Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

2000Ιούλης-Αύγουστος-Σεπτέμβρης 2000
ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΣΑΡΙΟΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ

Οι χρουτσωφικοί ρεβιζιονιστές των "Κ"ΚΕ-ΣΥΝ και οι οπορτουνιστικές "αντιχρουτσωφικές" εξωκοινοβουλευτικές Οργανώσεις επικρίνουν τους κομμουνιστές επειδή χρησιμοποιούν τις επιστημονικές έννοιες "σταλινισμός"-"σταλινιστής", μάλιστα ορισμένοι απ' αυτούς τις χαρακτηρίζουν "αντεπαναστατικές". Σ' απάντηση αυτών των επικρίσεων αναδημοσιεύουμε το παρακάτω απόσπασμα απ' το άρθρο του Γκ. Ντιμιτρόφ με τίτλο "Ο Στάλιν και το διεθνές προλεταριάτο" (21 Δεκέμβρη 1939).

Ο Γκ. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ για Στάλιν-σταλινισμό:

«Οι σοσιαλδημοκράτες λακέδες αποκαλούν συχνά «σταλινιστές» και πιστεύουν, ότι μ' αυτό προσβάλλουν τους κομμουνιστές. Όμως εμείς οι κομμουνιστές είμαστε υπερήφανοι γι' αυτόν τον τιμητικό χαρακτηρισμό, όμως είμαστε υπερήφανοι και τον χαρακτηρισμό «λενινιστές». Για τον προλετάριο επαναστάτη δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να είναι ένας αληθινός λενινιστής, ένας αληθινός σταλινιστής, από το να είναι ως το τέλος ένας πιστός οπαδός του Λένιν και του Στάλιν. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν κομμουνιστή από το να αγωνίζεται κάτω από την καθοδήγηση του μεγάλου Στάλιν για το θρίαμβο της δίκαιης υπόθεσης του προλεταριάτου.

Δεν μπορεί ο καθένας να είναι σταλινιστής. Ο τιμητικός χαρακτηρισμός ενός λενινιστή-σταλινιστή πρέπει να αποχτιέται με μπολσεβίκικη πάλη, με μπολσεβίκικη σταθερότητα, με αφοσίωση μέχρι  αυταπάρνηση για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Η λενινιστική-σταλινική φρουρά των αγωνιστών του προλεταριάτου, που αποτελεί το χρυσό απόθεμα του εργατικού κινήματος του κόσμου, μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, διευρύνει τις γραμμές της και βρίσκεται σε άνοδο σ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Μόνο αυτοί οι αγωνιστές, και όχι οι αξιοπεριφρόνητοι σοσιαλδημοκράτες λακέδες του ιμπεριαλισμού, εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και αυτή η ένδοξη φρουρά των αγωνιστών θα οδηγήσει το διεθνές προλεταριάτο με τη σημαία των Μαρξ-Ενγκελς-Λένιν-Στάλιν στη νίκη πάνω στις δυνάμεις του παλιού κόσμου.

Οι μπολσεβίκοι όμως γνωρίζουν, ότι η νίκη δεν έρχεται ποτέ μόνη της, ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί και να κερδηθεί. Κοντά στο Στάλιν να διδασκόμαστε τον δημιουργικό μαρξισμό, κοντά στο Στάλιν να διδασκόμαστε την οικοδόμηση του μπολσεβίκικου κόμματος, κοντά στο Στάλιν να μαθαίνομε πως δυναμώνει κανείς κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τη σύνδεση με τις μάζες, κοντά στο Στάλιν να μαθαίνομε να διεξάγουμε πάλη ενάντια στο σοσιαλδημοκρατισμό, κοντά στο Στάλιν να διδασκόμαστε την επαναστατική τόλμη και τον επαναστατικό ρεαλισμό, κοντά στο Στάλιν να διδασκόμαστε να είμαστε άφοβοι στην πάλη και ανελέητοι ενάντια στον ταξικό εχθρό, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνομε πως με αλύγιστη θέληση ξεπερνάει κανείς όλες τις δυσκολίες και νικά τον εχθρό, κοντά στο Στάλιν να μαθαίνομε να είμαστε ως το τέλος πιστοί στην υπόθεση του προλεταριακού διεθνισμού. Αυτά είναι η πιο σπουδαία προϋπόθεση για την προετοιμασία και την κατάχτηση της νίκης της εργατικής τάξης».

 


Με το ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ στο ΝΤΑΧΑΟΥ

Μαρτυρία-καταπέλτης εναντίον όλων των βρωμερών λασπολόγων η κατάθεση Γερμανού κομμουνιστή για ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ στη διαβόητη "Επιτροπή" των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών του "Κ"ΚΕ.

ΟΣΚΑΡ ΧΙΝΚΕΛ: "Τον θεωρούσαμε αυθεντία. Ιδεολογικά και πολιτικά ήταν ο πιο ικανός. Έκανε μεγάλη προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού".
"Τον σεβόμουνα πολύ. Γι' αυτό έδωσα και το όνομά του στο γιό μου" - "Για μένα ήταν υπόδειγμα" (1967)

ΣΤΑΛΙΝ προς ΝΙΓΙΑΖΟΦ για ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ: "Τον βλέπεις αυτόν; Αυτός είναι μεγάλος ηγέτης. Θα κάνει επανάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη" (1952 κατά την διάρκεια των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ).

ΝΙΓΙΑΖΟΦ: "Ο Ζαχαριάδης είναι μια απ' τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος" (1955)

Όπως σε διεθνές επίπεδο ο μεγάλος ΣΤΑΛΙΝ έτσι και ο Νίκος Ζαχαριάδης -η μεγαλύτερη επαναστατική φυσιογνωμία του τόπου και μια απ' τις μεγαλύτερες του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος- δέχθηκε στο παρελθόν, δέχεται και σήμερα τις πιο άγριες λασπολογικές επιθέσεις των εχθρών του προλεταριάτου, δηλ. της αντιδραστικής αστικής τάξης και των διάφορων οπορτουνιστών (χρουτσωφικών ηγεσιών «Κ»ΚΕ- Συνασπισμού, τροτσκιστών, τιτικών, διάφορων άλλων «αντιχρουτσωφικών» οπορτουνιστών, κλπ.) αλλά και του διεθνούς χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού.

Πρώτα-πρώτα ας σημειώσουμε ότι ο μεγάλος προλετάριος επαναστάτης κλασικός του μαρξισμού και καθοδηγητής του παγκόσμιο προλεταριάτου Ιωσήφ Β. Στάλιν συγκεντρώνει και θα συγκεντρώνει και στο μέλλον τα λασπολογικά πυρά της διεθνούς αντιδραστικής ιμπεριαλιστικής μπουρζουαζίας και των ποικιλώνυμων πρακτόρων της - οπορτουνιστών των διαφόρων αποχρώσεων (τροτσκιστών, τιτικών, χρουστσωφικών, κλπ.) γιατί τι όνομά του συνδέθηκε με τα σπουδαιότερα κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα αυτού  του αιώνα: πρώτο, την πραγματοποίηση της προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία μαζί με το Λένιν, δεύτερο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, τρίτο, την ήττα-συντριβή του χιτλεροφασισμού, τέταρτο, τη δημιουργία του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, πέμπτο, την τεράστια πρωτοφανή ανάπτυξη και νικηφόρα πάλη των επαναστατικών δυνάμεων ενάντια στον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό κάτω απ' τη σοφή του καθοδήγηση μέσω της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ.

Στην Ελλάδα η αντιδραστική αστική τάξη και οι πράκτορές της οπορτουνιστές όλων των αποχρώσεων (τροτσκιστές, τιτικοί, χρουστσωφικοί, «αντιχρουτσωφικοί», κλπ.) -πέρα απ' το ΣΤΑΛΙΝ- επικεντρώνουν τα λασπολόγα-συκοφαντικά πυρά τους ενάντια στο Νίκο Ζαχαριάδη που το όνομά του συνδέεται: πρώτο, με την ανάπτυξη του ΚΚΕ και τη μετατροπή του σε επαναστατικό Κόμμα λενινιστικού-σταλινικού τύπου, δεύτερο, με το ιστορικό γράμμα του 1940, στο οποίο στηρίχτηκε η μεγαλειώδης πάλη του λαού μας, με επικεφαλής το ΚΚΕ, ενάντια στους ιταλο-γερμανο-βούλγαρους κατακτητές και η εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης άσχετα απ' τη προδοσία της Σιαντικής ηγεσίας

 


ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Ολόρθος της αιώνιας νιότης το βάθρο πάτησες
και γεφύρωσες τ' αύριο με τ' άξια περασμένα
Όχι, δεν χάνονται ποτέ οι καιροί της επανάστασης
όταν αφήνουν πίσω τους ήρωες σαν και σένα.

Λεβέντικα εμβατήρια του θρύλου το πεντάγραμμο
σου φτιάχνουν οι Πρωτομαγιές κι οι μπόρες του χειμώνα.
Σε τραγουδάν στον ιερό για πάντα Γράμμο
αγέρηδες μεσούρανοι κι απόκρημνοι τ' αγώνα.

Εκεί που φώναξε ο λαός στον εισβολέα «Αλτ τις εί»
κάνοντας αντίσταση χρέος, θυσία και τάμα.
«Για μιαν Ελλάδα λεύτερη, δίχως καμιάν εξάρτηση»,-
έτσι όπως ζήτησες παλιά με τ' Ανοιχτό σου Γράμμα,

που πρώτα εσύ το τίμησες νικώντας μεγαθήρια
κι εχθρούς και Γιούδες στις ψηλές κορφές της ιστορίας.
Αυτόπτες είναι μάρτυρες τα τόσα κολαστήρια:
Κέρκυρα και Νταχάου - κι αυτό της Σιβηρίας...

Ας τραγουδούσαν οι αριθμοί: δίνοντας μάχες άνισες
μεσ' τα μπουντρούμια πέρασες του βίου σου το 'να τρίτο...
Ήσουν μπροστάρης μαχητής, του χρέους και της αυταπάρνησης
κι όχι απ' αυτούς που κυνηγάν το χρήμα και τα «ζήτω».

Στέκεις απόμακρο άγαλμα θαρρείς μιας σπάνιας αίρεσης
στον κόσμο το σημερινό της άπατης Απάτης.
Με το σπαθί σου κέρδισες τη δάφνη της δικαίωσης
σα δάσκαλος που πάντοτε πρώτος το νόμο εκράτεις.

Δένοντας μ' αρμονία σοφή τ' αύριο και το ψες...
«Ξέρει να ζει μονάχα αυτός που ξέρει να πεθαίνει
όταν χρειάζεται» -είχες πει στα νιάτα σου... Προφήτεψες
τη δύση σου την τραγική και την αντρειωμένη.

Πολέμησες στου παγερού Σουργκούτ τον Άδη. Εσύ
αυτούς που κάναν τ' όνειρο και τις ιδέες σαβούρα.
Το θάνατο προτίμησες απ' τη δειλή παράδοση,
και Θερμοπύλες ύψωσες μπρος στην «Νομενκλατούρα».

Ολόρθος της αιώνιας νιότης το βάθρο πάτησες
και γεφύρωσες τ' αύριο με τ' άξια περασμένα...
Όχι, δεν χάνονται ποτέ οι καιροί της επανάστασης
όταν αφήνουν πίσω τους ήρωες σαν και σένα.

Α.       Αύγουστος 1998


ΩΔΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Νίκανδρου Κεπέση

 


 

 

Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΦΥΛΛΑ

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55
Τελευταία ανανέωση: 14/9/2006