαραίτητο απ’ τη πλευρά του φοιτητικού κινήματος να υπάρξει σταθερή εμμονή στον κεντρικό στόχο της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ – η μόνη που μπορεί να κινητοποιήσει τη μεγάλη μάζα των φοιτητών – και στενή συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς της ΠΟΣΔΕΠ.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι εντελώς αδύναμη και απομονωμένη, κι αυτό εκφράζεται, εκτός των άλλων, και στις πρόσφατες φιλοκυβερνητικές εκκλήσεις των Πρυτάνεων για «συνεννόηση» αλλά και στην έκκληση προς την κυβέρνηση του αντιδραστικού Βερέμη να παραιτηθεί απ’ την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.


Λευκίμμη-Κέρκυρα: Βάρβαρη φασιστική επίθεση των ΜΑΤ μ’ αποτέλεσμα ένα νεκρό

Από καιρό οι κάτοικοι της Λευκίμμης είχαν εκδηλώσει τη δικαιολογημένη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην πόλη τους και ήταν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην έναρξη οποιασδήποτε εργασίας για την κατασκευή χωματερής, πράγμα που έπραξαν στις 29 Μάη.

Όταν συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κάτοικοι στο χώρο για να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών, δόθηκε εντολή στα ΜΑΤ να διαλύσουν βιαία τους συγκεντρωμένους.

Η επίθεση των ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης Καραμανλή υπήρξε βιαιότατη και πρωτοφανούς αγριότητας (οι εικόνες της τηλεόρασης ήταν φρικιαστικές) ενάντια στους συγκεντρωμένους κατοίκους. Επιτέθηκαν με δακρυγόνα, ασφυξιογόνα, καπνογόνα και άλλες χημικές ουσίες, ενώ με γκλομπς άρχισαν να χτυπούν και να δέρνουν ανελέητα τους ανυπεράσπιστους διαδηλωτές.

Ο χώρος με την επίθεση των μαινόμενων ΜΑΤ είχε μετατραπεί σε κάτι χειρότερο από πραγματικό πεδίο μάχης και είχε σκεπαστεί από πυκνό μαύρο σύννεφο των καπνογόνων.

Αποτέλεσμα της βάρβαρης φασιστικής επίθεσης των ΜΑΤ υπήρξε ο τραυματισμός εκατοντάδων συγκεντρωμένων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ο θανάσιμος τραυματισμός της 42χρονής Μαρίας Κουλούρη, μητέρας δυο παιδιών, ενώ έγιναν συλλήψεις πολλών δεκάδων διαδηλωτών.

Ο θάνατος της νεαρής μητέρας βύθισε στο πένθος το λαό της Λευκίμμης και εξόργισε τους κατοίκους της πόλης, οργή που εκφράστηκε στη μεγάλη διαδήλωση χιλιάδων κατοίκων έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα.

Η φασιστική καταπίεση και τρομοκρατία δεν πρόκειται να κάμψει τη θέληση του λαού της Λευκίμμης να αγωνιστούν για να μην γίνει η πόλη τους χωματερή.


Φασιστικές ομάδες εφόδου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η κυβερνητική ΔΑΠ χέρι-χέρι με τους ναζι-φασίστες της «Χρυσής Αυγής»

Ο αγωνιστικός αναβρασμός που επικρατεί στα πανεπιστήμια τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση της ΝΔ ώστε την έχει αναγκάσει να επιστρατεύσει φασιστικές ομάδες κρούσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την πάλη των φοιτητών. Ο λόγος γίνεται για τα επεισόδια που προκάλεσαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 28/5 ναζι-φασίστες της «Χρυσής Αυγής» σε άψογη συνεργασία με τραμπούκους της φασιστικής ΔΑΠ αλλά και πληρωμένους από τη ΔΑΠ μπράβους με στόχο να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των φοιτητών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» όπου αναφέρεται: «Προς περιφρούρηση της κάλπης είχαν σπεύσει άνθρωποι της νύχτας και χρυσαυγίτες.»(«ΤΑ ΝΕΑ», 29/5/2008).

Οι «άξιοι» αυτοί συνεχιστές της φασιστικής ΕΚΟΦ επιτέθηκαν με ρόπαλα, λοστούς, καδρόνια, σιδηρογροθιές και σπρέι πιπεριού σε μέλη Φοιτητικών Συλλόγων τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο πανεπιστήμιο Πειραιά, με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές που διεξάγονταν εκείνη την ημέρα στο εν λόγω πανεπιστήμιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαίσιο.

Τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ΔΑΠ και «Χρυσή Αυγή» αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν φασιστικές ομάδες κρούσης για να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους φοιτητές κάθε φορά που το φοιτητικό κίνημα βαδίζει στο δρόμο του αγώνα, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις των περασμένων ετών όταν από κοινού φασιστοειδή της ΔΑΠ και οι ναζι-φασίστες «χρυσαυγίτες» πραγματοποιούσαν εφόδους σε καταλήψεις σχολών ή συνεργάζονταν με την αστυνομία για την καταστολή των διαδηλώσεων. Προκλητική είναι όμως και η στάση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ στα γεγονότα αυτά. Το «Κ»ΚΕ αντί να καταγγείλει με σφοδρότητα τους τραμπουκισμούς και την εισβολή φασιστών-ναζι-φασιστών στο χώρο του πανεπιστήμιου, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους φασίστες τραμπούκους και τους αγωνιστές φοιτητές αφού ρίχνει τις ευθύνες για τα επεισόδια και στους δύο. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της κατάπτυστης Ανακοίνωσης είναι το εξής: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει το στημένο σκηνικό επεισοδίων που από κοινού διαμόρφωσαν επιστρατευμένοι τραμπούκοι για λογαριασμό της ΔΑΠ και ο περιφερόμενος θίασος με την κάλυψη των ΕΑΑΚ στο πανεπιστήμιο Πειραιά.» («Ρ», 29/5/2008, σελ. 16). Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών της «Κ»ΝΕ η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα σημερινά επεισόδια μόνο προβοκατόρικα μπορούν να χαρακτηριστούν. Το σκηνικό στήθηκε ανάμεσα σε μπράβους της ΔΑΠ, ανθρώπους της νύχτας και τις γνωστές περιφερόμενες τυχοδιωκτικές ομάδες. Συμμετοχή και κάλυψη έδωσαν οι παρατάξεις των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ(…)» («Ρ», 29/5/2008, σελ. 16). Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στάση της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ της τήρησης ίσων αποστάσεων από φασίστες και αντιφασίστες αγωνιστές φοιτητές-μέλη Φοιτητικών Συλλόγων δεν έχει άλλο σκοπό από το να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα και να παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης, που παρουσιάζει την πάλη των φοιτητών κατά του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο ως «αντιδημοκρατική» και μάλιστα τη στιγμή που η ίδια εφαρμόζει φασιστική βία με τις επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών και τη συγκρότηση φασιστικών-ναζι-φασιστικών ομάδων κρούσης στα πανεπιστήμια και απειλεί ευθέως με κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.


Οταν η ΔΑΠ αρπάζει κάλπες...

Πρώτα ένα μικρό ιστορικό: 10 Σεπτεμβρίου 2002. Μια ομάδα περίπου 30 μελών της ΔΑΠ (φοιτητική παράταξη της Ν.Δ.) μπουκάρει σε αίθουσα της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου γίνονταν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Κατάπληκτοι οι παριστάμενοι καθηγητές, φοιτητές κ.λπ., τους παρακολουθούν να... αρπάζουν την κάλπη και να φεύγουν. Πώς εξήγησε, αργότερα, αυτήν την ενέργεια ο επικεφαλής της οργάνωσης; Το πανεπιστήμιο -είπε- κατάρτισε το σώμα των εκλεκτόρων, χωρίς να συνυπολογίσει τη φοιτητική εκπροσώπηση. Γι' αυτό, σταμάτησαν την ψηφοφορία. Ποια είναι η αλήθεια; Η ΔΑΠ, η οποία είχε την απόλυτη πλειοψηφία σ' αυτή τη σχολή, ήταν διασπασμένη και έστειλε δύο καταλόγους εκλεκτόρων με εκπροσώπους των φοιτητών, προφανώς υποστηρίζοντας διαφορετικούς υποψηφίους. Ετσι, το πανεπιστήμιο δεν ήξερε ποιους να επιλέξει και δεν επέλεξε κανέναν. Οι εκλογές, έτσι κι αλλιώς, νόμιμες θα ήταν. Και τώρα μια μικρή έκπληξη: Επικεφαλής της ομάδας που είχε αρπάξει την κάλπη ήταν ο τότε γραμματέας της ΔΑΠ Γιώργος Παπανικολάου. Ναι, είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος προχθές εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των σημερινών «ταραξιών», που εισβάλλουν στις πανεπιστημιακές αίθουσες, αρπάζουν κάλπες και ενίοτε σπάζουν και δέρνουν. Γιατί τα λέει, αφού έχει κι αυτός τη φωλιά του λερωμένη;

Γ.ΚΑ
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»,3/6/2008


Δωρεάν Παιδεία ΤΕΛΟΣ

Μετά την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές, αλλά και την μείωση των κονδυλίων προς τα Πανεπιστήμια για αγορά επιστημονικών περιοδικών, επόμενο βήμα στα σχέδια της κυβέρνησης παίρνουν τα σχολικά βιβλία, με πρόσχημα την… ανακύκλωση! Η σχετική εγκύκλιος λοιπόν διευκρινίζει ότι φέτος τα σχολικά βιβλία «θα ανακυκλωθούν», ενώ από το σχολικό έτος 2008-09 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα «της επιστροφής και επαναχρησιμοποίησης βιβλίων σε άριστη κατάσταση. Αναλυτικότερα, οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρά τα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα επιστραφούν με τη λήξη του σχολικού έτους και θα διανεμηθούν στους μαθητές που θα τους διαδεχθούν». Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Υπουργείο ζητά να επιστραφεί ακόμα και το μυθιστόρημα «Ματωμένα Χώματα», που δόθηκε συμπληρωματικά στους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, μετά την απόσυρση του βιβλίου της ιστορίας!

Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την συνολικότερη αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζει. Η Ν.Δ. όχι μόνο δεν «εφαρμόζει το πρόγραμμά της», όπως ισχυρίζονται ποικιλοτρόπως μέσω του «Ριζοσπάστη» οι σοσιαλδημοκράτες του «Κ»ΚΕ, αλλά αθέτησε τις προεκλογικές τις υποσχέσεις γι' αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%. Αντίθετα, εντείνει την υποχρηματοδότηση της Παιδείας μειώνοντας τις δαπάνες από το 3,61% το 2005, σε 3,58% το 2006 και 3,47% το 2007, αθετώντας άλλη μία προεκλογική της «υπόσχεση».

 


Η ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ υπονομεύει ανοιχτά τους αγώνες των φοιτητών

Το πραγματικό της πρόσωπο φανέρωσε, αυτό της στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, η ΠΚΣ-ΚΝΕ σε γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού στην Αθήνα στις 20/5 όπου υπονόμευσε τη συνέλευση στις 20/5, αποχωρώντας μετά την ισοψηφία του πλαισίου της με το κοινό πλαίσιο των Αγ. Κινήσεων-Παρεμβολής (ΕΑΑΚ)  (129-129). Έσπασε έτσι τη μαζική συνέλευση και ο σύλλογος για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα δε πήρε απόφαση απέναντι στις ραγδαίες και αντιδραστικές εξελίξεις. Είχε προηγηθεί μια ακόμα υπονόμευση στις 14/5 όπου οι καθοδηγητές της έδωσαν εντολή στα μέλη της να μην εισέλθουν καθόλου στο αμφιθέατρο, προκειμένου να μην συμπληρωθεί το όριο της απαρτίας και να μη πραγματοποιηθεί.

Οι καθοδηγητές της ΠΚΣ-ΚΝΕ έφτασαν στο σημείο μάλιστα να αποκαλούν «χαφιέδες» αγωνιστές που τους κατήγγειλαν για την στάση τους. Η λασπολογία αποτελεί γνώριμη ταχτική των χρουστσωφικών ρεβιζιονιστών. Μια λασπολογία που δεν σταμάτησε στους «300 προβοκάτορες» του Πολυτεχνείου του ’73 αλλά συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας.

Παράλληλα με τις διασπαστικές πορείες, την ξεκάθαρης στάση ενάντια στις καταλήψεις, η ΠΚΣ-ΚΝΕ έρχεται να εμποδίσει-υπονομεύσει-σαμποτάρει τις διαδικασίες συλλόγων την ίδια ώρα μάλιστα που καμώνεται πως «παλεύει για την ανασυγκρότησή τους»(!)

Την ίδια στάση έχει κρατήσει σε όλες τις κεντρικές σχολές της Αθήνας, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο απέναντι στις Γ. Σ. των συλλόγων, ακολουθώντας πιστά τις εντολές της κυβέρνησης της ΝΔ στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Ο αγώνας για τη νίκη του φοιτητικού κινήματος περνάει από τις μαζικές καταλήψεις με στόχο της απόσυρση του νόμου αλλά ταυτόχρονα και με την απομόνωση και περιθωριοποίηση των δυνάμεων που μέσα στο φοιτητικό κίνημα στέκονται ανοιχτά ενάντια στα συμφέροντά τους. Σήμερα είναι αναγκαίο να ξεσκεπαστεί η αντιδραστική συνεργασία «Κ»ΚΕ- ΝΔ η οποία υπονομεύει τον αγώνα μέσα στα πανεπιστήμια και προσπαθεί να ακυρώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο από το φοιτητικό κίνημα.


ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ: μαχητική Καραμανλική εμπροσθοφυλακή στα Πανεπιστήμια ματαίωσης των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ και κυβερνητικό Γραφείο κατασυκοφάντησης της πάλης των φοιτητών ως «τυχοδιωκτικής»-«προβοκατόρικης»

Μόνιμα-σταθερά κατά της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ του νόμου-πλαίσιο και κατά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Σε μια μερίδα φοιτητών (και όχι μόνο) που επηρεάζεται ιδεολογικο-πολιτικά απ’ τις ρεφορμιστικές απόψεις του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ έχει δημιουργηθεί η απατηλή εντύπωση ότι οι ηγεσίες των ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ «αγωνίζονται» τάχα κατά του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο δηλ. παλεύουν για την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νόμου στο σύνολό του, εντύπωση που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα αφού αυτές, παρά τις δημαγωγικές περί «κατάργησης» φλυαρίες τους (με ποιόν τρόπο αλήθεια; μήπως με την αποχή απ’ τις πρυτανικές εκλογές;), είναι υπέρ της διατήρησης, και επομένως υπέρ της εφαρμογής του νόμου, όπως και η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ. Και συμβαίνει αυτό, επειδή ακριβώς οι ηγεσίες αυτές είναι κατά της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ και επιπλέον καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του αντιδραστικού κυβερνητικού στόχου της διατήρησης-εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο έχοντας προς τούτο επεξεργαστεί την ανάλογη τακτική που την ακολουθούν κατά γράμμα και η οποία συνίσταται: α) στη διαρκή υπονόμευση και διάσπαση του τωρινού αγώνα των φοιτητών, β) στη συντονισμένη κατασυκοφάντηση της πάλης τους ως «τυχοδιωκτικής» και «προβοκατόρικης», τέλος – και σημαντικότερο – γ) στην παρεμπόδιση-κατάπνιξη των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ εν τη γενέσει τους αλλά και την κατασυκοφάντησή τους ως «τυχοδιωκτικών» – μια προδοτική τακτική που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης Καραμανλή για την Παιδεία και υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίησή τους.

Με την προδοτική αυτή τακτική οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ έχουν εξωθήσει τις ηγεσίες των ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ στο πιο ακραίο σημείο πολιτικού εκφυλισμού: πέτυχαν να τις μετατρέψουν σε μια θλιβερή μαχητική Καραμανλική εμπροσθοφυλακή στα Πανεπιστήμια ματαίωσης-κατάπνιξης των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ αλλά και σε κυβερνητικό Γραφείο έκδοσης αντιδραστικών φιλοκυβερνητικών Ανακοινώσεων κατασυκοφάντησης της πάλης των φοιτητών ως «τυχοδιωκτικής» και «προβοκατόρικης».

Το ότι οι ηγεσίες των ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ – και πρώτα απ’ όλα η ηγεσία του «Κ»ΚΕ απ’ την οποία καθοδηγούνται – είναι κατά της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ και επομένως υπέρ της διατήρησης του νόμου-πλαίσιο φαίνεται καθαρά απ’ τα παρακάτω: α) δεν έχουν γραμμή συνολικής ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ του νόμου, μα ούτε καν ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ορισμένων σημείων-πλευρών του, β) είναι κατά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ, της μόνης αποτελεσματικής μορφής πάλης, γ) τέλος απ’ τα δημόσια, και μάλιστα απ’ το βήμα της Βουλής, εύσημα Στυλιανίδη και τα ευχαριστήρια Καραμανλή σε Παπαρήγα-«Κ»ΚΕ για τη στήριξη της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία – εύσημα-συγχαρητήρια που κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατόρθωσε να αποσπάσει (ούτε καν ο ναζι-φασίστας Καρατζαφέρης με τα περί «Αλβανοποίησης» της Παιδείας) και που δείχνουν το μέγεθος της προδοτικής στάσης της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ και τις σωτήριες προς την κυβέρνηση Καραμανλή υπηρεσίες στο ζήτημα του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο

Α. Κατά της ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ υπέρ της ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ του νόμου-πλαίσιο. Διαβάζοντας, έστω και επιπόλαια, τις απανωτές σχετικές Ανακοινώσεις της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ και εκείνες των ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ (καθημερινές σχεδόν) αλλά και τα άρθρα του «Ριζοσπάστη» για τα θέματα της Παιδείας και το νόμο-πλαίσιο εύκολα διαπιστώνεται ότι σε καμιά από αυτές δεν υπάρχει ούτε περιέχεται γραμμή ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο. Αυτές όχι μόνο δεν έχουν ως γραμμή πάλης την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νόμου-πλαίσιο συνολικά ή και έστω ορισμένων πλευρών του μα δεν τολμούν ούτε καν φραστικά, για δημαγωγικούς λόγους, να αναφέρουν τη λέξη ΑΠΟΣΥΡΣΗ στα κείμενά τους.

Εφόσον οι ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ δεν έχουν γραμμή ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ δηλ. δεν έχουν ως κεντρικό στόχο και σημαία πάλης την ΑΠΟΣΥΡΣΗ, και επομένως και την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του συνόλου των σημείων-πλευρών του νόμου, προκύπτει αβίαστα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι είναι υπέρ της διατήρησης του αντιδραστικού νόμου και σ’ αυτή την περίπτωση οι ρεφορμιστικές ηγεσίες των ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ βαδίζουν συνειδητά χέρι-χέρι με την κυβέρνηση Καραμανλή στηρίζοντας στην πράξη τα αντιεκπαιδευτικά σχέδιά της παρά τις όποιες δημαγωγικού χαρακτήρα φλυαρίες περί «κατάργησης» του νόμου.

Ασφαλώς για να συγκαλύψουν την εξόφθαλμα προδοτική τους στάση στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το νόμο-πλαίσιο απέναντι στους φοιτητές – αλλά και να τους διασπάσουν και απομακρύνουν απ’ τον κύριο στόχο της πάλης δηλ. την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νόμου-πλαίσιο στο σύνολό του – φρόντισαν να επιλέξουν ως κεντρικό σημείο πάλης – αντί του συνόλου των πλευρών-σημείων του νόμου – μόνο μια, και μάλιστα εντελώς επουσιώδη πλευρά (πλευρά τελευταίας σημασίας, αν όχι εντελώς αδιάφορη για τους φοιτητές) δηλ. εκείνη της ανάδειξης των πρυτανικών Αρχών, παραπλανώντας έτσι τους φοιτητές και δημιουργώντας τους την απατηλή εντύπωση ότι «αγωνίζονται» για την ΑΠΟΣΥΡΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του νόμου-πλαίσιο, ενώ στην πραγματικότητα αφήνεται εντελώς στο απυρόβλητο το σύνολο του αντιδραστικού νόμου.

Σ’ αντίθεση, αλλά και σε πλήρη αντιπαράθεση, με τη γραμμή στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών ηγετών των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ (αλλά και όποιες φοιτητικές παρατάξεις και φοιτητές κινούνται στην ίδια κατεύθυνση) εκπροσωπεί-ακολουθεί τη σωστή γραμμή πάλης δηλ. τη γραμμή ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ του νόμου-πλαίσιο στο σύνολό του, όπως επανειλημμένα έχει διακηρυχθεί απ’ τη Διοικούσα Επιτροπή της και τελευταία σε πρόσφατη συνέντευξή του επιβεβαίωσε εκ νέου ο προέδρός της Λάζαρος Απέκης: «πρέπει να αποσυρθεί» («Πριν» 1/6/2008, σελ. 15), κάτι που αναγκάστηκε (κι αυτό επειδή δεν συμφωνεί με την απόσυρση) να μνημονεύσει, έστω μια φορά, και ο «Ριζοσπάστης»: «η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, κατέληξε σε μια απόφαση που δηλώνει επιμονή στο βασικό στόχο για απόσυρση του νόμου-πλαίσιου» («Ρ»3/6/2008, σελ 18).

Σε ερώτηση του «Πριν» προς τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ «τι κινήσεις σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;», απάντησε ο Λ.Απέκης: «βλέπουμε δυο κατευθύνσεις στη δράση μας. Το πλαίσιό μας είναι η μη εφαρμογή και απόσυρση του νόμου. Στην πράξη ως τακτική βλέπουμε ένα συνδυασμό: δράση μέσα στα πανεπιστήμια με στόχο να αξιοποιείται η δυναμική της πανεπιστημιακής κοινότητας και να αποσπούμε αποφάσεις ακαδημαϊκών οργάνων για τη μη εφαρμογή του νόμου. Και τη συνολική πολιτική δράση και αγώνα, σε συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα και τις άλλες δυνάμεις της κοινωνίας που είναι ευαισθητοποιημένες, ώστε να απαξιωθούν αυτές οι ρυθμίσεις της αντιμεταρρύθμισης αλλά και να αποσυρθούν, που είναι ο στόχος μας» («Πριν» 1/6/2008, σελ. 15).

Β. Κατά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ. Οι ρεφορμιστικές ηγεσίες των ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ όχι μόνο δεν έχουν, όπως είδαμε, γραμμή ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ του νόμου-πλαίσιο στο σύνολό του ή έστω ορισμένων πλευρών-σημείων του αλλά είναι: α) και κατά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ, τις οποίες επιπλέον, β) κατασυκοφαντούν ως «τυχοδιωκτικές» και «προβοκατόρικές», όπως πράττουν η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ και τα φασιστοειδή των ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ(ΝΔ).

Χαρακτηριστικό για το πόσο τρέμουν τις καταλήψεις οι σοσιαλδημοκράτες του «Κ»ΚΕ είναι και το παρακάτω σχόλιο του «Ριζοσπάστη»: «μιλάνε για κίνημα αυτοί που προβοκάρουν με τυχοδιωκτικές ενέργειες τον αγώνα των φοιτητών και σπουδαστών … δείγμα τυχοδιωκτισμού έδωσαν την προηγούμενη βδομάδα στη ΣΤΕΤΡΟΔ, όπου, παρά της προσπάθεια της ΠΚΣ, δεν έγινε γενική συνέλευση και μετά τα ΕΑΑΚ «ενημέρωναν» τα εξάμηνα ότι πάρθηκε από τη γενική συνέλευση απόφαση για κατάληψη» («Ρ» 27/5/2008, σελ 15).

Απ΄ το απόσπασμα αυτό φαίνεται καθαρά ότι είναι, όπως και η κυβέρνηση Καραμανλή, κατά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ και επιπλέον τις καταπολεμούν λυσσασμένα και τις συκοφαντούν ως «τυχοδιωκτικές».

Άλλού, παρόλο που χαρακτηρίζουν τις καταλήψεις «τυχοδιωκτισμό», δεν τολμούν ούτε καν να τις κατονομάσουν όταν γράφουν ότι «ο τυχοδιωκτισμός των ΕΑΑΚ αποκαλύπτεται και από τη στάση τους στη χτεσινή γενική συνέλευση του Φυσικού, όπου η ψηφοφορία κατέληξε σε 129 υπέρ του πλαισίου της ΠΚΣ και 129 υπέρ του πλαισίου των ΕΑΑΚ-Αγωνιστικές Κινήσεις» («Ρ» 21/5/2008, σελ 10), τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το πλαίσιο των ΕΑΑΚ ήταν ΚΑΤΑΛΗΨΗ.

Υπήρξε δε τέτοιος ο πανικός των σοσιαλδημοκρατών ηγετών των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ απ’ το φάντασμα των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ που η αστική τους φυλλάδα «Ριζοσπάστης» δεν πληροφόρησε καθόλου τους αναγνώστες του για ύπαρξη καταλήψεων αυτή την περίοδο όπως όφειλε δημοσιογραφικά να πράξει.

Τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ τρέμει ακόμα περισσότερο η αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή η οποία, δια στόματος Στυλιανίδη προτίμησε, απευθυνόμενος στην Παπαρήγα, να μιλήσει γενικά για «βία», («τιμώ την ξεκάθαρη τοποθέτησή σας… ότι αποδοκιμάζετε τη βία», «Ρ» 17/5/2008, σελ. 6), εννοώντας προφανώς τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.

Όσο για τον ισχυρισμό των ηγετίσκων της σοσιαλδημοκρατικής «Κ»ΝΕ «αξιοποίησης όλων των μορφών» πάλης («Ρ» 21/5/2008, σελ 12) απ’ την ΠΚΣ και πως τάχα οι επηρεασμένοι απ’ αυτή φοιτητές «κινητοποιούνται με όλες τις μορφές» («Ρ» 21/5/2008, σελ 10), σημαίνει χρησιμοποίηση απ’ την ΠΚΣ «όλων των μορφών» αλλά προφανώς πλην της μορφής των ΚΑΤΑΛΗΕΩΝ, όπως ήδη αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, και αποτελούν χονδροειδέστατη σοσιαλδημοκρατική απάτη στήριξης των αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η ιερή συμμαχία κυβέρνησης-Παπαρήγα, έχοντας την πείρα της προηγούμενης διετίας αλλά εξαιτίας κυρίως της λαθεμένης γραμμής-κατεύθυνσης της πάλης του φοιτητικού κινήματος (δεν είχε ως σημαία πάλης και κεντρικό στόχο το «δίπτυχο»: ΑΠΟΣΥΡΣΗ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ), κατάφερε προς το παρόν να αποτρέψει την επέκταση των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ και έτσι προσωρινά απαλλάχθηκαν απ το φάντασμά τους, που όμως συνεχίζει να πλανιέται πάνω απ’ τα κεφάλια των Καραμανλή-Παπαρήγα αφού ο αγώνας κατά του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο αναμένεται να συνεχιστεί.

Γ. «Κ»ΝΕ-ΠΚΣ: κυβερνητικό Γραφείο επίθεσης στους αγωνιζόμενους φοιτητές και έκδοσης φιλοκυβερνητικών συκοφαντικών Ανακοινώσεων εναντίον τους. Για να αποκαλυφθεί πιο ολοκληρωμένα η συνεργασία «Κ»ΚΕ-κυβέρνησης, σχετικά με το νόμο πλαίσιο, αλλά και ο χωρίς όρια γκεμπελίστικος τρόπος κατασυκοφάντησης των φοιτητικών αγώνα εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατικών ηγεσιών των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ (ΠΚΣ), που χαρακτηρίζεται από ακατάσχετη ψευδολογία, ωκεανούς λάσπης και συστηματική-πλήρη διαστρέβλωση γεγονότων που κορυφώνονται πάντα στην παρουσίαση της πάλης των φοιτητών ως «τυχοδιωκτικής» και «προβοκατόρικη», είναι αναγκαία μια εκτεταμένη «ανθολόγηση» των φιλοκυβερνητικών Ανακοινώσεων των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ.

Καταρχήν όμως είναι πολύ σημαντικό, πριν την παρουσίαση της «ανθολογίας» επαίσχυντων φιλοκυβερνητικών Ανακοινώσεων, να μνημονευθεί αλλά και να επαινεθεί με ιδιαίτερη έμφαση – εξαιτίας της σπουδαιότητάς της για τον τωρινό αγώνα των φοιτητών – η άρνηση της Διοικούσας Επιτροπής και της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ να καταδικάσει τον αγώνα των φοιτητών ως «τυχοδιωκτικό» και «προβοκατόρικο», παρά τις ισχυρότατες εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις (ΔΗΠΑΚ-«Κ»ΚΕ, αλλά και τμήμα δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ=ΑΡΜΕ-ΑΡΣΗ) να το πράξει.

Ο «Ριζοσπάστης» επιτιθέμενος στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ γράφει: «τη συζήτηση στη ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, απασχόλησαν και οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα στα πανεπιστήμια, οι οποίες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, προκειμένου να αμαυρώσει και να ακρωτηριάσει το κίνημα. Η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε ψήφισμα αυτών των ενεργειών … Ωστόσο, η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (δυνάμεις του ΣΥΝ κ. ά.) ουσιαστικά αρνήθηκε να καταδικάσει τις τυχοδιωκτικές ενέργειες, δίνοντας έτσι πάτημα στην κυβέρνηση να εντείνει την επίθεση της για τον εκφυλισμό του κινήματος» («Ρ» 3/6/2008, σελ. 18). Αλλά και νωρίτερα επιτίθεται στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ για την άρνηση καταδίκης της πάλης του φοιτητικού κινήματος ως «τυχοδιωκτικής» και «προβοκατόρικης»: «από στελέχη της ΔΗΠΑΚ επισημαίνεται πως η απόφαση αποφεύγει να συγκεκριμενοποιήσει τις ευθύνες αυτών που δυσφημούν το κίνημα και βάζουν πλάτη σε αυτή τη φάση, για να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική» («Ρ» 27/5/2008, σελ. 16)

Είναι προφανές – και πολύ σημαντικό για την πάλη του φοιτητικού κινήματος – ότι δεν πέρασε στην πλειοψηφία (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) της ΠΟΣΕΠ η φιλοκυβερνητική γραμμή του «Κ»ΚΕ, δια στόματος ΔΗΠΑΚ, καταδίκης της πάλης των φοιτητών και από αυτή την άποψη αξίζει συγχαρητηρίων η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ με πρόεδρο τον Λ. Απέκη για τη σωστή της στάση, γεγονός που έχει σφοδρότατα ενοχλήσει τους βαστάζους της κυβερνητικής πολιτικής, σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ, οι οποίοι μέσω των γκεμπελίσκων δημοσιογραφίσκων του «Ριζοσπάστη» δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ισχυριζόμενοι πως η άρνηση καταδίκης της πάλης του φοιτητικού κινήματος ως «τυχοδιωκτικής» και «προβοκατόρικης» σημαίνει τάχα: «πλάτη… για να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική» («Ρ» 27/5/2008, σελ. 16) και πως η τάση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) έχει δήθεν «εκφράσει συμφωνία με πλευρές του νόμου-πλαισίου» («Ρ» 22/5/2008, σελ. 13), κι αυτά τα ψεύδη «γράφονται» τη στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νόμου-πλαίσιο στο σύνολό του (βλέπε, πέρα απ’ τα άλλα, και το παραπάνω απόσπασμα πρόσφατης συνέντευξης του Λ. Απέκη στο «Πριν») – ΑΠΟΣΥΡΣΗ που δεν θέλουν κυβέρνηση-Παπαρήγα

Αμέσως απ’ την αρχή οι ηγεσίες των «Κ»ΝΕ-ΠΚΣ καταγγέλλουν, σε σειρά Ανακοινώσεις, τον αγώνα των φοιτητών ως «τυχοδιωκτικό» και «προβοκατόρικό», μεταξύ των οποίων και σε Ανακοίνωση της «Κ»ΝΕ με τίτλο «να απομονωθούν οι τυχοδιωκτικές ομάδες» στην οποία αναφέρεται: «μετά τα γεγονότα στα ΤΕΙ Κρήτης, τους τυχοδιωκτισμούς των ΕΑΑΚ με τις πλάτες της Αριστερής Ενότητας, επιδιώκεται να στηθεί για άλλη μια φορά το ίδιο σκηνικό, αυτή τη φορά στα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά… καταγγέλλουμε εκ των προτέρων το μεθοδευμένο σχέδιο από τις παρατάξεις των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ, που, με μεταφερόμενες ομάδες τους, προσπαθούν να παίξουν πάλι το παιχνίδι της κυβέρνησης και των συγκροτημάτων του Τύπου. Με το κυνήγι της κάλπης και τους τυχοδιωκτισμούς τους, δίνουν πάτημα ώστε να αμαυρωθεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, του προσδίδουν ενέργειες που μόνο προβοκατόρικες μπορούν να χαρακτηριστούν» («Ρ» 22/5/2008, σελ. 14).

Αλλά και προηγούμενα: « ο τυχοδιωκτισμός των ΕΑΑΚ αποκαλύπτεται και από τη στάση τους στη χτεσινή συνέλευση των φοιτητών» («Ρ» 21/5/2008, σελ. 10), ενώ σ’ άλλη σελίδα του ίδιου φύλλου γίνεται λόγος για «τυχοδιωκτικές ενέργειες» των «ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ(ΣΥΡΙΖΑ) («Ρ» 21/5/2008, σελ.12)

Σε Ανακοίνωση της ΠΚΣ αναφέρεται: «απογυμνώθηκαν, όμως, και οι παρατάξεις του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ. Οι προβοκάτσιες που στήνουν για να βάλουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης πάνε μαζί με την ωμή εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΕΑΑΚ, τις μέρες αυτές, αποκαλύπτουν ότι είναι νεροκουβαλητές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ» («Ρ» 24/5/2008, σελ. 17), ενώ ο νεόκοπος σοσιαλδημοκράτης Πρωτούλης καταγγέλει τις «διαφορές ομάδες και γκρούπες» που δρουν για να «εμφανιστεί το πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα σαν ένα αντιδημοκρατικό κίνημα, κάποιων παράξενων και μυστήριων. Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν καμιά σχέση με το φοιτητικό κίνημα, αμαυρώνουν και δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα» («Ρ» 24/5/2008, σελ. 17). Οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες τάχουν εντελώς χαμένα, αλλιώς δεν μπορούν να εξηγηθούν οι κοτσάνες του είδους «ωμή εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ» και του νεοφώτιστου Πρωτούλη ότι με το φοιτητικό κίνημα δεν έχουν σχέση οι φοιτητές αλλά κάποιοι «εξωγήινοι».

Τα ίδια ακριβώς επαναλαμβάνουν και αργότερα: «όμως ηχηρή απάντηση πήραν και οι παρατάξεις του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ… οι προβοκάτσιες που στήνουν για να βάλουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης πάει μαζί με την ωμή εφαρμογή του νόμου-πλαισίου από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΕΑΑΚ τις μέρες αυτές αποκαλύπτουν ότι είναι νεροκουβαλητές των σχεδιασμών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ» («Ρ» 27/5/2008, σελ 15).

Σε καταγγελία της ΠΚΣ αναφέρεται: «για άλλη μια φορά η παράταξη των ΕΑΑΚ μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έστησαν το παιχνίδι της κυβέρνησης της ΝΔ … οι περιφερόμενοι θίασοί τους από τα πανεπιστήμια …» («Ρ» 23/5/2008, σελ. 11).

Η δε Παπαρήγα σε ομιλία της στο Ηράκλειο της Κρήτης κατηγόρησε το ΣΥΝ ότι «καλλιεργεί και σιγοντάρει τυχοδιωκτικές ενέργειες που διαλύουν το φοιτητικό και συνδικαλιστικό κίνημα» («Ρ» 27/5/2008, σελ. 7), εννοώντας προφανώς τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, για να συνεχίσει μεταφέροντας την παραληρηματική της επίθεση κατά των «τυχοδιωκτικών ενεργειών» των αγωνιζόμενων φοιτητών στη Βουλή, απολαμβάνοντας συνάμα από κοινού, με το σύμμαχό της Κ.Καραμανλή, τον «πρωινό» της καφέ στη αίθουσα της Βουλής, συνοδευόμενο-συμπληρωμένο από φέτες αφράτου ψωμιού με νόστιμο φρέσκο βούτυρο, ευγενική προσφορά των αλευρο-γαλακτοβιομηχάνων καπιταλιστών στους υπηρέτες τους («οι τυχοδιωκτικές ενέργειες… είναι φρέσκο βούτυρο στο ψωμί σας», «Ρ» 31/5/2008, σελ.7).

Σ’ άλλη Ανακοινωσή της, μ’ αφορμή την εισβολή φασιστών-ναζιφασιστών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, η «Κ»ΝΕ αφού γράφει ότι«τα σημερινά επεισόδια μόνο προβοκατόρικα μπορούν να χαρακτηριστούν. Το σκηνικό στήθηκε ανάμεσα σε μπράβους της ΔΑΠ, ανθρώπους της νύχτας και τις γνωστές περιφερόμενες τυχοδιωκτικές ομάδες. Συμμετοχή και κάλυψη έδωσαν οι παρατάξεις των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ(…)» («Ρ», 29/5/2008, σελ. 16), ισχυρίζεται ότι αυτά τα «αξιοποιεί η κυβέρνηση και οι αντιδραστικές δυνάμεις του πανεπιστημίου για τη δικαιολόγηση της κρατικής καταστολής απέναντι στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα» και για «την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου» («Ρ», 29/5/2008, σελ. 16).

Συνεχίζοντας ο «Ριζοσπάστης» τις επιθέσεις του ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές κάνει λόγο ότι «φούντωσαν οι προβοκάτσιες» και κατηγορεί τις «δυνάμεις της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) στους φοιτητές, είτε με τυχοδιωκτικές κινήσεις σε συγκλήτους, είτε με το να επιδίδονται ή να νομιμοποιούν το γνωστό πια «κυνήγι της κάλπης» («Ρ» 1/6/2008, σελ. 5), που τάχα δίνουν «τα ανάλογα πατήματα» στην κυβέρνηση.

Επίσης σε Ανακοίνωση, με τίτλο «τυχοδιωκτισμός που βοηθά την κυβέρνηση», του Γραφείο τύπου του ΚΣ της «Κ»ΝΕ, μ’ αφορμή τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας , αναφέρεται: «βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες τις τυχοδιωκτικές και ανοιχτά πλέον προβοκατόρικες ενέργειες της παράταξης των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, που αμαυρώνουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιδραστικών δυνάμεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ώστε να δικαιολογήσουν τα απαράδεκτα λοκ-άουτ και την επιβολή κατασταλτικών μέτρων όπως η κατάργηση του ασύλου» («Ρ» 5/6/2008, σελ 33), ενώ λίγο νωρίτερα, ο «Ριζοσπάστης» δε δίστασε να αναπαράγει το αστυνομικό σήριαλ-χονδροειδέστατο ψεύδος ότι «επεισόδια προκάλεσαν χτες και στη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στελέχη των ΕΑΑΚ μαζί με δυνάμεις της ΑΡΕΝ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Αν. Μάνθος» («Ρ» 29/5/2008, σελ. 16).

Και: «οι τυχοδιωκτικές ενέργειες της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ ( ΣΥΡΙΖΑ) στα πανεπιστήμια, έχουν ήδη αποδείξει ότι εξυπηρετούν πλέρια την κυβέρνηση. Της δίνουν λαβή για να επιτεθεί και να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, να προώθηση την αντιδραστική πολιτική (νόμος-πλαίσιο), κατάργηση ασύλου, κλπ.» («Ρ» 6/6/2008, σελ 6).

Τέλος, απ’ αυτή την άποψη είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική η στάση του «Ριζοσπάστη» που, σχολιάζοντας δήλωση του προέδρου της φασιστικής ΟΝΝΕΔ(ΝΔ) που χαρακτήρισε το άσυλο «από τους πιο διαστρεβλωμένους θεσμούς που αντί τελικά να δίνει το δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση απόψεων, χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τους κουκουλοφόρους τραμπούκους για να φιμώσουν με τη βία κάθε αντίθετη άποψη», αντί να καταγγείλει το φαστοειδές και την αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή, καταγγέλλει τους φοιτητές για «τυχοδιωκτισμούς» και «προβοκάτσιες» γράφοντας: «για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι τυχοδιωκτισμοί και οι προβοκάτσιες το μόνο που ευνοούν είναι την κυβέρνηση και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς» («Ρ» 3/6/2008, σελ. 17).

Και τώρα μερικές σύντομες παρατηρήσεις:

Πρόκειται, λοιπόν, για τεράστια, σε καθημερινή βάση, και πρωτοφανή βιομηχανία φιλοκυβερνητικών Ανακοινώσεων ενάντια στον αγώνα των φοιτητών με αποκλειστικό στόχο την κατασυκοφάντησή του και προφανώς τον τερματισμό του.

Όλες οι Ανακοινώσεις των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ:

1. συκοφαντούν την πάλη των φοιτητών ως «τυχοδιωκτικής» και «προβοκατόρικής»

2. είναι όλες σαφώς φιλοκυβερνητικού χαρακτήρα γιατί: α) συνεχίζουν τις κυβερνητικές συκοφαντίες περί ««τυχοδιωκτικών» και «προβοκατόρικων» ενεργειών, β) δεν έχουν ως κύριο στόχο την κυβέρνηση που προωθεί την υλοποίηση του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο και δεν στρέφουν τα κύρια πυρά σ’ αυτή, αλλά γ) έχουν ως πρωταρχικό και κύριο στόχο την κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος που παλεύει για την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νόμου-πλαίσιο στο σύνολό του, δ) υπονομεύουν και διασπούν ευθύς εξαρχής τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, υπηρετώντας και στηρίζοντας ευθέως την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις της, στα πλαίσια της γνωστής αντιδραστικής συνεργασίας «Κ»ΚΕ-ΝΔ.

3. Όλες έχουν ως κύριο στόχο, όπως και η κυβέρνηση, τη ματαίωση των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ, που αποτελούν την πιο αποτελεσματική μορφή πάλης απ’ την οποία τρέμουν οι Καραμανλής-Παπαρήγα.

Όμως πέρα απ’ αυτά – και το πιο επικίνδυνο απ’ όλα – είναι ότι οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ δεν αποδίδουν την «κρατική καταστολή» και τη σχεδιαζόμενη «άρση του πανεπιστημιακού ασύλου» («Ρ» 29/5/2008, σελ.16) στην κυβέρνηση(=όργανο του μεγάλου κεφαλαίου) η μόνη που εφαρμόζει φασιστική «κρατική καταστολή» των φοιτητικών κινητοποιήσεων και σχεδιάζει «άρση του πανεπιστημιακού ασύλου» - αλλά στον αγώνα των φοιτητών δηλ. στα λεγόμενα «προβοκατόρικα επεισόδια» τους, εξωραΐζοντας έτσι τη φασιστικοποίηση στον τομέα της Παιδείας αλλά και συνάμα συγκαλύπτοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ που έχει προωθήσει στο έπακρο τη φασιστικοποίηση της κοινωνικής ζωής – φασιστικοποιήση που δεν έχει τη ρίζα τους στους αγώνες του προλεταριάτου και των φοιτητών, όπως ισχυρίζονται οι λακέδες του κεφαλαίου σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ αλλά αντίθετα την έχει στο ίδιο το εκμεταλλευτικό-καταπιεστικό οικονομικο-κοινωνικό σύστημα του καπιταλισμού.

Επιπλέον είναι σαφής και διαρκώς επαναλαμβανόμενη η προτροπή-απειλή Καραμανλή, δια στόματος Παπαρήγα, προς τους φοιτητές: σταματήστε τον αγώνα και αφήστε να εφαρμοστεί ο αντιδραστικός νόμος-πλαίσιο γιατί αλλιώς είστε εσείς οι ίδιοι υπαίτιοι που η κυβέρνηση θα καταστείλει με τη φασιστική βία των ΜΑΤ το φοιτητικό κίνημα και θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

 


Αφέθηκε ελεύθερος ο Φρανσίσκο Καραμπάλλο

Η Επιτροπή της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων με συγκίνηση και επαναστατική χαρά ανακοινώνει την υπό όρους απελευθέρωση του αγαπητού και σεβαστού μας συντρόφου Φρανσίσκο Καραμπάλλο στις 18 του περασμένου Απρίλη.

Ο 71χρονος Καραμπάλλο παρέμεινε έγκλειστος επί δεκατέσσερα χρόνια σε φυλακή υψηλής ασφαλείας. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα διατήρησε την αξιοπρέπεια και την επαναστατική του σταθερότατα ως συνεπής κομμουνιστής. Ούτε λιγοψύχησε, ούτε ενέδωσε, παρά τις κακουχίες τις οποίες υπέφερε.

Θεωρούμε ως δική μας τη δήλωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας (Μαρξιστικού-Λενινιστικού):

«...η υπό όρους απελευθέρωση του συντρόφου Καραμπάλλο αποτελεί νίκη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της ICMLPO, των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων της Κολομβία και όλου του κόσμου.

Πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη για την πλήρη απελευθέρωση του συντρόφου Καραμπάλλο, και των εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου και πολιτικών κρατουμένων από τα κάτεργα του Αλβάρο Ουρίμπε.»

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη μας προς τον Φρανσίσκο Καραμπάλλο, τη γυναίκα και τους γιούς του, όπως επίσης προς το Κόμμα και όλες τις δημοκρατικές και λαϊκές δυνάμεις του αδελφού λαού της Κολομβίας.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός

20 Απριλίου 2008
Η Συντονιστική Επιτροπή της ICMLPO

 


Γράμμα του Φ. Καραμπάλλο προς τις οργανώσεις της ICMLPO

Έπειτα από τόσο μακρά και ανεπιθύμητη απουσία, εδώ είμαι και πάλι, έτοιμος να συνεχίσω την σύνθετη δουλειά που θέτει σε κίνδυνο όλους εμάς που διψάμε για ένα καλύτερο κόσμο και ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Υπάρχουν τόσα πολλά να γίνουν. Η αναγκαστική αποστασιοποίηση μου άφησε πολλά ανεκπλήρωτα καθήκοντα. Στο θεωρητικό, όπως φυσικά και στο πρακτικό επίπεδο, είναι πολλές οι έννοιες που πρέπει να ξεκαθαριστούν, να αναπτυχθούν και να διαδοθούν με μεγαλύτερη ένταση. Μολονότι απών, τα συναισθήματά και οι σκέψεις μου ήταν πάντα μαζί σας.

Εγκάρδιοι χαιρετισμοί
Φ. Καραμπάλλο

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Λευκίμμη-Κέρκυρα: Βάρβαρη φασιστική επίθεση των ΜΑΤ μ’ αποτέλεσμα ένα νεκρό

Φασιστικές ομάδες εφόδου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά - Η κυβερνητική ΔΑΠ χέρι-χέρι με τους ναζι-φασίστες της «Χρυσής Αυγής»

Οταν η ΔΑΠ αρπάζει κάλπες...

Δωρεάν Παιδεία ΤΕΛΟΣ

Η ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ υπονομεύει ανοιχτά τους αγώνες των φοιτητών

ΠΚΣ-«Κ»ΝΕ: μαχητική Καραμανλική εμπροσθοφυλακή στα Πανεπιστήμια ματαίωσης των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ και κυβερνητικό Γραφείο κατασυκοφάντησης της πάλης των φοιτητών ως «τυχοδιωκτικής»-«προβοκατόρικης»

Αφέθηκε ελεύθερος ο Φρανσίσκο Καραμπάλλο

Γράμμα του Φ. Καραμπάλλο προς τις οργανώσεις της ICMLPO

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55