Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

2001Ιούλης-Αύγουστος-Σεπτέμβρης 2001
Ηρωϊκή αθάνατη μεγαλοφυία

Βαρυσήμαντο άρθρο για τον Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ
του Ρώσου κοινωνιολόγου Α. Ράτκεβιτς

Είναι παράδοξο, όμως όλα τα "αριστερά" κόμματα ομολογούν ότι ο Στάλιν έκανε λάθη στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας. Συνάμα η λογική τους είναι απλή και σαμπώς και δικαιολογημένη. "Τα λάθη είναι αναπόφευκτα σε μια τέτοια μεγάλη και δύσκολη υπόθεση, όπως η οικοδόμηση του πρώτου στον κόσμο κράτους των εργατών και αγροτών".

Όμως είναι παραδεκτή, σωστή μια τέτοια λογική αναφορικά με τον Στάλιν;

Προφανώς και όχι. Και να γιατί. Ο Στάλιν ήταν πολιτική μεγαλοφυΐα. Και ήδη γι' αυτό χάρη στο διορατικό του μυαλό και την ύψιστη διάνοια, την ικανότητα να εκτιμά ολόπλευρα κάθε κατάσταση, τη δεξιοτεχνία να προβλέπει τις συνέπειες από τις αποφάσεις, που έπαιρνε. Επίσης χάρη στην απαράμιλλη προσωπική ευθύνη για την εκπλήρωση των αποφάσεων, δεν έκανε και δεν επέτρεπε να γίνονται λάθη.

Η μέθοδος του να λύνει τα προβλήματα συνίστατο στο να προσδιορίζει τον τελικό σκοπό και να βρίσκει τον καλύτερο τρόπο και δρόμο προς την επίτευξή του. Και αυτό αποτελούσε τον καθοριστικό παράγοντα και τον όρο της επιτυχίας.

Η μεγαλοφυΐα του Στάλιν ως πολιτικού ηγέτη συνίστατο πρώτα απ' όλα στο ότι έστρεψε τη Ρωσία πάνω στο δρόμο


Νίκος Ζαχαριάδης

Τασκένδη: Τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του

(Αποσπάσματα από το βιβλίο του Αχιλλέα Παπαϊωάννου: Η απαγορευμένη εικόνα)

...Γίνεται διάλλειμα. Ξαναμμένος ο κόσμος κατευθύνεται και από τις δυο πλευρές της αίθουσας προς τον μπουφέ για αναψυκτικά και παγωτά. Ο Ζαχαριάδης με προσποιητή απάθεια, κάθεται κοντά στη σκηνή του θεάτρου. Πλάι του ο Βλαντάς, ο Πονομαριώφ και άλλοι. Ο Σαάκοφ, αρκετά ζωηρός και εκφραστικός, με μια ψεύτικη ζωγραφιά λύπης στο πρόσωπό του, αρκετά προκλητικός, θέλει να εκφράσει τη λύπη του στον Ζαχαριάδη για όσα συμβαίνουν στην Τασκένδη. Σηκώνεται απότομα και κατευθύνεται στο μπουφέ. Εκεί συναντά τον συνεργάτη του Λουγβινένκο και ανταλλάσσει μερικές κουβέντες μαζί του. Οι εκφράσεις τους σοβαρές. Παραγγέλνουν δυο παγωτά, τα παίρνει ο Λουγβινένκο, τα κρατά λίγο στο χέρι και τελικά  τα δίνει στο Σαάκοφ. Ο Σαάκοφ κρατά το ένα στο δεξί του χέρι και αρχίζει να το γεύεται και το άλλο, στο αριστερό, και κατευθύνεται προς τον Ζαχαριάδη. «Νικολάι Νικολάγεβιτς προσιού» και του προτείνει το αριστερό παγωτό. Ο Ζαχαριάδης τον κοιτάζει σοβαρά. Ο Σαάκοφ επιμένει προτείνοντας το παγωτό. Ο Ζαχαριάδης μένει ασάλευτος και καρφώνει το βλέμμα του στον Σαάκοφ. Τον κοιτάζει επίμονα. Ο αρμένιος αξιωματούχος επιμένει γλείφοντας με λαιμαργία το δικό του χωνάκι: «Νικολάι Νικολάγεβιτς προσιού οσβεζιάιτες». Επιτέλους ο Ζαχαριάδης του απαντά ψυχρά: «κούσιαντε να ζνταρόβιε» (φάτε στην υγειά σας) και ανοίγει την «Πράβντα» για να τον ξεφορτωθεί. Ο Σαάκοφ αποτελειώνει το δικό του παγωτό και το άλλο δεν το αγγίζει ούτε το προσφέρει σε κάποιον άλλο. Όταν αρχίζει να λειώνει και να στάζει στο πάτωμα, σηκώνεται απότομα και κατευθύνεται στον Λουγβινένκο στον μπουφέ. Ο τελευταίος ανοίγει βιαστικά μια εφημερίδα, το τυλίγει καλά και το ρίχνει στον κάδο των σκουπιδιών. Ο Σαάκοφ πηγαίνει στο νιπτήρα και πλένει για πολλή ώρα τα χέρια του με σαπούνι.  Το κουδούνι του θεάτρου για την επανάληψη των εργασιών του αχτίφ έχει χτυπήσει προ πολλού. Αργοπορημένος ο Σαάκοφ πιάνει τη θέση του και παραμένει εκεί ως το τέλος της σύσκεψης. Αργότερα θα μαθευτεί ότι το παγωτό που ο Σαάκοφ προσέφερε στον Ζαχαριάδη περιείχε ισχυρή δόση στρυχνίνης που θα επέφερε ακαριαίο θάνατο στον αρχηγό του KKΕ.

Αλλά ποιος όμως τολμούσε τότε να μιλήσει.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου, συγκλήθηκε δεύτερο αχτίφ στελεχών

Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΦΥΛΛΑ

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55
Τελευταία ανανέωση: 16/7/2006