Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες

Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αρ. Φύλ. 93 1-15/9/2000Αρ. Φύλ. 93 1-15 Σεπτέμβρη 2000
«Αντιτρομοκρατική» συμφωνία ΕΠΑ-Ελλάδας - μια συμφωνία στην υπηρεσία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και ασφυκτικότερου ελέγχου της χώρας απ' τις μυστικές υπηρεσίες των ΕΠΑ

Ο ιμπεριαλισμός γενικά, ειδικότερα ο αμερικάνικος,

 

 

 

 

 


27 χρόνια απ' τη δολοφονία του Ν. Ζαχαριάδη

Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 27 χρόνια απ' τη δολοφονία, με θρασύδειλο τρόπο, του ατρόμητου επαναστάτη μπολσεβίκου απ' τη φασιστική κλίκα του Μπρέζνιεφ και ΣΙΑ και την προδοτική κλίκα των Φλωράκη-Τσολάκη-Λουλέ, κλπ. Νίκου Ζαχαριάδη, Γραμματέα του ΚΚΕ στον τόπο της εξορίας, το Σουργκούτ της Σιβηρίας μετά 17 χρόνια εξορίας για να μην επιστρέψει ζωντανός στην Ελλάδα και χαλάσει τα προδοτικά τους σχέδια υπεράσπισης του ρεβιζιονισμού και καπιταλισμού.

Στην 3η σελίδα δημοσιεύουμε μέρος άρθρου του επαναστάτη κομμουνιστή Νίκου Κυριακίδη, αντάρτη του ηρωικού και θρυλικού ΔΣΕ, που είχε γραφτεί στα γενέθλια του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη.


Το όψιμο «ενδιαφέρον» της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας των Φλωράκη-Παπαρήγα για το ΔΣΕ και οι φασιστικές διώξεις των ηρωικών ανταρτών του στις ρεβιζιονιστικές χώρες

Λευτέρη Βρυωνάκη

Τα τελευταία χρόνια η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία

 

Αναδημοσιεύουμε μόνο τα ονόματα των ελλήνων ανταρτών του ΔΣΕ, πολιτικών προσφύγων της Τασκένδης, που η χρουστσωφική ηγεσία με συγκατάθεση της κολιγιαννικής προδοτικής αντικομμουνιστικής ηγεσίας έκλεισε σε εξοντωτικές φυλακές και εξόρισε στη Σιβηρία. Δεκάδες αντάρτες εξορίστηκαν και στις άλλες ρεβιζιονιστικές χώρες

Ξενίδης Ευγένης

Όλοι τους παιδιά της εργατικής τάξης, επαναστάτες με κομματική ηλικία 20-25 χρόνια και ανάπηροι, τραυματίες, φυματικοί και άρρωστοι από τις κακουχίες.


Χρήστος Μπάκος
ένας ως το τέλος αφοσιωμένος στην υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού επαναστάτης κομμουνιστής σταλινιστής-ζαχαριαδικός

Ο αγαπημένος σύντροφος

 

Στη μνήμη του  η συντρόφισσα της ζωής και της πάλης Αγλαΐα προσφέρει στην «Ανασύνταξη» 20.000 δρχ.

 

Μνημόσυνο

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΚΟΥ

1.10.2000 ώρα 11.40
Νεκροταφείο Αγ. Αναργύρων

 


Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)

Δημήτρη Τσαόπουλου (Τζάνη)

Στις 30 Αυγούστου

 


Υπόθεση Ντρέυφους έγινε η υπόθεση Νίκου Ζαχαριάδη για το ΚΚΕ

(Το άρθρο αυτό έχει γραφεί τον Απρίλη ως «αφιέρωμα στα 97α γενέθλια του μεγάλου αρχηγού του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος της χώρας ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ» απ’ το σύντροφο Νίκο Κυριακίδη, όμως τότε δεν έγινε δυνατή η δημοσίευσή του. Εξαιτίας της σπουδαιότητάς του το δημοσιεύτηκε τώρα μ' αφορμή τη δολοφονία του).

Νίκου Κυριακίδη

Γράφτηκαν και γράφονται πολλά, ειπώθηκαν και ακούγονται διάφορα για το Νίκο Ζαχαριάδη, τον καταδίκασαν και τον αφόρισαν οι κάθε λογής οπορτουνιστές-αναθεωρητές, κιότηδες και λιπόψυχοι του κινήματός μας, λιποτάχτες και δειλοί για να δικαιολογήσουν τη σαπίλα της συνείδησής τους, παραδίνοντας την ψυχή τους στο χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό για να γλιτώσουν τα τομάρια τους.

Βγήκαν μπροστά τους, όμως για την υπεράσπιση του Νίκου Ζχαριάδη τα παλικάρια, τα χιλιάδες, πολλές χιλιάδες κομμουνιστές και στελέχη του ΚΚΕ, μαχητές και αξιωματικοί του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Τον υπεράσπισαν με όλη τη δύναμη της κομμουνιστικής και αγωνιστικής τους ψυχής, αψηφώντας όλες τις μηχανορραφίες και τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν από τους χρουτσωφικούς ρεβιζιονιστές και τους έλληνες υποταχτικούς τους, διαγράφοντάς τους από το ΚΚΕ, φυλακίζοντας και εξορίζοντας στη Σιβηρία τους έλληνες κομμουνιστές, εκεί που εξόρισαν και τελικά δολοφόνησαν τον ίδιο το Νίκο Ζαχαριάδη.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας στις 25.4.1903 και λόγω της δουλειάς του πατέρα του (έμπορος καπνού), άλλαζε η οικογένεια συχνά τόπο διαμονής, έτσι ο Ζαχαριάδης έζησε την παιδική και εφηβική του ηλικία στη Νικομήδεια, Ανδριανούπολη και Μοναστήριο της Γιουγκοσλαβίας, μετά έφυγε για την Κωνσταντινούπολη για λίγο. Στην Πόλη συνδέθηκε με την «Εργατική Ένωση», έγινε μέλος της. Ήταν πολιτική Οργάνωση, μέλη της οποίας ήταν: έλληνες, αρμένιδες, εβραίοι, βούλγαροι και λίγοι τούρκοι. Από εκεί πέρασε στην επαναστατική Ρωσία τον καιρό που γινόταν η εξωτερική επέμβαση για το πνίξιμο της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Ο Ζαχαριάδης πήρε ενεργά μέρος στην επανάσταση κατά της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης, εκεί έγινε μέλος του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος.

Το 1923 έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από το 1923-1928 αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστών Νεολαίας Ελλάδας), γίνεται μέλος του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΝΕ. Στα χρόνια αυτά απόχτησε σημαντική πείρα παράνομης δουλειάς και δράσης. Πιάστηκε από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε, αλλά κατά τη διαδρομή για ανακρίσεις δραπέτευσε. Μετά λίγο καιρό ξαναπιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον χαφιέ Παπά και κατά τη μεταφορά του στην Ασφάλεια πέταξε τον Παπά σε λακκούβα αρχαιοτήτων κοντά στην Εκκλησία Αγιά Σοφία και έσπασε το πόδι του ο χαφιές.

Το 1929 στις αρχές το ΚΚΕ τον έστειλε στη Μόσχα για σπουδές, επέστρεψε το1931.

Όλη η δράση του το 1924-1928 έγινε μέσα σε συνθήκες άγριας παρανομίας και διώξεις από τη στρατιωτική διχτατορία του Πάγκαλου.

Το 1936 τον συνέλαβε η βασιλο-μεταξική διαχτατορική Ασφάλεια και τον απομόνωσε στις φυλακές της Κέρκυρας. Τον Απρίλη του 1941 όταν οι γερμανοί κατέχτησαν όλη την Ελλάδα η Ασφάλεια της βασιλικής διχτατορίας (ο Μεταξάς είχε πεθάνει, μάλλον τον εξόντωσαν) παρέδωσε το Νίκο Ζαχαριάδη στη Γκεστάπο. Αυτή τον μετέφερε στο στρατόπεδο Νταχάου. Τον απελευθέρωσαν το 1945 αγλλο-αμερικανικά στρατεύματα, τέλη Μάη του 1945 έφτασε στην Ελλάδα.

Η στάση του Νίκου Ζαχαριάδη στο Νταχάου ήταν άψογη: ήταν η στάση του Ζαχαριάδη, του κομμουνιστή, του αγωνιστή, του ηγέτη του ΚΚΕ. Αυτό το επιβεβαιώνουν και ανώτατα στελέχη του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και Αυστρίας, που ήταν συγκρατούμενοί του στο στρατόπεδο. Αυτό το αναφέρω σαν ντοκουμέντο κατά της συκοφαντίας των ρεβιζιονιστών στην 6η πραξικοπηματική Ολομέλεια της ΚΕ του «Κ»ΚΕ το 1956, που δίπλα στις άλλες συκοφαντίες κατά του Νίκου Ζαχαριάδη για να αποδείξουν πόσο «πράχτορας» του εχθρού ήταν ο Ζαχαριάδης, ανάμεσα στα άλλα, διέδιδαν ότι ήταν και «διερμηνέας των γερμανών στο Νταχάου» και μάλιστα διερμηνέας του γραμματέα του αυστριακού ΚΚ. Μα οι αυστριακοί μιλούν γερμανικά, σε ποια γλώσσα ο Νίκος Ζαχαριάδης εξυπηρετούσε τους χιτλερικούς; Δεν μας το είπαν.

Στην πλύση εγκεφάλου που κάνουν στους κομμουνιστές με τις αναλύσεις των αποφάσεων της 6ης και της 7ης Ολομέλειας τύπου Υφαντή, Λασάνη, Σταυράκη, κλπ. λέγανε για τον «πράχτορα» Ζαχαριάδη ότι όταν κάποτε μπορέσουν να πάρουν από την Ασφάλεια τα στοιχεία, τότε θα αποδειχθεί η ενοχή και συνεργασία του Νίκου Ζαχαριάδη με τον εχθρό. Όσο για τη συνεργασία του με τους γερμανούς στο Νταχάου εμείς οι έλληνες κομμουνιστές στην Τσεχοσλοβακία στείλαμε επιστολή σε ανώτατα στελέχη του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Νταχάου και η απάντηση που πήραμε ήταν: «Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο, η συνεργασία μας με το Νίκο Ζαχαριάδη ήταν άψογη και εποικοδομητική». Την ίδια απάντηση δώσανε στην Οργάνωσή μας και οι αυστριακοί σύντροφοι στη Βιέννη. Όταν αντιπαραθέσαμε τα στοιχεία στους συκοφάντες αναθεωρητές κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στις 28.12.1990 ο Πάνος Δημητρίου, μέλος του ΠΓ του «Κ»ΚΕ μέχρι τη διάσπασή τους το 1968 λέει τα εξής: «Είχαν γίνει, (οι έρευνες και οι επαφές της Επιτροπής, σημ. δική μου), δηλ. με όσους είχαν κάποια γνώση του θέματος, κυρίως με ομήρους που είχαν περάσει από το στρατόπεδο του Νταχάου, αυστριακούς, τσεχοσλοβάκους, πολωνούς και άλλους, δεν θυμάμαι ονόματα, αλλά θυμάμαι τον γραμματέα παράνομης ομάδας τον κρατουμένων κομμουνιστών στο Νταχάου. Ένας αυστριακός, ο γραμματέας της παράνομης ομάδας, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Αυστρίας, που τον είδε η Επιτροπή, είπε ότι δεν είχαμε καμιά ένδειξη που να τους βάζει σε υποψία ότι μπορεί ο Ζαχαριάδης να ήταν ύποπτος. Η συμπεριφορά του ήταν ομαλή και αξιόλογη, το ότι ήταν εκεί διερμηνέας αυτή είναι αστεία περίπτωση. Γιατί ήξερε γερμανικά; Και τον χρησιμοποιούσαν οι γερμανοί για μερικές περιπτώσεις ως διερμηνέα; Δεν αποτελεί αυτό στοιχείο που να δείχνει ότι επρόκειτο για «πράχτορα»... «Το πόρισμα που είχε εκδοθεί από εκείνη την Επιτροπή του ΚΚΕ, έλεγε ότι δεν είχε αποδειχθεί τίποτα σε βάρος του...».

Πάει μια από τις σοβαρότερες κατηγορίες κατά του Ζαχαριάδη, έπεσε στο κενό, σπάσανε τα μούτρα τους, αποδείχτηκε ότι ήταν συκοφαντία χειρίστου είδους, από την πλευρά του Χρουτσώφ και των αποτυχημένων στελεχών του «Κ»ΚΕ τύπου Βαφειάδη, Παρτσαλίδη, Κολιγιάννη, κ.α.

Ένας από τους βασικότερους συκοφάντες του Νίκου Ζαχαριάδη ήταν ο Βαφειάδης και όχι μόνο. Σε συνέντευξή του στην «Επικαιρότητα» στις 23.12.1990 ο Αχιλλέας Παπαϊωάννου απαντάει στις συκοφαντικές καταγγελίες του Μάρκου, αποκαλύπτοντας τα εξής: «...μια μόνο κουβέντα αυτοκριτικής δεν θα έκανε κακό για εκείνη τη σύσκεψη των καπεταναίων του ΕΛΑΣ στη Λαμία τον Οχτώβρη του 1944 που εξαιτίας της καταγγελίας του στο ΠΓ του ΚΚΕ παραφέρθηκε και χάθηκε έτσι άδοξα ο μεγάλος Άρης και όλη η επανάσταση...». «Κάποτε ο Μάρκος Βαφειάδης κατάγγειλε τον Άρη Βελουχιώτη για τη σύσκεψη της Λαμίας στο ΠΓ του ΚΚΕ, αργότερα τον Γιαννούλη, πιο αργότερα το Ζαχαριάδη για χαφιέ του ΚΚΣΕ. Και πρόσφατα στο ΠΑΣΟΚ-Τσοχατζόπουλο, τον Παπαϊωάννου, ... και αργότερα μιλούσε για «...τις μαζικές διαγραφές των ελλήνων κομμουνιστών της Τασκένδης, για τις εξορίες, φυλακές, διώξεις και καταδίκες των συναγωνιστών του, το ρίξιμο στα κάτεργα τα γκούλακ της Σιβηρίας του στρατηγού Μεσήνη Γεωργίου (Καλλιανέση), του ΠΕ Ταξιαρχίας Βύσσιου Δημ. και τόσων άλλων...»!

Μίλησαν και κατηγόρησαν τον Ζαχαριάδη για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», γιατί ο υγιής Οργανισμός του Κόμματος τους είχε αποβάλλει σαν σάπιο, αρρωστημένο κομμάτι του σώματός του. Αυτοί που διαγράψανε μαζικά τις χιλιάδες των μελών του ΚΚΕ στην Τασκένδη, την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία πως θα ονομάζαμε αυτό το καθεστώς που διέλυσε το Κόμμα στο εξωτερικό και την Ελλάδα; Διαλύοντας τις παράνομες Κ.Ο. και τις Οργανώσεις στις φυλακές και τις εξορίες; Έτσι και αυτή η συκοφαντία κατά του Ζαχαριάδη πέφτει στο κενό.

Ο Σαλαμπριάς Βασίλης (Ζάχος) μας έλεγε στις μετέπειτα συζητήσεις εκτός Συνελεύσεων: «Καταδικάζω τον ζαχαριαδισμό όχι τον Ζαχαριάδη. Αν ο Ζαχαριάδης παραδέχονταν το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ θα ήταν ακόμα Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ». Άρα οι συκοφάντες της 6ης Ολομέλειας του ’56 τάβαλαν με τη λεβεντιά και το κομμουνιστικό θάρρος του και όχι με την «κακή πολιτική γραμμή» και τον «τυχοδιωκτισμό» του. Έκανε λάθη, δεν λέει κανείς πως γίνανε όλα όπως έπρεπε, τα λάθη του τα είχε αναγνωρίσει το 1950, μίλησε για τα λάθη, τα χαρακτήρισε σαν λάθη αρχής. Πήρε όλη την πολιτική ευθύνη επάνω του, έκανε την αυτοκριτική του μπροστά στο Κόμμα και το λαό.

Το 1955 μετά την 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ όταν πέρασε από την Πράγα, έκανε ανάλυση της κατάστασης, μας ανέλυσε και τα γεγονότα της Τασκένδης προβλέποντας την παραπέρα εξέλιξή τους και πάνω-κάτω σε τι αποσκοπούν και παρ’ όλα αυτά πήρε τις πολιτικές ευθύνες επάνω του σαν Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, παρ’ ότι τα ξεκίνησαν άλλοι με υποστήριξη της ρεβιζιονιστικής ομάδας του Χρουτσώφ. Τον καιρό εκείνο ο Χρουτσώφ ετοιμαζόταν να κάνει τα πρώτα πειράματα για τα διάλυση των κομμουνιστικών κομμάτων. Ο Νικήτας Χρουτσώφ διάλεξε το ΚΚΕ σαν πειραματόζωο μιας που μια βασική του δύναμη βρίσκονταν στην Τασκένδη.

Τη μόνη αντίσταση στις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ και της 6ης οπορτουνιστικής ολομέλειας της ΚΕ του «Κ»ΚΕ το 1956 την πρόβαλαν οι κουκουέδες με μπροστάρη το Νίκο Ζαχαριάδη και αργότερα, πολύ πιο αργά, ξεσηκώθηκαν οι κινέζοι στη Σύσκεψη της Μόσχα το 1957 και το 1960 ο Εμβέρ Χότζα με το ΚΕΑ. Τα γεγονότα, η ζωή, δικαίωσε την πάλη των ελλήνων κομμουνιστών και του Νίκου Ζαχαριάδη.

Διέγραψαν και κατασυκοφάντησαν πολλές χιλιάδες κομμουνιστές σαν «αντισοβιετικούς-αντικομουνιστές, πράχτορες του ιμπεριαλισμού, προδότες του μαρξισμού-λενινισμού... κ.α.» που η ζωή τους δικαίωσε χίλια τοις εκατό και απέδειξε ότι την περίοδο των συκοφαντιών κατά των τίμιων αυτών κομμουνιστών, ο Χρουτσώφ με την κλίκα του και με τη βοήθεια των ελλήνων οπορτουνιστών και των άλλων «Κ»Κ διέλυαν και σμπαράλιαζαν την ΣΕ, το ΚΚΣΕ, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ανά τον κόσμο. Στα 30 χρόνια 1956-86 ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ξόδεψε 60 τρισεκατομμύρια δολάρια για να τους αγοράσει όλους αυτούς για να καταλάβουν το φρούριο από τα μέσα.

Είδε ο ιμπεριαλισμός πως δεν μπορεί ούτε οικονομικά μα ούτε και στρατιωτικά να τα βγάλει πέρα με τη Σοβιετική Ένωση και το έριξε στην εξαγορά των ψυχών και σάπιων συνειδήσεων, αρχίζοντας από τους Χρουτσώφ, Γκορμπατσώφ, Γιέλτσιν και όλης αυτή της κλίκας των σφετεριστών της Σοβιετικής Εξουσίας, που καταχτήθηκε με τόσες πολλές θυσίες και αίμα. Καλά τους είπε ο Στάλιν σε μια Ολομέλεια: «Ε! Γατάκια, χωρίς εμένα θα χαθείτε...!» Το ήξερε ότι θα διαλυθούνε.

Συνεχίζεται


Χωριό "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ"

Γιάννη Β. Καραστάθη

Επισκέφτηκαν το χωριό "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Μερικά από τα προβλήματα του χωριού "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ" που επείγει η λύση τους

 

Το παραπάνω ρεπορτάζ του συντρόφου Γιάννη Β. Καραστάθη για το χωριό "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ" είχε παραληφθεί από το προηγούμενο φύλο.

 


Για τις εξωκοινοβουλευτικές Οργανώσεις του ΚΚΕ (1918-55)

 

Σκούπα Άρτας 20.6.2000
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ

 

 

 

Οικονομικές ενισχύσεις - Συνδρομές

Τζιτζιλώνης Τάσος 5.000 Κατάθεση ΕΤΕ 15/6 30.000
Μπίγκας Π. 3.000 Κατάθεση ΕΤΕ 27/6 5.000
Γ.Λ. 3.000 Κατάθεση ΕΤΕ 28/7 10.000
Ηλίας Αντώνης 5.000 Κατάθεση ΕΤΕ 31/7 3.000
Μακρυσσόπουλος Π. 5.000 Κατάθεση ΕΤΕ 8/8 5.000
Τ.Π. 5.000 Κατάθεση ΕΤΕ 10/8 5.000
    Κατάθεση ΕΤΕ 10/9 10.000

 

Τη δική σου βοήθα εφημερίδα,
όπως πάντα με τον οβολό σου,
φίλε, το λαό μας, τη πατρίδα.
Το λαμπρό σκοπό μας, το καλό σου.

 

Γραφτείτε συνδρομητής

Ετήσια Συνδρομή 20 ευρώ

Οι συνδρομητές μπορούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76 ή
με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

27 χρόνια απ' τη δολοφονία του Ν. Ζαχαριάδη

Λ. Βρυωνάκη: Το όψιμο «ενδιαφέρον» της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας των Φλωράκη-Παπαρήγα για το ΔΣΕ και οι φασιστικές διώξεις των ηρωικών ανταρτών του στις ρεβιζιονιστικές χώρες

Ονόματα των ελλήνων ανταρτών του ΔΣΕ που κλείστηκαν σε εξοντωτικές φυλακές και εξορίστηκαν στη Σιβηρία

Χρήστος Μπάκος: Ένας ως το τέλος αφοσιωμένος στην υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού επαναστάτης κομμουνιστής σταλινιστής-ζαχαριαδικός

Δ. Τσαόπουλου: Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Ν. Κυριακίδη: Υπόθεση Ντρέυφους έγινε η υπόθεση Νίκου Ζαχαριάδη για το ΚΚΕ

Γιάννη Β. Καραστάθη: Χωριό "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ"

Για τις εξωκοινοβουλευτικές Οργανώσεις του ΚΚΕ (1918-55)

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55