Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 91-92 1-31/8/2000Αρ. Φύλ. 91-92 1-31 Αυγούστου 2000
«Έφυγε» ξαφνικά ο αγαπημένος σύντροφος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΚΟΣ,
Γραμματέας της «ΚΙΝΗΣΗ για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55»
Μεγάλη απώλεια για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα

Την Πέμπτη το πρωί (24 Αυγούστου), ώρα 10.00, έπαψε να χτυπά η καρδιά

 

 

 

 

 


Νέες επιθέσεις του κεφαλαίου ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων

Οι επιθέσεις του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου ενάντια στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και γενικά όλων των εργαζομένων συνεχίζονται αμείωτα και εντείνονται.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης αυτής, επίθεσης σε ελλαδική αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα εντάσσονται και οι νέες προσχεδιασμένες επιθέσεις του ντόπιου κεφαλαίου, τις οποίες έχει αναλάβει να προωθήσει η μεγαλοαστική κυβέρνηση Σημίτη.

Πέρα απ’ την οικονομική πολιτική των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων στο κέντρο της σημερινής επίθεσης βρίσκονται «η μαζική χρήση της μερικής απασχόλησης» τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός στις απολύσεις. Ένα άλλο μέτρο είναι η καθιέρωση της διαβόητης, σε συνδυασμό με την μερική απασχόληση, αναλογικής ασφάλισης (η ασφάλιση θα αφορά μόνο τις συγκεκριμένες ώρες εργασίας). Το τρίτο μέτρο αφορά την «αναδιευθέτηση» των ωρών εργασίας, δηλ. την κατάργηση του δώρου.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα προβάλλονται απ την κυβέρνηση ως μέτρα αναγκαία που θα «λύσουν» τάχα το πρόβλημα της ανεργίας. Αλλά μήπως όλα τα ως τώρα μέτρα δεν υπόσχονταν δημαγωγικά «λύση» του προβλήματος της ανεργίας, και στην πραγματικότητα αντί να μειωθεί αυξήθηκε; Βέβαια η εξάλειψη του φαινομένου της ανεργίας είναι αδύνατη στα πλαίσια του καπιταλισμού, γιατί είναι ένα σύμφυτο σ' αυτό φαινόμενο και επομένως η εξάλειψη του προϋποθέτει εξάλειψη του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδυναμία να αντιδράσουν, παρά τις όποιες διάσπαρτες κινητοποιήσεις, και να οργανώσουν αποτελεσματικά την πάλη τους ενάντια και στη νέα επίθεση του κεφαλαίου εξαιτίας της βαθιά διασπαστικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΕΣΑΚ, Αυτόνομη Παρέμβαση) και προπαντός εξαιτίας της προδοτικής ρεφορμιστικής τους πολιτικής που βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου.


Θρησκευτικά και «Ριζοσπάστης»

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενη εξαίρεση του μαθήματος των Θρησκευτικών απ’ τις πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου ξεσήκωσε, όπως και στην περίπτωση των «ταυτοτήτων», την οργισμένη αντίδραση του αντιδραστικού φεουδο-αστικού Ιερατείου των χουντομητροπολητών, παρά τους χαμηλούς τόνους από κυβερνητικής πλευράς που διαβεβαιώνει ότι «η διδασκαλία των θρησκευτικών δεν πρόκειται να θιγεί» και ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει την Εκκλησία στο πνευματικό της έργο»!!!

Αλλά ας δούμε πως τοποθετείται η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ απέναντι στο ενδεχόμενο εξαίρεσης των θρησκευτικών απ’ τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα «ηρωικά» παιδιά του «μικρού Πατακού της Τασκένδης» (Ν Ζαχαριάδης), του γνωστού βαμμένου χρουτσωφικού σοσιαλδημοκράτη και τραμπούκου Κώστα Τσολάκη, αντί να επικροτήσουν αυτό το ενδεχόμενο, χοροπηδώντας κλεισμένα μέσα στο καλυμμαύχι του Χριστόδουλου σχολιάζουν στο «Ριζοσπάστη» και με το χαρακτηριστικό τίτλο «Μετά τις ταυτότητες, τα θρησκευτικό...» («Ρ» 19.8.2000): «αν και οι δυο πλευρές ισχυρίζονται ότι θέλουν το αντίθετο, δεν αποκλείεται να έχουμε επανέκδοση το σίριαλ των ταυτοτήτων, αυτή τη φορά με αφορμή το μάθημα των θρησκευτικών στα Σχολεία»!!! («Ρ» 19.8.2000).

Έτσι το «Κ»ΚΕ ευθυγραμμίζεται για άλλη μια φορά, όπως και στην περίπτωση των ταυτοτήτων, με τη μαύρη σκοταδιστική φασιστική αντίδραση των χουντομητροπολιτών με επικεφαλής τον Χ. Παρασκευαΐδη και οι ηγέτες του μεταμορφώνονται και πάλι, δίπλα στους Κανέλλο-Ζουράρηδες, σε «ευλογημένα παιδιά» του «Άγιου» Χριστόδουλου.

Τα ίδια ουσιαστικά επαναλαμβάνει ο «Ριζοσπάστης» και στα επόμενα φύλλα (23.8., κλπ.), ενώ στις 25 Αυγούστου ένα απ' τα «ευλογημένα» παιδιά της ηγεσίας, ο Θόδωρος Τζατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του «Κ»ΚΕ, «γλιστρώντας» έξω αλλά αιωρούμενος-κρεμασμένος απ' το κομποσκοίνι του Χριστόδουλου προβαίνει σε μια γενικόλογη δήλωση περί «απαίτησης διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος», μιλάει για αντίθεση στη «διαπλοκή του Σχολείου με την Εκκλησία» και για το «θέμα των θρησκευτικών» για να υποστηρίξει ευθύς εξαρχής με τον εξής χαρακτηριστικό αλλά και κουτοπόνηρο τρόπο το χουντομητροπολιτικό Ιερατείο:

«η εξαίρεση ή όχι του μαθήματος των θρησκευτικών από τις πανελλαδικές εξετάσεις, που προβάλλεται έντονα τόσο απ' την κυβέρνηση όσο και από την Ιεραρχία της Εκκλησίας, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ του αποπροσανατολισμού στα ζητήματα της Παιδείας και γενικότερα»!!! («Ρ» 25 Αυγούστου 2000).

Η «ευφυής» τακτική της ρεβιζιονιστικής ηγεσίας σχετικά με τις ταυτότητες, θρησκευτικά, κλπ είναι: απ' τη μια αναδημοσίευση στο «Ριζοσπάστη» άρθρων-αποσπασμάτων του Λένιν για τη Θρησκεία και απ’ την άλλη μόνιμη υπεράσπιση των αντιδραστικών σκοταδιστικών θέσεων του φεουδο-αστικού Ιερατείου των χουντομητροπολιτών στα συγκεκριμένα ζητήματα.


Οι αναθεωρητές του «Κ»ΚΕ σε ρόλο τραμπούκων σκίζουν εφημερίδες

Τρίκαλα, Περτούλι 6.8.2000. Με περίσσιο θράσος και τραμπούκικη φασιστική νοοτροπία,


 

Μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στο Χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» - Ουγγαρία

Μια αξέχαστη εκδρομή στο χωριό «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Ρεπορτάζ
του ΓΙΑΝΝΗ Β. ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ
Από το χωριό «Ν. Μπελογιάνης» - Ουγγαρία

 

Τείνουν να γίνουν θεσμός οι ετήσιες εκδρομές

 

Η σοσιαλιστική Ουγγαρία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της στα κατατρεγμένα ελληνόπουλα. Το παιδοσώσιμο

Ο εμφύλιος πόλεμος

Η δημιουργία του χωριού «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Σε έναν ευρύ χώρο,

 

Μερικές επισημάνσεις των προβλημάτων του χωριού «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Προβλήματα ατομικά και γενικότερα παντού υπάρχουν, και φυσικά αυτά έστω και ελάχιστα και μικρά, που επείγεται όμως η λύση τους, δεν λείπουν ούτε από το Χωριό «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ!». Όμως για τα ατομικά τους ζητήματα δεν μας μίλησε και ούτε παραπονέθηκε κανείς. Όλοι τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. καθώς και παιδιά αυτών των αγωνιστών, κρατάνε μια ζηλευτή αξιοπρέπεια και γραίκικη περηφάνια, δεν ζητάνε, δεν απλώνουν το χέρι. Ενδιαφέρονται όμως ιδιαίτερα για τα κοινά ζητήματα και προβλήματα του χωριού, όπως πχ για τη στέγη του Σχολείου που τρέχει και πλησιάζει· και ο χειμώνας, και άλλα.

Για την ιστορία, τις επιτυχίες και τα προβλήματα του χωριού μίλησε στην τελετή στις 3 Αυγούστου ο Δήμαρχος κ. Κώστας Ριζογιάννης αλλά και σε ιδιαίτερες συζητήσεις που είχε με τον κ. Γκουντάρα και μαζί μου στη Λέσχη. Εγώ μίλησα και με άλλους συναγωνιστές, με τον δάσκαλο του χωριού Παναγιώτη Κόντο. Γιάννη Σύρο. Ηλία Βλάχο. κ.α.

Ορισμένα προβλήματα τα είδαν και άλλοι φίλοι. Ιδιαίτερα τα παρατήρησε ένας άνθρωπος, που το 1948 βρέθηκε για λίγους μήνες στις Λαϊκές Δημοκρατίες και μπορεί να κάνει άσφαλτες συγκρίσεις: Για την απρόσκοπτη ζωή των ανθρώπων και, τη σιγουριά για το μέλλον που ένοιωθαν τότε, με τις δυσκολίες, το άγχος και την αβεβαιότητα που έχουν σήμερα. Τότε η φροντίδα του σοσιαλιστικού κράτους για τους εργαζόμενους, το λαό ήταν παντού αισθητή, πραγματική.

Αυτό ως την αποφράδα χρονιά 1956-1960, της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος που ανέκοψε την ανοδική πορεία του σοσιαλισμού, της προγραμματισμένης παραγωγής της οικονομίας, που πραγματοποιούνταν σταθερά, χωρίς κλυδωνισμούς και κρίσεις, βάσει των 5χρονων σχεδίων γενικής ανάπτυξης της χώρας.

Δυστυχώς από το 1960 και δω. Σταδιακά πισωγύρισαν στην προσοσιαλιστική -καπιταλιστική... κατάσταση, της αναρχίας στην παραγωγή, των οικονομικών κρίσεων, της ανεργίας, της φτώχιας, της αβεβαιότητας για το μέλλον, του χρηματισμού και της διαφθοράς.

 

Ζήτημα εθνικό και ανθρωπιστικό ο άμεσος επαναπατρισμός των τελευταίων πολιτικών προσφύγων

Στις 29 Αυγούστου συμπληρώνονται 51 χρόνια. 1949-2000 από τη λήξη του καταστρεπτικού εμφυλίου πολέμου, που τον προκάλεσαν, τον εφοδίαζαν με τα σύνεργα του θανάτου οι αγγλο-αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και τον διηύθυναν οι αμερικάνοι υπερστρατηγοί. εξοντώνοντας δεκάδες χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες, τον ανθό, το δυναμικότερο τμήμα της πατρίδα μας.

Όταν το 1981, το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία με τις ψήφους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο Α. Παπανδρέου σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, ψήφισε έναν νόμο, που επέτρεπε τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, που συμπλήρωναν μέχρι το 1989 τα 25 χρόνια συνταξιοδότησης τους στις χώρες αυτές,

Ο νόμος αυτός ήταν μόνο εν μέρει σωστός. Ήταν κολοβός, άδικος και αντιανθρωπιστικός, γιατί στερούσε, άφηνε απ’ έξω χιλιάδες, όλους τους άλλους πολιτικούς πρόσφυγες, που τους χρειάζονταν και άλλα χρόνια: 2,3,6 ως την συνταξιοδότηση τους.

Το χειρότερο, το σωβινιστικότερο. το άδικο και το εξοργιστικότερο εδώ είναι, ότι βάσει ενός βρυκολακιασμένου νόμου του I. Μεταξά του 1936. ο οποίος δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό των σλαβόφωνων ελλήνων μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: Φλώρινα Καστοριά, αλλά και από τα Σκόπια και άλλες πόλεις, ακόμα και τα παιδιά τους από μικτούς: γάμους.

Και όλα αυτά όταν η χώρα μας δέχεται ανεξακρίβωτο αριθμό μετανάστες, λαθρομετανάστες, ακαθόριστης, άγνωστης ποιότητας ανθρώπων.

Ο διχαστικός, αναχρονιστικός αυτός νόμος Μεταξά-Μανιαδάκη, πρέπει αμέσως να καταργηθεί και να επιτραπεί, χωρίς εξαντλητικές γραφειοκρατικές διατυπώσεις ο ελεύθερος επαναπατρισμό όλων όσων τον επιθυμούν, δίχως κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό.

Αυτή είναι η απαίτηση των 5-6 χιλιάδων όλων και όλων πολιτικών προσφύγων και των οικογενειών τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αίτημα καθ’ όλα δίκαια εθνικό και ανθρωπιστικό και ενωτικό γι’ αυτό και την πραγματοποίησή του πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε.

 

Συνεχίζοντας την κουβέντα με τα παραλειπόμενα επιστρέφοντας στην πατρίδα

Ο κ. Αντώνης Τασούδης

 

 

 

Οικονομικές ενισχύσεις - Συνδρομές

Κυριακίδης Νίκος 5.000 Αυστραλία:  
Κιτσικόπουλου 6.000 Ευαγγελόπουλος Γιάννης 10.600
Λαμπράκης Νίκος 3.000 Ευαγγελόπουλος Γ. οικ. ενίσχ. 10.000
Φλώρος Μίδης 3.000 Ζερβός Νίκος 10.600
Κωνσταντίνου Ανδρέας 10.000 Θοδωρής Γιώργος 10.600
Καραστάθης Γιάννης 25.000    

 

Τη δική σου βοήθα εφημερίδα,
όπως πάντα με τον οβολό σου,
φίλε, το λαό μας, τη πατρίδα.
Το λαμπρό σκοπό μας, το καλό σου.

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Νέες επιθέσεις του κεφαλαίου ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων

Θρησκευτικά και «Ριζοσπάστης»

Οι αναθεωρητές του «Κ»ΚΕ σε ρόλο τραμπούκων σκίζουν εφημερίδες

Μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στο Χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» - Ουγγαρία
-Μια αξέχαστη εκδρομή στο χωριό «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»

-Η σοσιαλιστική Ουγγαρία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της στα κατατρεγμένα ελληνόπουλα. Το παιδοσώσιμο
-Η δημιουργία του χωριού «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
-Μερικές επισημάνσεις των προβλημάτων του χωριού «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
-Ζήτημα εθνικό και ανθρωπιστικό ο άμεσος επαναπατρισμός των τελευταίων πολιτικών προσφύγων
-Συνεχίζοντας την κουβέντα με τα παραλειπόμενα επιστρέφοντας στην πατρίδα

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55