Εφημερίδα Ανασύνταξη
Αφίσες
Ανακοινώσεις τύπου
Δελτίο
Προκηρύξεις
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Νίκος Ζαχαριάδης
I. B. Στάλιν

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2002Ιούλης-Αύγουστος-Σεπτέμβρης 2002
Ο Τσώρτσιλ για το Στάλιν

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ομιλία-εκτίμηση του ΤΣΩΡΤΣΙΛ στη Βουλή των Λόρδων (28.12.1959) για την προσωπικότητα του ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ, με την ευκαιρία των 80 χρόνων απ' τη γέννησή του, η οποία έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα πολιτική σημασία, επειδή πρώτο, παρά τη φρασεολογία διακρίνεται για την αντικειμενικότητά της και ανταποκρίνεται στην ιστορική Αλήθεια, δεύτερο, προέρχεται από έναν σκληρό αντίπαλο και θανάσιμο εχθρό του κομμουνιστικού κινήματος και έναν αντικομμουνιστή του αναστήματος του Ουίνστον Τσώτσιλ, που όμως κατά τη διάρκεια του πολέμου και των συσκέψεων Γιάλτας-Τεχεράνης δήλωνε: «εγώ σηκώνομαι το πρωί και προσεύχομαι να είναι ο Στάλιν ζωντανός, υγιής. Μόνο ο Στάλιν θα σώσει τον κόσμο», και τρίτο έγινε το 1959 δηλ. σε μια χρονική περίοδο που η αντισταλινική-αντικομμουνιστική λασπολογική εκστρατεία προδοτικής ρεβιζιονιστικής φασιστικής ομάδας των Χρουστσόφ-Μικογιάν-Μπρέζνιεφ, κλπ. - πρακτόρων του διεθνούς ιμπεριαλισμού- σε βάρος του μεγάλου Στάλιν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Η βαρύνουσα πολιτική σημασία αυτής της εκτίμησης συνίσταται στο ότι το μέγεθος της προσωπικότητας του Ιωσήφ Στάλιν δεν είναι δυνατό να αμφισβητείται ούτε από τους σοβαρότερους πολιτικούς αντιπάλους και ταξικούς εχθρούς.

«Το μεγάλο ευτύχημα για τη Ρωσία ήταν ότι στα χρόνια των δυσκολότατων δοκιμασιών επικεφαλής της χώρας ήταν ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ι.Β. Στάλιν. Ήταν ο πιο επιφανής, επιβεβλημένη, αξιοσέβαστη προσωπικότητα στη ρευστή και σκληρή εποχή της περιόδου εκείνης, στην οποία κύλησε η ζωή του.

Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, πολυμορφωμένος και ακατάβλητης ισχυρής θέλησης. Δριμύς, σκληρός και αμείλικτος συζητητής, σε σημείο που, παρά τη μαθητεία μου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μου ήταν αδύνατο να τον αντιμετωπίσω. Ο Στάλιν πριν απ' όλα κατείχε σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του χιούμορ και του σαρκασμού, την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ακριβώς τον συνομιλητή του και να εκφράζει τη σκέψη του.

Τους λόγους του ο Στάλιν τους έγραφε μόνος του. Στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη των καθοδηγητών των κρατών όλων των εποχών και όλων των λαών.

Ο Στάλιν προξενούσε μεγαλειώδικη εντύπωση. Η επιρροή του στους ανθρώπους ήταν ακαταμάχητη. Όταν έμπαινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διάσκεψης της Γιάλτας όλοι εμείς σηκωνόμασταν όρθιοι σαμπώς να μας πρόσταζε κανείς και είναι αξιοπερίεργο και ανεξήγητο γιατί στεκόμασταν σε στάση προσοχής.

Διακατέχονταν από βαθιά, απαλλαγμένη από κάθε πανικό, λογική και συνετή σοφίας. Ήταν ανυπέρβλητος τεχνίτης να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο και από τις πιο αδιέξοδες καταστάσεις. Επιπλέον ο Στάλιν στις πιο κρίσιμες στιγμές όπως και σε στιγμές θριάμβου ήταν το ίδιο συγκρατημένος και ποτέ δεν υπέκυψε σε φαντασιώσεις. Ήταν μια ασυνήθιστα πολυσύνθετη προσωπικότητα.

Ο Στάλιν δημιούργησε και καθυπόταξε μια τεράστια αυτοκρατορία. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος εκμηδένισε τον εχθρό του με τη βοήθεια του ίδιου του εχθρού του. Μάλιστα ανάγκασε κι εμάς, που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστές.

Ο Στάλιν υπήρξε ο μέγιστος, απαράμιλλος δικτάτορας, ο οποίος παρέλαβε τη Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε μια πυρηνική υπερδύναμη.

Όχι, ότι και να λένε γι' αυτόν, η ιστορία και οι λαοί τέτοιους ανθρώπους δεν τους ξεχνούν».

 


Νίκος Ζαχαριάδης - ο ΠΡΩΤΟΣ
αντιστασιακός της χώρας

Ο επισκέπτης οποιουδήποτε Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης απ' τη Βίνιανη ως τους Κορυσχάδες κλπ. θα διαπιστώσει ότι απ' όλα απουσιάζει η μεγάλη ηγετική επαναστατική φυσιογνωμία του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ -που στη πραγματικότητα υπήρξε ο ΠΡΩΤΟΣ Αντιστασιακός του τόπου- ενώ αντίθετα είναι παντού αναρτημένη η φωτογραφία του συνεργάτη των ιταλο-γερμανών φασιστών Ναπολέοντα Ζέρβα αρχηγού του ΕΔΕΣ.

Τόσο η απουσία φωτογραφίας του Νίκου Ζαχαριάδη, πρώτου αντιστασιακού της χώρας, όσο και η ανάρτηση φωτογραφιών του Ζέρβα στα διάφορα Μουσεία της Εθνικής Αντίστασης είναι έργο των ντόπιων χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών ηγετών («Κ»ΚΕ-Συνασπισμού) των αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΕΑ-ΠΣΕΑΕΑ-ΠΟΑΟΕΑ.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε ιστορικά πράγματι ο ΠΡΩΤΟΣ Αντιστασιακός του τόπου όσο κι αν αυτό δεν είναι γνωστό ή εκ πρώτης όψεως φαίνεται «παράδοξο». Σε ΠΡΩΤΟ Αντιστασιακό της χώρας αναδεικνύουν τον ήρωα δεσμώτη του μοναρχοφασισμού ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ: πρώτο, το 1ο ανοιχτό ιστορικό γράμμα του '40 που καθορίζει ορθά το χαρακτήρα του πολέμου ως εθνικοαπελευθερωτικού απ' την  πλευρά της Ελλάδας και καλεί το λαό να πολεμήσει τους ιταλούς φασίστες επιδρομείς, και δεύτερο, η παράδοσή του στους γερμανούς ναζιφασίστες κατακτητές, απ' τους ντόπιους μοναρχοφασίστες το 1941 και η μεταφορά και κράτησή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, στο οποίο έμεινε ως την απελευθέρωσή του το Μάη του '45 και την επιστροφή του στην Ελλάδα στα τέλη του ίδιου μήνα.

Οι ντόπιοι χρουστσοφικοί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των «Κ»ΚΕ-Συνασπισμού δεν είναι μόνο προδότες των συμφερόντων της εργατικής τάξης, της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού αλλά και προδότες της ΜΟΝΗΣ ιστορικά υπάρχουσας Εθνικής Αντίστασης -της ΕΑΜο-ΕΛΑΣίτικης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ- γιατί αναγνώρισαν και προβάλλουν σήμερα -διαστρεβλώνοντας προκλητικά και κατάφορα την ιστορική Αλήθεια- σαν «Εθνική Αντίσταση»(!) την προδοτική δράση του συνεργάτη των ιταλο-γερμανών κατακτητών Ζέρβα, η συνεργασία του οποίου με τους κατακτητές -πέρα απ' τις γνωστές καταγγελίες των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ- τεκμηριώνεται όχι μόνο στα βιβλία κομμουνιστών-αριστερών γενικά που γνώρισαν από κοντά τον προδοτικό ρόλο του Ζέρβα (Τζουμερκιώτης, κλπ.) αλλά και απ' την μεταπολεμική έρευνα των γερμανικών Αρχείων που αποκαλύπτουν τον προδοτικό ρόλο του Ν. Ζέρβα (Π. Ενεπεκίδης: «Η Ελληνική Αντίστασις 19141-1944»

 

Ενισχύστε Οικονομικά την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με κατάθεση
στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αρ. 155/919045-76

Με ταχυδρομική επιταγή
στη διεύθυνση: Τάσσος Μπάλλος, Τ.Θ. 3689, ΤΚ 102 10 Αθήνα


ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΦΥΛΛΑ

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

 

Πολιτική επιτροπή για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55
Τελευταία ανανέωση: 23/7/2006